$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

לפעמים הכסף הגדול מחסל קריירה מבטיחה בתאונת דרכים

הקשר בין כישרונות ספורטיביים צעירים לרכבי יוקרה ברור: התעשרות מהירה, אגו שמתנפח, רוח נעורים, רצון להרשים את הכוכבים המנוסים בקבוצה ולהתחדש בסמל סטטוס כיאה למעמד החדש. כך תקבלו את החיבור המסוכן שעלול לעלות ביוקר

  17.04.19 - 13:12
Getting your Trinity Audio player ready...
ג'יי ווליאמס (צילום: Chicago tribune)
ג'יי ווליאמס (צילום: Chicago tribune)

ג'יי וויליאמס נחשב עד היום לאחד הכישרונות הגדולים שיצאו מדיוק ל-NBA. גארד מבריק שגרף תארים אישיים בקריירת המכללות, הקלע השישי בכל הזמנים בהיסטוריה של המכללה, כוכב ששיחק עם נבחרת ארה"ב עוד לפני שזכה להיבחר במקום השני בדראפט 2002 על ידי שיקגו בולס. כן, ג'יי וויליאמס היה על המסלול הנכון לתהילה עליה חלם, אבל הכל נהרס ברגע אחד. ביוני 2003, וויליאמס רכב על אופנוע ספורט ללא קסדה וללא רישיון מתאים והתנגש בעמוד חשמל. הוא שבר את עצם האגן, סבל משלושה קרעים ברצועת ברך שמאל ונזק עצבי נגרם לרגלו. בגיל 21, קריירת המשחק המבטיחה שלו הסתיימה.

הכול נגמר?
וויליאמס הבין מיד את ההשלכות. לימים, סיפר בראיון לאופרה שהדבר הראשון שצעק אחרי ההתנגשות הוא: "זרקתי את הכל". הקשר בין כישרונות ספורטיביים צעירים לרכבי יוקרה ברור. חברו התעשרות מהירה, אגו שמתנפח, רוח נעורים, רצון להרשים את הכוכבים שנמצאים בקבוצה ולהתחדש בסמל סטטוס כיאה למעמד החדש ותקבלו את החיבור המסוכן. וויליאמס עצמו, למרות שהפר חוזה בכך שנהג על אופנוע, קיבל מהבולס פיצויים בסך שלושה מיליון דולר למימון ההוצאות הרפואיות. ספורטאים אחרים מצאו עצמם תובעים מבית המשפט פיצויים בגין אובדן כושר עבודה. השאלה היא: כיצד ניתן לבצע הערכת הכנסה עתידית כשמדובר בפוטנציאל צעיר שטרם פרץ, אך הקריירה שלו נגדעת בשל תאונת דרכים?

במקרה של תביעת אובדן כושר עבודה בגין תאונת דרכים, ממנה בית המשפט מומחה שתפקידו להעריך את גובה ההפסד של הספורטאי. "הגיל והמרחק מסיום הקריירה הספורטיבית הם החשובים ביותר", מסביר רו"ח נעם פרדס. "ככל שהספורטאי צעיר יותר, רמת אי הוודאות גדולה יותר". איך מגדילים את הוודאות? "צבר של נתונים והוכחות שמדובר בעילוי. למשל אם הילד כבר זומן להתאמן עם הבוגרים, חתם על חוזה, באו לראות אותו מאירופה, דוחות סקאוטינג, זימונים לנבחרת, עדויות של מאמנים, סטטוס של ספורטאי מצטיין מהצבא. המודל תלוי במצב של הילד. ברור שבית המשפט לא יכיר בילד שמככב במתנ"ס השכונתי ככדורגלן עתידי שאיבד הכנסה. אי אפשר לקחת כל ילד בן 14 ולטעון שיהיה מסי הבא. בית המשפט יפסול את זה במבחן המציאות".

גם כישרון בגיל צעיר הוא כמובן לא ערובה להצלחה. יש מרכיבים נוספים כמו מבנה האישיות וכמובן פציעות ספורט, מה שכמובן מגדיל את אי הוודאות. הנה דוגמה מאנגליה. בן קולט היה עילוי בקבוצת הנוער של מנצ'סטר יונייטד ואף הושווה לראיין גיגס. הוא נפצע במשחק של קבוצת המילואים מכניסה חריפה של שחקן יריב, שבר את הרגל בשני מקומות ובסופו של דבר נאלץ לפרוש. בית המשפט העניק לו פיצוי אובדן הכנסה בגובה 4.3 מיליון ליש"ט - הסכום הגבוה ביותר שנפסק לספורטאי בריטי נכון למתן פסק הדין ב-2008. במשפט, העידו אלכס פרגוסון, שחקנים ואנשי מקצוע שקולט היה שחקן איכותי עם "סיכוי גבוה להפוך לשחקן מוכר וידוע בהרכב מנצ'סטר יונייטד".

שווי השחקן
האתגר הוא לא רק בהוכחה שהילד יהיה כוכב (או לפחות מקצוען שמתפרנס מהספורט) אלא גם בהערכה עצמה של השווי המדויק שלו. פרדס: "בניגוד למהנדסים, רואי חשבון ועורכי דין, השונות ברמת השכר של ספורטאים גבוהה הרבה יותר. אתה בקלות יכול למצוא סטטיסטיקה בנוגע לשכר ממוצע של מהנדס תוכנה בשלבים השונים של התפתחותו העסקית. אין סטטיסטיקה מדויקת לגבי ספורטאים. זה משתנה בהתאם לדברים סובייקטיביים שקורים לשחקן. הנה דיא סבע קפץ תוך תקופה קצרה משכר ממוצע לחוזה של מיליונים בסין. גם דור פרץ שווה היום הרבה יותר משהיה שווה כשהיה שחקן צעיר שמכבי ת"א שלחה להשאלה".

 אם כך, איך אפשר בכל זאת להעריך מה הייתה יכולה להיות ההכנסה העתידית של שחקן צעיר שעוד לא סיים את תהליך הפריצה? "בודקים מהי תוחלת החיים של קריירת השחקן על כל המשתנים. המודל הוא לבנות מעין עץ עם הסתברות. מה ההסתברות שהילד הספציפי שלנו יצמח להיות כוכב ויגיע לרמות של ערן זהבי או יוסי בניון, מה ההסתברות שיהיה שחקן טוב בליגת העל ואולי ייצא לבלגיה או שיהיה שחקן ממוצע בליגה וירוויח 20 אלף שקל בחודש או שלא ייצא ממנו שום דבר כי הוא ייפצע או ירים ידיים. בונים תוחלת הכנסות על סמך מצבי עולם שונים. לכל ענף כזה, המומחה צריך לאמוד את ההסתברות באחוזים", מסביר פרדס.

"אפשר לדמות את זה למודלים שעושות קרנות הון סיכון כשהן מעריכות שווי של חברת סטארט-אפ. בונים תוחלת הכנסות במצב סופר אופטימי, אופטימי, רגיל, פסימי וסופר פסימי ועושים ממוצע משוקלל. במובן מסוים, ילד כישרוני שמתחיל את הקריירה הוא כמו סטארט-אפ – יכול להיות שיצליח ויכול להיות שלא יגיע לכלום. אין ספק שקשה לבנות תחזית התפתחות כשמדובר בספורטאי צעיר. לכן, ככל שאתה מתקדם בזמן, רמת הדיוק של המודל תהיה גבוהה יותר כי יכולת הניבוי פשוטה יותר. בגיל 30, אתה יודע בדיוק כמה מסי שווה על השכר שלו ושאר הסכמי החסויות, אבל כשהוא היה בן 14, מה הייתה ההסתברות שיגיע לסכומים הללו? נמוכה מאוד".

למשימה המורכבת הזו יש דוגמה גם מהמשפט הישראלי. הנו ג'אבר, כדורגלן מכבי חיפה לשעבר, נפצע בתאונת דרכים בהיותו בן 17 ולמרות שחזר בהמשך למגרשים ואף זומן לנבחרת הנוער, נאלץ לפרוש בגיל צעיר אחרי שעבר תקופה קצרה בקבוצות מליגות נמוכות. בית המשפט פסק לו פיצויים על אובדן כושר השתכרות עתידי ככדורגלן בסך מיליון שקל - נמוך בצורה ניכרת ממה שכדורגלן ממוצע בליגת העל מרוויח, אבל סביר עבור שחקן כמו לא מעט שחקנים שנפלטים ממועדונים גדולים ומתגלגלים לליגות נמוכות.

 

הכותב עוסק בהערכות שווי ובחוות דעת חשבונאיות / כלכליות לבתי משפט ממשרד נעם פרדס ושות' רואי חשבון

איך עוקבים אחרינו:

https://www.facebook.com/carworld5/

פייסבוק

https://www.instagram.com/sport5_car/

אינסטגרם

https://twitter.com/car_world5

טוויטר

https://www.sport5.co.il/articles.aspx?FolderID=7266&docID=299634

חדש: "עולם הרכב" מעכשיו גם בוואטספ שלכם!