רק פעם אחת בשנה זה קורה. הדראפט, מחנות האימונים, העונה הסדירה והפלייאוף מתנקזים למשחק אחד, על כל הקופה - הסופרבול. לפעמים מגזימים בשימוש במשפט "עיני כל העולם נשואות"; אבל כשמדובר במשחק הזה, השימוש יהיה מוצדק. גם אם אתה לא אוהד מושבע, גם אם אין לך מושג וחצי מושג על פוטבול - אירוע כזה אסור לפספס. בלילה שבין ראשון לשני, בשעה הסבירה 1:30, סופרבול 48 יכריע מי ייכנס לנצח להיסטורית הספורט והתרבות האמריקנית בתור אלופת ה-NFL. אז הנה כל מה שאתם צריכים לדעת ולא העזתם לשאול.
מהו הסופרבול?
עד 1967, שתי ליגות פוטבול מקצועניות התחרו זו בזו על אהדת הקהל בארה"ב - ה-National Football League וה-American Football League. התחרות פגעה בפופולריות של שני הצדדים, ולכן ראשי הליגות הסכימו להתאחד, כשהאליפות תוכרע במשחק בין המנצחת של ה-AFL למנצחת של ה-NFL. המשחק הזה קיבל עם השינוי את הכינוי "Super Bowl", על שם צורת הקערה של אצטדיון הקוליסאום המפורסם בלוס אנג'לס, בו קוים סופרבול 1. אגב, באותו משחק ניצחו הגרין ביי פאקרס של המאמן האגדי וינס לומברדי את הקנזס סיטי צ'יפס 10:35, ולימים התואר שהוענק לזוכה קיבל את שמו של המאמן.
אז מי משחקות בסופרבול השנה?
דנבר ברונקוס, נציגת ה-AFC, פוגשת את סיאטל סיהוקס מה-NFC. מדובר בפעם הראשונה מזה 20 שנה ששתי הקבוצות עם המאזנים הכי טובים בעונה הסדירה, הן גם אלה שמגיעות למשחק האליפות. יתרה מזאת, זו גם הפעם הראשונה בהיסטוריית הסופרבול שהקבוצה בעלת ההתקפה הכי טובה מבחינה סטטיסטית (דנבר) מתמודדת מול הקבוצה בעלת ההגנה הכי טובה מבחינה סטטיסטית (סיאטל). עבור הברונקוס זוהי הופעה שביעית אי פעם בסופרבול, והיא זכתה באליפות פעמיים ב-1997 ו-1998. הסיהוקס, לעומת זאת, היו רק פעם אחת בסופרבול, ב-2005, אז הפסידו לפיטסבורג סטילרס.
איפה נערך הסופרבול?
בניו יורק, וזה לא עניין של מה בכך. הליגה העניקה את זכות האירוח לתפוח הגדול לאחר שנפתח האצטדיון החדש, מטלייף סטאדיום, בעלות של 1.6 מיליארד דולר. אגב, עיצוב האצטדיון הושפע במידה רבה מהאליאנץ ארנה של באיירן מינכן. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שהסופרבול נערך בניו יורק, אבל חשוב מכך, לראשונה המשחק מתקיים בעיר בעלת מזג אוויר קר ובאצטדיון פתוח. העניין הזה מעלה לא מעט ביקורות, מאחר שבשל העובדה שהסופרבול מתקיים בשבוע הראשון של חודש פברואר, הוקפד עד כה לקיים אותו רק בערים חמות או באצטדיונים מקורים לחלוטין. למרבה המזל של המארגנים, אחרי מספר שבועות מושלגים ב-NY, התחזית דווקא אופטימית יחסית ומדברת על 5 מעלות צלסיוס ביום ראשון.
עד כמה המשחק הזה גדול באמת?
מאוד. למעשה, מאוד-מאוד-מאוד. מדי שנה, הסופרבול שובר את שיאי הצפייה בארה"ב, והמילה "סופרבול" כמעט ממלאת את רשימת השידורים בעלי הרייטינג הכי גבוה אי פעם אצל הדוד סם. בסופרבול ב-2012 צפו כ-167 מיליון אנשים במשחק בשידור חי. למעשה, מדובר ביום חג אזרחי של ממש, כאשר מוורמונט ועד קליפורניה, כולל אלסקה והוואי, הציבור האמריקני מתאסף למסיבות סופרבול על כל המשתמע על כך ונשאר מרותק למסכים. כרטיסים למשחק כמעט בלתי ניתנים להשגה, ואם ממש תתעקשו בכל זאת להיות בין 80,000 האנשים ביציעים, תצטרכו להיפרד מאלפי דולרים. 3,700 שוטרים ומאבטחים יהיו על המשמר באצטדיון ובסביבתו לפני, במהלך ואחרי המשחק, ו-5,000 עיתונאים ואנשי תקשורת יפקדו את ניו יורק. וכמובן שהפרסומות במהלך השידור הן היקרות ביותר שיש, ומחירן האמיר השנה עד ל-4.5 מיליון דולר.
שחקי סיאטל חוגגים. מה יהיה בגמר?
למה מכנים את המשחק הזה "וויד-בול"?
לפני שנה בלבד המדינות וושינגטון וקולורדו הפכו לשתי המדינות הראשונות בארה"ב שמאשרות בחוק שימוש במריחואנה, לא רק רפואית. האם זה צירוף מקרים ששתי המדינות הללו מספקות את הקבוצות בסופרבול הראשון מאז שהחוק אושר? לא סתם השמות "וויד-בול", "מריחואנה-בול" ו"סטונר-בול" צצו ברשתות החברתיות כמו פטריות (הזיה) אחרי הגשם. עד כדי כך הנושא נכנס לסדר היום, שהקומישינר של ה-NFL, רוג'ר גודל, לא פסל את האפשרות שהליגה תאשר את השימוש במריחואנה רפואית לטיפול בשחקנים פצועים.
מי מופיע בהפסקת המחצית?
עם השנים, הפסקת המחצית של הסופרבול הפכה לאירוע של ממש, כאשר האמנים הכי גדולים בעולם נאבקים על הזכות להיות חלק מהשואו. כולם זוכרים את תקרית הפטמה של ג'נט ג'קסון ב-2004, וההופעות הללו סיפקו הרבה רגעים מרגשים גם בלי ליצור סקנדלים. השנה קיבל את הכבוד ברונו מארס, שהודיע שבמהלך ההופעה יצטרפו אליו על הבמה חברי הרד הוט צ'ילי פפרס. בהחלט שילוב מעניין, שפונה לקהל רחב. וכמו שאנחנו מכירים את אנתוני קידיס, יש סיכוי לעוד פטמות, אבל קצת יותר שעירות.
טוב, עזבו שטויות, בואו נדבר תכל'ס. מי הפייבוריטית?
או, טוב ששאלתם, כי זו באמת שאלה טובה. גם בלאס וגאס מתקשים לפתור את הסוגיה הזו, מאחר ששתי הקבוצות נראו כל כך טוב במהלך העונה והפלייאוף. מדובר בשתי המדורגות הבכירות, בהגנה הכי טובה מול ההתקפה הכי טובה, ובקבוצות שרעבות מאוד להצלחה. כנראה שמי ששובר את השוויון במקרה הזה הוא פייטון מאנינג, הקוורטרבק של דנבר. מאנינג, שיהיה בן 38 במרץ, נחשב לאחד השחקנים הטובים אי פעם, אבל הוא זכה באליפות רק פעם אחת. מצד שני, זו בדיוק הסיבה שבגללה הוא יגיע חדור מוטיבציה למחוק כל ספק בנוגע למורשת שלו, ובתור השחקן היחיד בשתי הקבוצות שכבר זכה באליפות, יש לו את הערך המוסף.
על מי כדאי לשים את העין בכל קבוצה?
בדנבר, מלבד מאנינג כמובן, מדובר בווס וולקר. 6 שנים תמימות הרסיבר בילה בניו אינגלנד עם טום בריידי, שמתחרה עם מאנינג על תואר הקוורטרבק הטוב בליגה בעשור האחרון - אבל אליפות לא יצאה לו מזה. בקיץ הוא החליט לעבור לשתף פעולה דווקא עם הנמסיס האגדי של בריידי, וכעת יש לו הזדמנות פז להציב טבעת ראשונה על האצבע. בגמר ה-AFC הוא נכנס לעין הסערה כשפצע את אקיב טאליב, מגן הפינה של ניו אינגלנד, אך זה רק הוכיח שעל המגרש הוא אחד השחקנים המחויבים ב-NFL. שימו לב למספר 83 בכתום.
לגליזציה זה כאן...
אצל סיאטל, אין ברירה אלא לציין את שמו של מרשון לינץ'. הדרך שלו לתהילה הייתה רצופה במהמורות, ואחרי שלוש שנים מאכזבות בבפאלו הוא סולק בטרייד לסיהוקס. שם, אצל המאמן פיט קארול, הוא התחיל לפרוח, והכל התחיל בריצה אחת מדהימה מול ניו אורלינס ב-2010, שהעניקה לו את הכינוי "ביסט מוד" (מצב מפלצת). לינץ' הוא בחור ססגוני, שהפך למנהג לאכול סוכריות סקיטלס בכל פעם שהוא רושם טאצ'דאון, והקהל של סיאטל כבר הפך זאת למנהג להמטיר עליו סוכריות מהיציע. מדובר בראנינג בק עוצמתי שכשהוא נכנס לפוקוס - כמעט בלתי אפשרי להפילו לקרקע. שימו לב למספר 24 בכחול.
אז מי תזכה?
אין ברירה אלא לנחש תוצאה, גם אם בלתי אפשרי לפגוע. אני הולך על 24:27 לסיאטל, אבל אל תחפשו אותי אחרי המשחק כדי לצחוק על ההימור הזה, כשיתברר כמה הוא רחוק מהמציאות.
פייטון מאנינג. בן 38, אבל אליפות אחת בלבד