את חודש אוקטובר פתחה באיירן מינכן כשהיא בפיגור של 5 נקודות מאחורי דורטמונד, שמצדה פתחה בסערה והוליכה את הבונדסליגה. שבעה משחקים ניהל עד כה יופ היינקס מהקווים של באיירן, להוציא את התיקו בגביע מול לייפציג (שהוכרע לזכות באיירן בפנדלים) הגרמני בן ה-72 ניצח את כולם.
רק חודש עבר מאז האיחוד עם היינקס וזו היא שוב אלופת גרמניה שניצבת בראש הטבלה, בעוד דורטמונד המידרדרת שוב נאלצת לפתוח במרוץ המוכר והשנוא אחרי באיירן.
"אפקט היינקס", כך מכנים את התקומה המחודשת של באיירן מינכן במהלך חודש אוקטובר - שרשרת השפעות פסיכולוגיות והתאמות אסטרטגיות שערך המאמן הגרמני, במטרה להחזיר את הזהות שאבדה למועדון הפאר שלו. ה- 'דר קלאסיקר' הגדול שיפגיש הערב את באיירן מינכן המשוחזרת נגד דורטמונד יריבתה לצלחת האליפות, הוא גם הזמן המושלם לנסות ולגלות ממה מורכב האקלים החדש ששורר בבוואריה, מאז בכורתו המחודשת של יופ היינקס.
חזרה למקורות עם ה-4-2-3-1
המאמן הגרמני שייך לזרם החסידים של פורמט ה-4-2-3-1, מערך איתו חתם טרבל היסטורי ב-2013 והוריש לגווארדיולה מחליפו. הקטאלוני אמנם הסתייג תחילה, אך סיפח אותו לרפרטואר הרחב שלו, רק שקרלו אנצ'לוטי שבשנה שעברה עוד פלירטט איתו, בחר להפנות את גבו אל המערך הזה מתחילת העונה הנוכחית.
את שירת הברבור שלו בבאיירן חתם המאמן האיטלקי עם ה-4-3-3 הפופולארי שלו, איתו נחל הצלחה במילאן הגדולה של העשור הקודם. אנצ'לוטי כזכור הגדיל לעשות לאחר מכן, כשהביא לריאל מדריד את ה-"דסימה" באמצעות אותו מערך אליו נשאר נאמן. הדחתה של באיירן ברבע גמר הצ'מפיונס מול ריאל מדריד אשתקד הציפה בגרמניה סימני שאלה רבים סביב חזונו של אנצ'לוטי, את התשובה עבורם קיבלנו בפריז בדמות 0:3 שהכה גלים, והנחיל לאימפריית הפאר ממינכן את הפסדה הכבד ביותר בשלב הבתים של ליגת האלופות.
הרסיטל ההוא של הצרפתים חשף את אידיאולוגיית אנצ'לוטי בבאיירן על שלל מגרעותיה. מבעד לפורטרט היפהפה שצייר עבורנו המאמן האיטלקי על המגרשים בבונדסליגה, אנצ'לוטי כשל עם באיירן מינכן בביסוס השיטה שלו על במת ליגת האלופות היוקרתית, מה שמספיק כדי לשלוט בגרמניה כפי שלמדנו כבר מגווארדיולה ומערוץ ההיסטוריה, לא בהכרח מספיק על מנת לכבוש את כל אירופה.
מאז שב אל ביתו בבוואריה, יופ היינקס פתח את כל משחקיו במערך הקרוב לליבו והתוצאות בינתיים מדברות בעד עצמן. המאמן הגרמני כיוון לרכז את השליטה של חניכיו במרכז המגרש, בעזרת הגדלת עומס הקשרים שבשטח. בניגוד לשימוש של ה'דיפ-פליימייקר' בשיטת שלושת הקשרים של אנצ'לוטי, במערך הנוכחי זו חוליית הקשרים הקדמיים אשר שולחת אחורנית שחקן כדי לבנות את ההתקפה, ובכך מקיימת מרכז שדה צפוף ודומיננטי.
קומבינציית חמשת הקשרים המגובה בקו הגנה גבוה, מקנה ליופ היינקס את הזכות להחזיר לבאיירן את אחד הכלים החזקים והזכורים ביותר שלה בשני העשורים האחרונים. כמו חרב אקסקליבר האגדית אשר המתינה למלך ארתור שישלוף אותה מן הסלע, הכלי הזה של באיירן מינכן שמור אך ורק למלך הגרמני שלה.
עובד קשה כדי להחזיר את באיירן לטופ (gettty)
אסכולת הלחץ של היינקס
המתפרצות הבלתי נשכחות של באיירן מינכן כתוצאה מהכלי העוצמתי הזה הניבו שערים רבים ומכריעים, בתצוגות תכלית קבוצתיות של מכבש דורסני באדום. אותה אינטנסיביות אופיינית לבאיירן ורדיפתה הבלתי פוסקת אחר הכדור חסרה מאוד לקהל הגרמני שלה מתחילת העונה. יופ היינקס חזר לשם כך כדי לשלוף מהבוידם את שיטת הלחץ האופיינית שלו. שיטת ה-Man-oriented Pressure .
טקטיקת הלחץ האינטנסיבי הזו של היינקס מופעלת כאשר הקבוצה פורצת במעבר חד ומהיר, משלב האירגון בהתקפה לשלב של התגוננות לוחצת ואגרסיבית, לאחר שאיבדה את השליטה בכדור בשטח היריבה. שיטה זו נשענת על הרמוניה ומחויבות קבוצתית הדורשת מהקבוצה להתקדם בסנכרון כמקשה אחת, בכדי לדבוק בצמוד לשחקני היריבה בזמן שהשחקן אשר איבד את הכדור או זה אשר קרוב אליו יותר, מתחיל את הריצה שלו כדי ללחוץ את השחקן היריב אשר מחזיק בו.
הלחץ הזה נמשך עד 8 שניות הואיל וזה הזמן הנדרש לקבוצה היריבה לארגן את היציאה שלה להתקפה. זו היא באיירן מינכן האימתנית שהכרנו בעבר, הקבוצה המתנפלת והנושכת אשר לא מפספסת אף צ'אנס לפתוח בריצות האמוק המתואמות שלה, כדי להפוך כל רגע קטן של שאננות אינדיבידואלית אצל היריב, לרגע של גאונות קולקטיבית הרוחצת ביופיו של מאמנה הגרמני.
בין הטוב לרע עם ארסן ונגר
באיירן מינכן מטפחת את אחד הסגלים הכי עמוקים ומוכשרים שקיימים בכדורגל העולמי, זה לא סוד. היינקס נודע כאחד אשר שם את מבטחיו בכישרונות העולים וברעב שלהם להוכיח עצמם, מכנה משותף יחיד ומיוחד בין הגרמני הוותיק, דווקא לבין ארסן ונגר המושמץ. אלא שקרלו אנצ'לוטי ראה את הדברים אחרת. אנצ'לוטי עיכב את ניסיונות הפריצה של צעירים רעבים לדקות משחק וגם הוסיף חטא על פשע, כשנטש את עיקרון הרוטציה הרחבה של באיירן. בשל כך הערים עומסים על שחקני המפתח שלו, מאפיין 'ונגרי' נוסף אך שגוי, אשר משויך הפעם לאנצ'לוטי ורחוק מאוד מלהיות מזוהה עם יופ היינקס.
"יש לי תכנית מוכנה מראש. אני צריך להחזיר לשחקנים את הביטחון העצמי שלהם", כך קבע יופ היינקס במסיבת העיתונאים הראשונה שלו כמאמנה החדש של באיירן. תחת פיקוחו של היינקס החיפוי על עוולות אנצ'לוטי לא איחר להגיע, כשבמשחקו מול המבורג בליגה נערכו לא פחות מחמישה שינויים בהרכב. "לקחתי את הסיכון כי יש לנו קצב משחקים של רביעי-שבת", סיפר היינקס לאחר שספר ניצחון נוסף, "אז פשוט הייתי חייב להוריד את העומס ממספר שחקנים. אבל כל הסגל שלי מורכב ממקצוענים, שחקנים שהרוויחו את דקות המשחק שלהם אחרי שהתאמנו מצוין".
מנואל נוייר, ג'רום בואטנג, תומאס מולר, פרנק ריברי ועוד שמות גדולים מתמונת ההרכב, כולם סבלו בעונה האחרונה ממכת פציעות טורדנית שפקדה את המועדון. היינקס מקפיד להשרות את הביטחון הדרוש לכלל הסגל שלו, על מנת לעשות שימוש בכל האופציות אשר עומדות לרשותו בעת הצורך. כאלו כאמור ניתן למצוא בשפע על הספסל של באיירן מינכן.
אנרגיה מחודשת לכוכבים
שלדת הקבוצה הנוכחית של באיירן היא נצר לקבוצת הטרבל הבלתי נשכחת. האפקט הפסיכולוגי הראשוני של חזרת יופ היינקס כבר הוליד שיפור ניכר ביכולתם של חניכיו הוותיקים, כזה שדובק בהדרגתיות גם אצל שאר שחקני הסגל אשר נסוגו ביכולתם תחת אנצ'לוטי.
תומאס מולר יקיר האוהדים שיחסיו עם מאמנו האיטלקי עלו על שרטון, מצא עצמו פעמים רבות מחוץ להרכב של קרלו אנצ'לוטי וסבל מירידה חדה בכושרו ובמספריו. החלוץ הגרמני (שיעדר הערב בשל פציעה) הספיק כבר לבשל בכל שלושת משחקיו תחת היינקס, חזר למשבצת מאחורי לבנדובסקי ומתחיל להזכיר במעט את מולר הישן והטוב. חאמס רודריגס שהוזנח אצל זידאן במדריד התאכזב לגלות שגם אנצ'לוטי לא תולה בו תקוות גדולות, למרות ימיהם המוצלחים יחדיו בבירת ספרד.
הקשר הקולומביאני קיבל בחזרה את דקות המשחק הנחשקות שלו מיופ היינקס, וחאמס השיב לו כגמולו עם שער שני במדי באיירן שהגיע במחזור הליגה הקודם. גם קינגסלי קומאן הצעיר שאכזב עד לא מזמן, השתפר פלאים מאז חזרתו של הגרמני הוותיק אל הקווים. כשיופ היינקס נשאל על השיפור בכושרו של קומאן, המאמן השיב: "ישבתי איתו ודיברנו יחד על המסירה האחרונה שלו, על כך שהוא צריך להרים את הראש ולהביט תמיד סביבו". הליווי האישי הזה בכל צעד בדרך ויחסי האנוש החמים עם שחקניו הצעירים והוותיקים גם יחד, תמיד היו בראש מעיניו של המאמן הגרמני במינכן. יהיה קשה מאוד לשייך את המשפט הזה גם לתקופתו של קרלו אנצ'לוטי בכותלי האליאנץ ארינה.
החיוך חזר לאליאנץ ארנה (getty)
בואטנג הבלם הוותיק שיקף את מצב חדר ההלבשה כשהודה כי ניגש מאחורי הגב של אנצ'לוטי ופנה אל היו"ר קרל-היינץ רומינגה, כדי למתוח ביקורת נגד מאמנו האיטלקי. לטענת הבלם, האימונים תחת אנצ'לוטי היו "משעממים ופשוטים מדי". עוד חשף בואטנג כי תכנן לעזוב את באיירן בקיץ עקב עתידו הלא ברור שלו ושל המועדון תחת קרלו אנצ'לוטי. יופ היינקס דוגל באמירה לפיה הנאה בעבודה, משיגה עבורך שלמות ביצירה הסופית. לכן הציג לחניכיו משטר אימונים נמרץ, מגוון וקפדני יותר.
"אני אדם שדורש הרבה", הצהיר היינקס כשהגיע למינכן, "השחקנים פשוט ייאלצו להסתגל לכך." יום למחרת המפלה בפריז, נשיא באיירן, אולי הנס, אישר כי חמישה משחקני הסגל של באיירן מרדו נגד האיטלקי. בואטנג שמחה על דרכי התנהלותו של מאמנו הקודם, נשמע מאוד מרוצה כעת מהדרך בה יופ היינקס מנהל את האימונים: "הקבוצה נהנית שוב באימונים והמאמן משתמש באינטואיציות שלו עכשיו". פרנק ריברי שרשם תקרית חריפה עם אנצ'לוטי כאשר הוחלף מול אנדרלכט וסחט בהפגנתיות את קול מחאות האוהדים נגד האיטלקי, המשיך גם הוא להתמוגג מחזרתו של מאמנו הגרמני: "היינקס הפיח כעת חיים חדשים בקבוצה הזאת וליכד אותנו יחד. הוא משרה ביטחון עבור השחקנים ומדבר איתנו בגובה העיניים. אני שמח שהוא חזר."
הערב ב'קלאסיקר' באיירן מינכן המחודשת של יופ היינקס, תתארח אצל דורטמונד בהר הגעש הצהוב של השוורצגלאבן. זו היא ההתמודדות הראשונה מבין ארבעה מפגשים מסקרנים בין צמד היריבות המיתולוגיות, שהוגרלו לשחק האחת נגד השנייה גם בגביע הגרמני. "אפקט היינקס" תובע לעצמו כעת ניצחון שיוכל לבסס מחדש את מעמדה העונה בגרמניה. אך למעלה מזה, ניצחון אשר יוכל להחזיר לבווארים את ההרתעה שנשחקה במעט, רגע לפני הקרב השני נגד פאריס סאן-ז'רמן, שם תנסה באיירן מינכן לתבוע לעצמה גם את כבודה שטבע מולה.
ינצח גם בקלאסיקר? היינקס (getty)