$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

המדור לניתור קרובים

לא האצנים הם הסיפור באליפות אירופה באתלטיקה, אלא דווקא 3 קופצים שמסעירים את כל הענף

אופיר גולן
אופיר גולן  04.03.11 - 12:15
טאמגו, די מרטינו ואוחוב, אירופה שייכת לקופצים (מימין לשמאל, gettyimages)

אליפות אירופה באתלטיקה תתקיים בסוף השבוע הקרוב בפאריס. יש נטייה לזלזל באירוע הזה, שיתקיים באולם, בשנה לא אולימפית שהתחרות הגדולה ביותר בה תהיה אליפות העולם בעוד חצי שנה. אפילו הקופצת לגובה בלאנקה ולאשיץ' בחרה שלא להגיע. עם זאת, האליפות מביאה עימה שלושה ספורטאים עם סיפורים מעניינים ועם דבר אחד בולט במשותף – קפיצות, האלמנט שיהווה את מרכז התחרות באולם "ברסי".

איבן אוחוב (רוסיה) – קפיצה לגובה גברים
לפני קצת יותר מחודש ליבו של חאבייר סוטומאיור, שיאן העולם בקפיצה לגובה, החסיר פעימה לרגע אחד. הקובני, שמחזיק כבר 22 שנים בשיא של 2.43 מטרים באולם, נכח בתחרות בצ'כיה וראה כיצד איבן אוחוב, אתלט בן 25 מרוסיה, מפספס רק במעט את האפשרות לעבור מעל רף בגובה 2.44 מ'. אוחוב, שניצח בתחרות "רק" עם 2.38 מ', ניסה להתמודד עם הרף שלוש פעמים, והיה מאוד קרוב להדהים את עולם האתלטיקה.

אוחוב, שבכלל החל את דרכו כזורק דיסקוס, פרץ לתודעה ב-2005 כששיפר את שיאו מ-2.10 מ' ל-2.30. ב-2007 כבר זינק הקופץ מעל 2.39 מ' ועתידו נראה מבטיח. אבל בדיוק כשנדמה היה שהוא בדרך להיות הרוסי הראשון שמחזיק בשיא עולם מאז ולדימיר יאשנקו ואיגור פאקלין האגדיים, השתחרר בורג במכונה. אוחוב לא הצליח להשתחל למשלחת הרוסית לאליפות העולם באוסאקה ולמשחקים האולימפיים בבייג'ין 2008. המשבר החריף בספטמבר 2008, כאשר ההתאחדות העולמית החליטה למנוע ממנו להגיע לתחרויות, לאחר שלמפגש האתלטיקה בלוזאן הגיע שיכור מעודף וודקה-רד בול.

במשך חודשים אוחוב היה כמצורע בעיני האתלטיקה העולמית, ממש כמו אלה שנתפסו על שימוש בסמים, עד שהגיעה נקודת המפנה הגדולה בקריירה שלו – אליפות אירופה באולם בטורינו 2009. אוחוב חזר לבמה הגדולה עם מדליית זהב מרשימה ו-2.32 מטרים. לאחר מכן, בתחילת 2010, הפך הרוסי לאלוף עולם באולם ולסגן אלוף אירופה באיצטדיון. בנוסף, הוא עבר להתאמן עם סרגיי קליוגין, האלוף האולימפי מסידני 2000, אחד מאלה שמנעו מדליה היסטורית מקוסטה מאטוסביץ' הישראלי. כעת השילוב המצוין הזה, אוחוב את קליוגין, צריך להדאיג לא רק את יריביו של הקופץ, שבמקרה או לא גם הם מגיעים מרוסיה, כמו אלכסנדר שוסטוב (אלוף אירופה), אנדריי סילנוב (אלוף אולימפי) וירוסלב ריבאקוב (אלוף עולם), אלא גם את שיאן העולם סוטומאיור.

האם שנתיים אחרי האליפות המכוננת ההיא בטורינו יכול איבן אוחוב להגיע לנקודת מפנה נוספת? האם הוא מסוגל לקבוע שיא עולם חדש באולם? האם ביכולתו להיזכר כאחד הגדולים ביותר אי פעם? בהחלט. אצלו הכל בראש. אם הוא יקום על צד שמאל, ייתכן שכלל לא יעפיל לגמר. אך אם יקום על צד ימין, הוא גם יכול לזנק מעל רף דמיוני בגובה 2.46 מטרים. תאמינו.

אנטונייטה די מרטינו (איטליה) – קפיצה לגובה נשים
מה יכול להיות מעניין בקופצת איטלקיה מזדקנת שדומה מעט לפרנצ'סקו טוטי ושהשיא שלה (2.04 מ') רחוק משמעותית במונחי אתלטיקה מזה של בלאנקה ולאשיץ' ואריאן פרידריך? ובכן, הגובה. לא הגובה של הרף, אלא שלה. די מרטינו מתנשאת למטר אחד ו-69 סנטימטרים. בדיוק גובהו של ליאו מסי, שכנראה כבר לא יהיה קופץ לגובה מצטיין.

אך די מרטינו מחזיקה בשיא עולם לא רשמי של מעבר מעל הגובה של עצמה בהפרש של 35 ס"מ. מדובר בהישג מדהים. לשם השוואה, ולאשיץ', שגובהה הוא 1.93 מ', עברה את עצמה רק ב-15 ס"מ והגיעה ל-2.08 מ'. אפילו שיאנית העולם קוסטדינובה (1.80 מ') לא הצליחה להגיע לרמה כזו כשקבעה 2.09 מטרים. בגיל 33 ואחרי שהחלימה מפציעה קשה בכף רגלה, שגרמה לה להרהורי פרישה אחרי כישלון בבייג'ין, תנסה די מרטינו לשחזר בפאריס את הצלחתה של מקבילתה מהטניס פרנצ'סקה סקיאבונה, שבגיל 30 זכתה אף היא בתואר בפאריס.

בטוח שדי מרטינו לא תוכל להתמודד בקיץ באליפות העולם בקוריאה עם ולאשיץ' הקרואטית או האוורד מארה"ב, אבל עכשיו היא בשיאה ואילו האחרות בקושי פתחו את העונה. נדמה שזו ההזדמנות הטובה ביותר שהייתה ותהיה לה להשיג סוף סוף מדליית זהב.

טדי טאמגו (צרפת) – קפיצה משולשת גברים
יש שיאים באתלטיקה שנראים פשוט בלתי שבירים. השיא של ג'ונתן אדוארדס בקפיצה משולשת, 18.29 מטרים משנת 1995, הוא אחד כזה. רק קופץ נוסף עבר את מחסום ה-18 מטרים בהיסטוריה וגם זה היה לפני כ-15 שנה. מאז פרישתו של אדוארדס הבריטי לפני 9 שנים סבל ענף המשולשת משקיעה בבינוניות. עד שהגיע טאמגו.

הצרפתי התפרסם לראשונה כשזכה באליפות העולם לנוער בפולין ב-2008 עם 17.33 מ', אך את הזינוק המרשים שלו, תרתי משמע, עשה לפני שנה באליפות העולם באולם בדוחא עם שיא עולם של 17.90 מטרים. אולם לא הכל היה ורוד עבור טאמגו, שנחשב לקופץ השלישי בטיבו בכל הזמנים עם 17.98 מטרים (הישג שקבע בתחרות ליגת היהלום ביוני 2010). הייתה לו כנראה בעיה עם מעמדים גדולים. והראיה הגדולה ביותר לכך היא שבאליפות העולם ב-2009 הוא פישל בגמר ואפילו לא התקרב ל-17 מטרים.

"אני מרגיש שהתבגרתי", אמר טאמגו, שצימצם משמעותית את כמות הפסילות שלו בשנה האחרונה. "פיזית אני עדיין אותו טדי, אבל מנטלית אני יותר מוכן ויותר חזק. כעת אני מתמודד טוב יותר עם הלחץ ומסוגל לממש את היכולות שלי יותר טוב. אני מאמין שאני יכול להגיע ל-18 מטרים, אבל יש לי כמה דברים שאני צריך לשפר בדרך". אגב שיפורים, רק לפני שבועיים שיפר הצרפתי את שיאו באולם ל-17.91 מ'. אין ספק שבפאריס, לעיני הקהל הביתי, הוא מסוגל לשבור אותו פעם נוספת.