רוני רוזנטל כבר נמצא שלושים שנים בחו"ל. אגדת הכדורגל הישראלית, שהביא את שתי האליפויות הראשונות למכבי חיפה ב-1984 ו-1985, היה חלק מהצוות שנתן לאוהדי ליברפול את האליפות האחרונה שלה, לפני 26 שנים, עם שמונה שערים בשבעה משחקים. כיום "רוקט רוני", כפי שכונה באנגליה, הוא איש עסקים וסוכן שחקנים שחי באנגליה. השבוע הוא הגיע למשחק חצי גמר הגבעע בין מכבי חיפה להפועל ב"ש ובראיון ל"חמש באוויר", תכנית הרדיו של ערוץ הספורט, סיפק את רשמיו, לצד שיחה מעניינת על הכדורגל הישראלי ועצות לשיפורו.
"נהניתי מאוד מחצי הגמר בין מכבי חיפה להפועל ב"ש. היה משחק מעניין, הייתה אווירה טובה. הייתי כבר בסמי עופר בעבר, יש בו אווירה טובה. שתי הקבוצות ניסו ללכת על ניצחון ולא להתגונן. חיפה הבקיעה ראשונה ונכנסה למומנטום, זה עזר לה לביטחון. לב"ש קרה דבר הפוך. היא הייתה בהלם ויצאה ממנו רק באמצע המחצית השניה. ראיתי שחיפה נלחמה יותר ורוצה יותר. זה הגיע לה".
בדומה לליברפול, גם מכבי חיפה בשנים האחרונות מתקשה לתקוע יתד בצמרת הגבוהה של הליגה, בעוד ב"ש היא מועמדת לאליפות. בגביע, הפערים לא הורגשו. "דברים משתנים בכדורגל", הסביר "רוקט רוני", "כשהייתי בליברפול, היא הייתה השליטה היחידה באנגליה והנה דברים השתנו. יש כוחות חדשים בכדורגל הישראלי, כמו אלונה ברקת, וזה מה שקרה. הייתי פה בדצמבר במשחק ליגה של חיפה מול ב"ש וזה היה נראה גברים מול ילדים, ושחקני חיפה היו הילדים שם. זה יכול לקרות, הפסד שכזה, השאלה כמה פעמים זה קורה. גם סיטי ויונייטד מפסידות לפעמים רק דואגות שזה לא יקרה יותר מדי. החומר של ב"ש בהרבה יותר טוב וחיפה ללא קשר לניצחון צריכה לעשות שינוי מהותי לקראת העונה הבאה".
לקח חלק באליפות האחרונה של ליברפול
רוזנטל התרשם מהתשוקה של יוסי בניון. "יוסי היה רעב, זה תענוג לראות", סיפר, "זה התואר האחרון שנשאר למכבי חיפה העונה ויוסי רוצה זאת יותר מכל. הוא מקצוען וראו את זה. טאלב טוואטחה בהחלט עשה עבודה טובה בצד שמאל, בקישור ב"ש עשו עבודה טובה למרות שחיפה הייתה צריכה לשחק בצורה יותר זהירה. אני חושב שאלירן עטר עשה שינוי מצוין כשנכנס למגרש, הוא עשה עבודה גדולה ואף הבקיע שער בזמן הנכון כדי להרוג את המשחק. מבחינת ב"ש, רק שני שחקנים הראו את היכולת שלהם והם מאור מליקסון ומאור בוזגלו שהיו פעילים, יזמו ועשו את דברים טובים".
היית במשחק כדי לעקוב אחרי שחקן מסוים מבאר שבע או חיפה?
"כרגע אין שחקנים מיוחדים שאני עוקב אחריהם. כל הזמן מתפתחים פה שחקנים, אני תמיד אוהב לראות שחקנים חדשים. למען האמת את כולם אנחנו מכירים, לא היו שחקנים חדשים במגרש שאני לא מכיר אולי למעט השחקן הצעיר של חיפה, נטע לביא. הוא רק השנה התחיל לשחק והוא עשה עבודה טובה. אני תמיד אוהב לראות שחקנים חדשים שיש להם פוטנציאל לשחק בנבחרת ישראל ואולי באירופה. לנטע יש יכולות טובות, קשר אחורי שעושה עבודה טובה, מכאן, אני לא זה שיכול להבטיח אם ישחק בנבחרת".
"למכבי חיפה עד לפני אולי 7-8 שנים הייתה שליטה מוחלטת בליגה הישראלית, קנתה את השחקנים הצעירים הכי טובים בישראל, זה היווה את הבסיס לשלד של הקבוצה. מה שקרה זה הכניסה של מיץ' גולדהאר עם הכסף הגדול, יחד עם הבעלות של אלונה ברקת על הפועל ב"ש וגם קבוצות אחרות שעושות אותו דבר בתקציבים צנועים יותר", ניתח רוזנטל, "למכבי חיפה יש תחרות רצינית בקניית השחקנים. יש את הנושא של הזרים שגם שם הרבה יותר קשה לעשות רכישה. אם פעם מכבי חיפה הצליחה למצוא שחקנים טובים באפריקה ובמזרח אירופה, היום הרבה יותר קשה לעשות את זה מכיוון שקבוצות אחרות באירופה ובשווקים אחרים מחפשות את אותם השחקנים ויש תחרות גדולה יותר. לקנות או להחתים שחקנים זה הדבר הכי חשוב בקבוצת כדורגל כי זה מה שנותן את היכולות המקצועיות של הקבוצה. באר שבע עשו עבודה נהדרת, החתימו שחקנים טובים וזה מתבטא גם במגרש, יש להם הרבה יותר קהל והרבה יותר ספונסרים".
מוכן לעזור למכבי חיפה (צילום: מכבי חיפה)
היה מאתגר אותך או מסקרן אותך להיות המנהל המקצועי במכבי חיפה?
"אני לא יכול לקחת את תפקיד המנהל המקצועי מבחינה אישית, כי אני לא גר בישראל אבל אני יכול לעזור, בשמחה. תקרא לזה מנהל מקצועי, סקאוט, אחראי על העברות, תקרא לזה איך שאתה רוצה, הדבר הכי חשוב הבן אדם שממלא את תפקיד צריך להיות בן אדם שמבין ורואה זווית רחבה יותר מהמאמן. היום צריך להיות מומחה בתפקיד הזה שמבין מה הקבוצה צריכה ומבין את ערך השחקנים ומה הם יכולים לתרום לקבוצה.
"ישנן עוד קבוצות במקומות אחרים שיש להם מנהל מקצועי אבל אין להן הצלחה", הוסיף רוזנטל, "זה לא שמנהל מקצועי או משהו בסגנון מבטיח ישר הצלחה. זו לא מתמטיקה. זה נכון שצריך להיות מישהו שאחראי על רכש במועדון. אם אני הייתי בעלים של קבוצה מבחינתי היה מישהו שאומר את המילה האחרונה בקניית שחקנים, פשוט אתה צריך את האדם הנכון במקום הנכון. אני בטוח שמכבי חיפה חושבת על זה. למאמן אין זמן לראות כל היום שחקנים כך שאתה צריך מומחה בנושא הזה".
אלישע לוי מונה למאמן הנבחרת. דעתך על המינוי?
"הבחירה באלישע היא טובה. אני חושב שהוא עשה עבודה טובה בתור מאמן במשך 20 השנים האחרונות, אימן בקבוצות גדולות וקטנות, יש לו את הניסיון ואני חושב שהוא די מוכן. אני לא חושב שיש צורך בוועדת איתור, קודם כל אנחנו כל הזמן מתעסקים בדברים שהם לא חשובים ותאמין לי יש דברים הרבה יותר חשובים כמו השקעה במתקנים של מחלקת הנוער ובנושא הזה אנחנו לוקים בענק. אם אנחנו לא נייצר את השחקנים הכי טובים לעולם לא נגיע למונדיאל ולאליפות אירופה כי אין לנו מספיק שחקנים שיעשו את העבודה. למרות שיש שינוי גדול בנושא האצטדיונים, אבל לפי דעתי לפני אותם אצטדיונים זה חייב להיות מגרשי אימון לכל קבוצה, הרבה יותר מגרשים, תנאים יותר טובים, לעודד הורים להביא את הילדים לכדורגל. אנחנו לא מתעסקים בעיקר אנחנו מתעסקים בטפל".
עם הבן, תום
פרננדו היירו לתפקיד היועץ המקצועי של הכדורגל הישראלי, זה יתרום לנו?
"יועץ מקצועי להתאחדות או לנבחרת? זאת ממש לא הבעיה שלנו. צריכים לטפל בהרבה דברים אחרים. עוד לפני שהביאו את היירו, אני לא חושב שהבעיה הראשונה פה היא נבחרת ישראל. הבעיה היא שאין לכל מחלקות הנוער במדינה מספיק משאבים לייצר ילדים שיגיעו לנבחרת ישראל. אם יהיה לנו שחקנים שמשחקים באנגליה, ספרד, איטליה, רמת הנבחרת תעלה. יש שלושה שחקנים שמשחקים בבלגיה וזה לא מספיק. הנקודה היא שאם לנו היו 3-4 שחקנים באנגליה ועוד כמה בליגות בכירות באירופה, מה שיש לנבחרות כמו סלובניה ודנמרק, אתה מבין למה הנבחרות האלה כן נמצאות בטורנירים היוקרתיים".
"אנחנו לא הולכים אחורה אנחנו פשוט מתקדמים בצעדים קטנים", טוען רוזנטל, "כדי לצמצם את הפער צריך לעשות מה שהרבה מדינות עושות וזה השקעה במחלקות הנוער, זה צריך לבוא מההתאחדות. אין בעיה אני יכול לעזור אם ירצו שיפנו אליי אני אתן להם עצות ואשמח לסייע. לא מספיק שחקן אחד או שניים באירופה, תסתכל על הנבחרות שמגיעות ליורו ולמונדיאל ותראה כמה שחקנים יש להם שמשחקים בליגות בכירות באירופה".
מתגעגע לארץ? בנך תום בחר לשחק בנבחרת הצעירה של בלגיה, זה סופי?
"נחמד לפגוש אנשים שלא ראית הרבה זמן, לא נמצא פה כל יום. אני לא נמצא במצב של להתגעגע לישראל כי אני בא הרבה לארץ. יכול להיווצר מצב שהבן שלי ישחק בנבחרת ישראל, עדיין לא מאוחר. הוא קיבל זימון מנבחרת בלגיה, עד גיל 21 אפשר להחליף נבחרת פעם אחת, וגם אם שחקן שיחק משחק ידידות בנבחרת מסוימת וירצה להחליף הוא יכול. הוא כבר בוגר ויהיו כל מיני שיקולים. אף פעם לא הייתה לנו בעיה כי תום קיבל זימון לנבחרת בלגיה, לא הייתה כרגע אפשרות להחליט באיזה נבחרת הוא רוצה לשחק, לא הייתה דילמה כזאת, נבחרת ישראל לא פנתה ולא אנגליה, בלגיה פנתה והוא הלך לשחק שם".