שימו תזכורת בטלפון, כוונו שעונים, רשמו ביומנים, הוציאו זימונים, בטלו את כל הפגישות. היום (ראשון) ב-11:00 - ארטיום דולגופיאט עולה על המזרן באולם ההתעמלות בטוקיו עם אפשרות אמיתית לרשום את ההישג הגדול ביותר של ספורטאי ישראלי במשחקים האולימפיים. דולגופיאט לעלות על הפודיום באחד הענפים התחרותיים והיוקרתיים ביותר שיש לאולימפיאדה להציע - התעמלות מכשירים.
דולגופיאט יתחרה בגמר תרגיל הקרקע האישי וייאבק על מקום בפודיום מול 7 מתעמלים אחרים. במוקדמות, שנערכו בשבת שעברה, קבע המתעמל הישראלי את התוצאה הטובה ביותר מבין כל המתעמלים בקרקע - 15.200 נקודות.
דולגופיאט מבצע את התרגיל הקרקע בדרגת קושי גבוהה מאוד, בין הגבוהים ביותר בשדה ההתעמלות כיום. בתרגיל במוקדמות הוא קיבל 6.6 נק' בדרגת הקושי, שני רק לסונגיון ריו הקוריאני, שהציג דרגת קושי של 6.9 נק'. על הביצוע קיבל המתעמל 8.6 נק' - לא רע בכלל.
ללכת בדרכו של שטילוב
דולגופיאט נכנס היטב לנעליו הגדולות של אלכס שטילוב, שרשם הישגי שיא עבור מתעמל ישראלי עם מדליות באליפויות אירופה ובאליפויות עולם - וכמובן - שני גמרים אולימפיים. בבייג'ין 2008 שטילוב סיים שמיני ואחרון בגמר בגלל מעידה מיותרת. אולם, הופעה מעולה שלו בלונדון 2012 הספיקה רק למקום השישי.
עד כמה הייתה מדהימה ההופעה של שטילוב בלונדון? המתעמל קיבל במוקדמות ציון של 15.633 נק' (יש להשוות זאת ל-15.2 של דולגופיאט בטוקיו) ו-15.333 בגמר.
אפשר להסיק מכך על פערי רמות משמעותיים בין שדה המתעמלים בקרקע בלונדון לבין השדה כיום. לשם השוואה, 14 המתעמלים הראשונים במוקדמות בלונדון 2012 (רק 8 עלו לגמר) קיבלו ציון גבוה יותר מהביצוע הכי טוב בטוקיו - כאמור, 15.2 של דולגופיאט. הגמר בלונדון הוכרע באמצעות ציון בלתי נתפס של זו קאי הסיני - 15.933. אוצ'ימורה ודניס אבלייזין השלימו את הפודיום עם 15.800 כ"א.
לאור התוצאות במוקדמות ולאור הביצועים של המתעמלים שהגיעו לגמר הקרקע - במהלך הגמרים הקבוצתיים והקרב-רב - אפשר להעריך כי ביצוע ברמת 15.500 יספיק לזכייה בזהב.
עלה לגמר הקרקע מהמקום הראשון. דולגופיאט בטוקיו (gettyimages)
היריבים
רשימת המתחרים של דולגופיאט בגמר הקרקע כוללת כמה שמות מעניינים. ראשית, ניקיטה נגורני הרוסי, שזכה בזהב הקבוצתי עם נבחרת הוועד האולימפי הרוסי ובארד בקרב-רב. הציון הטוב ביותר שקבע נגורני ב-3 הופעות על הקרקע בטוקיו היה 15.066 במוקדמות.
הרוסי מקפיד לבצע תרגילים בצורה כמעט מושלמת עם נחיתות מדויקות, אך לעיתים עם דרגת קושי נמוכה. יהיה מעניין לראות האם יעשה התאמות בזמן אמת, משום ששגיאה קטנה אחת, יכולה לעלות לו ביוקר. למשל, בגמר הקבוצתי הוא קיבל ציון פושר של 14.666 בקרקע.
סונגיון ריו הקוריאני נראה כרגע כאיום הגדול ביותר על דולגופיאט, בעיקר לאור העובדה שדרגת הקושי שלו גבוהה יותר. ביצוע איכותי יכול להקפיץ את הציון שלו לעבר 15.500. בגמר יתמודדו גם האנסול קים מדרום קוריאה, ריידרליי ספאטה הספרדי, שהרשים במוקדמות עם 15.041 ודרגת קושי מכובדת של 6.5.
יול מאולדר האמריקני קיבל במוקדמות ציון גבוה מאוד על הביצוע - 9.066 נק', אך דרגת קושי נמוכה. כך היה גם במהלך התרגיל שלו בגמר הקבוצתי (14.366). לאור זאת, אלא אם ילך על תרגיל בדרגת קושי גבוהה יותר בגמר, הוא לא אמור להתקרב לפודיום.
נועלים את גמר הקרקע שני מתעמלים עם פוטנציאל אדיר להפתיע. הראשון, רוטנג שיאו, שאיבד ברגע האחרון את זהב בקרב רב רק בגלל תרגיל מתח מעולה של דייקי האשימוטו היפני. השני הוא מילאד קרימי מקזחסטן, שאמנם קיבל רק 14.766 במוקדמות, אך בגמר הקרב-רב כבר עבר את רף ה-15 והציג ביצוע איכותי.
מועמד לפודיום. נגורני (gettyimages)
מקומה של מדליה כזו בספרי ההיסטוריה
ענף התעמלות המכשירים נחשב לאחד התחרותיים, היוקרתיים והנחשבים ביותר בתכנית האולימפית. ההיסטוריה של המשחקים רצופה בסיפורים בלתי נשכחים שהתרחשו באולם ההתעמלות. 18 המדליות של לריסה לטינינה, ציון ה-10 של נדיה קומנצ'י במונטריאול 1976 (ומרי לו רטון בלוס אנג'לס 1984), הקפיצה של קרי סטראג הפצועה בגמר הקבוצתי ב-1996, דרמת הקרב-רב לגברים באתונה 2004, הדאבל של קוהיי אוצ'ימורה בלונדון וריו וכמובן - סימון ביילס.
עם הכל הכבוד לענפים כגון שייט וג'ודו, ללא ספק שני הענפים המעוטרים וההישגיים ביותר של ישראל, מדליה של דולגופיאט תפתח כאן דיון מרתק לגבי מקומה של מדליה כזו בספרי ההיסטוריה של ישראל במשחקים האולימפיים. אם הוא יזכה בזהב, אז הדיון כנראה יהיה קצר מאוד...
סייע בהכנת הידיעה: אופיר גולן, זינג