באימון המסכם לפני המשחק מול ז'לגיריס קובנה, דראגן בנדר לקח את כדור היורוליג הממותג והתחיל ללהטט קצת. לא, לא מדובר באיזה קרוסאובר מתוחכם או מסירה עם עין עקומה, אלא בסדרת הקפצות מרשימה - על הרגל. אחרי כמה הקפצות נאות, הקרואטי תפס את הכדור והחליק בנינוחות זריקת חצי מרחק. הקטע נקלט בעדשת סמארטפונו של כותב שורות אלה, ובהמשך גם חשבון האינסטגרם של ערוץ הספורט העלה את הסרטון המשעשע.
״הונחת״ על הראש של ספרופולוס?
התגובות ברשת לא איחרו לבוא. "הרמתם פה להנחתה", "אולי באמת כדאי שיעשה הסבה מקצועית", "אולי ככה הוא יבין שהוא לא קשור לענף הזה" ועוד ועוד תגובות עוקצניות. אנחנו אמנם לא רואים העונה את אוהדי מכבי ביציע, אבל אם לשפוט על פי הרשתות החברתיות, הם חסרי סבלנות, במיוחד כשזה נוגע לדראגן בנדר.
האווירה כלפי בנדר קשורה, כמובן, לציפיות הגבוהות ממנו, ואולי הקרבה שלו לאיש החזק במכבי, ניקולה ווייצ'יץ', מקצרת עוד יותר את פתיל הסבלנות. עוד לפני פתיחת העונה הרעה של בנדר, אוהדי מכבי רבים, כמו גם לא מעט אנשי תקשורת, טענו כי בנדר מגיע כ"הנחתה" של ווייצ'יץ' על המאמן יאניס ספרופולוס, וכי במציאות אחרת, שלא כוללת מגפה עולמית וקיצוץ של כ-25% בתקציב, היווני היה בוחר בשחקן אחר לעמדה מספר 4.
בנדר. הגיע כאלטרנטיבה בעמדה 4 (אלן שיבר)
אך שום קרבה או "פרוטקציה" לא יכולים לטשטש שתי עובדות כואבות: הראשונה, היא שבנדר, בחירה מספר 4 בדראפט 2016 למי ששכח, מעולם לא הצליח לממש את הפוטנציאל שלו, והשנייה, היא שבנדר פשוט לא מצליח לתרום למכבי דבר, ויש שיגידו אפילו גורם נזק.
הסטטיסטיקה לא מתיישרת
אז איך פתיחת העונה הקטסטרופלית של בנדר באה לידי ביטוי במספרים? הסטטיסטיקה היבשה לבדה מספרת את הסיפור: 14.5 דקות למשחק, 2.6 נק׳ בלבד, רק 15.4% ל-3, וממוצע פלוס/מינוס של 5.1-. שווה להתעכב על עניין הפלוס/מינוס: לא תמיד המדד הזה מלמד על יכולת או אפקטיביות, ולפעמים שחקן יכול לשחק דקות ארוכות בלי שהנתון הזה ישקף את התרומה שלו במשחק, אבל אצל בנדר זה בולט במיוחד. בואו נחזור אחורה למשחק נגד אנאדולו רק בשבוע שעבר - בנדר שיחק 19 דקות שבמהלכן מכבי פיגרה בלא פחות ב-20 נקודות. וכשמדובר במשחק של פוזשן אחרון, כזה שהסתיים ב-2 הפרש בלבד לטורקים, זה מראה עד כמה בנדר לא תרם בדקות שלו על הפרקט.
מקרה דומה היה בפיראוס. בנדר רשם במשחק ההוא 13- בפלוס/מינוס, רק שההבדל הוא שאז הוא שיחק רק מעט יותר מ-8 דקות. כלומר, ספרופולוס הבין די מהר שזה לא הערב של בנדר. נגד הטורקים, כאמור, חלה רגרסיה ונדרשו 19 דקות ליווני כדי להבין שזה פשוט לא זה.
בינתיים ספרופולוס לא רואה תרומה (אלן שיבר)
גם הסטטיסטיקה המתקדמת לא עושה חסד עם בנדר, ושימו לב לנתון שממחיש עד כמה מי שהיה אמור להיות הדבר הבא בכדורסל הקרואטי איבד לגמרי את הביטחון שלו: כשהוא מקבל זריקה פנויה לגמרי, בנדר מדייק ב-11% בלבד העונה, ולא משנה מאיזה טווח. בממוצע, בנדר מקבל 1.5 זריקות כאלו למשחק, הכמות השנייה הכי גדולה אחר 2 זריקות פנויות לגמרי של סקוטי ווילבקין. דווקא בזריקות תחת שמירה, בנדר מצליח לייצר אחוז סביר יותר, של 43%.
אבל הסיפור עם בנדר הוא בעיקר בהגנה: ב-50% מהמקרים שבהם יקחו אותו עם הגב לסל, זה יסתיים בנקודות; ב-67% מהמקרים שהוא מוצא את עצמו שומר כל שחקן בתרגיל בידוד, זה יסתיים בסל ובחצי מהמקרים השחקן שעליו הוא שומר בפיקנרול יסיים את המהלך עם סל או סחיטת עבירה. המשמעות: בנדר הוא החוליה החלשה בהגנה, ומאמני היריבות והשחקנים עצמם מזהים את זה במהרה - ולא מרחמים.
שעון החול כבר התהפך
במכבי מודעים היטב לביקורת על בנדר, והתחושות כלפיו נעות בסקאלה שבין תקווה שעוד הוא יצליח להשתלב לבין הרמת ידיים והבנה שבכושרו הנוכחי הוא לא יישאר כאן מעבר לתקופת שלושת החודשים שעליה הוא חתום. גם המאמן יאניס ספרופולוס מודע לבעיות אך מנסה להסביר: ״אמרתי מההתחלה שהוא הגיע אחרון לקבוצה, רק בסוף ספטמבר. זה אומר שלא היתה לו קדם עונה, הוא לא התאמן עם מגע 7-8 חודשים, ואתם צודקים שהוא לא בקצב משחק. גם לאחרונה הוא לא התאמן כי היו לו קצת כאבים בברך ולכן הוא גם לא שיחק בליגה ובגביע. ההתאמה שלו תהיה איטית יותר ממה שאנחנו רוצים, אבל אני עדיין מאמין שככל שהזמן יעבור הוא יהיה טוב יותר. אין לי חרטות בנושא הזה״.
כשספרופולוס נשאל על אורך הסבלנות כלפי בנדר הוא לא מתחייב שיישאר מעבר לתקופת שלושת החודשים: ״כשהחוזה יפוג אנחנו נקבל החלטה, עד אז אני לא יכול לדבר על זה. אנחנו מאמינים בו, הוא צריך להיות מוכן לשחק הערב, ואני מאמין שהוא יילחם בדקות שלו על הפרקט״. השאלה הגדולה היא כמה מכבי מוכנה לחכות, והאם הפריצה תבוא מתישהו. גורם במועדון אומר: ״החשש הכי גדול הוא שאף אחד לא יודע איך זה מרגיש כשבנדר טוב לאורך זמן, כי זה לא קרה באף שלב בקריירה שלו. במצב הנוכחי קשה לראות אותו ממשיך כאן״.
בקרוב יסתיים הרומן הקצר? (אלן שיבר)