איך שכדור מסתובב לו. 40 שנים שהאנגלים מנסים להתגבר על הטראומה או לפחות להדחיק אותה לירכתי המגרש, והנה באים הפולנים ומסוגלים להעיר את כל המפלצות מרבצן ושוב להנחית כוויות וצלקות על המארחים שלהם ולשגר אותם לאשפוז ממושך. וומבלי החדש הוקם אמנם על חורבות הישן, אבל השאלה היום היא אם נקברו שם תחתיו גם כל השדים והרוחות הרודפים את האומה, או שעלולה עדיין לבצבץ מתחת להריסות גם מראית הדה-ז'ה-וו.
ב-15 באוקטובר 2013 בוומבלי חובה על אנגליה לגבור על פולין כדי לזנק מעשית, רשמית וסופית לברזיל 2014. ב-17 באוקטובר 1973 בוומבלי הייתה אנגליה מוכרחה לנצח את פולין כדי להעפיל למערב גרמניה 1974. גם פה וגם שם היו אלו 90 הדקות הנועלות את המוקדמות. משחק ההזדמנות האחרונה. במזרח התיכון השתוללה מלחמת יום כיפור שאיימה לגלוש אל עבר האינטרסים של אירופה ואמריקה, אבל באנגליה דיברו רק על המשחק הגורלי נגד הפולנים, ושידרו אופטימיות ממש לא זהירה. אפילו קיצונית. הפרשנים היו תמימי דעים באשר לעליונות של אלף ראמזי וחבורת שלוש האריות שלו. בריאן קלאף, המנג'ר השנון שמעולם לא נתן ליישוב הדעת להקדים את לשונו, שוחח על נבחרת פולין כאילו היתה אנדורה, וכינה את השוער שלה, יאן טומשבסקי, "ליצן עם כפפות". עמיתו ועוזרו בדרבי קאונטי, פיטר טיילור, קרא לפולנים "חמורים".
בלונדון עסקו בספקולציות וניתוחים לנוכח העובדה שהקפטן בובי מור הפצוע ייאלץ להחמיץ את המשחק, ובמקומו יוצב במרכז ההגנה מיסטר כסאח נורמן האנטר. את סרט הקפטן, כך דווח, יעניק ראמזי לחלוץ מרטין פיטרס.
פולין היתה זקוקה לנקודה כדי לעלות למונדיאל. במחנה הפולני אמר המאמן קזימיז' גורסקי לשחקניו ש"אתם יכולים לשחק 20 שנה ואלף משחקים בנבחרת ואיש לא יזכור אתכם. אבל הלילה, במשחק אחד, ניתנת לכם הזדמנות לחקוק את שמכם בספרי ההיסטוריה". אפילו הוא לא ידע עד כמה עומדות מילותיו להדהד בין קירות הפנתיאון הלאומי.
בוומבלי התקבצו ובאו 91 אלף אנגלים משוחדים ומאמינים כדי להשתתף בחגיגת ההעפלה לטורניר הגביע העולמי תוך דילוג קליל מעל הנמושה הפולנית. אבל מה לעשות שהמגן יז'י גורגון, שהעיתונות האנגלית הישוותה את הטכניקה שלו לזו של "פיל במנוסה", והשוער ה"ליצן בקרקס" טומשבסקי, וגם יתר תשעת עמיתיהם הפולנים למשעי, נתנו את הופעת חייהם.
ראמזי. זכרונות מהערב ההוא
הצגת השוערות של טומשבסקי נחשבת עד היום לאחת הגדולות בהיסטוריה. פרנק קיטינג כתב למחרת בגרדיאן ש"האיש הזה השליך את עצמו בשער וברחבה, רגליים, ידיים וכל שאר ירקות, כאילו היה מריונטה עם חיבור רופף. את כל זה הוא עשה עם מבט חצי-לגלגני וחיוך חצי מופתע לכאורה, שהעניק את התחושה שאולי מדובר במשחק הבכורה שלו".
טומשבסקי עצמו קורא עד היום למשחק בלונדון "האוסקר שלי. היום בו הפכתי מיאן טומשבסקי ל"טומשבסקי ההוא". הוא סיפר אחרי המשחק שהתפאורה והאווירה בוומבלי היו הדבר המאיים והמלחיץ ביותר שחוו השחקנים הפולנים בקריירה. הוא התבקש להשוות בין ההתרגשות שלהם אז לבין משחק ההכרעה (בשיטת הבתים) שהיה למעשה חצי גמר המונדיאל נגד גרמניה בפרנקפורט מספר חודשים לאחר מכן, ואמר שזה "כמו לרדוף עם סקודה אחרי מרצדס". טומשבסקי אף הודה אחרי המשחק בלונדון שקורטוב רציני של מזל התייצב לצידו.
אז מה. אנגליה לחצה ולחצה, בעטה ונהדפה, ירתה והחטיאה. 35 בעיטות לעבר טומשבסקי לעומת שתיים שאיימו על שער אנגליה. בדקה ה-57 איבד מי אם לא האנטר כדור בחצי המגרש האנגלי, ויאן דומרסקי הכניע את פיטר שילטון. שש דקות לאחר מכן הישוותה אנגליה מפנדל של אלן קלארק – אבל לא יותר. 1-1. פולין למונדיאל, אנגליה לשאול.
את מונדיאל 74' הוא ראה מהבית. שילטון
"The end of the world" , הכריז הסאן בכותרתו הראשית. למעשה זה היה סופו של עידן. אנגליה הזוהרת והמצליחה של שנות השישים סיימה את תרומתה. אלף ראמזי, שהביא עימה את גביע העולם 1966, שרד עוד כמה משחקי ידידות לפני שפוטר. אנגליה נכשלה בנסיונה להעפיל לאליפות אירופה 1976, וגם ממונדיאל ארגנטינה 1978 נפקד מקומה. התיקו נגד פולין ב-17 באוקטובר 1973 היה איפוא לאחד מההפסדים הגדולים בתולדותיה.
הלילה יצעדו אלפים בסך לוומבלי כאשר הזכרונות המרים לא מרפים מהם, למרות שיש כמה תפניות בעלילה והפרטים החשובים שונים (לטובה). גם הפעם אנגליה חייבת לנצח כדי להעפיל, אבל גם תיקו ואפילו הפסד יותירו אותה עם צ'אנס נוסף (פלייאוף). יתרה מזו: פולין מודל 2013 גם הרבה יותר בינונית מקודמתה ההיא, וגם מתארחת בלונדון כאשר על כפות המאזניים שלה יוקרה ומוניטין ותו לא. היא כבר איבדה את סיכוייה להיות בברזיל 2014. זה לא ממש מרגיע אף אחד בסביבת שלושת האריות. אדרבא, רוב האנגלים מתבוננים בחלחלה בהרכב הפולני להערב, ומתפללים שלא יוולד ממנו אף טומשבסקי מודרני. הם מתנחמים בכך שהפעם לפחות אין סיכוי שמישהו יעז לקרוא לשוערי פולין המעולים והמוכרים – ארתור בורוץ' (סאות’המפטון), וויצ'ק שצ'צ'ני ולוקאס פביאנסקי (ארסנל) – ליצנים.
ההרכבים ב-1973
אנגליה: שילטון; מיידלי, האנטר, מקפרלנד, אמלין יוז; קולין בל, טוני קארי, מרטין צ'יברס; מיק צ'אנון, אלן קלארק, מרטין פיטרס.
פולין: טומשבסקי; סימנובסקי, גורגון, מוסאי, בולזאצקי, קספרצ'ק, לאטו, צמיקייביץ', דיינה, דומרסקי, גאדוחה.
בתפקיד דומרקסי המודרני? לבנדובסקי (gettyimages)