(וידאו: דירוג 10 אירגוני האולטראס המובילים בעולם)
אחרי שאוהדי דינמו קייב תועדו כשהם מכים אוהדים כהי עור במשחק הביתי מול צ'לסי בשלב הבתים של ליגת האלופות העונה, החברה האוקראינית כולה הזדעזעה. "איך זה ייתכן?! האם הפכנו להיות כמו העם הרוסי?", נכתב בכותרת ענק באחד העיתונים המובילים במדינה. האירוע המכוער שאירע ביציע אצטדיון האולימפיסקי גנב לא רק את כותרות מדורי הספורט, אלא את תשומת ליבו של כל העם האוקראיני, אולי גם בגלל העונש הכבד שספגה הקבוצה - שלושה משחקי בית באירופה ללא קהל.
והאמת, צודקים כלי התקשורת באוקראינה. העם שלהם הוא באמת קצת שונה ממקבילו הרוסי, שם משחקים שלא נרשם בהם אירוע גזעני הם יוצאי הדופן. זניט סנט פטרסבורג למשל, שנחשבת לקבוצה הבכירה ביותר בכדורגל הרוסי, מעולם לא החתימה שחקן כהה עור "מוחלט". לזכותה ייאמר שבשנים האחרונות חלה התרככות בנושא ושחקנים כמו הולק ואקסל ויטסל צורפו, אך ברוסיה מסבירים זאת בטענה שהם "שחורים למחצה" והודו שבזניט יש מדיניות ברורה שאוסרת על החתמת שחקנים שחורים, מדיניות שיזם הגרעין הקשה של אוהדי האולטראס. כן, מזכיר תופעה מכוערת דומה כאן בארץ.
עשו סדק בתקרת זכוכית. ויטסל והולק (GETTYIMAGES)
לצערנו ולצערו של הכדורגל הרוסי, זו לא רק זניט. לאריה קינגסטון הגנאי, אקס הפועל ת"א והפועל ב"ש, עבר ב-2004 מבלומפילד לליגה הרוסית וספג לטענתו מילים קשות מאנדריי ארשבין, אחד הכוכבים הגדולים של הכדורגל הרוסי אז, ואפילו שמע ממנו את המילה "קוף". גם פיגורות גדולות יותר מקינגסטון סבלו. על רוברטו קרלוס נזרקה בננה בסמארה וגם יאיא טורה נאלץ להתמודד עם הקנטות גזעניות כשפגש עם מנצ'סטר סיטי את צסק"א מוסקבה. בקיצור, ברוסיה כבר מזמן הרימו ידיים.
באוקראינה המצב שונה. התקרית הגזענית בקייב לפני שלושה חודשים נחשבת ל"חריגה מאוד" והנהלת המועדון, בשיתוף עם ההתאחדות האוקראינית, החליטו להילחם בגזענים ולנקוט ביד קשה כלפיהם. גם הרוב השפוי של אוהדי קייב יצא נגדם. "אם הם ימשיכו ככה, שלא יעזו להתקרב אפילו לרדיוס של קילומטר מהאצטדיון", נכתב בפורום האוהדים של דינמו בדיון על העונש שהטילה אופ"א. "הם מכתימים את השם שלנו ואם זה לא מספיק, גם פוגעים בקבוצה. הקהל שלנו הוא כוח".
מכבי ת"א שיחקה מול איצטדיון ריק בקייב (GETTYIMAGES)
אז דינמו קייב נלחמה לא רק באוהדים הסוררים שלה, אלא גם בעונש עצמו וערערה עליו. "נעשו, עושים ועוד ייעשו צעדים נגד אקטים גזעניים כאלו", טענו נציגי קייב בבית הדין של אופ"א לפני קצת פחות מחודש וקיוו שעצם העובדה שמדובר בתקרית חריגה - תקל עליהם, וכך היה. אופ"א החליטה לצמצם את העונש למשחק אחד בלבד ללא קהל, שכבר רוצה מול מכבי ת"א בשלב הבתים. אך האם מדובר בצעד נכון וצודק? בימים בהם אדם כהה עור לא יכול לעלות לרכבת בפריז אחרי משחק כדורגל, התשובה היא חד משמעית - לא.
מה המסר שמועבר על ידי צמצום העונש של דינמו קייב? מה חושבים לעצמם כעת אותם אוהדים שהתפרעו, קיללו, היכו והתנהגו בברבריות כלפי אדם ממוצא אחר ו/או שנולד אחרת מהם? בקייב מדובר ככל הנראה בקומץ אלים ויוצא דופן ולא חולי שאפשר להשליך על קהל שלם ובכל זאת זה צורם. מצד שני, אופ"א שירתה את עיקרון הספורטיביות וסידרה לכולנו צמד מפגשים הרבה יותר שקול. תשאלו את מכבי ת"א ש"הצליחה" להפסיד רק 1:0 באולימפיסקי הריק והמנוכר וככל הנראה הייתה יוצאת עם שק גדול יותר של כדורים ברשת אלמלא העונש שספגו האוקראינים.
בישראל שלנו, רק לפני פחות משבועיים, החליטו להעניש את מכבי חיפה בעונש רדיוס על השלכת אבוקות, למרות שהמועדון נלחם באוהדים בדיוק כמו דינמו קייב ואף הגדיל לעשות ושכר חברת אבטחה פרטית (!) למשחק החוץ בעכו כדי למנוע התפרעויות. לחיפה זה לא עזר מול בית הדין של ההתאחדות, לקייב עבד קצת יותר באופ"א. כמו שאומר חיים הכט, מה אתם הייתם עושים? איפה אתם על הסקאלה? האם העונש עדיין מרתיע גם אחרי צמצומו? את קומץ האולטראס של דינמו קייב כנראה שלא, עד הנהמה הבאה.
ההישג המשפטי עוד יפגע בקבוצה של ירמולנקו? (GETTYIMAGES)
האוקראינים ינסו להשפיע לרעה על אגוארו (GETTYIMAGES)