$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מי אשם בתאונה? המדריך המלא

הכבישים הפכו לשדה קרב מפוקק עם כמות תאונות הולכת וגדלה. ביקשנו מעו"ד ערן יעקובוביץ לעשות סדר בחלוקת האחריות הנזיקית בין הצדדים

ניר בן טובים   16.01.22 - 15:53
Getting your Trinity Audio player ready...

לתוך הקלחת התחבורתית נוספו בשנים האחרונות עוד עשרות אלפי רוכבי קורקינטים, אופניים וטרקטורנים חשמליים, מה שהופך את הכביש למרחב ציבורי מורכב, גם בהיבט המשפטי. שורה של חוקים שונים שחלים על המשתמשים יוצרים לעיתים קרובת סיטואציות בהן קשה לפסוק מי אמור לפצות את מי במקרה של תאונה. 

כך לדוגמא, ההיגיון מנחה כי רוכב אופניים שחצה צומת באור אדום ויתנגש באופנוע, הוא שישא בחובת הפיצוי, אך בפועל החוק קובע כי אין זה משנה פי פגע במי ובאילו נסיבות שכן נהג הרכב לעולם ישלם את הפיצוי. על מנת לעשות סדר ולהבהיר מי ידרש לשלם למי במקרה של תאונה שגרמה לנזקי גוף ביקשנו מעו"ד ערן יעקובוביץ' מומחה לדיני ביטוח ונזיקין שיסביר באיזה אופן תחולק האחריות בין הצדדים.

כלי רכב מנועי פגע בהולך רגל:
במקרה כזה, תחול אחריות מוחלטת. על חברת הביטוח שמבטחת את הכלי, כלומר, היא תפצה את הולך הרגל בגין נזקיו הפיזיים, והנפשיים ללא כל קשר לנסיבות בהן התרחשה התאונה. למעשה, אף אם מלוא האחריות מוטלת על הולך הרגל, עדיין – המבטחת  של הכלי המנועי בביטוח חובה תפצה אותו.

כלי רכב מנועי ללא ביטוח חובה פגע בהולך רגל:
במקרה כזה, תחול עדיין אחריות מוחלטת, אולם מי שיפצה בשלב הראשון את הולך הרגל זו קרנית - קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים : תאגיד שהוקם ב-1975 מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים ותפקידו להבטיח פיצוי לנפגע שנגרמו לו נזקי גוף בתאונת דרכים שאינו יכול לקבל פיצוי מחברת ביטוח. אולם זה לא מסתיים בכך : בשלב הבא, לקרנית יש זכות לחזור בתביעה אל הרוכב שנהג ללא רישיון נהיגה או ללא ביטוח חובה בתוקף ולדרוש ממנו להשיב לה את מלוא הסכומים ששילמה לנפגע.

כלי רכב פגע ברוכב אופנוע
במקרה כזה, כל צד יידרש להגיש תביעה כנגד המבטחת בביטוח חובה של הכלי שלו והוא לא יוכל לתבוע את הצד השני בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.

כלי רכב מנועי פגע באופניים מונעים מכנית:
הדין שחל במקרה של תאונה עם הולך רגל – הוא הדין שיחול גם במקרה של תאונה במעורבות אופניים מכניים: מדובר על אחריות מוחלטת במסגרתה תפצה מבטחת הכלי את הנפגע, ללא כל קשר לשאלה מי אחראי לקרות התאונה. במקרה בו בעלי הרכב מחוסר ביטוח – קרנית עשויה להיכנס לתמונה, לשלם לו פיצויים ולאחר מכן לתבוע את מלוא הסכום מהרוכב.

כלי רכב מנועי פגע באופניים או קורקינט חשמלי:
אומנם, מדובר על כלים שמונעים באמצעות מנוע חשמלי, אולם על פי פסיקת בית המשפט העליון, הם אינם נכללים בקטגוריה זו. אי לכך ועל אף שמדובר על כלי מנועי, תוטל אחריות מוחלטת על מבטחת הרכב כאילו היה זה כלי מונע מכנית. וכך לדוגמא, אף אם רוכב האופניים החשמליים, חצה צומת באור אדום והוא זה שפגע ברכב, עדיין – המבטחת תדרש לשלם פיצויים.

אופניים מונעים מכנית פגעו בהולך רגל:
במקרה כזה, אין מדובר על תאונת דרכים על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים ולא תחול אחריות מוחלטת. השאלה מי יפצה את מי, תידון לפי דיני הרשלנות, כלומר – על כל צד תוטל החובה להרים את נטל ההוכחה כי הצד השני התרשל, הפר את החוק ובעקבות כך נגרמה התאונה. כך לדוגמא, אם יתברר כי הפגיעה ארעה על המדרכה, עשוי בית המשפט לקבוע כי מלוא או מירב האחריות, תוטל על רוכב האופניים. מנגד, אם יתברר כי הולך הרגל התפרץ לכביש, וחצה אותו שלא במעבר חציה, עשוי בית המשפט לקבוע כי הולך הרגל, אשם בתאונה והוא שיפצה את הרוכב

אופניים או קורקינט חשמלי פגע בהולך רגל
הדין שחל במקרה של אופניים מונעים מכנית, יחול גם במקרה הזה. במקרה של פגיעה בהולך רגל, יידרש הנפגע להוכיח כי התאונה נגרמה ברשלנות הרוכב שפגע. מבחינת הגורם שישלם בפועל את הפיצוי – במידה והרוכב הצטייד בפוליסה ייעודית שמבטחת את אחריותו כלפי צד ג', המבטחת תיכנס בנעליו ותשלם את הפיצוי.

רוכב אופנוע פגע בסגאווי
דין תאונה עם סאגווי, כדין תאונה עם אופניים או קורקינט חשמלי. אומנם מדובר על כלי רכב מנועי, אך בשונה מתאונה עם מכונית, במקרה כזה נדרש הולך הרגל להוכיח כי הצד הפוגע התרשל ובעקבות כך פגע בו. ולדוגמא, אם הרוכב, לא נתן זכות קדימה להולך הרגל שצעד במעבר החציה ופגע בו.

רוכב אופנוע שאינו מבוטח בביטוח חובה פגע ברוכב מבוטח
הרוכב האופנוע המבוטח יקבל את הפיצוי בגין נזקי הגוף מהמבטחת שלו בפוליסת חובה. בנוגע לרוכב מחוסר הביטוח, במקרה כזה, הוא לא זכאי לפיצוי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אולם בהנחה כי הרשלנות לתאונה מוטלת על הצד השני, עומדת לרשותו האפשרות להגיש תביעה מכוח פקודת הנזיקין .