מייקל ג'ורדן הוא אולי הספורטאי הגדול ביותר בכל הזמנים. שש אליפויות NBA, שתי מדליות זהב אולימפיות, מאזן מושלם בגמרים ועשר פעמים בהן היה מלך הסלים של ה-NBA הם חלק קטן מהסיפור של הוד אוויריותו, אגדה חיה ואולי גם מיתוס הספורט הגדול ביותר בכל הזמנים. הסיפורים על התחרותיות המופרעת של ג'ורדן, הרצון לנצח בכל מחיר והגדולה על המגרש ומחוצה לה הפכו להשראה עבור דור שלם.
גם מי שלא ראה את ג'ורדן בזמן אמת בניינטיז, כמו כותב שורות אלה, נחשף לגדולה שלו דרך אינספור שידורים חוזרים וסרטים, כולל "הריקוד האחרון" של נטפליקס. גם הרבה אחרי שפרש, ג'ורדן עדיין השחקן שמוכר יותר נעליים מכל אחד אחר. המיתוס עדיין חי, גם אם ג'ורדן לא שיחק כדורסל מאז 2003 ועזב את הבולס ב-1998.
אבל ג'ורדן לא עזב את המשחק. מ-2010 ועד היום ג'ורדן משמש כבעלים של שארלוט הורנטס, קבוצת הכדורסל מצפון קרוליינה בה גדל. הווינר הגדול בכל הזמנים, האיש שמסרב להפסיד ואולי הדמות החשובה ביותר שהייתה קשורה לכדור הכתום אי פעם, ניצח שלושה משחקי פלייאוף ב-12 השנים בהן הוא משמש כבעלים של ההורנטס. למעשה, הוא הגיע אליו רק פעמיים.
כפי שהבנתם, שארלוט לא קבוצת כדורסל טובה, בלשון המעטה. היא מעולם לא היתה כוח משמעותי בליגה, אך לא ברור מהי מידת המעורבות של ג'ורדן עצמו בתהליך הזה, וכמה הוא רוצה להיות מעורב. הוא אמנם הבעלים של הקבוצה, אך בסופו של דבר יש שרשרת ארוכה של אנשים שמקבלים את ההחלטות מתחתיו: המנג'ר, המאמן וכמובן השחקנים על המגרש.
לא ממש ראו את הפלייאוף בשנים האחרונות (Getty)
דרך אחת למדידת ההשקעה או הרצון של בעלים בהצלחת הקבוצה היא מס המותרות שהקבוצה משלמת. ב-NBA יש תקרת שכר שמונעת את ההוצאה של הקבוצות, אך הן יכולות לחרוג ממנה ולשלם מס נוסף לליגה. גולדן סטייט, אלופת ה-NBA, שילמה השנה 170 מיליון דולר. טורונטו שילמה 25 מיליון דולר בעונת האליפות שלה, ורוב קבוצות ה-NBA משלמות את המס או חלק ממנו.
שארלוט, בעידן ג'ורדן, לא שילמה מס מותרות פעם אחת. בזמן ששאר קבוצות ה-NBA מוכנות לשלם את המס הזה כדי להבטיח שקבוצתם תצליח, ההורנטס נמנעו מכך, ומאוד יכול להיות שהסיבה אינה כלכלית: ג'ורדן שווה 2.2 מילארד דולר ומרוויח סכומי ענק. הוא עדיין מקבל 10% מהמכירות של המותג של שמו. ב-2021, לפי דיווחים שונים, הוא מזה בלבד הכניס 150 מיליון דולר. מדובר בסכום גדול כמעט פי 2 מרווחיו ממשכורות כשחקן NBA ובכן, יש למייקל ג'ורדן כסף, הוא שונא להפסיד, אוהב להמר, אך עדיין לא שילם את המס הזה, סכום כמעט מתבקש בשביל להעמיד קבוצה תחרותית, פעם אחת.
כסף לפני כדורסל?
אם הוא לא מנצח כמו שהוא אוהב, ואפילו לא עושה את האקסטרה מאמץ כדי להפוך את הקבוצה שלו למנצחת, אז מדוע ג'ורדן ממשיך להחזיק בקבוצה? בארה"ב כבר התחילו לתהות ולהעלות השערות, אחת מהן קשורה למותג שלו.
רוב הרווח, מגיע מהנעליים של ג'ורדן עצמו וכנראה גם מאלה של השחקנים המובילים, כמו לוקה דונצ'יץ', כריס פול או ראסל ווסטברוק, אך מושפע גם משארלוט עצמה. מתוך 30 קבוצות ה-NBA, היחידה שלובשת את המותג של ג'ורדן היא ההורנטס (כל השאר נייק), מה שמבטיח לבעלים רווח נוסף מהקבוצה: ברגע שקונים את הגופייה, חלק מהרווח מגיע לקבוצה וחלק למותג עצמו, שנמצא גם הוא בבעלותו של ג'ורדן.
בול. חתום דווקא בפומה (Getty)
לפי חוקי הליגה, ג'ורדן עצמו לא יכול להחליט בקשר לעסקאות נעליים מהמותג של ההורנטס, אך שחקנים רבים ששיחקו בעבר או בהווה בשארלוט חתומים אצל החברה. קמבה ווקר, מייקל קיד גילטריסט, קודי זלר, ביסמק ביומבו, דבונטה גרהאם ודווין בייקון, למשל, חתומים במותג שלן. כולם בחירות דראפט של ההורנטס, מעטים השאירו חותם משמעותי בליגה. רוב העסקאות נחתמו לפני הסכם ניגוד העניינים עליו חתם ג'ורדן ב-2015. בייקון, למשל, חתם על חוזה נעליים לפני ששיחק משחק אחד בליגה.
בנוסף, שארלוט עצמה רושמת עלייה נאה בהישגיה הכלכליים משנה לשנה. כוכב הקבוצה לאמלו בול נמצא במקום ה-15 בליגה במכירת הגופיות בליגה, למרות השוק הקטן ולפי פורבס הרווח התפעולי של הקבוצה עלה מ-22 ל-34 מיליון דולר בזמן הקורונה. ברגע שבול מוכר חולצות, ג'ורדן מרוויח מזה בכמה דרכים שונות.
הכוכב הגדול ביותר שיצא מה-NBA מתחזק תדמית של "קמצן", בעודו מרוויח הון משמעותי מהקבוצה וממכירות הנעליים והמותג. במקרה הטוב, מדובר בצירוף מקרים, בטעויות תמימות של בעלים ובשאלות ניגוד עניינים לגיטימיות. במקרה הרע? יכול להיות שג'ורדן מחזיק בקבוצת NBA בגלל אינטרסים ציניים בהרבה מאהבת כדורסל.