כל אוהד של נבחרת איטליה מכיר את הסצנה. המשחק בו הנבחרת מסתבכת בצורה לא צפויה. החשש שעומדת להיות הפתעה מרעישה ואיטליה תיסע הביתה. לפעמים זה נגמר באסון ספורטיבי כגון ההדחה המפתיעה (והמושחתת) מול דרום קוריאה במונדיאל 2002, ולפעמים זה נגמר באנחת רווחה, כמו הפנדל של פרנצ'סקו טוטי מול אוסטרליה, בתוספת הזמן של שמינית גמר מונדיאל 2006. ביום שבת האחרון, זה היה נראה שאיטליה בדרך לדרך ללא מוצא, עד שבהארכה הגיע פדריקו קייזה ובמבצע אישי מבריק פרץ את הסכר שהעלה את איטליה לרבע גמר יורו 2020.
היכולת האישית של קייזה לא היוותה הפתעה לאף אחד. בעונה האחרונה, הגרועה ביותר של יובנטוס בעשור האחרון, היווה קייזה נקודת אור בולטת ויחידה. 8 שערים כבש קייזה ב-30 משחקים, והיה השחקן הבולט היחיד בעונה שהסתיימה במקום הרביעי ובהדחה די משפילה בשמינית גמר ליגת האלופות מול פורטו. קייזה בן ה-23 סגר בסך הכול את עונתו החמישית כשחקן בוגרים מן המניין, אבל די ברור שבכדורגל האיטלקי גדל כוכב חדש, שיוביל את הנבחרת בעשור האחרון וישחק בצמרת הכדורגל העולמי.
ההפתעה עד כה הייתה אי שיתופו של קייזה בהרכב הראשון של האזורי, מלבד המשחק האחרון מול וויילס בו נתן רוברטו מנצ'יני מנוחה לרוב שחקני ההרכב הראשון. מנצ'יני העדיף בעמדת הקיצוני את דומניקו ברארדי מססואולו, החלטה שנראתה מוזרה בתחילה, אולם לאור היכולת הנפלאה של האזורי וברארדי בשלב המוקדם, אף אחד באיטליה לא הרים גבה מכך שקייזה לא פתח במשחק שמינית הגמר מול אוסטריה. אף אחד גם לא התפלא שקייזה נכנס במקום אותו ברארדי והכריע את המשחק. היכולת של נבחרת גדולה היא גם העומק בספסל, ושיש לך על הספסל כוכב כדורגל כמו אנריקו קייזה, אתה מסוגל להגיע רחוק.
הסיפור של קייזה מתחיל עם האבא, אנריקו, חלוץ רחבה אימתני ובולט בשנות ה-90 ואחת ההבטחות של הכדורגל איטלקי, הבטחה שלא התממשה עד הסוף. 170 שערים הבקיע קייזה במועדוני צמרת של אותה תקופה כמו פארמה, לאציו ופיורנטינה, ולא זכה בתארים רבים מלבד גביע אופ"א מרשים עם פארמה ב-1999 יחד עם כוכבים כמו ג'יאלנואיג'י בופון, ליליאן טוראם, פאביו קנאברו והרנאן קרספו, וגביע איטלקי באותה השנה. קייזה הגיע לפארמה תחת הדרכתו של קרלו אנצ'לוטי, ומי שראה את פארמה של השנים האלה, לא ישכח קבוצה יוצאת דופן, אטרקטיבית, מרגשת וגם נאיבית.
קייזה הצליח להרשית ולהרשים גם בפיורנטינה בתחילת שנות ה-2000 לצד גבריאל באטיסטוטה הגדול, אולם מעולם לא שיחק באחד ממועדוני הצמרת האמיתיים של איטליה, ולא זכה בתארים משמעותיים. גם בנבחרת הוא לא הצליח לתקוע יתד, כנראה בגלל שלל הכישרונות שהיו באותה התקופה. קייזה בכל זאת שותף ביורו 96' וכבש שער בהפסד לנבחרת צ'כיה בשלב הבתים, וזכה לדקות מעטות במונדיאל 98' בצרפת.
לאחר השער של הבן, פדריקו, מול אוסטריה, עסקו רבים באיטליה בנתון הפיקנטי הבא: זאת הפעם הראשונה בתולדות משחקי היורו שאב ובן כובשים שערים לטובת הנבחרת שלהם, בהפרש של 25 שנה. אריגו סאקי, מאמנה האגדי של נבחרת איטליה בשנות ה-90, אשר אימן את קייזה האב במשחק היורו בו כבש בשנת 96' אמר שמבחינה פיזית, אין ספק שקייזה האב חזק הרבה יותר, אבל הילד מוכשר יותר בתנועה עם הכדור מחוץ לרחבה והעובדה שהוא משחק ביובה האימתנית, ולא בפארמה הנפלאה של אז, תגרום לקריירה שלו להתפתח ולהגיע למקומות שקייזה האב לא הצליח להגיע. "אבא שלי הוא אלוף אמיתי, אבל אנחנו שונים. אני משחק כקיצוני ויכול לשחק גם במרכז הקישור, בעוד אבא היה חלוץ שני שמטרתו רק להבקיע שערים", מתאר קייזה הבן את ההבדלים בין השניים.
יש עוד הבדל נוסף ומשמעותי בין האב לבנו: בניגוד לאביו שהעביר את כל הקריירה באיטליה, קייזה הבן מחוזר כבר על ידי הגדולות של היבשת והיה מועמד בקיץ האחרון לצ'לסי. החוזה שלו ביובה אמור לפוג בתום הקיץ הבא, ויובה תצטרך לשלם הרבה מאד כסף כדי להשאיר את היהלום שלה באיטליה. קייזה כבר הדהים את איטליה השבוע עם אנגלית משופשפת, בסרטון שרץ חזק ברשתות החברתיות, ונדמה שלא יהיה לו קשה במיוחד להיקלט גם במועדון אנגלי זה או אחר.
למרות גילו הצעיר, קייזה השחקן והאדם כבר חווה טראומה לא קטנה עם מותו של חברו לקבוצה דאז, דוידה אסטורי, קפטן פיורנטינה ושחקן נבחרת איטליה, אשר הלך לעולמו במפתיע במרץ 2018 והשאיר את איטליה כולה עם לב שבור. "אני חושב עליו כל יום למשך מספר דקות. ביומי הראשון כשחקן פיורנטינה, הוא הראשון שניגש ודיבר איתי. הוא היה אדם טהור, קפטן אמיתי, ואני לוקח אותו איתי לכל מקום שאלך", ציין קייזה הצעיר.
ביום שבת תעלה הסקוואדרה אזורה למשחק רבע גמר קשה וגורלי נגד נבחרת בלגיה, והפעם נדמה שקייזה חזק בתמונת ההרכב, ולאור הכישרונות הרבים שמציבה ממול הנבחרת הבלגית, רוברטו מנצ'יני חייב להשתמש גם הוא בכישרונות של האיטלקים, ונדמה שמבחינת פוטנציאל, קייזה הוא הכדורגלן המוכשר ביותר שיש לאזורי להציע.
כל מי שצופה באיטליה של יורו 2020 מגלה נבחרת מגוונת המחולקת ל-3 קבוצות בת מסקרנות. בקבוצה הראשונה, הדור הוותיק של קייליני -בונוצ'י שהגיע להישגים אדירים ברמת הקבוצה והופעות נהדרות ברמת הנבחרת, ונמצא פסע מסיום קריירה מפוארת. בקבוצה השנייה דור בני ה-30 הכולל את צ'ירו אימובילה, מרקו וראטי וחבריהם, אשר עשו קריירה יפה באיטליה ומחוצה לה, אבל נכשלו עד כה ברמת הנבחרת, ובקבוצה השלישית, אוסף של כישרונות על צעירים הכוללים את השוער דונארומה, הקשר לוקאטלי וכמובן פדריקו קייזה, שכל העתיד עוד לפניהם. רבע גמר יורו 2020 זאת הזדמנות טובה לדעת האם מדובר בכישרונות שיהפכו בהמשך גם לאגדות.
הכותב משמש כמנהל שיווק, מכירות ונכסים של פארק עתידים תל אביב.