"בכדורגל לפעמים יש שילוב של יופי ואכזריות ביחד", הסביר שוער העבר, פיטר שמייכל. וזה אולי המשפט שהכי מתאר את התקופה האחרונה בחייו של שוער הפועל חיפה, ארנסטס שטקוס. מצד אחד, הוא הבסיס של ההגנה הכי טובה בליגה שסיים עונה חלומית עם תואר ראשון בקריירה ותואר נכסף להפועל חיפה. הוא גם היה גיבור המשחק שהיה אחראי במו ידיו להעפלה לשלב הבא בדרך לעונה היסטורית באירופה.
אבל לכל היופי הזה יכול היה להיות תסריט שונה לגמרי. לא בטוח שמדובר באכזריות, תלוי את מי שואלים. אולי זה גורל, אבל אם העסקה עם הפועל באר שבע הייתה יוצאת לפועל, סביר להניח שבמקום להתכונן לאטלאנטה, הליטאי היה היום בקבוצה של ברק בכר בדרך לעונה אפילו יותר היסטורית בליגת האלופות.
אך זה לא קרה ובשניה האחרונה הכל בוטל. נכון שבכדורגל לא תמיד הכל הולך כמו שמתכננים, אבל אולי ההישארות בחיפה היא הצד היפה של המשחק שיאיר לו פנים להמשך.
ניפץ את תקרת הזכוכית עם הפועל חיפה (getty)
אי יציבות עד ההגעה להפועל חיפה
את ההשראה שלו בחיים לקח שטקוס תחילה מאביו, יאונוטי שטקוס, שוער העבר שעמד בין הקורות של טאורוס טאורגה הליטאית, אותה הוביל לאליפות ראשונה ויחידה בהיסטוריה. שטקוס החל את דרכו בגיל 20 במועדונים ליטאים, גדל השתפשף ולאחר 5 שנים פרש כנפיים ועבר לשכנתנו קפריסין.
ב-41 משחקים באולימיפיאקוס ניקוסיה הוא שמר על רשת נקייה 7 פעמים וספג 36 שערים. לאחר שתי עונות הוא עבר לבוטב פלובדיב בבולגריה, ושם השוער קצת הלך לאיבוד. "הקבוצה הייתה בסדר, אבל לא הרגשתי שם טוב", סיפר שטקוס לעיתון מקומי בליטא . "לא מצאתי את עצמי שם, יכולת המשחק שלי עלתה וירדה".
השוער שיחק 11 משחקים בלבד עד ינואר, ואז הוא שוחרר. "היו משחקים טובים שלא עשיתי בהם טעויות, אבל זה היה הרבה עניין של ניסיון", המשיך השוער, "כשעברתי לבלארוס לאחר עונה הרגשתי מושפל".
למועדון הבלארוסי, גומל ,הגיע השוער בפברואר 2013, כשהעונה התחילה במרץ הוא כבר היה מחוץ לסגל, ולבסוף עמד בין הקורות בשני משחקים בלבד. ביולי הוא חזר לקפריסין לנאה סלמיס פמגוסטה והיכולות האדירות של הליטאי חזרו. משם הוא עבר לקריאקה היוונית, סיבאספור הטורקית, דן האג ההולנדית ולבסוף ביולי לפני שנה הגיע לארץ הקודש, כשהעונה הוא שבר רצף של 6 שנים בהן לא החזיק במועדון יותר מעונה אחת.
מצא בית בהפועל חיפה (יוסי שקל)
האם הוא השוער הטוב בליגה?
עונת 2017/18 הייתה העונה הטובה ביותר בקריירה של השוער הליטאי, שחגג במאי האחרון 33: "העונה הזאת הייתה מוצלחת עבורי כי נלחמנו על כל התארים, ובהפועל חיפה יש אווירה מאוד טובה", סיכם השוער את העונה החלומית לעיתון מקומי בליטא, "בפעם הראשונה בחיי ראיתי שכל השחקנים בקבוצה יכולים להתפתח, וזוהי תכונה מאוד טובה למאמן. בנוסף יש לנו תמיכה גדולה של אוהדים שלא לוחצים עלינו".
לפני שהגיע להפועל חיפה עמד הליטאי בין הקורות של 9 קבוצות שונות, ב-6 מדינות שונות, בשניים מהמועדונים זה לא הסתדר, אבל בשאר אפשר להגיד שהוא פרח. בעונה שעברה, בגיל ממש לא צעיר הוא היה חלק עצום מעונה חלומית. להפועל חיפה יהיה מאוד קשה לעשות עוד עונה כזאת. כשמדברים על שטקוס, אי אפשר להתעלם מהעובדה שגם השוער של בני יהודה בשנתיים האחרונות, אמיליוש זובאס, מתחרה איתו על האפודה בנבחרת ליטא. אומנם שטקוס זוכה לעדיפות במולדתו, אבל לשניים יש יחסים טובים, כששוער הפועל חיפה אפילו העיד שהתייעץ עם זובאס לפני המעבר לישראל.
מקצועית, נראה ששטקוס באמת טוב מזובאס. בעונת 2017/18 שיחק שטקוס 32 משחקים, הדף 117 כדורים שנבעטו לעברו, ספג 34 שערים וב-13 משחקים הוא שמר על רשת נקייה. בהשוואה אליו, זובאס שיחק 36 משחקים, הדף 125 כדורים, ספג 42 שערים וב-9 משחקים בלבד שמר על רשת נקייה. כשמסתכלים על הנתונים שלו, לא כל כך מובן למה בשנים האחרונות הוא לא החזיק במועדונים יותר מעונה אחת.
מעבר ליכולות שלו על הדשא, לשטקוס יש יתרון אדיר שעוזר לו ולמשפחתו להתאקלם מצוין במדינות חדשות, שליטה מופלאה בשפות. באופן שוטף הוא מדבר 7 שפות. יכולת שמעידה בעיקר על האופי החזק שגורם לו להסתגל בקלות, "למען האמת לשוער קל יותר ללמוד שפות מלשחקנים אחרים", השוער הודה, "זה הכרחי להשתמש במילים בשפה החדשה באימונים עם מאמן השוערים וזה עוזר לי להשתלב".
בקיץ הנוכחי ראינו משחק כיסאות בעמדת השוער, בעיקר בקבוצות הגדולות כשבאר שבע בחרה לבסוף באריאל הרוש, גיא חיימוב עבר למכבי חיפה, איתמר ניצן בבית"ר ירושלים, ושטקוס בסופו של דבר נשאר. האם זו החלטה טובה? רק הזמן יגיד, אבל עד אז שטקוס חולם להמשיך ביכולת שאפיינה אותו ואולי לנפץ עם הפועל חיפה עוד תקרת זכוכית, ולהדיח את אטאלנטה.
ישחזר את העונה החלומית? שטקוס (getty)