דירקטוריון מועצת ההימורים התכנס במשרדי הטוטו בפתח תקוה כדי לדון בהסכם השיווק של הכדורגל הישראלי, ישיבה בסיומה נקבע כי הסכום העומד על 80 מיליון שקלים לשנה לא ישונה. גורמים בכדורגל הישראלי סיפרו שמדובר ביום גורלי ומשמעותי עבור הענף כולו, ועוד לפני הפגישה הזהיר יו"ר ההתאחדות עופר עיני: "אם ההסכם לא יקויים, אשקול את צעדיי".
כשהתבצעה הרפורמה בכדורגל והוקמה מנהלת הליגה, הובטח כי הסכום המדובר יגיע להתאחדות לכדורגל, אבל חלק מהחברים בדירקטוריון התנערו מההבטחה ודרשו להפחית את הסכום ל-50 מיליון שקלים בלבד. המשמעות המיידית הייתה שכל קבוצה בליגת העל תפסיד כ-200 אלף שקלים, בעוד קבוצה מהליגה הלאומית תפסיד כ-100 אלף שקלים. במקביל, קופת ההתאחדות, שגם כך בגרעון גדול, לא תוכל להסתמך על כספים שהיו אמורים להיכנס. אז מה קרה?
לאחר לחץ כבד מצד יורם באומן, עופר עיני וקודמו בתפקיד, אבי לוזון, נערכה הצבעה בקרב חברי הדירקטוריון שהסתיימה בשוויון של 5 מול 5. המשמעות הייתה העברת ההחלטה למליאה הבאה ואם גם אז יהיה תיקו, על שרי האוצר והספורט להחליט. מאחר שיש להודיע על ההחלטה הסופית עד לסיום השנה, המשמעות היא שלא יתקבל שינוי לפני המועד האחרון וההסכם נותר על כנו גם לעונה הבאה.
"מסורתית הטוטו תמיד עומד בהסכמים, אני שמח שגם הפעם כך קרה", החמיא אבי לוזון. היועץ המשפטי של הטוטו הבהיר שיש לבדוק לעומק את המשמעויות המשפטיות, בעוד עיני הגיב: "התיקו קובע שההסכם בתוקף, החלטה נכונה וישרה ולטובת הספורט". ראש הדירקטוריון צחי פישביין הוסיף: "הכדורגל של היום עוזר לטוטו להביא תוצאות יותר טובות וכל ניסיון להוריד לבנה מההסכם ולחשוב שבכך עושים טוב יותר לטוטו הוא טעות".
פישביין. בעד ההסכם
מאבק מול איגוד הכדורסל
איגוד הכדורסל החליט להגיש בג"ץ נגד הטוטו וזאת בגין ביטול הסכם השיווק של האיגוד שכלל בעונה שעברה את הליגה הלאומית והליגה לנוער וכן ביטול הסכם השיווק של ליגת העל לנשים, שהופחת משני מיליון ש"ח לחצי מיליון ש"ח וגם זאת אחרי מאבק ציבורי.
יו"ר האיגוד עמירם הלוי הודיע על החלטה זו אחרי שיושב ראש דירקטוריון הטוטו צחי פישביין לא איפשר לו בישיבה שהתקיימה היום להעלות הצעת פשרה בנוגע להסכם השיווק של ההתאחדות לכדורגל, למרות שהצעה זו היתה אמורה לזכות לרוב משמעותי. ההחלטה של הלוי לפנות לערכאות באה גם בעקבות התכנסות נשיאות איגוד הכדורסל מהבוקר שתמכה במהלך זה.
ומה היה לפני ההצבעה?
לוזון אמר על שאירע בסיום הישיבה, ועוד לפני ההצבעה: "ההסכם לשלוש שנים ולא ניתן לביטול, אלא אם לא היינו עומדים בהסכם הרפורמה. צחי פישביין אמר לי: 'תן לי את האפשרות לבטל את ההסכם אם משהו לא בסדר'. ההסכם לא ניתן לביטול או לשינוי ולו בשקל אחד. אני מאמין שהשכל הישר והאמת ינצחו וההסכם יישאר".
עיני הוסיף בסיום הדיון: "לטעמי, כל חיתוך כזה או אחר בתקציב של 80 המיליון יכול להוות מכה קשה לכדורגל ובטח שלהתאחדות. הייתי השושבין של ההסכם הזה, צריך לכבד אותו. ההתאחדות גם כך במצב כלכלי לא קל בלשון המעטה ואני מנסה לייצב אותה בארבעת החודשים האחרונים. היא לא יכולה לקבל עוד גזר דין כזה, זה ממש יקשה על תפקודה. אני אראה את ההחלטה ואחשוב, שאם בנסיבות האלה לא אוכל לקיים את תפקידי נאמנה אז אני אשקול את צעדיי".
יו"ר המנהלת יורם באומן ציין: "הצגנו את עמדתנו, הסברנו שכל חיתוך הוא גזר דין קשה מאוד על הקבוצות ולדעתי יבינו אותנו". עמירם ומעוז הציעו פשרה ולהעמיד את ההסכם על 70 מיליון שקלים. "זה הרע במיעוטו", הסביר אחד הגורמים, אבל בסופו של דבר ההסכם לא שונה.
תגובתו של יו"ר הטוטו צחי פישביין
"הטוטו חתום על הסכם שיווק עם ההתאחדות לכדורגל לשלוש שנים (כולל עונת 15/16). סעיף היציאה בהסכם נועד למטרה אחת – לוודא שכל אחד מהצדדים מקיים את חלקו בהסכם ואת מה שהתחייב עליו. השינוי הגדול בכדורגל כבר התחיל, וכיום יש שני אנשים מעולים שמובילים אותו – יו"ר ההתאחדות עופר עיני ויו"ר המנהלת יורם באומן. בנקודת זמן זאת, תהיה זו טעות למשוך את השטיח מתחת לרגליהם. עכשיו זה הזמן לחזקם על מנת שימשיכו להוביל את השינוי בכדורגל, שינוי שכבר השנה הביא את התמורה לטוטו ולכל שאר ענפי הספורט בישראל.
הטוטו יציג השנה שיא של כל הזמנים בהכנסות – 2.5 מיליארד שקלים. הטוטו מוכיח כל שנה שהוא יודע לנהל עסק מצליח שמביא תוצאות, וחבל שישנם אנשים בטוטו שלא רואים את התמונה הכללית ולא בוחנים את המוצר מבחינה עסקית, אלא עסוקים באינטרס הצר שלהם. על כן אסור להשתמש בסעיף היציאה בהסכם - יש לאפשר להסכם להתקיים גם בעונה הבאה, על מנת להבטיח את תשתית ההכנסות של הטוטו, המתבססת במידה רבה על ענף הכדורגל".