$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ריבלין בטקס לחללי מינכן: "לא שכחנו לרגע"

הנשיא השתתף בטקס חנוכת אתר ההנצחה לספורטאים בגרמניה. יגאל כרמי, יו"ר הוועד האולימפי בישראל: "האירוע הוא המשך ישיר לשינוי בהתייחסות להנצחת הי"א"

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט   06.09.17 - 14:49

תגיות: מינכן 1972

Getting your Trinity Audio player ready...

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, נשא דברים היום (רביעי), בטקס הזיכרון לי"א הספורטאים האולימפיים והמאמנים הישראלים שנרצחו על ידי טרוריסטים באולימפיאדת מינכן ב-1972, במלאות 45 שנים לטבח הנורא. הטקס נערך בהשתתפות רעיית הנשיא נחמה ריבלין, נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר, ראש ממשלת בוואריה הורסט זיהופר, חברי המשלחת שניצלו מהפיגוע ומשפחות הספורטאים שנרצחו בטבח. נשאו בו דברים גם נשיא גרמניה, ראש ממשלת בוואריה, ראש העיר מינכן דיטר רייטר, נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי ד"ר תומס באך ונציגת משפחות הספורטאים אנקי שפיצר, אלמנתו של אנדריי ז"ל.

מוקדם יותר, בטקס חנוכת אתר ההנצחה לספורטאים שנרצחו באולימפיאדה, הציג שר החינוך של בוואריה ד"ר לודוויג שפאנלה את אתר ההנצחה, ולאחר מכן נציגי משפחות הספורטאים הסירו את הלוט מעל קיר הזיכרון. בסוף הטקס, בו השתתפו הנשיא ורעייתו, נשיא גרמניה ורעייתו וראש ממשלת בוואריה ורעייתו, עמדו הנוכחים דקת דומייה לזכר הנרצחים ולאחריה נשאה דברים נציגת המשפחות, אילנה רומנו, אלמנתו של יוסף ז"ל.

מדבריה של אילנה רומנו, אלמנתו של יוסף רומנו, בטקס חשיפת לוחות הזכרון: ״אנו עומדים במקום שעמדו יקירנו לפני 45. הם חשו גאווה רבה על הזכות ההיסטורית לייצג את מדינת ישראל במשחקים האולימפיים. הם לא שיערו שהמעמד הזה יחרוץ את גורלם ואת גורל משפחתם. הם נרצחו על ידי רוצחים שפלים ושבו ארצה בארונות. אז, אמרו כי אנו הישראלים הבאנו את הטרור לאדמת גרמניה וכי הטרור כוון רק כנגד ישראלים. חלפו 45 שנה וכולם נוכחים לדעת כי הטרור מכוון לעולם כולו. לו רק הבינו אז כי הרצח בכפר האולימפי יהיה יריית פתיחה של טרור בעולם כולו. במעמד זה אנו חשים את הכאב העמוק אך גם את תחושת הסיפוק והכרת התודה על הקמת המוזיאון. אנו חשים שזכר ספורטאינו לא נשכח. תבורך הקאנצלרית מרקל על מחויבותה להנצחת הטרגדיה. תודה לראש ממשלת בוואריה שהבטיח להקים את המוזיאון וקיים. היום הגיעה העת לברך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה״

"בספטמבר 1972 לפני 45 שנים בדיוק, הסתובבו כאן, בין שבילי הכפר האולימפי, חברי הנבחרת הישראלית לאולימפיאדה. אנשים צעירים, מלאי חלומות ותקוות. אתלטים שרצו לשבור שיאים, ספורטאים שרצו להיות אלופי עולם ולהביא מדליה אולימפית, אך בעיקר רצו לחיות בחיק משפחתם, בקרב ילדיהם, עם אהבותיהם," פתח הנשיא את דבריו בטקס הזיכרון, והמשיך: "הטבח גדע את הכל. 45 שנים חלפו והיום אנחנו שוב כאן. 45 שנים חלפו עד ששוב ניצבת משלחת ישראלית רשמית של מדינת ישראל בשבילי הכפר האולימפי על אדמת מינכן שבגרמניה."
 
"אנו צועדים כאן, ומתינו צועדים איתנו," המשיך הנשיא ואמר: "אנחנו מהלכים היום בשבילים בהם אתם הלכתם. אנחנו מהלכים כאן ואיתנו הילדים שלכם, הנכדים שלכם, בני המשפחות שלכם וחבריכם למשלחת, כל אלה שלא שכחו אתכם לרגע. אנו מהלכים כאן עם ספורטאים ישראלים זוכי מדליות אולימפיות שראו בכם סמל ומופת והגשימו את חלומכם לשוב ולהתחרות במשחקים האולימפיים ולהביא לישראל מדליה, גם בשבילכם, גם בשמכם, כי החלום שלכם היה לצוואה." הנשיא ציין את שמות הנרצחים הגיבורים, ואמר: "באנו לכאן היום לכפר האולימפי 45 שנים מאוחר מידי לסגור מעגל. לסגור מעגל, שלעולם לא ייסגר".

בטקסים במינכן השתתפו: יגאל כרמי, יו"ר הוועד האולימפי בישראל, המנכ"ל גילי לוסטיג, יעל ארד המדליסטית הראשונה. בשם המשפחות דיברו אנקי שפיצר ואילנה רומנו. אסתר רוט שחמורוב היתה חברת הפמלייה של ריבלין, כאשר בנוסף נכחו 26 נציגים של משפחות הי"א.

יגאל כרמי נשא דברים לאחר הטקס ואמר כי: "אירוע חנוכת אתר ההנצחה לי"א חללי מינכן בכפר האולימפי במינכן הוא המשך ישיר לשינוי בהתייחסות התנועה האולימפית וממשלת גרמניה להנצחת 11 המאמנים והספורטאים האולימפיים של ישראל שנרצחו במשחקים האולימפיים במינכן 1972. הדבר קורה אחרי שנים רבות בזכות מאבקן העיקש של שתי נשים אמיצות, האלמנות אילנה רומנו ואנקי שפיצר, שהביאו לשינוי מהותי בתנועה האולימפית אותו הוביל ד"ר תומאס באך, יחד עם פעילות של דור חדש של מנהיגים בממשלת גרמניה, ובממשלת בוואריה המכירים בחשיבות הרבה להנצחת י"א חללי מינכן".

"העובדה שנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ונשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר כיבדו את הטקסים בנוכחותם מצביעה על החשיבות הרבה בהנצחת הי"א, במיוחד על רקע התקפות הטרור המתרחשות באירופה גם 45 שנים אחרי הרצח במינכן", הוסיף כרמי.