$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

התחלה של תופעה מסוכנת? מעשנים נרגילה תוך כדי נהיגה

נהגים נתפסים מעשנים נרגילות בתוך קבינה אפופת עשן ומעלים לטיקטוק. משטרת התנועה: "החשש הוא מאיבוד שליטה על הרכב"

ניר בן טובים   08.10.20 - 16:01

תגיות: אסף ורשה

Getting your Trinity Audio player ready...

סרטון: באדיבות אגף התנועה

אחרי סיגריות, סלולרי וריקודים מחוץ לרכב נוסע לצלילי האלבום הפופולרי של 'דרייק',  כנראה שהשלב הבא של הנהגים בישראל הוא לבשל בזמן נהיגה. במהלך החודשים האחרונים הועלו סרטונים לרשת החברתית 'טיקטוק' בהם מתועדים נהגים צעירים מעשנים נרגילה תוך כדי נהיגה כשהם חנוקים בעשן לבין סמיך. לפי שעה, ועל פי הנתונים שבידינו טרם אירעה תאונת דרכים בעקבות המקרים, אך נדמה שככל שאלו יתרחבו הסיכוי לגבות קורבנות בכבישים גדל.

בניגוד לצריכה של סמים קלים, שהוכחו כבעלי השפעה פיזיולוגית על הנהגים, אין כיום מחקרים מדעיים שמצביעים שלעישון נרגילה השלכות קוגניטיביות על תפקוד הנהגים מאחורי גלגל ההגה, אולם יש לסייג זאת שכן ידוע על משתמשים שמוסיפים לתערובת גם אלכוהול או חומרים מסממים אחרים שמסוגלים להוביל לאיבוד הכרה. הסכנות הטמונות לגוף האדם בנרגילה הן בעיקר לטווח הארוך - סיכון מוגבר לחלות בסרטן חמור מסוגים שונים (וושט, ריאות, ראש וצוואר) עקב שימוש בחומרים כמו פחם וזפת בכמויות לא מבוקרות או מפוקחות ועקב השימוש הממושך (כ-45 דקות עד שעה בהשוואה לדקות בודדות של סיגריה). גם הרפס נכלל ברשימה הזו בשל העברת הצינורית מאחד לאחר ועוד אי אילו מחלות נשימה לא סימפטיות.

אוכפים במסגרת החוק
במשטרת התנועה אומרים ל'עולם הרכב' כי הסיכון המוחשי ביותר במקרים שנתפס נהג עם נרגילה הוא באיבוד שליטה מוחלט על הרכב. בין היתר מציינים בפנינו כי תפעול הנרגילה עלול לגרום להיסח דעת עקב השימוש בצינורית שמפריעה לתפעול שוטף של המכונית (היגוי, הילוכים ופקדים), גחל שעלול להבעיר את הרכב ולגרום לדליקה, מכל מים שעשוי לדלוף או להשפך ולהסיט את תשומת לבו של הנהג וכמובן שהעשן הלבן והסמיך שמסתיר את שדה הראייה ועלול לגרום לתאונת דרכים.

תפיסת נהג עם ציוד נרגילה ברכב איננה עבירה, אבל נהג שמעשן נרגילה תוך כדי נהיגה קולע בהגדרה שלו לסעיף 21 ג' - "נהיגה בחוסר זהירות". המשמעות מבחינת החוק היא קנס בגובה 500 שקלים ו-6 נקודות ברשיון הנהיגה. עו"ד אסף ורשה, יו"ר משותף של פורום נזיקין בלשכת עורכי הדין, מומחה לדיני ביטוח ותעבורה, מסביר כי מדובר על התנהלות שיכולה לעלות בנוסף לכך לעוד עבירות: "אין ספק כי עצם עישון הנרגילה, מספק הוכחה למודעות הנהג לדבר העבירה וידיעתו מראש לתוצאות המסוכנות העלולות להיגרם כתוצאה מכך. לחילופין, בתקנה 28(א) לתקנות התעבורה קבע המחוקק חובה להחזיק בשתי ידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה, למעט אם הוא נדרש להסיר יד אחת לשם הבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה". 

עד כמה התופעה נפוצה?
ארז קיטה מנכ״ל עמותת אור ירוק, אומר ל'עולם הרכב' כי אנו עדים לסכנה חדשה בכבישים שיש לפעול נגדה בכל האמצעים. ״ככה מתנהגים נהגים שלא מפחדים להיתפס על ידי המשטרה. כדי למנוע את התופעה המסוכנת הזאת חייבים להוסיף עוד ניידות ועוד שוטרים לכבישים כדי להגביר את הנוכחות וההרתעה המשטרתית. אם עברייני התנועה האלה יראו יותר משטרות ויבינו כי הסיכוי שיתפסו גדול יותר, הם לא ימהרו לסכן את החיים של כולנו״.