$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

נוער שוליים: קריסת המודל של מכבי ת"א

תחקיר: נטישת הכישרונות, יחסי האנוש הרעים שבאו לידי ביטוי בהשפלת ברומר, השיטה שהפכה את השחקנים לרובוטים ופירוק ביה"ס לכדורגל שהוביל לצמצום המחלקה. שנה וחצי מאז שפטריק ואן לייוון מונה למכבי ת"א, הסיפורים מאחורי המהפכה שלו נחשפים

דור בלך   02.12.17 - 10:41
Getting your Trinity Audio player ready...

עבור אוהד ממוצע של מכבי ת"א שלא חי את ליגת העל לנוער, המספרים של קבוצת הנוער של הצהובים העונה הם הדבר הגרוע ביותר – מקום עשירי עם 10 נקודות בלבד מתוך 24 נקודות אפשריות, פחות אפילו מהפועל תל אביב שחוותה פירוק, והפסד בכל משחק שני עד כה העונה.

עבור רבים מאנשי המחלקה ומי שמכיר אותה מקרוב, מספרים אלו הם המספרים הכי פחות גרועים בה, אך כאלה שמסמלים את ההתרסקות שעוברת המחלקה בשנה וחצי האחרונות מאז מונה פטריק ואן לייוון לעמוד בראשה.

המספרים המדאיגים באמת הם אלו - 17 מאמנים עזבו את מחלקת הנוער, עשרות רבות של שחקנים נפרדו אף הם, תשעה שחקני נבחרות שעזבו את הקבוצות הבוגרות של המחלקה, והתכווצות של בית הספר לכדורגל מלמעלה מ-600 ילדים לכ-200 ילדים בלבד.

מפתיע ככל שזה יישמע, המספרים הללו הם ממש לא כל הסיפור, אלא רק כאלה שממחישים אותו. גורמים במכבי וכאלה שעזבו אותה בשנה וחצי האחרונה מספרים לתחקיר זה, כי האווירה השוררת בקרית שלום הפכה לקשה ופוגענית, וכי המקצועיות ששררה והפכה את המחלקה לטובה בארץ, נעלמה והביאה לסף קריסה של המחלקה, שסיימה את העונה שעברה עם שנתון אחד בלבד שזכה בתואר.

"הנוער הנוכחי שמורכב משנתונים 99-00, הם אלו שזכו בכל האליפויות וכל הגביעים לאורך שנים", מספר מאמן שאימן את השנתונים הללו במכבי בעבר וזכה עמם במספר תארים, "זה שני שנתונים הכי טובים בארץ ששלחו את מירב השחקנים לנבחרות. ברגע שהגיע פטריק הכל התפרק לחתיכות".

השנתון אולי אותו שנתון, אך השיטה שונתה וגם שחקנים בולטים רבים עזבו. אצל מוליכת הליגה לנוער, מכבי נתניה, ניתן למצוא את ירין שרעבי, מי שנחשב לדור מיכה הבא, שעזב את הקבוצה לאחר שוואן לייוון הבהיר לו, על פי מקורביו של השחקן, כי הוא לא ישחק היות שהוא לא מתאים להיות שחקן בליגה לנוער ובבוגרים בגלל שהוא קטן מדי פיזית. לצדו משחקים גם ירין מסיקה ויצטרף אליהם בקרוב גם סהר ברמי, שלושתם שחקני נבחרת, שבחרו לעזוב את מכבי לטובת נתניה.

זו רק דוגמא אחת מייצגת. עקב כך ששחקנים מעל גיל 15 לא יכולים לעזוב את המועדון בצורה חופשית, שם מכבי הצליחה לעצור במעט את הסחף ולשמור על שחקנים בכירים, אלא שעל פי עדויות מקורבים, גם חלק נכבד, מאלה מרגישים כי הם לא מתקדמים והיו רוצים לעזוב, אם הדבר היה מתאפשר. שחקנים כמו איילון אלמוג ותומר אלטמן, שסומנו כמי שיהיו שווים לכל הפחות לכוכב מכבי פ"ת, מנור סולומון, נעצרו ובמידה מסוימת חווים נסיגה ביכולת.

"אין מקום ליצירתיות. השחקנים צריכים להיות רובוטים"
על פי עדויות של שחקנים במחלקה, חוסר ההתקדמות נובע משיטת המשחק והאימון שהכתיב ואן לייוון. מרגע שהגיע למועדון החליט ההולנדי כי כל קבוצות המחלקה ישחקו באותה שיטה ויתאמנו באותה שיטה, החלטה מקובלת לכשעצמה. אלא שהוא הנחיל שיטת 4-3-3 המבוססת על הכדורגל ההולנדי המשוחקת כפי שיושמה בשנות השמונים המוקדמות – המגנים מעבירים כדור במהירות קדימה אל החלוצים, ושלישיית הקישור ממלאת חלק הגנתי בעיקר ולא משתתפת כמעט בהנעת הכדור בהתקפה.

ההוראות הטקטיות הן ברורות וכל שחקן פועל רק במסגרת התפקיד שלו כמעט ללא חילופי מקום או יציאה מעמדות המוצא המוגדרות. "הכל מקרי, שום דבר לא מתוכנן", מעיד מאמן במחלקה. "הכדורגל לא טוב. אנחנו לא מלמדים כדורגל".

"הרגשתי שאני לא מתפתח אלא הולך לאחור", סיפר אחד משחקני הנבחרת שעזב את מכבי. "אין מקום ליצירתיות, לשיפור קבלת ההחלטות ולהתפתח כשחקן, בעיקר בקישור. אתה צריך להיות רובוט וזהו. גם אם זה היה מביא תוצאות והיינו זוכים בכל התארים אני לא חושב שהייתי נשאר, תיקח אליפות בנוער ולא תצא שחקן בוגרים? מה גם שאפילו בנוער זה לא עובד, התוצאות מדברות בעד עצמן".

מספר כשרונות אף החליטו פשוט לפרוש מכדורגל, כמו שוער נערים א' גיא לוסטיג. לוסטיג הוא לא השוער הבולט היחיד שעזב. גם שוער נבחרת הנערים, חן עוזרי, עבר בהשאלה להפועל קרית שמונה לבקשתו לאחר שרצה להשתחרר. עומר ניראון בן ה-16, אחד השוערים המבטיחים במדינה, ובנו של דני ניראון, התעקש לעזוב בכל מחיר ולבסוף נמכר לבני יהודה תמורת 180 אלף שקל. האחרון לא שוחרר למבחנים בקבוצה דנית, ובנוסף הוצא מההרכב בבוקר המשחק בו הגיעו לעקוב אחריו סקאוטים ומאמני הנבחרת לאחר שתורגל בהרכב באימון המסכם, כעונש נוסף על עבירת משמעת שעבר למעלה משבוע קודם לכן וכבר נענש עליה, לבקשתו של ואן לייוון על פי מה שנאמר לשוער הצעיר.

גם שוער מחלקת הנוער, דניאל פרץ, קיבל זימון לאקדמיה של בריסטול סיטי, אך במכבי לא אפשרו לו לצאת. בנוסף, כל מאמני השוערים, שהפכו את המחלקה למובילה בארץ בנושא השוערים, עזבו את המועדון מאז הגיע ואן לייוון. כך יצא מצב שבמכבי, שרק לפני שנתיים "סבלה" מעודף של שוערים במחלקת הנוער והייתה מוקד עליה לשוערים שרצו להגיע גם על מנת להיות שוערים שלישיים ולא להיות שוערים פותחים בקבוצות אחרות, פרסמה ביום חמישי מודעה בפייסבוק הקוראת לשוערים בכל גילאי הילדים והנערים, כולל כאלו ללא ניסיון, להגיע ליום מבחנים פתוח שיערך בחודש הבא.

מתחת לגיל 15 ישנה נהירה המונית החוצה. לאחרונה נערכה פגישת חירום עם הורי שחקני שנתון 2005 לאחר שכמות יוצאת דופן של שחקנים עזבו את מכבי, בהם גם אורי עזו שהגיע בקול תרועה ממכבי חיפה כשחקן הגדול הבא של ישראל לפני כשנה, ובסיום העונה החליט לחזור לירוקים בעקבות אכזבתו מהמועדון.

בפגישה של ההורים עם ואן לייוון ועוזרו, ריימונד אוטוולד, הוצגה מצגת להורים על החזון של המועדון. ההורים לא אהבו את מצגת מכירת הקונספט, במקום להתייחס לנושאים המהותיים, ואחד מהם הטיח: "שיחקנו מול רמת אליהו והם היו צריכים לתת לנו 8. עושים דברים הזויים באימונים. לא נשארו שחקנים, על מה אתם מדברים?".

בעיקר אוטוולד היה זה שדיבר עם ההורים, עקב היחסים הרעועים של ואן לייוון עמם. "מכבי תל אביב היתה בית עבור הילדים שלנו ועבורנו", מספרת אם של אחד משחקני קבוצת הנוער. "היום אנחנו מרגישים זרים ואפילו שנואים במתחם ולכן אנחנו לא באים. פטריק לא מסכים לדבר איתנו, אפילו שמדובר בילדים בסופו של דבר, וגם איתם הוא לא מתקשר". כשכבר כן מתקשר עם הילדים, לרוב הוא עושה זאת בגסות, על פי עדויות שהגיעו אלינו מהורים ומאמנים, ומשתמש בביטויים גסים באנגלית. "נכון שזה באנגלית, אבל הילדים מבינים", הסביר מאמן.

לפני מספר שבועות נפטרה אמו של אחד משחקני נערים ב'. ואן לייוון ואוטוולד לא טרחו להגיע ללוויה או לשבעה, ואפילו לא שוחחו עם הילד להביע את תנחומיהם או לברר אם הוא צריך תמיכה כלשהי. אין זו פעם ראשונה שדבר כזה קורה. בעונה שעברה הלכה לעולמה במפתיע המזכירה של מחלקת הנוער, נורית מור ז"ל, שהייתה במידה רבה הלב הפועם של המערכת מבחינת המאמנים, השחקנים וההורים. לאחר הלוויה שלה זומן פסיכולוג הספורט, נועם אייל, לפגישה עם אנשי הצוות של המחלקה, שמטרתה הייתה לעזור להם לעכל ולהתמודד עם האובדן. לאחר נאום קצר של אייל שאל ואן לייוון האם מישהו רוצה לשאול משהו נוסף. מרגע שאיש לא התנדב לדבר, הפך ואן לייוון מיד את הפגישה לישיבה מקצועית בה דנו על הטמעת הטקטיקה בקבוצות השונות של המחלקה.

זה לא רק יחסי האנוש או הטקטיקה השנויה במחלוקת שהביאה את השחקנים והמאמנים לנטוש. גם שיטות האימון צומצמו לשלושה תרגילים לכל נושא מהם יש לבחור, תרגילים הנחשבים למיושנים. מסיבה זו התפטר עוד לפני תחילת העונה שעבה אורי אוזן מאימון הנוער. לטענת נוכחים בפגישה, בשיחת הפתיחה עם המאמנים הבהיר להם ואן לייוון: "אתם תלכו בדרך שלי או שתלכו הביתה". ההולנדי הבהיר להם כי מנערים ג' עד לקבוצת הנוער הוא זה שיקבע הכל והם רק יבצעו. כיצד יתנהלו האימונים, מי ישחק, מי יהיה בסגל, כמה דקות יקבל כל שחקן וכן הלאה. "הוא החליף את המאמנים הכי מוכשרים בארץ בחיילים", מבהיר אחד מהמאמנים העוזבים. כשמאמנים ביקשו לשנות, הבהיר להם: "מאמנים אצלי קובעים רק מתי הם יכולים ללכת לשירותים, וגם זה באישור שלי".

העלבון שספג אלון ברומר כמשל
אפילו סמלים מכביסטים, ואנשים נוחים, שאהבת המועדון היא נר לרגליהם, לא חסינים בפני ואן לייוון. כך אלון ברומר, שאימן בעונה שעברה את נערים ב', הושפל במהלך חצי גמר גביע המדינה, אל מול יציע מלא בהורים ואנשי כדורגל. במהלך המשחק, לאחר שהקבוצה לא תפקדה כפי שרצה ואן לייוון, ירד מהיציע אוטוולד, הורה לברומר לשבת וניהל את המשחק במקומו. הקבוצה בכל זאת הפסידה בפנדלים להפועל ת"א והודחה.

ברומר בלע את העלבון והמשיך בעבודתו, עד שבתחילת העונה הנוכחית הגיע הקש ששבר גם אותו: מבנה האימונים שהכתיב ואן לייוון קובע כי חצי השעה הראשונה תועבר על ידי מאמן כושר ולאחריה שעה וחצי של אימון עם המאמן. מאמן הכושר הקבוע של קבוצתו של ברומר לא הגיע, ומאמן אחר במחלקה החליף אותו אך היה צריך לסיים את האימון לאחר 20 דקות על מנת להגיע לאימון קבוצתו. ברומר החל את האימון שלו מיד בסיום אימון הכושר על מנת שהשחקנים לא יתקררו, וסיים אותו לאחר שעה וחצי כמתוכנן, אך 10 דקות לפני המועד המקורי. כשראה אותו ואן לייוון יוצא מהאימון נזף בו אל מול כל ההורים שחיכו בקפיטריה של קרית שלום, דיבר אליו בזלזול ועזב את המקום מבלי להסכים לשמוע מדוע האימון הסתיים לפני הזמן. למחרת התפטר ברומר.

על פי שחקנים במחלקת הנוער, ואן לייוון גם קיבל מספר החלטות שפגעו בשחקנים וגרמו לרבים מהם לעזוב. כך קבע אימונים בשעה 11 בבוקר בימי הקיץ ולא הסכים להקדימם לשעה מוקדמת יותר. כך קבע אימונים לקבוצות המחלקה בימי שישי בשעה 18:00 ואף מאוחר יותר, ורק לאחר מספר חודשים בהם מאמנים ושחקנים הסבירו לו כי זה פוגע בשחקנים המעוניינים לקיים ארוחת שבת עם משפחתם, וכי אין תחבורה ציבורית בשעה זו, הסכים להקדים את האימונים, על אף שלעיתים רבות עדיין האימונים מסתיימים אחרי כניסת השבת כשאין תחבורה ציבורית.

באופן קבוע ההולנדי מתעקש גם לקיים אימונים בשעות הבוקר על אף שהדבר אומר כי השחקנים הצעירים יאלצו להפסיד ימי לימודים בעקבות כך ולא מוכן להתחשב. ואן לייוון מכנה את האימונים הללו אימוני העשרה ובאופן רשמי ניתן להשתחרר מהם, אך על פי גורמים במחלקה ברור לכולם כי אימונים אלו הם אימונים לכל דבר והילדים מבינים בין השורות כי אין הם יכולים להרשות לעצמם להחמיצם, ואכן כמעט כל הילדים מגיעים לאימונים. כשהתבקש על ידי הורים ומאמנים להתחשב בצורכי הלימודים שלהם הבהיר: "גם ככה אם לא יהיו כדורגלנים יהיו קופאים בחנות, מה משנה הלימודים שלהם? זה מועדון כדורגל פה, לא מועדון קהילה או חינוך".

למכבי דווקא היה פתרון מצוין לנושא זה – האקדמיה שהקימו במקווה ישראל, במסגרתו היו מגיעים שחקנים מכל הארץ בהסעות מאורגנות לבית הספר, אוכלים ארוחת בוקר, מקיימים אימון בבית הספר, לומדים במסגרת בית הספר ולאחר מכן מקבלים תגבור על מנת להשלים את החומר שהפסידו בבוקר, אוכלים ארוחת צהריים, יוצאים לאימון ערב בקרית שלום ומשם נוסעים חזרה לביתם.

כך הצליחו עשרות שחקנים גם לשחק במכבי ובנבחרות ישראל, וגם לסיים בגרות בהצטיינות ובכיתות מדעיות. אלא שגורמים מספרים שוואן לייוון החליט כי הוא לא מסכים שהאימונים יערכו בבית הספר בעקבות מצב המגרש, על אף התכנון לשפצו בעתיד הקרוב. בנוסף, ההולנדי הקדים את אימון הערב לשעות אחר הצהריים, אז היו השחקנים אמורים לקבל תגבור בלימודים. כך יצא שהשחקנים נאלצו להפסיד לימודים מבלי להשלימם, וההורים החליטו שעדיף שהם ימשיכו ללמוד בבתי הספר בערים שלהם, והפרויקט נסגר השנה.

"עבודה של שנה וחצי הובילה להרס של עשור"
גם בית הספר לכדורגל - בסיס העוצמה של מחלקות הנוער ואלמנט כלכלי חשוב, הצטמק תחתיו מכ-600 ילדים לכ-200 בלבד. חובה לציין שמדובר בהחלטה מודעת וגם בתוצאה של החלטות אחרות. בית הספר מחולק לצפון העיר ודרום. בדרום העיר, המתאמנים בקרית שלום, החליט ואן לייוון כי גם ילדי בית הספר יתאמנו על מגרש שלם ולא על חצאי מגרש. מדובר בהחלטה חיובית וחשובה לכשעצמה, אלא שהיא לא מסתדרת עם כמות המגרשים. לכן הוקצה לבית הספר לכדורגל שעתיים בשבוע, שתיהן בשעה 19:15. "זה ילדים בגילאי הגן, כתות א'-ב'-ג'. הם לא יכולים לסיים אימון ב-20:15 ורק אז לצאת הביתה", מספר מאמן במחלקה. כתוצאה מכך מספר הנרשמים פחת, כשגם אלו שכן נרשמו הוגבלו בעקבות המחסור בשעות האימונים. "זה הפך לכל הקודם זוכה – 50 הנרשמים הראשונים יוכלו להתאמן עם הקבוצה, לאו דווקא הטובים ביותר, אלא אלה שנרשמו קודם, והשאר ילכו לקבוצות אחרות ואנחנו הפסדנו אותם".

בצפון החליט ואן ליוון לצמצם את הכמות ל-30 ילדים לכל שנתון על בסיס הטובים ביותר, החלטה שהביאה את מנהל בית הספר ב-26 השנים האחרונות, עופר דקל, להתפטר. "הצמצום הזה ממה שהיה אצלי 150 ילדים בכל שנתון ל-30, והגבלה לשני אימונים בשבוע בני שעה בלבד ומשחק בשבת מדי פעם אלה דברים שלא הסכמתי להם", הוא מספר. "זה נראה אבסורדי להגיד לילדים בני 7 או 8 אחרי שהם התקבלו שהם צריך לעזוב כי הגיע ילד יותר טוב. בית הספר אמור לתת פתרון לכל ילד, לא משנה מה יכולתו, אם הוא רוצה לשים את המדים של מכבי. זה מייצר עוד אוהדים ונותן מענה לקהילה הרחבה שרוצה להיות חלק ממכבי. היום לא כל אחד יכול להיות חלק ממכבי תל אביב וזה יכול להיות גם ילד בכתה א שיגידו לו אין מקום כי אתה לא מספיק טוב. מעבר לפגיעה הכלכלית הגדולה במכבי, זו גם פגיעה קהילתית וגם מקצועית, אנחנו מאבדים 120 ילדים בכל שנתון שחלק מהם יכול להתפתח מאוחר ולהפוך לשחקנים טובים".

"זו זכותו, הוא הבוס וזו התקופה שלו" ממשיך דקל, אבל מבהיר: "פרקו את בית הספר. לפרק זה קל מאוד, להחזיר אחר כך ל-600 ייקח 5-6 שנים אם בכלל". גורם אחר, שעזב את מחלקת הנוער לאחר שנים בעקבות התנהלותו של ואן לייוון פסימי יותר. "בשנה וחצי שהוא נמצא, האיש זרע בקבלת ההחלטות שלו אך ורק הרס. לא ברור איך זה האיש שאחראי על מחלקה כל כך מפוארת. לא ברמת השיח, לא ברמת יחסי האנוש, לא ברמת העתיד. כואב הלב לראות את זה נהרס. זה הרס של שנה וחצי שייקח עשור לתקן. אני משוכנע שהבעלים לא מודע למה שקורה". מאמן אחר סיכם זאת: "כשהוא וריימונד הגיעו חשבנו שמגיעים שני הולנדים שיביאו לכאן את אירופה. בפועל מה שהם הביאו לכאן זה הרס בקנה מידה אירופאי".

תגובת מכבי ת"א: "טבעי שחלק מהאנשים יהיו מתוסכלים"
ממכבי ת"א נמסר בתגובה: "פטריק ואן לייוון הינו מנהל מקצועי מוערך מאוד בעל רקורד מרשים ביותר, שמונה לתפקיד המנהל המקצועי של מחלקת הנוער במכבי תל אביב בעקבות הצלחתו באירופה במועדונים בכירים בהולנד, אוקראינה וקזחסטן. פטריק אכן ביצע סינון ושינויים במצבת המאמנים של מחלקת הנוער וטבעי שחלק מהאנשים יהיו מתוסכלים. מועדון הכדורגל מכבי תל אביב לא ייגרר להגיב לאמירות עלומות וחסרות בסיס שהושמעו על ידי מי שבחר להסתתר מאחורי אנונימיות".

"בנוגע להפחתת מספר הילדים בבית הספר לכדורגל - מדובר בשינוי תפיסה לפיו יש ניסיון שבתי הספר יתמקדו במספר קטן יותר של שחקנים בהם מושקעים משאבים אדירים, כך גם מתאפשר לצוות המאמנים לטפל באופן צמוד יותר בילדי בית הספר הנבחרים. המועדון מתכוון להמשיך ולבחון מדיניות זו. בשעה שמספר אנשי צוות לא המשיכו במועדון מסיבות שונות, מספר שחקני עבר: גיא צרפתי, דדי בן דיין, קאלה דרשלר וג'פרי ישי, הצטרפו לצוות המאמנים במחלקה מאז הגעתו של פטריק בעוד שוויקי פרץ צורף גם הוא כאחראי על ילדים בגילאי בית הספר לכדורגל".

"בנוסף לאור דסה, מספר שחקנים ממחלקת הנוער ובוגרי המחלקה, ערכו העונה הופעות במדי הקבוצה הבוגרת. לא פחות מ-33 שחקני מחלקת הנוער מייצגים את הנבחרות הצעירות של ישראל (מגיל עד 15 ועד לנבחרת הצעירה), בעוד שעשרות מבוגרי המחלקה משחקים בקבוצות בשתי הליגות המקצועניות. מועדון הכדורגל מכבי תל אביב ימשיך בפיתוחה של מחלקת הנוער במטרה לייצר עוד ועוד שחקנים עבור הקבוצה הבוגרת".