אז מה לדעתכם הסיכויים של אלג'יריה להדיח את גרמניה הלילה בפורטו אלגרה? קלושים עד זעירים, לא? אולי אפילו בלתי קיימים? אוקיי, אז בואו תשמעו סיפור – אגדה שהייתה באמת – ואולי תתייחסו לשמינית הגמר הזו קצת אחרת.
כל הפרטים, כל המספרים: איזור המונדיאל שלנו
לפני 32 שנים, ב-1982, העפילה אלג'יריה למונדיאל הבכורה שלה. היא שובצה בבית עם מערב גרמניה, אוסטריה וצ'ילה. משחק הפתיחה ההיסטורי שלה בגביע העולם נערך ב-16 ביוני באצטדיון אל מולינון בגיחון, נגד מערב גרמניה, אלופת אירופה המכהנת. זה היה כמובן אמור להיות המשחק הכי חד צדדי בטורניר בספרד. מערב גרמניה הגדולה, זו של רומניגה, מאגאת, שטיליקה, שומאכר, ברייטנר ומי לא נגד חבורה אלג'יראית אלמונית.
מודל 82. אז הם ניצחו
וגם ב-2014 הם חוגגים
הגרמנים הגיעו אחרי קמפיין מוקדמות מסעיר, שמונה נצחונות בשמונה משחקים והפרש שערים 3:33, ואפשר היה להבין מדוע הם הצטרפו בשמחה ובששון להנחה הכללית של עולם הכדורגל ופרשניו, כאילו אלג'יריה היא לא יותר ממטרדונצ'יק – זבוב על גבו של פיל. "את השער השביעי נקדיש לאישה, ואת השמיני לכלב שלנו", הצהיר אחד השחקנים במסיבת העיתונאים. שחקן אחר צחק ואמר שהוא מתכוון לעלות אל כר הדשא עם סיגר, ואילו מאמן מערב גרמניה, יופ דרוואל, הכריז כי אם נבחרתו תפסיד הוא "יקפוץ על הרכבת הראשונה למינכן".
אלג'יריה ניצחה 1:2. זו היתה הסנסציה הגדולה ביותר בגביע העולם מאז הניצחון של ארה"ב על אנגליה 0:1... 32 שנים קודם לכן, בברזיל 1950. עולם שלם עמד וצבט את עצמו כלא מאמין, משתאה לנוכח ההופעה הפנטסטית של האפריקנים, והשערים של ראבח מאדג'ר (57) ולאחדר בלומי (68), דקה בלבד אחרי שקרל היינץ רומניגה הישווה ועשה כביכול רושם שגרמניה בדרך להחזיר את הסדר העולמי על כנו. דרוואל ההמום לא חזר הביתה. אבל הוא לפחות היכה על חטא והתוודה שההתנשאות שלו גרמה לו לביטחון עצמי כה מופרז, עד שהוא אפילו ויתר על הקרנת סרט הוידיאו עם ביצועי האלג'יראים בפני שחקניו.
עבור אלג'יריה עצמה, היתה האופוריה כבדה מנשוא כנראה. הנבחרת שנישאה על גלי התהילה התקשתה לרדת מהאולימפוס והפסידה לאוסטריה 2:0. אבל במשחק האחרון היא התאוששה, חזרה לעצמה וגברה על צ'ילה 2:3. ארבע נקודות מתוך שש אפשריות (עדיין 2 נקודות לניצחון אז) היו אמורות להקפיץ את אלג'יריה לשלב הבא. היא והכדורגל שלה אף היו ראויים להעפלה. אבל אז התברר כי אגדות מקומן בספרים. במציאות, לעומת זאת, הזאב טורף גם את הסבתא, גם את כיפה אדומה וגם את הצייד.
ברייטנר בהפסד ההיסטורי
הימים השתנו, הם כבר לא יזלזלו
לפני 32 שנים עדיין התקיימו כל משחקי המונדיאל במועדים נפרדים. וכך עלו מערב גרמניה ואוסטריה למשחק השלישי והאחרון שלהן בבית המוקדם כאשר הן יודעות בדיוק מה הן צריכות לעשות – ניצחון גרמני בהפרש שער - על מנת לעלות בצוותא לשלב הבא, ולהשאיר את הסינדרלה מאלג'יר בלי נעליים. גם המשחק הזה נערך בגיחון, אבל הסתיים עם הספורט על הגחון. בדקה התשיעית העלה הורסט רובש את מערב גרמניה ל-0:1. ב-81 הדקות הבאות שוטטו הגרמנים והאוסטרים סביב עיגול האמצע. לכדור הם התייחסו מאותו רגע כמו אל מטען חבלה. הוא לא התקרב יותר לאף רחבה.
ביציע במולינון שלפו מאות אוהדים אלג'יראים שטרות כסף ונופפו בהם בפני הכדורגלנים. מי שחיפש טיפה הגינות במופע האנטי ספורטיבי הדוחה ביותר בכל הזמנים, מצא אותה אצל שדרן הטלוויזיה האוסטרית, שבדקה ה-59 הפסיק לדבר, אחרי שיעץ לצופים בארצו לכבות את המקלטים. ווילי שולץ, הבינלאומי הגרמני לשעבר, כינה את שחקני ועסקני הנבחרת שלו "גנגסטרים". היו גם עשרות אוהדים של מערב גרמניה שלא ידעו לאן להוליך את החרפה והזעם, והפגינו אחרי המשחק מול המלון של נבחרתם. חלק מאליליהם הגיבו בהשלכת פצצות מים על המפגינים.
לאלג'יריה דבר לא עזר. היא נותרה עם תהילת הניצחון ותוגת ההדחה. פניות ודרישות רבות מפיפ"א לפעול - של גופים ואנשים מכל קצוות הקשת הבינלאומית – נפלו על אוזניים ערלות. אבל לא לגמרי. התוצאה אושרה נותרה על כנה, איש לא הועמד לדין משמעתי, אבל סנונית אחת אביבית בכל זאת התעופפה: בעקבות שערוריית גיחון העבירה פיפ"א את ההחלטה השרירה וקיימת מאז ולפיה משחקי ההכרעה במחזור הבתים האחרון בכל מונדיאל יתקיימו במקביל.
עולים למשחק ששינה סדרי עולם
יילכו עד הגביע?
מי שסבור שבפורטו אלגרה אלג'יריה מהרהרת בנקמה, יופתע. בלומי, כובש שער הניצחון ההוא, התראיין ואמר ש"לא פיתחנו רגשות קיפוח. חזרנו הביתה גיבורים. נכנסנו לספר הזהב של היסטוריית המונדיאלים. השארנו את חותמנו על תולדות המשחק". וזוהי הרי הגישה הבריאה והחיובית ביותר. אלג'יריה 2014 לא צריכה להיות מונעת ברגשי נקם על מנת לגרום לגרמניה צרות. נגד בלגיה, רוסיה ודרום קוריאה היא כבר הוכיחה שבאמתחתה יש הרבה יותר מאמביציה ותשוקה. גם ההפרש בדירוג העולמי בינה לבין יריבתה קטן היום בהרבה (גרמניה 2, אלג'יריה 22). לפני 32 שנים הגיעה אלג'יריה לספרד כאשר על סיפונה שבעה שחקנים בלבד המופיעים מחוץ לארצם. במונדיאל הנוכחי עומדים לרשות המאמן הבוסני הנפלא ואהיד חלילודזביץ' 19 (!) כדורגלנים המוכרים את מרכולתם בליגות הבכירות של אירופה.
לשמחתם של שועלי המדבר מדובר הפעם במשחק נוקאאוט, חד וחלק, ללא מעורבות של תוצאות ונבחרות אחרות. לצערם הרב, אין שום סיכוי שגרמניה שוב תזלזל בהם.
-
נהנה מסגל מוכשר בכל אירופה
-
יחגגו בסיום?