תשאלו את עצמכם כמה פעמים ראיתם את השער האדיר של מנור סולומון ב-2:3 נגד ריאל מדריד. ועכשיו, עם יד על הלב, תשאלו את עצמכם כמה חשיבות ייחסתם לבישול שקיבל בעקב, או לסירוגין כמה חשיבות הייתם מייחסים לבישול בעקב אם סולומון היה אחראי עליו ושחקן אחר היה כובש. התשובה כמובן ברורה, לפחות ברוב הגדול של המקרים.
בואו לראות את הכוכב הישראלי הלוהט באירופה - מנור סולומון! 19:55 ב-5SPORT: שחטאר דונייצק - אינטר
יש משהו בלהיות ישראלי, שגורם לנו לא להסתכל ימינה ושמאלה. ברגע שאנחנו תופסים את הכותרות בעולם, אנחנו מתחילים לראות הכול בשחור-לבן, או יותר נכון - בכחול-לבן. במשחקים הלאומיים אנחנו נוטים לזלזל ביריבות שלנו כי נבחרת ישראל היא העיקר, כשאנחנו צופים בטריילר ל"וונדר וומן" אנחנו יותר עסוקים במבטא של גל גדות מאשר בעלילה של הסרט, וב-2015 במקום להתרכז בכדורסל המרהיב של גולדן סטייט, העיניים שלנו היו על הפרצופים של לברון ג'יימס לעבר דייויד בלאט.
אבל האמת, אנחנו לא צריכים להאשים את עצמנו, כי זאת המציאות שנשאבנו לתוכה. אנחנו בסך הכול צריכים להתחיל להסתכל הצידה, בדיוק כמו מנור סולומון לפני השער שלו במדריד. ואם נסתכל טוב, כמו מנור, נראה את מתאוס קרדוסו למוס מרטינס, הידוע בכינויו "טטה". בישראל הוא האיש שבישל עם העקב לסולומון, באוקראינה הוא הגיבור שניצח במו רגליו את אלופת ספרד, ובברזיל, הוא ילד הפלא שעתיד לככב בנבחרת הסלסאו. אז איך אתם רוצים להסתכל עליו?
לא רק "האיש והעקב" (Getty)
בברזיל קוראים לו "פוראקאו טטה", ובתרגום לעברית - "הוריקן טטה". אפילו אם תחפשו אותו באינסטגרם, תמצאו אותו בשם הזה בדיוק, כאשר בכיתוב של כל פוסט הוא דואג להוסיף אמוג'י של סופה. מי שראה את הסופה הזאת מקרוב, יותר מכל אחד אחר בשבוע שעבר, היה חברו למולדת מרסלו. המגן הברזילאי של ריאל מדריד ראה את טטה כובש, מבשל לסולומון, וגם גורם לשער עצמי של רפאל וראן אחרי בעיטה על סף הרחבה. או במילים אחרות, כיאה לברזילאים - הוא ראה אותו רוקד על הדשא.
כפי שההיסטוריה לימדה אותנו, הקשר הימני של שחטאר הוא לא הברזילאי הראשון שמלהטט על אדמת אירופה, ובטח שלא האחרון. אפשר להסיק מסקנות ולהגיד שטטה עשוי להיות ה"דוגלאס קוסטה" הבא, או ה"וויליאן" הבא, אבל זה לא יהיה מדויק. כי בניגוד לכל מה שהכרתם על הכוכבים הברזילאים, הסיפור של טטה שונה, וכדי להבין את זה - צריך להסתכל על מה היה לפניו, ורק אז להסתכל על הדרך שלו.
יותר מדי אנשים במחוזותינו טועים כשהם בטוחים שהכישרונות הברזילאים הגיעו "משום מקום". כי ל"שום מקום" הזה - קוראים הליגה הברזילאית, והיא הרבה יותר מאשר קיבוץ של כישרונות. עם כל הכבוד לסקאוטים באירופה, את העבודה הקשה באמת עושים האנשים שמגלים את הכישרונות בתוך ברזיל ומגדלים אותם, רק כדי שבסוף מועדוני הפאר באירופה יקצרו את הפירות.
כמעט כל שם של כדורגלן ברזילאי שיעלה לכם לראש, שיחק בליגה הברזילאית (לרוב בקבוצה מובילה) וסיפק תפוקה מרשימה לפני שעשה את המעבר לאירופה, ברמת הבוגרים כמובן. אבל לא טטה. הקיצוני של שחטאר עבר בגיל 19 וחמישה ימים תמורת 15 מיליון יורו , כשבמאזנו אפס (!) משחקים בקבוצה הבוגרת של גרמיו. עד כמה זה נדיר? ניתן למספרים לדבר.
* טטה הוא השחקן ה-21 הכי יקר שנמכר מברזיל, והיחיד מבין 21 השחקנים הכי יקרים שלא שיחק משחק אחד בבוגרים לפני המעבר לאירופה.
* טטה הוא השחקן השלישי הכי יקר שנמכר מגרמיו. רק ארתור (31 מיליון) ואברטון (20 מיליון) עלו יותר. ארתור רשם 70 משחקים בבוגרים לפני שחתם בברצלונה, ואברטון שיחק ב-274 משחקים (כבש 69 שערים) לפני המעבר לבנפיקה.
* מבין השחקנים עד גיל 19, טטה הוא השחקן השמיני הכי יקר שנמכר מברזיל. השבעה שלפניו שיחקו בממוצע 42 משחקים כ"א בליגה הברזילאית. ויניסיוס ג'וניור, שנמצא ראשון ברשימה הזאת, נמכר תמורת 45 מיליון יורו אחרי שרשם 69 הופעות בבוגרים של פלאמנגו.
* דוגלאס קוסטה, בדיוק כמו טטה, שיחק בגרמיו לפני המעבר לשחטאר בגיל 19. ההבדל הוא שקוסטה שותף ב-37 משחקים ועלה כמעט חצי מטטה (8 מיליון יורו).
בעיני רבים שחטאר לקחה סיכון כששילמה 15 מיליון יורו על טטה, אבל גם הפעם - היא ידעה מה היא עושה. "במשך חצי שנה עקבנו אחרי טטה", סיפר מנכ"ל המועדון האוקראיני סרגיי פלקין, לאחר שהברזילאי חתם בפברואר 2019. "הוא העתיד שלנו, טטה יהפוך לכוכב גדול. הוא שילוב של מרלוס, וויליאן וקוסטה. בעוד שנתיים הוא יפרח".
ובכן, כשנתיים חלפו, וטטה מתחיל להצדיק את מה שנאמר עליו. יש לו 14 שערים ו-12 בישולים ב-53 הופעות בשחטאר, הוא נכנס לנבחרת המחזור הראשון של ליגת האלופות לצד ליונל מסי, ונבחר כמועמד לתואר השחקן הצעיר של שנת 2020 (רשימה של 100 שחקנים). תוסיפו לזה את סעיף השחרור המופקע שלו שעומד על 150 מיליון יורו, ותקבלו את אחד השחקנים המסקרנים בכדורגל, שפשוט לוקח את ההזדמנות שקיבל בשתי ידיים. הזדמנות לה חיכה כל החיים.
טטה נולד ב-15 בפברואר 2000, היישר לתוך העולם הזה. "מאז שאני זוכר את עצמי הייתי עם כדור ברחובות של אלבוראדה", שיתף. "אני פשוט אוהב כדורגל, אני רוצה לחיות את הספורט הזה כל הזמן. נולדתי עם כדור בין הידיים". למזלו, הוא היה במקום הנכון בזמן הנכון, ועל הדרך גם נולד לבן אדם הנכון. "מול הבית שלי היה שדה, ומי שגילה אותי היה חבר של אבא שלי בשם פאבלו בואנו. אבא שלי דיבר עליי, פאבלו ראה אותי ולקח אותי לגרמיו". כיום, פאבלו בואנו הוא איש עסקים מצליח, וגם הסוכן של טטה.
VIDEO בגיל 8 טטה הצטרף למחלקת הנוער של גרמיו, וככל שעבר הזמן הוכיח את עצמו בקבוצות השונות. ב-2016 הבקיע 33 שערים עבור קבוצתו, וב-2018 גם הצטיין בגביע הנוער בסאו פאולו עם חמישה שערים בחמישה משחקים וגם חתם על חוזה חדש במועדון עד 2021, עם סעיף שחרור בסך 72 מיליון יורו. ברחבי המדינה התחילו להכיר את הכישרון הצעיר, ובספטמבר 2018 מאמן נבחרת ברזיל, צ'יצ'ה, הזמין אותו להתאמן עם הסלסאו (כיום לטטה יש 7 הופעות בסה"כ בנבחרת ברזיל הצעירה).
כשנה קודם לכן ב-2017, במסגרת הגביע הברזילאי, טטה כיכב עם שלושה שערים בשני משחקים שזיכו אותו בכינוי המפורסם, כך הוא מספר: "כבשתי צמד באחד המשחקים, ואחרי המשחק בראיון קראו לי 'הוריקן'. מאותה שנייה אהבתי את הכינוי הזה". בראיון אחר, סוכנו פאבלו בואנו הזכיר לכולם ששום דבר לא בא בקלות: "מגיל צעיר שמנו דגש על התזונה שלו. הוא לא אכל מאכלים משמינים ולא שתה משקאות קלים מגיל 12. הוא שותה המון מים ואוכל כמו שצריך". טטה הוסיף: "הגוף שלי הוא כלי העבודה שלי, אז אני חייב לדאוג לו כדי לספק תוצאות על הדשא".
בתוך כל ההצלחה הזאת צריך לזכור שטטה לא שיחק דקה בקבוצה הבוגרת של גרמיו (על אף ששיחק מולה במשחק ידידות ומשך את תשומת הלב), אבל כמו שאנחנו רואים המעצור הזה לא באמת הפריע לו, כי כמו חלק גדול מהכדורגלנים שמגיעים מברזיל, גם הוא חווה רגעים קצת יותר קשים שהצליחו לחשל אותו: "אני מגיע ממשפחה צנועה, עברנו הרבה קשיים בדרך. לא הייתי ילד רעב, אבל הוריי נאלצו לעיתים לוותר על האוכל שלהם כדי שלי יהיה מה לאכול. אלו היו הרגעים הכי קשים בחיי אבל אני שמח שעברנו את זה".
ב-2019 הגיעה ההצעה מדונייצק, וטטה הצהיר כי הוא מוכן להישאר בברזיל אם יתנו לו לשחק בקבוצה הבוגרת. למרות הרצון להישאר בבית ולככב בקבוצה בה גדל, מאמן גרמיו, רנאטו גאוצ'ו , טען שטטה עדיין צריך להוכיח את עצמו. "אף אחד לא יבכה אם הוא יעזוב", אמר. ההצגה מול ריאל העירה לא מעט אוהדים כעוסים ברשתות החברתיות, אבל הם יוכלו להתנחם בכך שקבוצתם תקבל 15% מסך ההעברה הבאה של טטה במידה ויעזוב את שחטאר. מילאן ורומא, אגב, כבר סימנו אותו.
טטה הצטרף למועדון הפאר האוקראיני כחודש אחרי סולומון, ומהר מאוד החל לפרוע שטרות. ב-14 המשחקים הראשונים שלו הבקיע 6 שערים ובישל 3 פעמים, כולל צמד ובישול בגמר הגביע בדרך לזכייה בתואר. שבוע בדיוק לאחר מכן, במשחק בו שחטאר חגגה את האליפות (ואת הדאבל), הברזילאי כבש את שער השוויון מול דינמו קייב שקבע 1:1.
בעונת 2019/20, בהופעת הבכורה שלו בהרכב בליגת האלופות, טטה נבחר לשחקן המצטיין של המשחק נגד מנצ'סטר סיטי, שהסתיים ב-1:1 אחרי שער של סולומון. אבל הרגע הגדול שלו הגיע בכלל מחזור אחד קודם, נגד דינמו זאגרב. בפיגור 2:1, טטה נכנס בדקה ה-84 במטרה להציל נקודה ולהשאיר סיכוי בזירה האירופית. חמש דקות חלפו וזאגרב עלתה ליתרון 1:3, רק שאז ג'וניור מוראס צימק ל-3:2 בדקה ה-93, ובדקה ה-98 אחרי התערבות של ה-VAR האוקראינים קיבלו פנדל. דווקא טטה הצעיר ניגש לבעוט, אך הברזילאי הצעיר לא התבלבל וחתם את תוצאת המשחק - 3:3.
גם בליגה המקומית טטה סיפק מספרים נאים, כשרשם 8 שערים ו-4 בישולים ב-26 משחקי ליגה, בדרך לאליפות שנייה ברציפות. והמחמאות? מיהרו להגיע. פרנק הנודה , האיש של שחטאר בברזיל בשני העשורים האחרונים, התרשם מהייבוא שלו: "טטה הוא הדבר האמיתי. הוא דריבליסט מצוין, עובד קשה ובן אדם צנוע עם שתי רגליים על הקרקע". גם כוכב הקבוצה טייסון פרגן: "יש לו הכול. אני צופה לו עתיד מזהיר".
עם המחמאות והיכולת, באופן טבעי, גם נפתח התיאבון. טטה התייחס לעתידו, וסימן כמה קבוצות שהיה רוצה לשחק בהן: "החלום שלי הוא לשחק במנצ'סטר יונייטד, ליברפול או ברצלונה. כשחקן אני חולם לזכות בתארים חשובים, ולכן אני רוצה להגיע למועדונים הללו. אני יודע שיונייטד וליברפול יריבות, כך שאם בעתיד ההזדמנות תגיע, אצטרך לבחור בחוכמה. הליגה האנגלית היא ליגה יוצאת דופן. המשחק משוחק בקצב גבוה שמאפשר לשחקנים חופש פעולה. זה ההבדל בליגות הבכירות של אירופה".
כמו ברזילאי אמיתי, מי ש"מלווה" את טטה לאורך הקריירה, הוא פלה. "אני מעריץ את פלה", הודה. "אני אוהב את הצניעות שלו על המגרש ומחוצה לו. הוא לא כדרר כדי להשפיל את השומרים שלו. הוא עשה מה שהיה צריך לעשות. הייתי צופה בקליפים שלו רגע לפני משחקים כדי ללמוד את המהלכים שלו. מאז שאני זוכר את עצמי אבי היה מדבר על פלה, ואני התאהבתי בכדורגלן ובבן אדם. פלה, עדיין לא פגשתי אותך, אבל זה יקרה בקרוב".
אחרי המופע מול הבלאנקוס, העיתונאי הספרדי רובן אוריה (זה שראיין את מסי לפני כחודשיים כשהוא הודיע על הישארותו בברצלונה), צייץ בטוויטר: "הלילה טטה הפך לפלה". הערב מול אינטר (19:55, 5SPORT), טטה יקווה להוסיף עוד פרק קסום לספר שלו שנכתב בהשראת פלה, מנור סולומון ירצה להמשיך להדהים את אירופה, ואנחנו? אנחנו הפעם נפקח את העיניים, כדי לא לפספס את מה שאנחנו הכי אוהבים לעשות כאוהדי ספורט - ליהנות מחלומות של אחרים.
VIDEO