בווידאו: תקציר משחקה של נבחרת הנשים של ישראל נגד דנמרק
סוף טוב, הכל טוב? יכול מאוד שאנחנו מתקרבים לזה. בתום התקופה שהוקצתה למשרד התרבות והספורט על ידי בג"ץ, המדינה השיבה היום (שני) כי תעביר את מלוא התקציבים להם התחייבה לשנת 2019 לקבוצות ליגת העל לנשים בכדורגל. כזכור, לפני שבועיים בדיוק דן בג"ץ בעתירה שהגישו קבוצות ליגת העל לנשים בכדורגל, אשר טענו להפלייה מגדרית מצד משרד התרבות והספורט בחלוקת התקציבים לליגת העל לנשים.
בתום אותו דיון סוער, בנוכחות למעלה ממאה שחקניות, המליצה הנשיאה אסתר חיות למשרד הספורט לשקול לבטל את ההפלייה המגדרית כבר העונה. בהודעה שהגישה היום פרקליטות המדינה בעקבות העתירה, נשקלה מחדש עמדת משרד הספורט והוחלט כי ההבחנה בין קבוצות נשים וגברים והדרישה ל"קיומן של שלוש רמות ליגה", תבוטל.
על פי הודעת פרקליטות המדינה, בעקבות ביטול המבחנים המפלים, תקבל כל קבוצה בליגת העל לנשים בכדורגל בשבועות הקרובים תוספת של כ-150-200 אלף שקלים. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין אורי כהנא, אורי קידר, חן שופן ואבי בלום ממשרד עורכי הדין כבירי נבו קידר בלום.
"אבן דרך משמעותית". עיני
מגיש העתירה שמעון מימון
"כדורגל הנשים בישראל זכה היום למעמד הראוי והמתאים לו בעקבות התחייבות המדינה לבג"צ להשוות את ההקצבות בין קבוצות הגברים והנשים. העתירה הוגשה על ידי יו״ר ועדת הנשים וחבר הנהלת ההתאחדות שמעון מימון, בשיתוף ובסיוע ההתאחדות לכדורגל, וזהו ניצחון עבור כדורגל הנשים. אנחנו מברכים על עמדת המדינה ועל רצונה הכן לפעול לקידום הענף".
שמעון מימון, יו"ר ועדת הנשים בהתאחדות: "אני מודה למנהל הספורט שנהג בהגינות וביושר ואישר את ההקצבות לשנת 2019 במלואן למרות שלא נתבקשו לעשות כן על ידי בית המשפט. הקבוצות מודות להתאחדות לכדורגל וליו״ר היוצא, משה זוארץ, על העמידה לצדן והמאבק למענן".
אשרת עיני, כדורגלנית וממובילות המאבק, אמרה: "אין ספק שהיום אנחנו מציינות אבן דרך משמעותית ביותר בענף כדורגל הנשים, אך יחד עם זאת חשוב להבין שהתקציב שהמדינה התחייבה היום להעביר לליגה הוא טיפה בים, ויש לנו עוד דרך ארוכה על מנת להגיע למצב אידאלי. רק השוואות בתקציבים, בחשיפה התקשורתית, ברמת המגרשים ובמתקנים וניהול מקצועי של הליגות, יביא להכרה החברתית שתוביל יותר ילדות לשחק כדורגל בכל מקום בארץ ולהתפתח כשחקניות מקצועניות לכל דבר".
עו"ד אורי כהנא, ממשרד כבירי נבו קידר בלום המייצג את הקבוצות בעתירה לבג"ץ: "מדובר בהחלטה תקדימית. אנחנו רוצים להודות לבג"ץ על התערבותו שהובילה לשינוי. בית המשפט העליון הוכיח ולא בפעם הראשונה, שהוא סוכן השינוי המשפטי החשוב ביותר בחזית המאבק הפמיניסטי. לצד זאת בג"צ יצטרך להכריע בהשלכות עמדה זו על השלמת התקצוב לשנים הקודמות והתקצוב בעונה הקרובה".
עו"ד אופיר רונן, המייצג את ארגון שחקני והשחקניות הכדורגל, בירך בשם הארגון על הודעת המדינה. רונן הוסיף ואמר כי "כעת, בעקבות הודעת המדינה, יהיה ניתן לפתוח את ליגות כדורגל הנשים בעונה הנוכחית". רונן גם אמר שארגון שחקני ושחקניות הכדורגל יפעל כדי שבעונות המשחקים 2020 ואילך, התקציבים לליגות הנשים יהיו גדולים יותר וכי הקריטריונים של התקציבים לשנים הבאות ייקבעו על בסיס שוויוני במטרה לעודד את צמיחת ענף כדורגל הנשים בארץ.
כזכור, בעקבות הקיצוץ התקציבי מצד משרד התרבות והספורט, ליגת כדורגל הנשים נקלעה למשבר תקציבי, ועמדה על סף חיסול הענף וזאת לנוכח אי עמידת המדינה בהתחייבותה לצמצום פערי התקצוב במסגרת תוכנית חומש שגובשה, ועל בסיסה ניהלו הקבוצות התקשרויות חוזיות. הוראת ביהמ"ש מהיום שניתנה לאחר דיון ממושך וסוער, מול אולם מלא מפה לפה, התקבלה בשביעות רצון בענף הכדורגל לנשים ותקווה כי התערבות ביהמ"ש בדקה התשעים, תציל את הענף מקריסה.