הפצצה שעשויה לשנות את הכדורגל האירופי. הדיווחים ברחבי אירופה אודות הקמת הסופר ליג החדשה, הסעירו את העולם, אבל מה זה באמת הסופר ליג? ננסה לעשות לכם סדר.
אותה "סופר ליג", נחשפה למעשה לראשונה לפני שנתיים ב"פוטבול ליקס", כשמסמכים שדלפו טענו על יוזמה מצד הקבוצות הגדולות להקמת ליגה סגורה, אם תרצו "היורוליג של הכדורגל האירופי".
- חשוב להדגיש: הכל עדיין בגדר יוזמה שנמשכת כבר מעל שנתיים, הדרך מהתכנון ועד לביצוע - עדיין ארוכה מאוד.
למה יש רצון להקים ליגה כזאת?
הסיבה העיקרית לרצון של הקבוצות העשירות בעולם להקים ליגה סגורה ועצמאית היא שריבוי המשחקים הגדולים ביניהן, עשוי להגדיל את נתח ההכנסות שלהן משמעותית. המשמעות: הפערים הכלכליים רק יצמחו בין קבוצות הפאר ברחבי אירופה לבין מועדונים יותר צנועים.
מי קיבלו הצעה להשתתף?
על פי הפרסומים מדובר בליגה אקסלוסיבית, מפעל סגור, שיכלול בין 16 ל-18 מועדוני על בלבד, מרביתם מאנגליה, צרפת, איטליה וספרד. אם תרצו, החזון הוא ליגת האלופות, אך ללא קבוצות "קטנות". באנגליה דווח על יונייטד וליברפול ככאלה שכבר נתנו אור ירוק למהלך, בעוד צ'לסי, מנצ'סטר סיטי וטוטנהאם קיבלו פניות. בספרד, ברצלונה ואתלטיקו מדריד קיבלו הזמנות להשתתף, כשיש פרסומים שריאל מדריד, וכן ראשי באיירן מינכן ויובנטוס, קיבלו הצעות. בהמשך צפויות שתי קבוצות נוספות להצטרף, מפורטוגל, רוסיה, הולנד ו/או טורקיה.
ההכרזה היום צפויה לכלול 12 קבוצות שיפרשו מליגת האלופות, שלוש מספרד (ברצלונה, ריאל מדריד,ואתלטיקו מדריד), שלוש מאיטליה (אינטר, מילאן ויובנטוס) ושש מאנגליה (מנצ'סטר יונייטד, ליברפול, מנצ'סטר סיטי, ארסנל, צ'לסי וטוטנהאם), בינתיים בלי שתי הפיינליסטיות של גמר ליגת האלופות האחרון, פאריס סן ז'רמן ובאיירן מינכן.
גם ליברפול נתנה אור ירוק (getty)
מה שיטת המשחקים?
בדומה ליורוליג בכדורסל, השיטה המדוברת תהיה בשיטת "בית וחוץ", מה שיבטיח עשרות מפגשי ענק בין ענקיות היבשת. לאחר מכן יתקיים מיני טורניר בין המדורגות הבכירות באותה ליגה, כשיהיו מפגשי ראש בראש, שלאחר מכן תוכרז האלופה. היתרון: מפגשי ענק בכל שבוע. החסרון: מכה אנושה לקבוצות בדרג השני.
מתי זה יקרה, אם בכלל?
התאריך שנקבע הוא בקיץ 2022 (בעוד שנה וחצי) כדי לאפשר ארגון טכני של המפעל החדש. הכל עדיין בגדר יוזמה שנמשכת כבר שנתיים, כך שעד לביצוע, ייקח עוד זמן.
מי עומד מאחורי הקמת הסופר ליג?
כאן הדיווחים סותרים. ישנם פרסומים שטוענים שמי שעומד מאחורי הרעיון לפי הפרסומים הוא צ'רלי סטיליטאנו, יו"ר "רלוונט ספורטס", חברת שיווק ופרסום, שהוביל את גביע האלופות הבינלאומי, טורניר קדם העונה בהשתתפות מועדוני הצמרת מרחבי אירופה. סטיליטאנו טוען שהקבוצות המשתתפות יוכלו להרוויח למעלה מחצי מיליארד יורו בשנה. בסקיי ספורטס טענו שיש רצון שמלבד גופים עסקיים, גם אופ"א תעמוד מאחורי המפעל, ולמעשה תעשה מיתוג מחודש לליגת האלופות. אם אופ"א תסרב, שכן יש כאן אינטרסים גם עם ליגות אחרות וקבוצות אחרות שלא ישתתפו במפעל הסגור, אז תעשה פנייה לפיפ"א במטרה שתיקח על חסותה את הארגון.
האם זה תחליף לליגות המקומיות?
חד משמעית לא. אותן קבוצות על ימשיכו לשחק במולדתן, אבל אם הליגה אכן תוקם, זה עלול להיות פגיעה אנושה בליגת האלופות, לפחות בגרסה שאנחנו מכירים אותה. על פי אותו דיווח, המועדונים שיצטרפו עשויים לפרוש מליגת האלופות, שכן לוח הזמנים החופף עם משחקים מדי שבוע לא יוכל לאפשר השתתפות גם בליגת האלופות במקביל. הדבר עשוי לעצב מחדש את מפת הכדורגל העולמי, כשליגת האלופות הנוכחית עשויה להתקיים ללא חלק מהמועדונים הגדולים בעולם.
מי המרוויחים?
הקבוצות הגדולות, שיכניסו סכומי כסף משמעותיים והכנסה בטוחה מדי שנה, ללא קשר להצלחות שלהן בליגה המקומית והגופים העסקיים.
מי המפסידים?
קבוצות הדרג השני. צמיחה של "סוס שחור" חדש באירופה לא תתאפשר כשיש ליגה סגורה שרק בה ישחקו הקבוצות הגדולות. וגם: אופ"א שעשויה לקבל מכה אנושה למותג הכי חזק בכדורגל העולמי: ליגת האלופות.
מה תגובת הנגד של אופ"א ופיפ"א?
היוזמה הזאת מנוגדת לחלוטין לחזון של אופ"א לפיו יש לתת הזדמנות גם לקבוצות מליגות קטנות יותר. אופ"א, שאמורה להודיע בשני על הפורמט החדש של ליגת האלופות, כבר מתכוננת למאבק מול המורדות ומתכננת סנקציות הנעות בין שלילה של הפרס הכספי העונה או בעונה הבאה ועד זריקת המתנגדות מהמפעלים של אופ"א.
במקביל, אופ"א ופיפ"א הודיעו כי כל שחקן שייטול חלק בליגה כזאת, אם תקום, לא יוכל להשתתף בתחרויות של פיפ"א ו-6 הקונפדרציות המוכרות (יורו, מונדיאל, קופה אמריקה וכו').
מה זה אומר על הישראליות?
אם גם ככה קשה לישראליות להגיע לשלב הבתים לליגת האלופות, כעת לא תהיה להן אפילו הזדמנות להגיע לליגה של הגדולות.
הנדוניה של ברתומאו - נשיא בארסה חתם על הסכם הצטרפות לפני שעזב (getty)
הצביעו בסקר!