$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

יש כבוד: משחקי המחשב הישראלים הגדולים אי פעם

מ'אתה חושב שאתה חכם' ועד פיפוש. לכבוד העצמאות את משחקי המחשב הישראלים הכי אהובים ודירגנו מי הטוב מכולם. פרץ של נוסטלגיה שיעשה לכם חשק לחזור שנים אחורה

מתן בן ישי
מתן בן ישי   19.04.18 - 09:20
Getting your Trinity Audio player ready...
אזרחי מדינת ישראל אוהבים לשחק במחשב ובקונסולות. זאת עובדה. אנו ממש לא שונים משאר העולם, ויש כאלו שיטענו כי הישראלים מכורים לשלט ולמקלדת אפילו יותר מהאמריקאים, אך מכיוון וארצנו קטנטנה, התעשייה לא התרוממה במהלך שנות ה-80 וה-90 כמצופה. למרות הקשיים של התעשייה לאורך השנים בארץ, הספיקו לקום חברות אשר פיתחו משחקי מחשב ישראליים אותנטיים, כחול לבן, והגיוונים ביניהם היו משמעותיים.

מחברות אשר יצרו משחקי Point and Click קלאסיים, למשחקי פעולה שלא יביישו את המתחרים הגדולים מחו"ל, ואפילו סימולטורים. נכון שכיום ניתן למצוא עשרות אפליקציות גם בחנויות הסמארטפונים של אפל וגוגל, אך לכבוד יום העצמאות אנו נתמקד ונדרג את הדוגמאות הבולטות ביותר בתעשייה לאורך השנים.
משחקים של חברת "קומפדיה"
קומפדיה הייתה חברת משחקים אשר הוקמה בשנת 1988, והתמחתה בין השאר בפיתוח פלטפורמות ומערכות לתחום החינוך. תרומתה דיי רחבה, מכיוון שיצרו מספר סדרות מוצלחות בשנות ה-90 אשר מטרתם הייתה להוות כלי חינוך עבור ילדים.

סדרות משחקים כגון "גורדי" או "איתמר" מוכרים גם כיום, ועדיין נחשבים ככלי עבור ילדים על מנת ללמוד שפות כמו עברית ואנגלית, חשבון, ופיתוח חשיבה ויצירתיות. החברה יצרה גם את משחק ההרפתאות "בעקבות המילים האבודות" אשר היה משחק הרפתאות בו נאלץ השחקן להשלים מילים שנשמטו מסיפור ע"י הקלקה על חפצים שונים מסכים במשחק ופתרון חידות.



ציון המערכת: 6 מתוך 10.
נכון, מדובר בעיקר בלומדות ולא במשחק מחשב כמו שאנו נוטים לחשוב על המונח, אך התרומה של קומפדיה לתעשיה הייתה מורגשת ביותר בשנות ה-90, וגם כיום ניתן לראות הורים אשר מבקשים לקנות לילדיהם משחקים של גורדי ואיתמר, רק כי הם זכרו את הקסם ששיחקו במשחק בעצמם בתור ילדים.


כוכב כחול

אם נשים לשנייה את האקשן והפיצוצים בצד, חברת " פיקסל" יצרה עבורינו בשנת 1999 את סימולטור הטיסה הישראלי, "כוכב כחול", אשר כלל שיחזור של מבצעים של חיל האוויר הישראלי במלחמות ישראל, כולל מלחמות עבר כמו מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון הראשונה. המשחק גם כלל מלחמות בדיוניות, כמו הגנה על הכור הגרעיני בדימונה, הגנה על תחנת הכוח בחדרה, ותקיפת תחנת כוח בדמשק. המשחק כלל גם מצב מרובה משתתפים על גבי רשת מקומית או באינטרנט. המשחק שווק גם לארה"ב ע"י חברת EA בכבודה ובעצמה, מה שהופך את המשחק לאחד המשחקים היחידים שתפס בשנים כל כך מוקדמות גם תאוצה בחו"ל.




ציון המערכת: 6 מתוך 10.
אי אפשר לומר שסימולטורים הם ז'אנר שנחשב כוס התה שלנו. המשחק נכנס לרשימה בגלל ששווק ע"י חברת EA, וע"י העובדה שהציג טכנולוגיה מהפכנית לאותה תקופה מכיוון והשתמש בצילומי לווין על מנת לבסס גרפיקה ריאליסטית יותר באותה תקופה.

 Nightmare House 2
המשחק הנ"ל אינו פיתוח ישראלי, ובעצם מהווה מוד עבור המשחק Half-Life 2: Episode Two, ופותח ע"י חן מצ'ולסקי שהקים את הפרוייקט. המשחק ממשיך את מסורת Half Life הקלאסי ושומר על סגנון משחק של אימה ופעולה, עם דגש חזק הרבה יותר על האימה, ובמקום פלישת חייזרים, השחקן נאלץ להתמודד מול זומבים רצחניים.  המשחק הראשון יצא לראשונה בשנת 2005 בתור חבילת מפות עבור הפרק שני של Half Life 2, בזמן שהמשחק השני כבר נחשב בתור מוד בפניי עצמו. 



ציון המערכת: 7 מתוך 10.

אין ספק כי מודים בעולם הגיימינג הם צעד מבורך וחשוב עבור קהילות המשחקים, אך מכיוון ומדובר במוד בלבד ולא במשחק כחול-לבן אשר פותח מהבסיס בארץ, המשחק לא קיבל ציון גבוה יותר, אך נכנס לרשימה עקב ההצלחה שגרר.


Rising Eagle: Futuristic Infantry Warfare

Rising Eagle היה משחק פעולה בגוף ראשון אשר שאב את השראתו מכותרים כמו Call of Duty ו-Battlefield ופותח ע"י Invasion Interactive. עלילת המשחק (תחזיקו היטב, זה עלול לתאום את המציאות יותר מהצפוי) מתארת את מלחמת העולם השלישית בשנת 2040 בה משתתפות ארצות הברית, האיחוד האירופי, סין, ישראל ואיראן. ניתן לשחק בכוחות חיל הנחתים האמריקני, כוחות האיחוד האירופי, כוחות צבא השחרור העממי של הרפובליקה העממית של סין, כוחות משמרות המהפכה האסלאמית של איראן, וכמובן, צה"ל גם שם לתת ייצוג ובמה עבור ישראל. בתחילת דרכו המשחק שווק בתשלום, אך מהר מאוד הוחלט על הפצה חינמית עבור המשחק.

ציון המערכת: מתוך 7.5 מתוך 10.
Rising Eagle הוא נסיון ישראלי מרשים בהחלט להכנס לשוק ה-FPS, אך ניתן לראות לפי הסרטונים כי מדובר בחוויה שלא מצליחה להגיע לרמה של הכותרים מהם הוא שואב את ההשראה.

שליט המימדים
שליט המימדים היה משחק הרפתקאות שפותח בארץ ע"י חברת "מחשבת", בשנת 1996, אך מראש תוכנן כי יופץ ברחבי העולם, לכן מתנהל כולו בשפה האנגלית, עם האופציה להוספת כתוביות בעברית. עלילת המשחק עוקבת אחר ילד אשר מטרתו למצוא חמישה חלקים מטה של קוסם בשם מרלין, על מנת לשחררו ממימד בו הוא כלוא, ולעזור לו להציל את כדור הארץ ובסופו של יום את שאר היקום והמימדים מהרס מוחלט. המשחק היה מלווה בפתרון חידות והומור שנון, ושוחק כולו באמצעות העכבר.



ציון המערכת: 7.5 מתוך 10.
המשחק הציג סיפור מרתק ושובה לב ונחשב בעיני רבים לאחת הקלאסיקות של אותה תקופה בשנות ה-90. נכון שבימינו השחקן הממוצע דורש קצת יותר מכך, אך עדיין מדובר בפנינה שלא נשכחה.


אתה חושב שאתה חכם

סדרת משחקי הטריוויה הפופולארית גררה שני משחקים, אך מה שהפך משחקים שמבוססים על שאלות ידע כללי לכל כך זכורים, היא הקריינות הקורעת מצחוק של טל פרידמן (בכבודו ובעצמו) לאורך כל המשחק. פרידמן הקריא את השאלות, הגיב לתוצאות השחקן ובכלליות לא הפסיק לדבר שטויות, לבצע חיקויים ולהצחיק לאורך כל המשחק. אחת מהפנינות המוזרות ביותר שיצאו בארצנו.



ציון המערכת: 8 מתוך 10.

שתי מילים: טל פרידמן. אין צורך להמשיך לפרט.

ואחרון חביב: פיפוש
אין ספק שמדובר באחד המשחקים השנויים ביותר במחלוקת ברשימה שלנו. חברת "גיליוטין" הוקמה ע"י האחים רנן ורועי גולזמן, ושיחררה ב-1997 את משחק ה-Point and Click ההומוריסטי שהפך לקאלט: "בתככי הרייטינג". שנה לאחר מכן שוחרר משחק ההמשך, "פיפוש", שגרר אחריו המשכים רבים. הסדרה מספרת על שחקן כושל בשם חזי פיפוש, אשר עולה לשיט תענוגות, ונאלץ להתמודד עם מקרי רצח מזעזעים על סיפון האנייה, ובסופו של דבר, לפתור אותם באמצעות שיחות עם דמויות המשחק, ועבודת בילוש. כל סדרת המשחקים לא לוקחת את עצמה ברצינות, והומור הנונסנס מורגש כבר מהשניה הראשונה שבה תשחקו.

הומור הסדרה הוא בהחלט הגורם המאפיין את כל משחקי המחשב של החברה, ואפילו משחק רשת בשם "ווג'ימון" המתבסס על קרבות זירה של ירקות דמויי פוקימון. אין ספק כי מדובר באחד הפיתוחים הישראליים השאפתניים ביותר, מכיוון שהמשחק שוחרר גם בגרסה אנגלית ורוסית, ובין היחידים שפרצו את ז'אנר משחקי המחשב, ושוחררו סדרת קומיקס תחת אותו שם ואפילו סדרת טלוויזיה בשם "בטשת מואב" בערוץ "ביפ" המיתולוגי.



ציון המערכת: 10 מתוך 10.
איך המשחק הזה קיבל 10 עגול? ובכן, יצירתיות והומור. לחברת גיליוטין היה הומור אשר ייחודי רק לה, וגררה אחריהם אלפי מעריצים בארץ בזכות הומור מטורף וחד, עם עלילות שאי אפשר שלא להקרע מצחוק רק מהתיאור שלהן. את ההומור של החברה אפשר לזהות בכל מקום ע"י הנונסנס הבלתי פוסק שעוטף את החברה, ומדובר באחת מקהילות משחק המחשב הכי מגובשות שהיו  בארץ אי פעם. ויוה לה גיליוטין.