$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
ערוץ הספורט
אזור אישי
שלח טופס
ניוזלטר
ליגת החלומות
כדורגל ישראלי
כדורגל עולמי
כדורסל
NBA
ענפים נוספים
VOD
תוצאות
שידורים
רכב
פודקאסטים
ראשי
ליגת העל
ליגה לאומית
נבחרת ישראל
גביע המדינה ווינר
גביע הטוטו
ליגת החלומות
ליגת העל לנוער
נבחרות צעירות
ליגות נמוכות
כדורגל נשים
ההרכב של המדינה
אלוף האלופים
ראשי
ליגת האלופות
הליגה האירופית
קונפרנס ליג
ליגה אנגלית
ליגה ספרדית
ליגה גרמנית
ליגה איטלקית
ליגה צרפתית
ליגה בלגית
ליגיונרים
ליגה אוסטרית
יורו 2024
מונדיאל
מוק' מונדיאל דרא"מ
קופה אמריקה 2024
דקה אחרי דקה
ליגות נוספות
מצעדים ודירוגים
ליגת האומות
הליגה הסרבית
ליגת ה- MLS
הליגה הסעודית
העברות
יורו 2023 עד גיל 21
אליפות אפריקה 2023
ליגה יוונית
ראשי
ליגת העל
יורוליג
גביע ווינר
נבחרות ישראל
ליגת האלופות
יורוקאפ
אתנה נשים
ליגה לאומית
אליפות העולם 2023
נבחרת העתודה
גביע המדינה
ליגיונרים
ליגות נוספות
אליפות אירופה 2022
הליגה הבלקנית Delasport
ראשי
דני אבדיה ב-NBA
תוצאות
סטט' אישית
שחקנים
טבלאות מזרח/מערב
NBA ID
ראשי
אולימפיאדת פריז 2024
ישראל חזקה - גאווה ישראלית
MMA
טניס
ג'ודו
כדוריד
כדורעף
אולימפאדת החורף 2022
אמנויות לחימה
המתחם הלבן
ספורט נשים
המגזין האולימפי
אתלטיקה
אופניים
שחייה
שייט
התעמלות
חידונים
בובה של לילה
גיימינג
5TALKS
ענפים אחרים
ספורט מוטורי
רגעי שיא בספורט
ספורט אמריקאי
הפראלימפיים - שיקום בתנועה
ראשי
ראשי
ראשי
ראשי
חדשות ושמועות
מבחני רכב
תכניות "עולם הרכב"
צרכנות רכב
רכב חשמלי וטכנולוגיות ירוקות
משפט וביטוח
ספורט מוטורי
סבב פורמולה 1
דו גלגלי
מתגלגל ברשת
4X4, טיולים ופנאי
תשתיות ותחבורה
5 דברים
מעלות טובות
מילון הבטיחות הגדול
ראשי
עולים לרגל
הנוסע המתמיד
ספיקנ'רול - כדורסל ישראלי
פודקאסט ה-NBA
יורוסטפ-פוד
הפודקאסט האולימפי
רדיו אזורי - כדורגל איטלקי
שלושת האריות
סטרץ' פוד
חדר החדשות
חמש אישי
הגשה ראשונה - פודקאסט הטניס
גברים בטייץ
פוטבול מונדיאל
ספורט ירושלמי
מדורים ישנים
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:
mako
"איזה רגליים, אני אוכל אותן": חוקר נאשם שהטריד מינית מתלוננת
26.11.24
משרד התרבות הפרואני מנסה לברר את זהותה של התיירת שפיזרה אפר של בן אדם במאצ'ו פיצ'ו
25.11.24
בהשקעה של מיליוני שקלים: העסק החדש של מישל גרציג וטיבו קורטואה
25.11.24
הרשימה המתעדכנת: כל חברות התעופה שביטלו הגעה לישראל
25.11.24
מצביעים ברגליים
אלימות, מחירי כרטיסים, שעות המשחק, רמה ירודה, שידורים, שירותים ומה לא? רגע לפני פתיחת העונה, בדקנו למה הצופים מעדיפים להישאר בבית
דרור פלדמן
20.08.11 - 11:15
Getting your
Trinity Audio
player ready...
כמה צופים פה ושם. משחק ליגה טיפוסי בר"ג (קובי אליהו, וואלה!)
ליגת העל בפתח וכשהמצב הבטחוני מאפשר זאת יש סיבה למסיבה. עד האירועים בדרום ראינו השבוע פרויקטים לקראת תחילת העונה, פרומואים בטלוויזיה ושמענו על ההתרגשות מסביב. חגיגה אמיתית. הענף הפופולרי חוזר ואנחנו מוכנים לקרנבל. האמנם? לכל ענף שרוצה להשמיע את קולו דרוש אלמנט מסוים, מאוד משמעותי – הקהל. אם מסתכלים על הנתונים, וזה לא חדש, הצופים בארץ מעדיפים לשבת על הכורסא בבית.
4,522. זה ממוצע האוהדים שהגיעו למשחקי ליגת העל בעונת 2010/11. מצד אחד, אפשר לומר שמדובר בתופעה מעודדת אחרי 4,146 שבאו בעונה קודם לכן. הנתונים הללו הם הנמוכים ביותר בחמש השנים האחרונות, בזמן שחצי מקבוצות הליגה (שלוש התל אביביות, שתי החיפאיות ובית"ר) משחקות במגרש שמכיל מעל לעשרת אלפים מושבים. יש להן קהל מסור, אבל זה לא תמיד ממלא את היציעים. אפשר להגיד שהמפגשים מול עכו וסכנין לא אטרקטיביים, אבל בדיוק כאן נמדדת איכות המפעל. גם הקבוצות של פתח תקוה עברו זמנית לאיצטדיון ר"ג, אבל העבירו את העונה מול יציעים ריקים.
מה הסיבה? איך מתמודדים עם זה? הבעיה המרכזית היא שיש יותר מדי אלמנטים שגורמים לאוהד להישאר בבית. המשחקים פרושים על פני כל השבת ועוד ביומיים שלאחריה, וחוסר האחידות הזה חוזר על עצמו ממחזור למחזור. רמת העניין יורדת כי יש תוצאות שידועות מראש. תוסיפו את העובדה שמספר השידורים גדל בצורה מטורפת, כך שאין סיבה מספיק טובה לצאת מהבית ולעודד. מה עוד שבשל שיקולי רייטינג נדחים מפגשים ל-20:50, ובמהלך העונה לא תמצאו הורים שיאפשרו לילדיהם לחזור כל כך מאוחר משחק כשלמחרת עליו ללכת לבית הספר. ויש עוד כמה סיבות:
הפלייאוף
בשנתיים של שיטת הפלייאוף חלה ירידה בכמות הצופים ביחס לשנים קודמות. אם ניקח לדוגמה את הקבוצות בפלייאוף האמצעי וחסר החשיבות, הפועל חיפה היא היחידה שהביאה מספר צופים גבוה מהממוצע הקיים – 4,900. עם זאת, יואב כץ יכול להיות בטוח שמקום בפלייאוף העליון היה מביא מספרים יפים יותר עם שלושה משחקי בית. "בעונה שעברה היו בין 3,000 ל-4,000 אוהדים במשחקים שלנו. בדרבי ומול התל אביביות עברנו את ה-8,000", מספר דובר הפועל חיפה נעם רגב. "אנחנו מקיימים מבצעים לרוכשי המנויים ומגרילים פרסים כמו חבילות נופש, מנויים לחדר כושר ועוד. במהלך השנה אנו מקיימים מבצע לנשים וילדים, שייכנסו בחינם אם יבואו בלבוש אדום". הקבוצה מכרה אשתקד 1,200 מנויים וההערכה היא שתעבור את הכמות הזו העונה, מה עוד שהממוצע לא ייפגע בעקבות הפלייאוף האמצעי, שבוטל.
מי שגרמה לירידה הגדולה ביותר בממוצע היא הפועל עכו, שנעלה את הדירוג עם נתון של 883 צופים ויכולה להתנחם בעובדה שמדובר בעליה של 13.2 אחוזים מהשנה שלפני כן. דווקא שם מעודדים לקראת העתיד. 600 מנויים נמכרו והקבוצה תעבור לשחק במגרש חדש שמכיל 5,000 מקומות. ההערכות הן שכ-1,500 אוהדים בממוצע יגיעו למשחקי הבית ב-2011/12.
אלימות
האלימות משחקת תפקיד מרכזי בהיעדרות האוהד מהמגרש. קריאות גזעניות וקללות זה לא מה שאב רוצה להשמיע לבנו כל שבת, שלא לדבר על מקרים גרועים יותר כמו ההתנגשות בין הקהל של הפועל באר שבע לאשדוד בעונה שעברה. נכון, כל המועדונים מגנים את התופעה, אבל זה לא באמת מזיז למישהו. משחק בלי קללות מהיציע זה דבר נדיר גם כשיש 80 צופים, דחיפות בכניסה וביציאה הן מחזה קבוע ומי שמסתכל מהצד לא רוצה להיות חלק מהדבר הזה. בנוגע לתגרות בין האוהדים, כאן אפשר לעשות משהו.
במדינות רבות ברחבי אירופה ערכו מבצעים לאיתור חוליגנים ולהרחקתם מהמגרשים לכל החיים. התופעות היו קשות בהרבה ממה שיש בישראל, אבל במרבית המקרים הניסיונות צלחו. קצרה היריעה מלתכנן כיצד ניתן לבצע זאת גם בארץ, אבל ברגע שישאירו את המתפרעים בבית, יבוא קהל יותר איכותי. השאלה היא אם אי פעם ההתאחדות תצא במבצע כזה בשיתוף המשטרה והקבוצות.
"לא כיף לבוא למשחקים", מספר זיו סוויסה, אוהד מכבי ת"א. "זה ג'ונגל של ערסים. אני שומע ורואה דברים מכוערים ביציע שלנו וכשאני מסתכל לצד של היריבה זה לא נראה טוב יותר. עדיף להישאר בבית ולהתעדכן בדרכים אחרות". גם ליניב פז, אוהד הפועל פתח תקוה, יש מה לומר: "אני רואה את העבודה שההתאחדות עושה בנוגע לאיצטדיונים. הכל טוב ויפה, אבל עד שלא יעשו משהו עם הקהל הקיים, האוהדים הטובים יעדיפו להישאר בבית עם המשפחה. גן חיות משוכלל זה עדיין גן חיות".
מחירי הכרטיסים
כרטיס למשחק בליגת העל יקר באופן יחסי לליגות מקבילות באירופה. זה נכון שבאנגליה המחירים שוברים שיאים, כאשר כרטיס זול למשחקי בית של צ'לסי וארסנל עולה לכל הפחות 50 ליש"ט, אבל המסורת ורמת ההשקעה בצופה גורמות לאנשים לשלם. גם התיירים לא יבהלו מהמחירים במטרה לראות את רוני ודרוגבה. אולם, בואו נתמקד בקבוצות הקטנות. בליגת השלישית בממלכה, המקבילה לליגה א' שלנו, ממוצע הצופים אשתקד נעצר על 7,519 צופים, כמעט 3,000 יותר מבליגת העל. לברדפורד סיטי מהליגה הרביעית יש ממוצע צופים גבוה מזה של מכבי ת"א ומכבי חיפה, מעל 11 אלף למשחק. אבל אנגליה היא לא מה שההתאחדות צריכה לשאוף אליו. אם רוצים ללמוד משהו, כדאי לנסוע להשתלמות בגרמניה.
בבונדסליגה נקבעה תקרת מחירים זהה לכל הקבוצות, כולל שעה אחידה לקיום משחקים. אפשר לקנות כרטיס ליציע הכבוד של באיירן מינכן במחירים ריאליים של 50-70 יורו, כאשר כרטיס רגיל למשחקים לא עובר את ה-25 יורו ויכול לעיתים לעמוד על 10 בלבד. התוצאות? ממוצע הצופים הגבוה באירופה, שבעונה האחרונה נעצר על 42,665. הקבוצה שהביאה הכי מעט צופים הייתה מיינץ, אבל גם שם הגיעו ל-20,171 צופים בממוצע. "הכדורגל שם יותר עממי", מנתח אבי מלר. "יש שם מחירים מאוד שפויים ושעות המשחק בצהריים מאפשרות גם לילדים להגיע. בישראל צריך ללמוד מכך, אבל גם יתר המדינות באירופה חייבות ליישם זאת". גם השדר יורם ארבל, שמאחוריו לא מעט שנים במגרשי הכדורגל ברחבי העולם, מחזק: "מה שיש בגרמניה צריך להיות גם פה. אמרו לי לא פעם שהמחירים בארץ מאוד יקרים. בליגה עצמה אין הצדקה, פרט למשחקים גדולים, למחיר שהוא יותר מחמישים שקלים לכרטיס".
לפני חמש שנים החלה בני יהודה בפיילוט בשיתוף ההתאחדות במסגרתו מחיר כרטיס מבוגר יעמוד על 50 שקלים למשחק, ובמידה שיהיה הפסד כספי בסיום העונה ההפרש יכוסה. אחרי שנה מוצלחת, הכתומים המשיכו בתהליך ללא עזרה. לא רק שהצופים לא הגיעו לבלומפילד בהמוניהם, מ-2009 ועד העונה האחרונה חלה ירידה של כאלף צופים בממוצע למשחקי הבית. אולי זה הביא אנשים שלא היו באים ב-70 או 80 שקלים, אבל הרוב המכריע הצביע דרך שלט הטלוויזיה.
ובכל זאת, המנכ"ל משה דמאיו רואה בפרויקט הצלחה, במיוחד מבחינה פיננסית. "אנחנו מסתכלים על סך כל ההכנסות ורואים שלא נפגענו ממחיר של 50 שקלים למשחק. בנוגע למפגשים הפחות אטרקטיביים, גבינו מחיר מצחיק של עשרה שקלים. בזמנו ההתאחדות הציעה את הדבר לכל המועדונים, אבל רק בני יהודה הסכימה לנסות זאת. בשלוש השנים האחרונות יש לנו הכנסה יותר גדולה". כשנשאל אם ישקול להוריד את המחיר עוד יותר בגלל ממוצע הצופים הנמוך יחסית, אמר המנכ"ל: "צריך לזכור שגם לנו יש הוצאות במשחקי הבית. אני חושב שהמחיר שלנו הוא ריאלי". גם הפתעת העונה הקודמת, קרית שמונה, הוזילה את מחירי המנויים ל-250 שקלים בלבד. האם זה מה שיביא את הצופים למגרשים?
האיצטדיונים
קשה להתעלם מהאיצטדיונים הרעועים בישראל, אבל דווקא כאן חל שיפור. קרית אליעזר, מגרש שמשמש את מכבי והפועל חיפה, נמצא במצב גרוע עד כדי כך שאופ"א שלחה את הירוקים לרמת גן בליגת האלופות. ב-2013 יתבצע המעבר לאיצטדיון סמי עופר שיכיל 30 אלף מקומות. האורווה בפתח תקוה עשתה יחסי ציבור רעים מאוד לליגה, אבל גם שם יעברו בקרוב הפועל ומכבי פ"ת לאיצטדיון "המושבה", מתקן חדיש שיכיל 11.5 אלף מושבים ויורחב ל-20 אלף בהמשך. בינתיים, שתיהן יחד הצליחו להגיע ל-3,797 אוהדים בממוצע אשתקד בר"ג, שאמור גם הוא לעבור מייק אובר בשנים הבאות. גם נתניה תתברך בעתיד באיצטדיון חדש, שיחליף את הקופסא.
רמת הכדורגל
כואב, אבל נכון. אנחנו לא ספרד, אנגליה, איטליה או גרמניה. יש כאן קצב איטי והמון מועדונים שלא מציגים כדורגל משובח ומהנה. הרמה לא מושכת צופה לאיצטדיון גם אם מחלקת השיווק משקיעה בכך את כל זמנה. "הפתרון הוא קודם כל לשחק כדורגל יותר טוב", מדגיש ארבל. "כל עוד הרמה כל כך ירודה, קשה מאוד לעורר עניין". שחקנים כמו בניון, עטר או ברקוביץ' קמים פעם בדור, לפעמים יותר, והדרך הנכונה (והארוכה) היא להשקיע מהשורש, במחלקת הנוער. איצטדיונים רעים ומחירים מופקעים, ככל שיהיו, לא תמיד יפריעו לצופה להגיע אם יש איכות על הדשא. באיטליה לא השקיעו עד השנה באיצטדיון חדש מאז 1990, אבל גם שם הממוצע סביר עם מעל ל-24 אלף איש למשחק.
מצביעים ברגליים
יש לא מעט בעיות שנותנות לכל אוהד סיבה מוצדקת לא להגיע למשחקי קבוצתו. ההתאחדות לא אטומה לגמרי, פועלת למען מתקנים טובים יותר ואפילו ביטלה את הפלייאוף האמצעי, שרק פגע בממוצע הצופים. באשר לרמה, מקרי האלימות ומחירי הכרטיסים, טעון שיפור גדול שלא תלוי רק בארגון הגג. מילות הסיכום של יורם ארבל ארזו הכל יחד: "חלפו כבר המון שנים מאז שהייתי במשחק כדורגל בארץ שלא בתפקיד. זו חוויה לא נעימה. יש חוליגנים, צעקות, לחץ, אין בתי שימוש ונקודות מכירת המזון נראים רע, אפילו באיצטדיון רמת גן. אין קשר לזכויות השידור, גם באירופה רוב המשחקים משודרים ומי שרוצה לראות כדורגל אמיתי הולך למגרש. מחאה? הציבור לא טיפש ובעצם מוחה כבר שנים באי הגעה למשחקים. עכשיו צריך שהצד השני יפעל בהתאם"