אם בריצות הקצרות השליטה שייכת למדינות מרכז אמריקה, על ידי אצנים ששורשיהם מגיעים ממערב אפריקה, הרי שבריצות הבינוניות והארוכות השליטה היא של מדינות מזרח אפריקה. אתיופיה וקניה הן המדינות הכי מפותחות מבחינת ניצול הכישרון הטבעי שיש במדינה, אך גם למדינות כמו אוגנדה ואריתריאה יש ספורטאים מצוינים. באליפות העולם הקרובה במרחקים הבינוניים והארוכים החל מה-800 מטרים ועד למרתון היוקרתי צפויה לנו לא מעט דרמה ובקצב אפריקאי מסחרר.
גברים
800 מטרים (גמר ב-30.8, 15:00)
האם דייויד רודישה ישבור את שיא העולם או לא? זאת השאלה. הפנומן הקנייתי ריסק בשנה שעברה פעמיים את שיא העולם בן 13 השנים של הדני ממוצא קנייתי, ווילסון קיפקטר. כעת הוא ינסה לעשות זאת בפעם השלישית ולהפוך לאדם הראשון שיורד מתחת לגבול ה-1:41.00 שניות. יחד עם זאת, רודישה בן ה-23 מנסה להוריד מעט את מפלס הציפיות. "זה יהיה מרוץ טקטי. באליפות העולם המטרה היא לנצח ולא לשבור שיאים. אני עדיין בכושר זהה לשנה שעברה, אבל עוד לא הצלחתי להתקרב לשיא העולם", אמר הקנייתי. רודישה יתמודד מול הסודני המצוין אבובאקר קאקי, נגד האלוף האולימפי מאתונה 2004 יורי בורזאקובסקי, ונגד הפולני הצעיר מרצ'ין לבאנדובסקי.
1,500 מטרים (גמר ב-3.9, 14:15)
שמות נוצצים ופייבוריטים ברורים דוגמת הישאם אל גארוז' או ברנרד לאגאט אין כאן, אבל אנחנו יכולים להבטיח לכם שתהיה כאן דרמה אחת גדולה, מיריית האקדח, דרך הפעמון ועד לקו הסיום. אבובאקר קאקי הסודני נרשם גם לריצה הזו, אך עדיין לא ברור אם ייקח בה חלק. אמין לאלו בן ה-29 נמצא בכושר נהדר ובהחלט יכול לסיים בין 3 הראשונים. גם האלוף האולימפי אסבל קיפרופ (אחרי פסילתו של ראשיד ראמזי) הוא מועמד ראוי. השם המעניין ביותר הוא הקנייתי הצעיר (22), סילאס קיפלאגאט, שמסוגל לרדת מ-3:30 דקות. מועמדים נוספים: ליאונל מנזאנו (ארה"ב), דניאל קומן (קניה). אנחנו הולכים עם קיפלאגאט.
3,000 מכשולים (גמר ב-1.9, 14:25)
"קצב שיא עולם". הביטוי הזה שמור בדרך כלל לאליפויות השחייה, אך הפעם נשמע אותו גם בריצה ל-3,000 מכשולים. למרות שאין באליפות העולם באתלטיקה מכתיבי קצב, עדיין יש סיכוי ששיא העולם יישבר בקוריאה. והמועמד לכך הוא ברימין קיפרוטו הקנייתי, שקבע העונה 7:53.64 דקות, תוצאה האיטית במאית אחת בלבד (!) משיא העולם בן 7 השנים של סהיף סעיד שאהין הקטארי. הקרב שצפוי לקיפרוטו מצד בן ארצו אזיקיאל קמבוי עשוי לספק לנו ריצה מדהימה, אך מאידך גם יכולה להוביל לריצה טקטית מחושבת ולתוצאה מאכזבת.
5,000 מטרים (גמר ב-4.9, 13:40)
הריצה הזו תמיד נראית מבטיחה על הנייר, אך לא תמיד מקיימת. השם המעניין ביותר הוא מוחמד (מו) פארה. בגיל 28 פארה, שנולד במוגדישו בירת סומליה, הוא אחת התקוות הגדולות של בריטניה למשחקים האולימפיים בעוד 11 חודשים. פארה, שמייצג את הבריטים, הוא אלוף אירופה ב-5,000 ו-10,000 מטרים והעונה הוא קבע את הזמן המהיר ביותר, 12:53.11 דקות.
גם השנה עם שמות מעניינים נוספים כמו אליהוד קיפצ'וגה, אימנה מרגה, אייזיאה קואץ' וטאריקו בקלה (האח של) נדמה שמצפה לנו דרמה איכותית. וזה עוד בלי שהזכרנו את זרסנאיי טדסה מאריתריאה ואת המלך של הריצות הארוכות – קנניסה בקלה. אלוף העולם אמור לרוץ 10,000 מטרים ביום הראשון ואחר כך יחליט האם יתחרה גם במוקדמות של מחצית המרחק. על הנייר, טדסה, מרגה ופארה יאבקו עד הסוף, אבל לא נולד האדם שיהמר נגד בקלה. קנניסה, כמובן.
10,000 מטרים (ראשון 28.8, 13:30)
כבר אמרנו שלא נולד האדם שיהמר נגד קנניסה בקלה? אחרי שנה וחצי שהוא לא דרך על המסלול, הרץ המדהים, שנחשב לאחד האתלטים הגדולים בהיסטוריה, חוזר להתחרות ועוד על הבמה המרכזית. בקלה ינסה לזכות במדליית זהב חמישית ברציפות ב-10,000 מטרים באליפות העולם באתלטיקה (מאז פאריס 2003). האתיופי מוכר במיוחד בזכות הפיניש המדהים שלו. השאלה היא שוב, באיזה כושר הוא נמצא? פארה, טדסה ומרגה מהקטגוריה הקודמת יכולים להגיע לפודיום גם כאן, איתם נמצא אתיופי מצוין נוסף, סילישי סיהין.
מרתון (ראשון 4.9, 03:00)
לא כולם מתחברים לריצה הארוכה ביותר באליפות העולם (42.195 קילומטרים). חלק מוצאים אותה משעממת ומיותרת, אך מי שיצפה מהזינוק ועד לקו הסיום יתקל בשפע של סיפורים אנושיים, רגשות מפתיעים, מהפכים, נופים מדהימים (לא בטוח שבקוריאה, אבל כן בכללי) ועוד הרבה דברים שלא מקבלים מתחרויות הריצה באצטדיון עצמו. קשה למפות כאן את הפייבוריטים מכיוון שריצת מרתון היא בעיקר עניין של איזה יום יהיה לספורטאי. ביום מוצלח הוא יכול לברוח לכולם וביום חלש הוא עשוי לפרוש כבר במחצית המרחק.
שיאן העולם, היילה גברסילאסי, לא ייקח חלק באליפות העולם וגם עמנואל וג'פרי מוטאי הקנייתים לא יהיו. השם הבולט ביותר הוא האלוף היוצא, אבל קירוי (קניה). אבל המועמד החביב עלינו הוא האתיופי בן ה-27 בעל השם המעניין גברגזאבה גברמריים. גם וינסנט קיפרוטו יהיה בתמונת המדליות. כאן יש נציגות ישראלית. זוהר זמירו קבע את הקריטריון במרתון רוטרדם, שם שיפר את שיאו האישי, 2:14:28 שעות. אם זמירו יצליח לשחזר את ההישג של היילה סטאין מאוסאקה 2007 (מקום 19) זה יהיה מדהים.
נשים
800 מטרים (גמר ב-4.9, 14:15)
באליפות העולם לפני שנתיים קסטר סמאניה מדרום אפריקה הייתה רחוקה רק שתי שניות משיא העולם הנצחי של יארמילה קרטוכווילובה מצ'כוסלובקיה מ-1983 וזה עוד כשהסגנון שלה נראה ממש לא מלוטש. אך במקום להשתפר ולרסק את שיא העולם, מה שאנחנו זוכרים מסמאניה הן הבדיקות המביכות לזיהוי המין שנאלצה לעבור על ידי התאחדות האתלטיקה העולמית, ה-IAAF. לאחר שנה שלמה שהיא לא עלתה על המסלול "נקבע שהיא אישה" ובכך רשאית לחזור להתחרות. אולם מאז סמאניה לא נראית מרשימה, כבויה אפילו אפשר לומר. האם היא תתעורר באליפות העולם ותסגור מעגל? מבחינת הפוטנציאל היא בהחלט יכולה. נגד הדרום אפריקנית יתייצבו מספר רצות מצוינות ובראשן ג'ניפר מדאווז הבריטית, שתנסה לצבור ביטחון לקראת המשחקים האולימפיים. גם חאלימה חכלאף ממרוקו הוכיחה השנה שהיא שייכת לטופ העולמי. גם אלופת העולם לשעבר ג'נט ג'פקוסגיי (קניה), מריה סבינובה (רוסיה) וקניה סינקלייר (ג'מייקה) נמצאות בתמונה.
1,500 מטרים (גמר ב-1.9, 14:55)
בגיל 27 מרים יוסוף ג'מאל מבחריין מנסה לעשות את עליית המדרגה מאתלטית מצוינת, לגדולה. לכזו שעוד נזכור לשנים רבות. אלופת העולם מאוסאקה 2007 וברלין 2009 מחפשת מדליית זהב שלישית ברציפות, רגע לפני המשחקים האולימפיים, שם היא יכולה לעשות את הזינוק המדובר להיכל התהילה. לג'מאל כמעט שאין מתחרות. גלטה בורקה וקלדיגאן גזאגה מאתיופיה וליסה דובריסקי מבריטניה שוות אזכור בקטגוריה הזו.
5,000 מטרים (גמר ב-2.9, 14:25)
למצעד האתלטים הפצועים שלא יגיעו לדאייגו, ניתן למצוא את האלופה האולימפית ב-5,000 ו-10,000 מטרים, טירונש דיבאבה. האתיופית סובלת מפציעות חוזרות מאז המשחקים בבייג'ין וכרגע לא ברור אם ומתי תחזור למסלול. אלופת העולם הנוכחית, ויויאן צ'ריוט, שקבעה השנה שיא אישי של 14:20.87 דקות, תנסה לשמור על התואר למען הקנייתיות. אך מנגד, ושאנחנו אומרים מנגד אנחנו מתכוונים לאתיופיות כמובן, ניתן למצוא את מסרט דפאר, שתמיד נמצאת בחבורה המובילה. גם גזבה דיבאבה (האחות הצעירה) וסינטיאהו אג'יגו משלימות את הכוח הלאומי.
10,000 מטרים (שבת 27.8, 15:00)
דפאר וצ'ריוט ינסו להתמודד גם על התואר במרחק הכפול, אך לא בטוח שיש להן את היכולות להתמודד עם אלופת העולם לינט מסאיי. גם מסלך מלקאמו האתיופית תנסה להיצמד לדבוקה המובילה. נכון שהריצות הארוכות הן לרוב קרב דו ראשי בין קניה לאתיופיה, אך אנחנו ממליצים לשים לב גם לשתי הרצות מארה"ב, שליין פלאנאגן וקארה גוצ'ר. בריצה ל-3,000 מכשולים, כל תוצאה פרט לניצחון של מילקה צ'ייימוס צ'ייווה הקנייתית תחשב להפתעה.
מרתון (שבת 27.8, 03:00)
פולה רדקליף שומרת את הכוחות למרתון ברלין בקרוב ולמרתון לעיני הקהל הביתי במשחקים האולימפיים ולכן החליטה לוותר על התענוג של ריצה בתנאי חום ולחות מייגעים בקוריאה הדרומית. בהיעדרה, אין רצה שהיא מעל לשאר החבורה. אנחנו הולכים עם היפניות.