מכירים את הדמות של עו"ד סול גודמן מ'שובר שורות' ומהספין אוף שלה 'סמוך סול'? אז זה המצב ברומא כיום, בה הדמות אינה סול אלא מונצ'י, המנהל הספורטיבי החדש של רומא שהצטרף אליה כמחליפו של וולטר סבאטיני.
"סבאטיני עשה עבודה מעולה. הוא הביא לרומא שחקנים איכותיים רבים. ואני רוצה כמוהו לזכות בתארים", מונצ'י החמיא למחליפו במסע"ת בה הוצג. רומא בשנים האחרונות היתה בסיטואציה מוזרה. מצד אחד, היא הגיעה לבאר והייתה קרובה לאליפות, אך גם תמיד פספסה ברגע האמת.
- 21:45 ב-5PLUS: רומא מול אינטר
מונצ'י הגיע למועדון שנפרד מהסמל שלו ב-25 השנים האחרונות, הקיסר, פרנצ'סקו טוטי, שאחרי פרישתו הפך למנהל הקבוצה. מונצ'י הגיע עם מטרה מקצועית ברורה מאוד: לעשות הכל כדי השארת ראג'ה נאיינגולן והסדרת העננה הפיננסית שאפפה את הרומא. בשני היעדים, הספרדי עמד. המועדון החל למכור שחקנים מיד עם סיום העונה כשהיעד היה להכניס לפחות 50 מיליון יורו עד 30/6 כדי לעמוד בתקנות הפייר פליי של אופ"א, ובכך עזר לג'יאלורוסי לקבל את האישור שאיפשר להם להשתתף בליגת האלופות.
רומא מכרה את מוחמד סלאח לליברפול תמורת 45 מיליון יורו, כשאנטוניו רודיגר נמכר לצ'לסי תמורת 35 מיליון יורו. ההפתעה הייתה שאחרי מכירתו של הגרמני, סוכמה גם מכירת הבלם קוסטס מנולס לזניט סנט פטרסבורג. היווני הגיע לרוסיה לעבור בדיקות רפואיות וברגע האחרון שינה את דעתו וחזר לרומא. זניט כעסה, אבל לפחות התנחמה בכך שרכשה מרומא את לאנדרו פארדס בן ה-23, קשר מוכשר ביותר שבגלל התעקשות רומא לא למכור אותו ליובנטוס, עזב לרוסים תמורת 20 מיליון יורו.
הרכש של רומא שרבים ציפו שיהיה מהדהד בגלל מונצ'י, היה יחסית צנוע: המועדון צירף את הבלם, הקטור מורנו מפ.ס.וו איינדהובן, את המגן הימני, ריק קרסדרופ מפיינורד, את הקשר מקסים גונאלון מליון, את המגן השמאלי אלכסנדר קולארוב ממנצ'סטר סיטי ואת הקשר הטורקי, ג'נגיז אונדר בן ה-20, שנרכש בהעברה היקרה ביותר עד הקיץ ברומא תמורת 13.4 מיליון יורו מאיסטנבול בשאקשהיר. בנוסף לורנצו פלגריני, שהיה מושאל לסאסולו, נרכש עבור 10 מיליון יורו.
יחד עם זאת, מסע הרכש עדיין לא נגמר. במועדון מנסים כבר חודשיים לרכוש את ריאד מחרז, אך ללא הצלחה. רומא הגישה כבר שלוש הצעות לאנגלים כשההצעה הראשונה עמדה על 28 מיליון יורו והאחרונה על 40 מיליון יורו. כולן נדחו ולפי התקשורת באיטליה, רומא ויתרה על האלג'יראי. כרגע יש שני מועמדים שנמצאים על הפרק מבחינת מונצ'י: ווינגר יובנטוס, חואן קוואדרדו, וכוכב ססואולו, דומינקו ברארדי, כשאחד מהם עשוי להצטרף בקרוב.
רכש לא נוצץ, אך אמור להביא את רומא לצמרת (getty)
אחרי עזיבתו של לוצ'יאנו ספאלטי, ברומא חיפשו מאמן שמכיר את הסביבה שלה. שמות של מועמדים רבים הופיעו בתקשורת, אך הבחירה נפלה על אוזביו די פרנצ'סקו, אחד המאמנים המבטיחים הצעירים באיטליה, ששיחק בעבר ברומא ואף עבד במועדון.
"אני מאמין בפילוסופיה של זדנק זמאן. אוהב את הכדורגל שלו והוא מודל החיקוי שלי", די פרנצ'סקו סיפר בעבר, "ההבדל בין שנינו הוא שאני מעניק יותר יחס להגנה". אין ספק שהכדורגל של רומא ימשיך להיות יפה, אך לא ברור אם זה יספיק כדי לאיים על הסקודטו. ברומא היה חסר במרקאטו הזה רכש-על, כשבשלב זה המועדון מיישר קו עם המדיניות של מונצ'י. "אני נהנה מכל רגע לעבוד עם מונצ'י. רכש? תנו לו את הזמן. הוא יכול לעשות מה שבא לו מבחינתי", הנשיא פאלוטה התייחס למנהל הספורטיבי החדש.
יחד עם זאת, ברומא יש דאגה אחרת והיא האצטדיון החדש. מאז שפאלוטה הפך לנשיא המועדון לפני חמש שנים, הוא מקדם את פרויקט הבניה של מה שאמור להפוך לבית החדש הג'יאלורוסי. הכול הוכן: אזור הבניה נבחר, התכניות הוגשו, כאשר החלק הראשון של המימון הושג ונחתם ההסכם עם החברה שתבנה את האצטדיון ואת שני בנייני המגורים שלידו.
מאמין בפילוסופיה של זדאן. די פרנצ'סקו
אם בישראל התושבים סובלים מבירוקרטיה, אז באיטליה הדבר נכון שבעתיים. העירייה הקשתה על מתן אישור סופי לפרויקט, וזאת למרות שהוועדה המחוזית אישרה אותו לפני שמונה חודשים. גורמים בעירייה הגישו ערעורים שבלמו את הפרויקט בטענה שהאזור בו יבנה הפרויקט מועד לשיטפונות ושצריך להגביה את כל המבנים. אחרי שהמועדון שינה את התכנית, הוגש ערעור נוסף, הפעם בדרישה להנמיך את גובה שני מגדלי המגורים והמסחר מ-30 קומות ל-15 קומות כי זה פוגע בנוף ההיסטורי של העיר, ואז המועדון נאלץ לשנות שוב את התכנית.
כעת, רומא עדיין ממתינה לאישור הסופי שלא נראה באופק. "אם לא יעניקו לנו אישור, אמכור את רומא", הזהיר הנשיא פאלוטה לפני חודשיים. עתיד הקבוצה תלוי בפרויקט האצטדיון שאמור להניב לו הכנסות רבות, כשהכוונה היא שהאצטדיון יהיה מוכן כבר לקראת עונת 2020/2021, שנתיים אחרי המועד המקורי שתוכנן. מבחינה מקצועית, ברומא כולם סומכים על מונצ'י. הספרדי הגיע כמשיח, זה שהוביל את סביליה לשלוש זכיות בליגה האירופית והפך אותה לקבוצה שרוכשת שחקנים לא מוכרים רגע לפני שהם נעשים לכוכבים. הנהלת רומא כיום בשונה מבעבר, היא הנהלה של איש אחד. מונצ'י במהלך העונה יצטרך לדעת לספק את השקט שסבאטיני לא ידע ולא רצה לספק.
בדומה לעידן סבאטיני, גם תחת מונצ'י רומא המשיכה למכור את כוכביה, אבל עם הבדל משמעותי: עם סבאטיני, רומא מכרה שחקנים שרצו לעזוב, בעוד עם מונצ'י, היא מכרה שחקנים שהיא רצתה למכור. מבחינה טקטית, רומא תמשיך לשחק במערך ה-3:3:4 שלה מהשנים האחרונות, כשדי פרנצ'סקו אינו דוגל באחזקת כדור. "השחקנים ברומא לא מקבלים את פילוסופית המשחק של די פרנצ'סקו. בשיחות שלא לציטוט, השחקנים טוענים שהם לא מצליחים להבין את הטקטיקה שלו", כתב מירקו גרציאנו, עיתונאי ה-Gazzetta Dello Sport, אחרי שרומא ספגה 4:1 במשחק ידידות מול סלטה ויגו, במה שהראה סדקים ראשונים.
בניית האצטדיון החדש עדיין רחוקה
"זה יהיה מגוחך שאשנה את מערך ה-3:3:4 בגלל הפסד נוראי מול סלטה ויגו במשחק ידידות", הסביר המאמן לפני המשחק הראשון העונה מול אטלנטה ואף הודה שהוא מבין שהשחקנים מתקשים להפנים את הפילוסופיה שלו, "אני לא צריך לשנות מערך רק בגלל אנשים שאומרים זאת. זה המערך שמתאים לקבוצה ולשחקנים, שעדיין צריכים להתרגל לפילוסופיה שלי".
די פרנצ'סקו שזכה בסקודטו האחרון של רומא כשחקן לפני 16 שנים, מודע גם לקולות רבים לגבי כך שמערך ה-3:3:4 צריך להיות גמיש לגבי מבנה חוליית ההתקפה, כשעליו לשלב גם שחקן שיתופקד מתחת לחלוץ. יחד עם זאת, תקוות אלו לא ריאליות כיום אחרי פרישת טוטי, שיכול לשחק בעמדה שמאחורי החלוצים. למרות שיש כמה וכמה עיתונאים שרואים בסטפן אל-שעראווי כמי שיכול כן לשחק בעמדה הזו אם יהיה צורך בכך. יש כאלו שלא אוהבים שרומא מתבססת בעיקר על חלוץ חוד אחד (אדין דז'קו) ומעדיפים לראות סקורר לצדו.
כיום, שבוע לפני סיום המרקאטו, ברומא פועלים במרץ לקראת רכישת חלוץ, כשהיעד המרכזי הוא פטריק שיק. הצ'כי ה-21 שמשחק בסמפדוריה, וכרגע מתנדנד בין רומא לאינטר. החלוץ נכשל בבדיקות רפואיות ביובנטוס, והפך ליעד המרכזי של הקבוצות הגדולות בארץ המגף.
אינטר הציעה לרכוש אותו ולפני כעשרה ימים היא אף הציעה להשאיל אותו עם חובת רכישה בקיום מספר תנאים וכאן רומא נכנסה לתמונה, אחרי שהציעה 38 מיליון יורו. "רומא הפייבוריטית לרכישתו של שיק", ציין נשיא סמפדוריה, מאסימו פררו. שיק לפי הדיווחים מעדיף את אינטר, אך גם נאפולי בתמונה למרות שלא ברור מה היא מציעה לגביו. אם רומא תשים את ידה על שיק, הוא יהיה ללא ספק חיזוק רציני להתקפה ויכול להיות גם המחליף בעתיד דז'קו וכזה שישחק לצדו שמה שעשוי להפוך לחוד קטלני.
מי שיעמוד ברקע ולא ילבש את החולצה של רומא העונה, הוא פרנצ'סקו טוטי. גדול ככל שיהיה, הסמל הפך לנטל על הקבוצה בשתי העונות האחרונות. בכל רגע בו ישב על הספסל, האוהדים הפעילו לחץ אדיר לשתף אותו. פרישתו הייתה רווח מקצועי לקבוצה.
אז נשאלת השאלה, למה ספאלטי עזב אם טוטי פרש? כי ספאלטי חשש שכמי שלא רצה את טוטי יותר כשחקן, הוא יקבל אותו כמנהל הקבוצה וימשיך להיות קוף שעליו לסחוב על הגב. תפקידו של טוטי יהיה לדאוג לקבוצה, לעקוב אחריה, ללוות אותה לכל משחק ולהיות לצד המאמן. הקפטן היוצא לא יהיה מעורב ברכישת שחקנים, אך זה כמובן על הנייר, שכן סביר להניח שבשלב מסוים תהיה לו דעה גם בנושא הזה.
ספק רב אם רומא תזכה באליפות, כשגם הגעה לשלב מתקדם בליגת האלופות מוטלת בספק. לא כי היא חלשה, אלא בגלל שהיא לא התחזקה באופן משמעותי בשחקן או יותר שהם שובר שוויון. בשלב זה ברור שרומא תהיה בצמרת הליגה, וגם תקרא תיגר על התואר, אבל בלי שינוי משמעותי במרקאטו, הצלחת לא תגיע לאולימפיקו גם השנה.
לא רומא יכולה להגיע העונה? (getty)