$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

הפרד ומשול: הכירו את המאמן החדש של חיפה

"פריק" של שליטה והתעמת עם שחקניו בפומבי. הצליח בקבוצות קטנות, אבל נכשל עם הכוכבים של פ.ס.וו ונבחר לאחד המאמנים הגרועים בתולדות פיינורד. אחרי שסירב לג'וב חלומות בנבחרת הולנד, פרד רטן מגיע לחיפה כדי לפתור את הבעיות שלה ושלו. פרופיל

אור ריטר
אור ריטר   24.01.18 - 14:26
Getting your Trinity Audio player ready...

כשמועמדותו של פרד רטן למכבי חיפה הועלתה לראשונה בכלי התקשורת ההולנדים, אנחנו בישראל הופתענו ולא הופתענו. מצד אחד, היה ברור שהמנהל הטכני מו אלאך מחפש מאמן הולנדי, אך מצד שני אף אחד לא חשב שיגיע שם נחשב ומרשים כמו אקס שאלקה, פ.ס.וו איינדהובן ופיינורד. האם הרזומה העשיר (על הנייר) שלו צריך בהכרח לעודד את האוהדים הירוקים? לא בטוח.

רטן בן ה-55 שיחק כמגן והעביר את כל הקריירה שלו בטוונטה, אבל נחשב לבינוני למרות הופעה אחת בנבחרת הולנד. שנה אחרי שפרש ב-1992, הוא החל את קריירת האימון שלו במועדון, תחילה כמאמן במחלקת הנוער ולאחר מכן כעוזר מאמן בקבוצה הבוגרת. ב-1999 הוא הפך לראשונה למאמן ראשי בטוונטה ושימש בתפקיד במשך שנתיים, כשבעונה השניה הוא חגג עם הקבוצה זכייה מתוקה בגביע אחרי ניצחון על פ.ס.וו בפנדלים. בהולנד היו בטוחים שמאמן מבריק חדש נולד, רטן עשה את קפיצת המדרגה ועבר לפ.ס.וו איינדהובן.

אחרי שנה בה שימש כמאמן הקבוצה הצעירה, רטן הפך לעוזר המאמן של חוס הידינק בקבוצה הבוגרת ולמרות הצלחה גדולה עם הקבוצה בזירה האירופית, הוא הרגיש שהוא לא מביא את עצמו לידי ביטוי, אז כשהגיעה ההצעה מטוונטה לחזור לקדנציה שניה, הוא אפילו לא היסס. רטן הגיע עם ציפיות לשחזר את ההצלחה הקודמת שלו במועדון, אבל במשך שנתיים לא הצליח לזכות בשום תואר. למרות זאת, הוא זכה לשבחים על הכדורגל ההתקפי שהנחיל בקבוצה והושווה למאמן הכי מצליח בתולדות טוונטה, אקס מכבי ת"א סטיב מקלארן, שהוביל את הקבוצה לאליפות הראשונה והיחידה בתולדותיה.

"הוא מאמן מצוין. פריק של שליטה ולא משתף פעולה יותר מדי עם התקשורת", אמר לערוץ הספורט העיתונאי ההולנדי, ריצ'רד ואן דה מאדה והזהיר: "אל תצפו להתחבב עליו יותר מדי כי הוא לא טוב עם עיתונאים. הוא יודע לשפר שחקנים ולהפוך אותם לטובים הרבה יותר. הרבה שחקנים, גם בכירים, אוהבים אותו וטענו שהוא אחד המאמנים הכי טובים שהיו להם".

רטן חיפש אתגר חדש ועזב לגרמניה כדי להתחיל את המבחן הכי גדול שלו עד אז, שאלקה, אבל לצערו העניינים הלכו רע מהר מאוד ותוך פחות משנה הוא פוטר. למזלו, הוא לא חיכה זמן רב להצעה חדשה, פ.ס.וו כבר הייתה שוב בדלת וב-2009 ביקשה ממנו להפוך אותה מחדש לקבוצה אלופה. כבר בתום העונה הראשונה, רטן הסתכסך עם המגן שלו בפ.ס.וו, קרלוס סאלסידו, שטען כי המאמן "ליכלך" עליו ולא הפגין שום כבוד כלפיו אחרי שהאשים אותו בפומבי בשער שהקבוצה ספגה. "פרד רטן לא קיים מבחינתי", המקסיקני ירה בראיון אחרי שהצטיין במדי נבחרתו במונדיאל בדרום אפריקה ורשם ארבע הופעות מוצלחות. הוא נשאל האם הוא מחכה למחמאות ממאמנו בפ.ס.וו ועקץ: "אני לא צריך את המילים הטובות שלו ולא מחכה להן. יש לי חוזה לעוד שנתיים ואני נשאר, לא אכפת לי ממנו".

רטן שרד בפ.ס.וו שלוש שנים, למרות שלא הצליח להפוך את הקבוצה לטובה במדינה וזאת על אף שקיבל שחקני רכש יקרים כמו דריס מרטנס (הגיע מאוטרכט עבור 6 מיליון יורו), ג'ורג'יניו ואיינלדום (מפיינורד עבור 6.5 מיליון יורו), ג'רמיין לנס (מאלקמאר עבור 4.5 מיליון יורו) וקווין סטרוטמן (מאוטרכט עבור 4 מיליון יורו). כמו כן, הוא קיבל שם גדול כמו מרכוס ברג בהשאלה מהמבורג, כשבסגל של פ.ס.וו כבר היו שמות כמו ממפיס דפאי, אולה טויבונן ואנדראס איסקסון.

הפער העצום בין עלות לתועלת הביא את הנהלת פ.ס.וו להחליט שמספיק לה והיא פיטרה את רטן המאכזב, אבל גם הפעם הוא לא חיכה יותר מדי זמן וחתם בוויטסה, שעברה אז לבעלות של מיליארדר גיאורגי והצהירה שהיא הולכת על כל התארים. בוויטסה סיפרו שהחתמת רטן היא הצעד הראשון בדרך להשתלטות על הליגה, אבל במציאות זה הספיק למקום רביעי מכובד בתום עונת 2012/13. בעניין העזיבה שלו את המועדון, אגב, הועלו שמועות לפיהן ראשי ויטסה, שמשמשת כקבוצת בת לכל דבר של צ'לסי, בחרו שלא לחזק את הקבוצה כדי ש"בטעות" לא תסיים במקום הראשון ותופיע בליגת האלופות, אולי מול... קבוצת האם שלה מלונדון. רטן כעס על כך מאוד.

בעקבות ההצלחה היחסית בוויטסה, פיינורד הודיעה בגאווה, עוד במהלך חודש מרץ, שהחתימה את רטן כמאמן הקבוצה לעונת 2014/15 במקומו של רונלד קומאן, אבל רוב האוהדים התנגדו בתוקף. בסקר בו השתתפו מעל 5,000 אוהדים הולנדים, 67% טענו שהקבוצה עושה טעות בכך שממנה את רטן , בעוד רק 33% תמכו בו. עם פרסום ההודעה על המינוי, הטוויטר הוצף בתגובות זועמות של אוהדים. "אין לו אישיות, אין לו זיקה למועדון והוא לא אוטוריטה. בושה", צייצו בחשבון של דף האוהדים "פיינורד-לויאלס". אוהד אחר צייץ: "הוא המאמן הכי לא צבעוני בהולנד. זו החלטה מוזרה באופן דרמטי, אבל כל אחד עדיף על ואן חאל וקו אדריאנסה".

בתחילת העונה, פיינורד ורטן היו אופטימיים ולמרות הביקורות מצד האוהדים נגד המאמן, הצהירו שהמטרה היא לסיים במקומות 1-2, אבל ככל שהתקדמה העונה והתוצאות היו רעות, הם רק קיוו לגרד את הטופ 4. בעיצומו של המשבר ברגעי ההכרעה של העונה (שישה משחקים רצופים ללא ניצחון בין אפריל למאי), בכלי התקשורת בהולנד העבירו עליו ביקורת חותכת וב-NU SPORT המקומי נכתב: "רטן הוכיח שהוא מתקשה להרים את הקבוצה ולספק לה מוטיבציה מחודשת".

רטן, שבתקופתו בפיינורד אפילו נפצע באופן ביזארי לאחר חגיגת שער שיוויון מול רומא בליגה האירופית וקרע את גיד האכילס, נאלץ להתמודד לא רק עם משבר מקצועי, אלא גם עם מתיחות גדולה מול ההנהלה, שהגיעה לשיאה במסע"ת לקראת משחק חוץ מול ווילם II. ראשי פיינורד החליטו להודיע דווקא לפני המשחק החשוב שהגיעו לסיכום עם דירק קאוט וכי הסמל הגדול יחזור הביתה בגיל 34. רטן? הוא רתח מזעם ותקף: "זה מאוד מטריד כי זה מסיח את דעת הקבוצה. אני יודע שבכדורגל אין סודות וכולם ידעו שקאוט יצטרף, אבל זה לא היה צעד מאוד רגיש לעשות".

עיתונאים בהולנד סיפרו שהתקופה הכי קשה של רטן בקריירת האימון הייתה בפיינורד וכי המשבר הפך אותו לאדם עצבני ובעיקר לחוץ. אחרי עוד הפסד מפתיע באפריל, 1:0 לגו אהד איגלס שהרחיק את הקבוצה מהכרטיס לאירופה, רטן תקף את שחקניו: "לא היינו קיימים במשחק אפילו לרגע. ניקח 24 שעות כדי להתאושש מההפסד הזה ואחרי זה נחשוב מה לעשות. כולנו נכשלנו, אבל ממש לא הכרתי את הקבוצה שלי במשחק הזה".

אחרי הפסד אחר, 3:1 להירנביין בחוץ, רטן האשים את השחקנים וקרא להם עצלנים: "אפשר להפסיד בכדורגל ולכל קבוצה זה קורה, אבל הייתי מופתע מהעצלות שהפגינו השחקנים. זה רחוק ממה שפיינורד מייצגת. החוזקה הכי גדולה שלנו הייתה ההגנה ולא ראיתי כלום מזה. איבדנו כדורים בכזו קלות שזה כבר נראה כמו שחצנות. אדאג לטפל בזה". חודש חלף ואחרי הפסד משפיל 3:0 לזוולה הקטנה, שקבע כי פיינורד תישאר מחוץ למקומות שמובילים לכרטיס לאירופה, לואי ואן חאל, ששימש אז כמנהל הטכני של המועדון, הודיע לו על פיטוריו.

את הביקורת הכי זכורה מאותו הפסד כואב לזוולה, רטן חטף דווקא מהשוער שלו, קנת' ורמיר, שרמז בגסות שהוא האשם. "פשוט איבדנו את המאמן", ורמיר אמר בתסכול לרשת הטלוויזיה RTV עם הירידה מכר הדשא. "זה היה בידיים שלנו לאורך כל הדרך, אבל אנחנו פשוט לא מצליחים להתקדם. הייתי מודאג בחדר ההלבשה ואני חושב שזה היה אחד המשחקים הכי גרועים בקריירה שלי. המשחקים שלנו בשבועות האחרונים מאוד מאכזבים ונראה שאנחנו עושים את הדברים בצורה לא נכונה. אני לא מעז לחשוב מהן הסיבות שנכשלנו".

כמו ורמיר, גם ההנהלה תלתה את האשמה ברטן ופיינורד פיטרה את המאמן, אבל לא הלכה רחוק כדי למצוא לו מחליף ומינתה במקומו את העוזר שלו, ג'יובאני ואן ברונקהורסט. ואן חאל, אגב, סיפר מאוחר יותר שהוא מתחרט על כך שפיטר את פרד רטן: "זו הייתה החלטה מאוד מאכזבת ולא פשוטה שהיינו צריכים לקבל. אחרי ההפסד הזה, היה ברור שפרד לא נהנה יותר ושאין לו את הביטחון כדי להפוך את הקבוצה, אבל אולי היה עדיף לחכות".

בתום אותה עונה, בהולנד פירסמו את המספרים של רטן בפיינורד תחת הכותרת הענקית "כישלון" והסטטיסטיקה קבעה - רטן הוא המאמן הרביעי הכי גרוע בתולדות המועדון. תחתיו כמאמן, הקבוצה מרוטרדאם השיגה 1.74 נקודות בממוצע למשחק, שזה פחות גרוע רק מהקדנציות של מריו בין (1.57), לאון ולמינגס (1.53) וחרטיאן ורביק (1.12). מי שמוביל את הרשימה, אגב, זה אותו קומאן, שפיינורד העדיפה את רטן על פניו למרות שהשיג 2.02 נקודות בממוצע למשחק ב-2012.

בבלוג נשכני, אחד האוהדים אמר על רוטן באותם ימים שהוא "ערובה לכישלון". התקופה הקשה בפיינורד הוגדרה כ"טראומה" עבור המאמן והוא החליט לנקות את הראש בדובאי אחרי שקיבל פנייה מקבוצת אל-שבאב בקיץ 2016. זה היה הג'וב האחרון שלו והוא החזיק מעמד פחות מחצי שנה עד שפוטר בינואר. באפריל האחרון הוא דחה הצעה לשמש כעוזר המאמן של נבחרת הולנד, ככל הנראה של דיק אדבוקט שנחשב למועמד המוביל אז. רוטן העדיף להישאר כמאמן ראשי. "החלטתי לא לקבל את ההצעה", הוא הסביר. "אני רוצה להמשיך כמאמן ראשי ואקטיבי בשלב הזה של הקריירה שלי".

שאלת מיליון הדולר היא איזה מאמן מכבי חיפה מקבלת? מצד אחד, רוטן החזיר את טוונטה, המועדון בו גדל, למרכז הבמה של הכדורגל ההולנדי, הצליח באופן יחסי בוויטסה והספיק לעבוד גם במועדונים מפוארים כמו פ.ס.וו איינדהובן, פיינורד וכמובן שאלקה. כנראה שלא במקרה בנבחרת הולנד עשו הכל כדי לצרף אותו למערכת וחוץ מזה, רוטן כבר מנוסה בעבודה תחת לחץ ובמועדונים עם דרישות גבוהות וציפיות מצד האוהדים והתקשורת. מצד שני, הוא התרסק לחלוטין בפיינורד ונחשב ל"סיוט" של האוהדים, נכשל בפ.ס.וו וגם בדובאי בעונה שעברה היה רחוק מלהותיר חותם.

כאישיות, רוטן נחשב לאדם בעל עקרונות וכזה שנלחם עליהם, זו גם הייתה הסיבה בחלק מהמקרים לפרידות שלו מקבוצות כמו למשל בטוונטה, שם הוא הרגיש שההתנהלות לא מספיק רצינית ולא "חותרת למצוינות". מבחינת אידיאולוגיית המשחק שלו, רוטן ידוע באימונים הקשים שלו מבחינה פיזית ובכך שהוא דוגל בכדורגל התקפי וגם זכה לשבחים על כך בהולנד, כך שסביר להניח שנראה יותר את מכבי חיפה משחקת במערך של 4:3:3 ובשיטה ההולנדית המפורסמת עם קשר אחורי דומיננטי, שני קשרים מרכזיים שישחקו מלפניו ושלישייה קדמית בחוד.

בהתאחדות ההולנדית, כאמור, כמעט התחננו שיצטרף לצוות המקצועי בנבחרת, אבל בסופו של דבר רוטן מוצא את עצמו במכבי חיפה. אמנם בישראל, אבל בסביבת עבודה מוכרת עם שני הולנדים נוספים כמו מו אלאך ורוב מאס, איתם הוא ישתף פעולה. ההצלחה האחרונה שלו כמאמן הייתה לפני חמש שנים וקשה להסביר למה משהו שלא עבד כל כך הרבה זמן מאז, יחזור לתפקד דווקא בסיר הלחץ החיפאי. על הנייר וחשוב להדגיש שעליו בלבד, נראה שמדובר במינוי מרשים ביותר. למכבי חיפה רק נותר להתפלל שאלאך, ששולט בשוק ההולנדי, בחר את האיש הנכון, למקום הנכון ובזמן הנכון.