אחד הטורנירים המפתיעים ביותר בשנים האחרונות הגיע הלילה (בין שני לשלישי) לסיומו כשמעל כולם ניצב מנצח אחד גדול: מרין צ'יליץ'. הנפיל הקרואטי (14) דרס בגמר אליפות ארצות הברית הפתוחה 3:6, 3:6, 3:6 את היפני קיי נישיקורי (10) ועשה היסטוריה פרטית כשזכה בתואר הגראנד סלאם הראשון בקריירה.
עבור שני השחקנים השבועיים האחרונים היו חלומיים. כולם דיברו על נובאק דיוקוביץ', רוג'ר פדרר ואנדי מארי, אבל הם טואטאו בדרך לגמר אותו אף אחד לא באמת צפה. עד כמה מפתיע זה היה? לראשונה מאז תחילת 2005, אז היו אלו לייטון יואיט ומראט סאפין שנפגשו באוסטרליה, נערך גמר גראנד סלאם ללא לפחות אחד מבין רוג'ר פדרר, רפאל נדאל ונובאק ג'וקוביץ'. עבור צ'יליץ' ונישיקורי זה היה גמר המייג'ור הראשון אי פעם.
אולי בגלל ששני הטניסאים הפתיעו הציפיה היתה לקרב צמוד. בפועל המשחק הזה הוכרע בנוקאאוט. אחרי שלא התחשב בחלומות של רוג'ר פדרר על גראנד סלאם 18, הענק הקרואטי לא ממש התרשם מהאסייתי הראשון אי פעם בגמר. מהשניה הראשונה הסרבים האימתניים של צ'יליץ' לא נתנו שום סיכוי ליריבו. ביציע ישב המאמן גוראן איבניסביץ', הקרואטי האחרון שהניף מייג'ור, וראה איך חניכו מביא כמעט לדרגת שלמות את מה שהוא עצמו עשה טוב מכולם - הגשות בלתי ניתנות לשבירה. 17 אייסים היו לו בסך הכל (לעומת 2 בלבד של יריבו). בנוסף הוא גם זכה ב-80 מהנקודות על הסרב הראשון (55 אחוזים בלבד לנישיקורי). למרות גובהו (1.98), גם התנועה והרגש בחבטות היו פנומנליים. השילוב בין כל המרכיבים האלה יצר שחקן שנראה לפרקים בלתי ניתן להכנעה.
החבר החדש של מרין (GETTYIMAGES)
תמונת הגמר המסורתית (GETTYIMAGES)
איבניסביץ' (משמאל) דוחף את צ'יליץ' (GETTYIMAGES)
הניצחון של צ'יליץ' צפוי כעת להכניס אותו אל תוך העשיריה הראשונה בדירוג ה-ATP, וליתר דיוק המקום התשיעי. מדובר בדירוג השיא שלו בקריירה, שהושג בפעם האחרונה אי שם ב-2010. אחרי ההצגה בארה"ב יכול להיות שמדובר רק בהתחלה מבחינת הטניסאי בן ה-25. כמה שחייו נראים היום שונה, לאחר שרק לפני שנה הושעה בשל שימוש בחומרים אסורים, במה שהיה רגע השפל בקריירה שלו.
ומהעבר השני הלב יוצא אל נישיקורי. מדינה שלמה עמדה הלילה מאחוריו וקיוותה לראות את היפני הראשון (והאסייתי בכלל כאמור) שמניף תואר באחד מ-4 הטורנירים הגדולים. הכאב של נישיקורי גדול במיוחד שכן הוא הדיח בדרך את נובאק דיוקוביץ', סטניסלאס ואוורינקה ומילוש ראוניץ' המצויינים. השחקן בן ה-24 יודע שאין לו סיבות להוריד את הראש, להיפך. העתיד שלו נראה מבטיח. לצערו, המגמה בה הטניס העוצמתי שולט בעולם פגעה הפעם בו. מול ההגשות האדירות של צ'יליץ' גם לכישרון שלו לא היתה תשובה.
מהלך המשחק
אחרי פתיחה בה שני השחקנים הצליחו להתמודד עם הלחץ, במשחקון השישי צ'יליץ' היה הראשון לשבור. הקרואטי הוביל 0:40, נישיקורי הציל שתי נקודות, אבל בסופו של דבר שגיאה שלו העלתה את היריב ל-2:4. בהמשך המערכה נישיקורי הצליח לשמור על ריכוז, אבל נכשל פעם אחר פעם מול הסרבים האימתניים של צ'יליץ' ששייט ל-3:6 אחרי 33 דקות של טניס.
חשבתם שלא יהיה מפגש עם הרצפה? (GETTYIMAGES)
מעניין מי יהיה הראשון שיפסיק עם הנוהל... (GETTYIMAGES)
היתה גם ריצה לבוקס ביציע (GETTYIMAGES)
אופוריה (GETTYIMAGES)
במשחקון השלישי של הסט השני (1:1) צ'יליץ' כבר הוביל 0:40 על ההגשות של יריבו. נישיקורי הציל 3 נקודות, רק כדי להישבר שוב. 1:2 לקרואטי. דווקא כאשר היה נדמה שהיפני נכנס לקצב, במשחקון השביעי הגיע דלי מים נוסף על הראש, עם שבירה שהעלתה את צ'יליץ' ל-2:5 מבטיח. בגיים הבא צ'יליץ' היה יכול לסגור את המערכה, אבל בפעם הראשונה במשחק נשבר בעצמו - 3:5. שינוי מומנטום? לא ממש. הקרואטי לא נלחץ שבר מיד בצד השני ועלה ל-0:2 במערכות עם 3:6 לאחר שעה ו-10 דקות בסך הכל.
גם במערכה השלישית התסריט שכבר הפך למוכר חזר על עצמו. זה לקח ארבעה משחקוני הגשה, אבל צ'יליץ' שלא הראה שום סימני עייפות השיג ברייק נוסף ועלה ל-1:3. התואר מתקרב. בגיים השישי נישיקורי הראה שוב סימני חיים כשהשיג את השבירה השניה במשחק וצימק ל-4:2. במשחקון הבא נישיקורי השיג 3 נקודות שבירה. כמו אלוף אמיתי צ'יליץ' הציל את כולם ועלה ל-2:5. במצב של 3:5 צ'יליץ' הגיש לזכיה באליפות. הקרואטי עלה בזריזות ל-0:30 עם שתי חבטות הגשה בלתי ניתנות למענה ומשם כבר לא הביט לאחור. 3:6 במערכה, 0:3 אדיר במשחק אחרי שעה ו-54 דקות בלבד. מרין צ'יליץ' הוא אלוף ארצות הברית החדש.
נעצר רגע לפני הגביע. נישיקורי (GETTYIMAGES)
עוד סרב בלתי ניתן להחזרה (GETTYIMAGES)
ועוד אחד (GETTYIMAGES)
ניו יורק עצרה נשימה (GETTYIMAGES)
יפן ונישיקורי יחכו לפעם הבאה (GETTYIMAGES)