יש שחקנים שלא מצליחים להגשים את החלומות שסימנו לעצמם בגיל צעיר לאורך קריירה שלמה, אבל אצל ים מדר הכל התפרץ תוך שנה וחצי בלבד. הוא הספיק להיבחר על ידי בוסטון במקום ה-47 בדראפט, לשחק בליגת הקיץ לעיני כל עולם הכדורסל, לקבל שיחה מפתיעה מז'ליקו אוברדוביץ', לחתום לשלוש שנים בפרטיזן בלגרד, להפוך לשחקן מפתח בנבחרת ישראל וגם להיקלע לסיטואציה קצת פחות נעימה עם הפועל ת"א. "אלה רגעים שאתה מרגיש שעשית משהו, שהחלום מתגשם, אבל הדרך שלי עוד ארוכה", הוא מספר בראיון מיוחד.
הערב, 20:30, שידור ישיר ב-5SPORT: ישראל נגד גרמניה במוקדמות גביע העולם בכדורסל
בוא נחזור שנה וחצי אחורה. אתה יושב בסלון בבית דגן, מוקף במשפחה ובחברים, ורואה את השם שלך עולה בדראפט. מה התחושה?
"אתה נמצא עם המשפחה, עם החברים הכי קרובים, במעמד כזה מרגש. זה חלום שמתגשם. כולם באותו רגע כבר חושבים על השלב הבא, אבל אני חושב שצריך דווקא לחשוב מה עושים מחר, כדי באמת לא לשקוע באופוריה. החלום הזה עדיין לא הוגשם, יש עוד הרבה עבודה קשה לפניי כדי שאהיה ראוי ובשל לרגע הזה".
כמה בשל אתה היום לעומת ערב הדראפט?
"אני חושב שאין בית ספר טוב יותר מאשר לשחק אצל ז'ליקו אוברדוביץ'. זו החלטה סופר טובה שלקחתי, שמחתי שזה יצא לפועל. לא היססתי, להצעה כזו אי אפשר להגיד לא. יש דברים שצריך לעבור בדרך כדי להגיע בשל יותר לשלב הבא. זה משהו שהייתי חייב לעשות".
מרגיש אחרת להגיע מסיטואציה כזאת לנבחרת ישראל?
"זה שונה מהפעמים הקודמות, להגיע מחו"ל זה לא כמו להגיע מהפועל ת"א. הגעתי כשאני מרגיש קצת לא טוב, עם חום גבוה וכאבי שרירים. לא יצאתי מהחדר, נלחצנו שזה קורונה. זה היה מבאס קצת כי לא עשיתי הכנה טובה, אבל אני עובד קשה כדי לגשר על הפער ולתרום בכל דרך שאני יכול. יש לנו משימה סופר חשובה - לאסוף ניצחונות. הניצחונות האלה ממשיכים איתנו קדימה".
"אתה מתוכנן להגיע לבוסטון, ופתאום אוברדוביץ' מתקשר"
עוד לפני הדראפט, הודיע מדר לתקשורת בעזרת נציגיו כי הוא "הולך על חלום ה-NBA בכל הכח". הוא לא דמיין לעצמו שאחרי שייבחר, ממש בלילה שלפני הטיסה לליגת הקיץ שבלאס וגאס, הוא יקבל טלפון שהולך לשנות לו את כל התכניות. "אתה יושב בבית, והסוכן שלך אומר לך שז'ליקו אוברדוביץ' הולך להתקשר אליך עוד כמה דקות", מדר נזכר. "אתה לא יודע במה מדובר, עוברים לך כל מיני סרטים בראש. אתה בכלל מתוכנן להגיע לבוסטון, להתאמן ולנסות לקבל חוזה - ופתאום השיחה נכנסת ואתה מנסה לחשוב תוך כדי מה הדבר הכי נכון לעשות".
במדי בוסטון. הראש כבר היה שם (Getty)
מה הוא אומר לך?
"הוא התקשר וביקש שאבוא לשחק בשבילו. אתה שומע את הקול ששמעת בטלוויזיה לאורך השנים, זה מרגש, כבוד ענק. אני חושב שכל ילד חולם שמאמן בסדר גודל כזה ירים אליו טלפון ויגיד לו שהוא רוצה אותו בקבוצה שלו. זו הסכמה שאתה עושה דברים כמו שצריך. באותו רגע חשבתי שהדבר הנכון לעשות זה באמת לעבור תהליך עם עצמי, לתת לעצמי לחוות את הדבר הזה. אני חושב שכל חוויה כזאת תבנה את ההצלחה שתהיה בעתיד. רציתי להתנסות, להיאבק, להילחם ולפעמים גם להיכשל כדי להגיע מוכן יותר ובשל יותר למשימה הבאה. כשנסתכל על כל זה בעתיד, אני חושב שההחלטה להגיע לאוברדוביץ' תהיה נקודת מפתח בדרך שלי קדימה".
אתה הולך ומספר את זה לאנשים בבוסטון. איזה תגובה אתה מקבל?
"מצד אחד זה מאוד מרשים אותם, מצד שני יכול להיות שיש קצת אגו. בשבילם אירופה זה דבר אחד ו-NBA זה דבר אחר. אבל באיזשהו מקום היה להם נוח שאשתפשף אצל אחד כזה, הם ידעו שהם לא בונים עלי להגיע ולשחק בשלב הראשון. אני חושב שזאת הייתה הסיטואציה המושלמת".
הוא באמת כזה קשוח או שהוא יותר רך באימונים?
"לא, הוא ממש לא רך באימונים. הוא עובד הכי קשה מכולם. כל מה שרואים מבחוץ, ככה זה. דבר אחד שלא ראיתי כשהסתכלתי מבחוץ זה את מערכת היחסים שלו עם השחקנים. כי בסופו של דבר, אתה מקבל 'שטיפות' במהלך העונה. וזה לא יכול לעבוד אם אין ביניכם מערכת יחסים מאוד טובה ובריאה. מה שיפה זה שאפשר לדבר ולהגיד את האמת כמו שהיא, בלי ללכת מסביב. ואתה שומע את הדברים, בצורה עניינית ומקבל אותם בלי להיפגע מהדרך שבה הם נאמרים. הכל נאמר במטרה לקדם אותך כיחיד ולעזור לקבוצה להשיג ניצחונות ובסופו של דבר להיאבק על תארים".
איזה "שטיפות" קיבלת ממנו?
"אפשר לראות בטלוויזיה, הוא לא מסתיר. לא היה לנו איזה תאקל רציני, יש לנו המון כבוד והערכה אליו, עם כל הצעקות והדברים שהוא עושה. אתה רואה כמה כדורסל וכמה שכל יש מאחורי הדברים ולומד לאהוב את זה. אני מנסה כמה שפחות לנתח את הדברים וכמה שפחות לחשוב למה הוא עושה אותם, אלא איפה טעיתי ומה אני יכול לתקן".
איך אתה מרגיש שאוברדוביץ' משפר אותך מבחינה מקצועית?
"הוא מלמד אותך את המשחק, איך להגיב לדברים מהר יותר, איך לנהל את המשחק כרכז, איך לדבר עם השחקנים האחרים. אתה לא מתאמן כדי להעביר את האימון ולהגיע למשחק, אתה מתאמן כדי להבין מה לא עושים מספיק טוב, כדי לעבוד על הדברים באמת. האימונים שלו ארוכים, חכמים, הוא נותן לכל אחד להבין בדיוק במה הוא טעה, לא פוסח על אף שחקן. לא משנה מה השם של השחקן, משנה איזה טעות הוא עשה. וזה ממש לא נגמר במגרש. הוא עובר איתך על קטעי וידאו, עושה לך שיחות אישיות בטיסות ובחדרי הלבשה, הוא באמת הוא יוצר איתך מערכת יחסים שהולכת קדימה ומאפשרת הבנה אחד של השני".
עם אוברדוביץ'. "יוצר מערכת יחסים עם השחקנים" (יורוליג)
"לא ייחלתי שכך תסתיים דרכי בהפועל ת"א"
הדרך לידיהם של אוברדוביץ׳ ופרטיזן בלגרד הייתה רצופת מכשולים עבור מדר. בפברואר 2021 הגיש הרכז תביעת בוררות נגד הפועל ת"א, המועדון בו גדל. סלע המחלוקת היה סביב מועד סיום החוזה של מדר, שנחתם עוד כשהיה בן 16. הרכז טען שהוא רשאי לעזוב בסיום עונת 20/21 ללא תמורה, בעוד האדומים טענו שנותרה שנה נוספת בחוזה. לבסוף הוחלט בפסק הבוררות שהחוזה תקף, כפי שטענו האדומים, אך נמצאה פשרה: כשתגיע הצעה סבירה, מדר יוכל לבקש להשתחרר. ואכן, הגיעה הצעה מפרטיזן בלגרד.
"הפועל ת"א הייתה בית עבורי", סיפר מדר. "סיכמנו איתם שכשתגיע הצעה טובה אוכל להתקדם, וחשבתי באותה סיטואציה שה-NBA היא אופציה טובה להתקדם לרמה גבוהה יותר. ההבטחה ניתנה כשהייתי בן 16, זה היה ההסכם הראשון שעשיתי ולא עשיתי אותו כמו שצריך. זו הייתה טעות שלי, סמכתי על מילה של אנשים. לשמחתי הכל בסוף הסתדר, ואני יכול לציין על כך את רמי כהן לטובה".
כשהבנת שזה הולך לבוררות, איך הרגשת?
"זה היה לא קל. אנשים אולי לא יודעים, אבל לפני שהגעתי לבוסטון לא היה לי אישור מהפועל ת"א לעלות על מגרש האימונים ולשחק בליגת הקיץ. ביום-יומיים האחרונים קיבלנו את האישור, זה היה ממש על הקשקש. היה גם סיכון שלקחתי על עצמי שאם זה לא הולך, אני צריך לשלם להפועל ת"א. זה דבר שלא היה אמור לקרות לפי הסיכום הראשוני. לא שאני חושב שלא הגיע להפועל ת"א כסף על השנים שהייתי פה, אני ממש לא מתנער מזה, אבל הסכומים שהם רצו כשהבינו שאני יכול להיבחר ל-NBA היו לא ריאליים. סכום של 750 אלף דולר אם אני זוכר נכון. להגיע עם הפועל ת"א לבוררות זה דבר שלא רציתי ולא תכננתי".
"כשהגענו לבוררות, לקחתי את רמי לשיחה ואמרתי לו שזה לגמרי עליו. גדלתי פה, הדברים סוכמו בצורה אחרת והוא יודע את זה. אז להגיע לבוררות, במקום שהפועל ת"א תהיה מאחוריי, תרצה בהצלחתי, זה משהו שלא ייחלתי לעצמי. לא רציתי לסיים את הפרק בהפועל ת"א בצורה כזאת, נלחמתי בשביל הקבוצה כל הזמן ולא חשבתי שכך תסתיים הדרך שלי שם. זה משהו שלא צפיתי אותו, אבל אלה קשיים שצריך להתמודד איתם. בסופו של דבר יצאנו מזה, הפועל ת"א קיבלה כסף והמשכנו הלאה".
ואיך בוסטון קיבלה את זה?
"זה ממש לא היה פשוט. בוסטון לא הייתה מוכנה לדבר עם הפועל ת"א, הם רצו לדעת מה הוחלט, לקרוא מסמך שכתוב בו מה צריך לעשות בשביל להחתים את ים מדר. וזה מתעכב בעוד חודש, ועוד חודשיים, ניסינו לפתור את זה תוך כדי העונה כדי לא להגיע לקיץ בלי לדעת מה קורה איתי. לא רציתי להגיע למצב שאני נמצא בבוסטון, יומיים לפני פתיחת האימונים, ואני לא עולה למגרש כי אין לי אישור להתאמן".
במדי הפועל ת"א. "בוסטון לא הייתה מוכנה לדבר איתם" (אלן שיבר)
בתוך הסיטואציה המורכבת הזאת, מכבי ת"א ניסתה לבצע איזשהו מחטף?
"לא נעשתה פנייה, אבל זה לא משהו שחשבתי עליו בשלב הזה. הייתי מרוכז רק ב-NBA, וכשקיבלתי שיחה מאוברדוביץ' הכל הפך להיות מאוד ברור מבחינתי".
"רוצה להגיע ל-NBA ולקבל דקות, לא להיות עוד שחקן"
פרטיזן, לפחות לפי התכניות של מדר, היא תחנה בדרך להגשמת חלום הילדות - אבל אם תשאלו את הקבוצה מבלגרד, פיתוח השחקנים ממש לא בראש סדרי העדיפויות. "המטרה שלשמה נבנתה הקבוצה היא חזרה ליורוליג", אמר מדר. "ז'ליקו אוברדוביץ' לא הגיע לפרטיזן כדי להעביר שנה, הוא הגיע כדי לחזור ליורוליג בסוף השנה. כולנו יודעים את זה, אנחנו לא מסתירים".
קיים סיכוי סביר שתצטרכו לעבור את הכוכב האדום בלגרד בגמר האדריאטית כדי לעמוד במטרה הזו. איך זה לקחת חלק באחד המשחקים הכי חמים באירופה?
"מטורף. לא יצא לי לחוות כזאת אווירה. יש המון אמוציות, האוהדים בטירוף. הם זורקים עליך דברים והמשטרה לא עושה כלום. אתה צריך להסתכל מאיפה בא המטבע הבא, מאיפה נזרקת המצית הבאה. אני חוזר מפגרת הנבחרות למשחק מולם, משחק ביתי, נצטרך לעשות הכנה באמת טובה כי למשחקים לא הופענו כמו שצריך".
ואם תעברו אותם בגמר ותצטרך לבחור בין היורוליג לבין חוזה דו כיווני בבוסטון?
"אני מאוד מאוד אוהב את הכדורסל האירופי, זה משהו שאני בטוח ארצה לעשות יום אחד, אבל החלום הגדול זה ה-NBA. לא יודע מה תהיה הסיטואציה, אבל כשהיא תגיע אצטרך להחליט. אנחנו עוד לא שם, זה עוד רחוק מאוד, יש הרבה עבודה לי אישית כשחקן לעשות כדי להגיע ולהיות ראוי לקבל דקות ב-NBA ולא להיות עוד שחקן. זו לא המטרה שלי".
כלומר, בסוף החוזה בפרטיזן המטרה היא לנסות שוב להגיע ל-NBA?
"זו תמיד תהיה המטרה. אני לא יודע אם בסוף שלוש השנים, בסוף השנה הזאת או בסוף השנה שעברה. אם זה לא יהיה החלום, אני בבעיה. אני תמיד אשאף לשחק ברמות הכי גבוהות, עם השחקנים הכי טובים, ולנסות להגשים את חלום הילדות שלי. זה לא משהו שאני מתכוון לוותר עליו. יש לי עבודה לעשות, ואני מוכן להשקיע את הזמן".
במדי הנבחרת. לא מתכוון לוותר על החלום (אלן שיבר)
איך נשמר הקשר עם בוסטון בינתיים?
"אנחנו בקשר, מדברים, מסתמסים. הם אומרים לי מה אני צריך לעשות יותר טוב, איפה אני צריך להשתפר, ואלה הדברים שאני שם עליהם את הדגש. בראד סטיבנס הגיע לאחרונה למשחק מול לובליאנה אם אני לא טועה".
האנשים מבוסטון מדברים איתך על העתיד שלך במועדון?
"לא ממש. זה תלוי בסיטואציה שהקבוצה תהיה בה ובאיזה כושר אני פוגש את הסיטואציה. מבחינתי, אני פחות מסתכל על מה שקורה שם. אני צריך לעבוד קשה ולהכין את עצמי כמו שצריך, כשהסיטואציה תגיע אצטרך להיות ראוי לה. לא שאני חושב שאני לא מספיק טוב כרגע, אבל יש דברים שאני יכול לעשות טוב יותר כדי להגיע ולהשפיע ב-NBA".
אתה ודני אבדיה נמצאים ביחסים טובים. יוצא לך להתייעץ איתו על הקשיים שיכולים לחכות לך כבחור צעיר שמגיע ל-NBA?
"אנחנו מנסים לעזור אחד לשני בסיטואציה שאנחנו נמצאים בה. גם אני וגם הוא פחות חושבים רחוק מדי. אני כרגע בפרטיזן בלגרד, יש לי מספיק קשיים במקום שאני נמצא. אני מנסה לשמוע חוויות, איך הוא מתמודד עם דברים, והוא מתמודד עם דברים לא קלים בכלל. אני חושב שהוא עושה עבודה מצוינת, מאוד לא קל למצוא את המקום שלך בקבוצה ולהסתגל לחיות לבד. הוא באמת גאווה בשביל כל המדינה".
אפרופו לחיות לבד. ספר לנו על החוויה של שחקן זר, שנמצא לבדו במדינה זרה, בגיל כל כך צעיר.
זה לא קל, יש קשיים. אתה מתמודד עם דברים שלא התמודדת איתם בעבר. עונה ראשונה מחוץ לבית, עם מאמן כמו אוברדוביץ'. לפעמים הקבוצה לא מצליחה, לא הולך לך כמו שאתה מתכנן על המגרש, אתה אולי משחק פחות או לא משחק כמו שאתה רוצה - ואתה צריך להתמודד עם זה לבד. לשמחתי יש לי משפחה תומכת ואוהבת שנמצאת לידי, עוזרת לי בכל מה שאני צריך וגם מגיעה לא פעם ולא פעמיים לסרביה להעביר איתי את הזמן. זה ממש לא מובן מאליו וזה הזמן להגיד להם תודה".
חוץ מה-NBA, נותרו לך עוד חלומות להגשים?
"להיות בריא, שהמשפחה תהיה בריאה, זה הכל".
במדי פרטיזן. החלום הגדול ה-NBA (יורוליג)