הפועל תל אביב או בני הרצליה - אחת תצא הערב (חמישי, 21:00) עם כל הקופה, השניה תחזור הביתה מאוכזבת. הגביע שיעניק הנשיא הרצוג יהיה הראשון של האדומים מזה 29 שנים או הראשון של ההרצליינים מזה 27 שנים. כך או כך, אחד מארונות התארים ייפתח אחרי שהעלה אבק זמן רב מדי. הצטרפו לאולפן המקדים לפני גמר גביע המדינה בנגן הווידיאו למעלה>>>
האולם צפוי להיות מלא לגמרי. אוהדי הפועל ת"א התנפלו על כל הכרטיסים, ולמרות שגם הרצליה צפויה להביא כמות נכבדה של קהל (למעלה מ-3,000 על פי ההערכות), ביציעים צפוי רוב אדום. מלבד הנשיא הרצוג, אישים נוספים אמורים להגיע, כמו שר הבטחון בני גנץ ושר התרבות והספורט חילי טרופר. באיגוד מתכננים חגיגה גדולה בהיכל, עם מספר מופעים. כ-5,000 בלונים נתלו על התקרה וישוחררו לאחר ההנפה.
הפועל ת"א
בהפועל ת"א מחכים לתואר הזה הרבה זמן. אחד ממועדוני הפאר של הכדורסל הישראלי, 5 אליפויות ו-4 גביעים, לא טעם את טעמו המתוק של תואר מאז תחילת שנות ה-90. בר טימור, שזכה בשני גביעים עם הפועל ירושלים, ירצה להיות הקפטן האדום הראשון שמניף גביע מאז שעשה זאת אחד הסמלים הגדולים בתולדות המועדון, שמעון אמסלם. עד כמה עתיק הגביע האחרון של הפועל? ב-1993, הפעם האחרונה שהפועל ת"א זכתה בתואר, 12 מ-15 שחקני הקבוצה כיום טרם נולדו. טימור, אחד הוותיקים בסגל, היה בן שנה.
למען האמת, אם הפועל אכן תזכה, היא תעשה את זה בדרך הכי קשה שיש: כדי להגיע לגמר, היא הייתה צריכה לנצח פעמיים את מכבי ת"א כאשר הצהובים דורגו במקומות 2 (במחזור 11) ו-3 (בחצי הגמר) ואת הפועל ירושלים כשהיא הובילה את הטבלה. כדי לזכות בגביע, היא תצטרך לנצח פעם נוספת את המדורגת הראשונה בליגה כיום, בני הרצליה.
פרנקו. בדרך לזכות בתואר עם 3 קבוצות שאינן מכבי ת"א? (אלן שיבר)
מי תחזור איתו הביתה? (אלן שיבר)
הגיע לצפות בבנו. ג'ו דאוסון (אלן שיבר)
זה יהיה גמר מספר 17 עבור הפועל ת"א (האחרון ב-1994), שנייה בכל הזמנים רק למכבי ת"א. היא הניפה 4 גביעים (1962, 1969, 1984, 1993) ובקטגוריה הזו היא במקום השלישי בכל הזמנים אחרי מכבי ת"א והפועל ירושלים. ארבעה מאמנים שונים הובילו את הפועל לגביע: שמעון שלח, בארי לייבוביץ', יהושע רוזין ורלף קליין. דני פרנקו, שכבר זכה בגביע אחד עם הפועל חולון, עשוי להיות החמישי.
אגב, אם פרנקו ינצח היום, הוא יהפוך למאמן הראשון בהיסטוריה (!) שזוכה בשלושה תארים עם שלוש קבוצות שונות שאינן מכבי ת"א. אם וכאשר, הוא גם ייכנס לרשימה אקסקלוסיבית ויהפוך למאמן הרביעי אי פעם שזוכה בשלושה תארים שונים מחוץ למכבי ת"א, אחרי שמעון שלח (ארבע אליפויות וגביע עם הפועל ת"א), דן שמיר (שני גביעים עם הפועל ירושלים וגביע נוסף עם חולון) ועודד קטש (אליפות עם גלבוע/גליל ושני גביעים עם הפועל ירושלים).
פרנקו בוודאי יודע שכדי לנצח, יש לו את אחד הכלים המשמעותיים ביותר: ג'ייקובן בראון. מאזנו של הגארד, שחגג 32 ביום הניצחון בדרבי, בגביע בישראל עומד על 11 ניצחונות מ-12 משחקים, כשהוא זכה עם הפועל ירושלים בשני גביעים. איגור קולשוב, לעומתו, הגיע לגמר הגביע בכל אחת משלוש עונותיו בישראל (פעמיים עם ראשון לציון ופעם אחת עם נהריה) - ובכל הפעמים הפסיד.
בראון. על הכתפיים שלו (דני מרון)
הרצליה
הקבוצה של אורן אהרוני היא אחת הקבוצות הלוהטות בליגה, והיא מגיעה לגמר הזה מהמקום הראשון ואחרי הצגה גדולה מול הפועל חולון בחצי הגמר. בשמונת המשחקים האחרונים היא הפסידה פעם אחת, וגם ההפסד הזה היה בנקודה לעירוני נס ציונה. בכלל, העונה הזו של הרצליה רחוקה שנות אור מזו אשתקד: ב-20/21 היא ניצלה מירידה רק במחזור הלפני אחרון, כשהעונה היא כבר ניצחה את אותה כמות משחקי ליגה כמו בכל העונה שעברה.
עבור ההרצליינים זהו גמר חמישי: אחד כבני הרצליה (1995) ושלושה כבני השרון (2005, 2007 ו-2010). הגביע היחידי הושג ב-1995, עם אפי בירנבוים על הקווים, בסיומו של גמר בלתי נשכח מול הפועל חולון. אורן אהרוני הופיע בשני גמרי גביע כשחקן: הוא לא קלע בהפסד הפועל חולון לאותה בני הרצליה ב-1995. ב-2003 הוא הגיע לגמר כקפטן מ.מ גבעת שמואל וקלע 19 בהפסד למכבי ת"א.
אחד השחקנים הבולטים של הרצליה הוא צ'ינאנו אונואקו, שנראה כמו מועמד מוביל ל-MVP של הליגה כולה. המעמדים הגדולים לא זרים לו, כשרק בעונה שעברה הוא נבחר למצטיין בגמר הגביע הקרואטי, אחרי שהוביל את זאדאר לניצחון 70:79 בגמר על ספליט עם 16 נקודות (7-8 מהשדה), 9 ריבאונדים, 4 חסימות ומדד 27. גם בליגת ווינר סל הוא מעמיד ממוצעים נהדרים, כשהוא מוביל את הליגה כולה עם מדד 23.1.
שחקן נוסף שעשוי להיות משמעותי הוא מוריס קמפ, שפתח את העונה במכבי ראשון לציון - ולמעשה עשה את המעבר בין קבוצה שנועלת את הטבלה לזו שמובילה אותה. הסטטיסטיקה שלו היא לא פחות ממדהימה: בשבעת המשחקים בהם היה בסגל של אורן אהרוני, מאזנה של הרצליה עומד על 0:7.
קרביץ ובאב. מגיעים פייבוריטים? (אלן שיבר)