לונה צ'מטאי סלפטר הרשימה אתמול (שני) בענק כשזכתה במדליית הארד במרתון באליפות העולם באתלטיקה, המדליה הרביעית של ישראל אי פעם באליפות. לאחר הזכייה בעלה ומאמנה, דן סלפטר, דיבר בהרחבה ב-"5 באוויר".
הדרך של לונה לאליפות העולם
סלפטר דיבר בהרחבה: "הייתה אכזבה עצומה בטוקיו, הרגשנו שלונה מוכנה למדליה אולימפית אבל לא הכל הולך לפי התוכניות. היה לנו ברור שהיא תצא מזה ברמה המנטלית, כ-7 שבועות אחרי המרתון האולימפי היא השתתפה במרתון לונדון ורצה בתוצאה יפה. היא שמרה על רמת ביצוע מאוד גבוהה, מאחורי הקלעים עברנו תהליך ברמה האישית כדי להגדיר מחדש את יחסי המתאמן-ספורטאית לאור המורכבות האישית שלנו שנוגעת גם לחיי המשפחה".
"היו כמה שינויים מבחינה ארגונית, לונה החליפה סוכן והצטרפה לקבוצת ריצה שנתנה לה תחושת שייכות ועוד שקט נפשי בזמן האימונים ותמיכה רפואית. היא התכוננה למרתון במרץ, ההכנה הייתה מוצלחת ואז הפנים היו לכיוון אליפות העולם. ההכנה קרטעה, לקח לה זמן להתאושש מהמרתון הקודם. מתישהו באזור מאי היא התחילה להתייצב, היה חסר לה משהו באימונים ולא ידעתי אם המצב הנוכחי יספיק. היא חלתה ביוני, היו ממש שבועיים וחצי שבהם היא לא הצליחה להתאמן כמו שצריך. החלטנו לרדת מאליפות העולם כי חשבנו שהיא לא תהיה כשירה לזה גופנית, היא התעקשה להשתתף. ההחלטה שלה לרוץ באליפות העולם הייתה אמיצה, הריצה התנהלה בצורה סבלנית ונחושה. אנחנו מאוד שמחים בהישג".
צ'מטאי על הפודיום (Hannah Peters/Getty Images)
מסלול הקריירה המיוחד של לונה
"ללונה יש קריירה נפלאה ומאוד הדרגתית. הפריצה הייתה חדה והיו לזה השלכות. החלטנו באופן אסטרטגי לחזור למרחקים הקצרים כדי להגיע בשלה יותר למרתון, לבנות בסיס ב-5 או 10 ק"מ וממנו להגיע למרתון. מבחינה מנטלית לקח לה זמן לחזור למרתון, היא עדיין רצתה להתמקד ב-10,000 מ'. אחרי שיחות עם אנשי מקצוע נוספים היא הבינה שהמעבר למרתון משתלם בהרבה דרכים. היא התחילה לממש את עצמה ברמה העולמית ולנצח מרתונים בסבב העולמי, הבולט הוא מרתון טוקיו 2020, ויש עוד דברים בדרך. היא שילמה שכר לימוד רציני על חוסר הניסיון הזה. לפעמים יש ריצות, כמו אתמול, שבהן הסבלנות פחות טבעית. לונה הולכת תמיד על כל הקופה וזה לא בהכרח נכון".
המאמן דיבר בהרחבה על המרתון: "הריצה אתמול הייתה אגרסיבית, הרבה שינויי קצב חדים שביצעה הדבוקה המובילה. הנחתי אותה להיות סבלנית ומחושבת עד הקילומטר ה-30, לא להגיב לכל מהלך שהיא רואה בשטח. היא הקשיבה לזה, בד"כ זה לא קורה ולפעמים היא משלמת את המחיר בגדול. השתיים הראשונות לצערי היו רמה משלהן, אבל לונה נלחמה על המדליה והייתה מאוד סבלנית. היא הרגישה שהיא תופסת את הנוספות שברחו בהתחלה. היו הגברות של הדבוקה המובילה, היא שמרה על קצב אחיד והגיעה לפודיום".
ההכנות לעתיד
"כל מרתון מוסיף לניסיון של הרץ, המרתון האולימפי הבא יהיה שונה ויהיו עוד מרתונים. עברו כמה שנים מהמרתון האולימפי מטוקיו, גופנית היא תוכל להגיע חזקה יותר. המרתון הוא המטרה העיקרית, אבל כחלק מהטקטיקה לפעמים יורדים למרחקים קצרים יותר וחוזרים. לא כל המרתוניסטיות עושות את זה, לכל אחת יש צוות מקצועי משלה. לפעמים הסוכנים מכתיבים את השיקולים והם לא מקצועיים לחלוטין. במקרה של לונה אפשר גם לנטרל אותם כשצריך".
"לוחצים על לונה כן לרוץ במינכן. אתמול נראה שהיא מיצתה כל טיפת אנרגיה שהייתה לה. בשנה קלנדרית אפשר לבצע 2-3 מרתונים, האידיאל הוא אפילו פחות כדי שתהיה תקופה ארוכה יותר להתאוששות".
"מסתכלים על מה שקורה על הנייר, המרתוניסטית השנייה בישראל מרחק 5 דקות מלונה בשיא האישי. יש הזדמנות גם אם לונה לא במיטבה היא יכולה להיות מועמדת למדליה במאמץ מתון. במקרה של 5,000 ו-10,000 אין על מה לדבר".
צ'מטאי. הישג מדהים (Carmen Mandato/Getty Images)
מעמדה של לונה בעולם
"ב-3 השנים האחרונות צ'מטאי בעשירייה הפותחת בעולם בכל רגע נתון. במקרה של רצות אחרות מדובר ברמה דומה. ההתאוששות משפיעה, כל מרתון שונה מהשני. ההכנה של המרתון הספציפי משפיעה ועוד. כל מרתון שונה אחד מהשני, בעוד חצי שנה יכול להיות שנראה אחרת".
"חששתי מבחינה טקטית, אם האריתראית הייתה עוקפת ב-500 המטרים האחרונים לונה לא הייתה מצליחה להגיב בצורה יעילה. קיוויתי שלונה תעשה מהלך בצורה מוקדמת יותר והצליחה, לשמחתי זה אכן מה שהיה".
"אני מקווה שתהיה תמיכה של ספונסרים, יש ללונה מה למכור. לא אחסום קמפיינים מקומיים, אחד השיקולים בהחלפת סוכן היה זה. סוכן בינ"ל יאפשר חופש פעולה ולא יפריע, זה שונה ממה שהיה קורה בעבר. הבדלי התרבויות מנעו את זה".
היחס מצד רצים אחרים
"לפי כמות ההודעות שאני מקבל מאתלטים קנייתים אני מגלה שרובם לא מודעים לסיפור וחושבים שישראל קונה ספורטאים אפריקאיים כדי 'לגזול' את הכישרון שלהם. הסיפור של לונה שונה כמובן, הם גאים בה כבת לשבט קנייתי. הם פחות מרגישים את הסיפור האישי שלה".
"לונה תוצר של הספורט הישראלי ב-100%, לא ב-99%. יש מאות אלפים שהתחילו לרוץ בקנייה. נסיבות חייה הובילו לכך שהיא תגיע לישראל. ההגעה לישראל וההיכרות איתי שינו את מסלול החיים שלה, אחרת היא כנראה לא הייתה רצה אף פעם וממשיכה לעבד את האדמות בקנייה".