אנשים רבים משוכנעים שמערך של שלושה בלמים הוא הגנתי בהכרח. ויתור על שחקן קישור או התקפה לטובת בלם נוסף בהחלט יכול להצטייר בתור אקט של קבוצה מתגוננת ולראייה, רבות מקבוצות ליגת העל בוחרות במערך הזה בעיקר במטרה לא לספוג. אבל כמו בכל דבר בכדורגל, אם משתמשים בו נכון הוא יכול להיות כלי התקפי קטלני. תשאלו את מכבי תל אביב.
13 נקודות מ-15 אפשריות, 18 שערים מול ספיגה אחת, ממוצע פסיכי של 3.6 שערים למשחק ועשרה כובשים שונים - אין ספק שפתיחת העונה של מכבי ת"א בליגת העל היא מהמרשימות שנראו בכדורגל הישראלי. במהלך הניצחונות המרשימים (וגם ב-0:0 מול מ.ס אשדוד) הצהובים שיחקו באופן קבוע ב-3-5-2, בין היתר משום שהכלים של ולדימיר איביץ' התאימו למערך, ואחד הבולטים שבהם הוא אנריק סבוריט.
סבוריט היה שותף לשתי אליפויות וגביע אחד מאז שהגיע למכבי ת"א אי שם ב-2018 והיה במשך שנים המגן השמאלי הטוב בליגת העל, אבל העונה עד כה הוא עושה חיל בעמדה בה לא הרבה לשחק עד לפני קצת פחות משנה. מלאדן קרסטאיץ' היה זה שניסה לשבץ את הספרדי במגוון וריאציות (בלם מרכזי בקו 5 וגם בלם שמאלי בקו 4), אבל נכון לעכשיו אפשר להגיד שאיביץ' הצליח למקסם את היכולות שלו בתור בלם שמאלי לצד ייני ופיבן/ניר ביטון.
והנתונים מראים עד כמה שינוי העמדה הזה עושה טוב לסבוריט. הספרדי מוביל את הליגה בפער עצום במסירות ומסירות מדוייקות (465/515 - 90% הצלחה) ומחזיק למעשה בממוצע של למעלה מ-100 מסירות למשחק. מלבד זאת, הוא ממוקם שני בליגה במסירות מפתח ומדוייקות (7/12, שני רק לדור מיכה) וישנם רק שלושה שחקני מכבי ת"א שהכניסו לרחבה יותר כדורים ממנו (22. אוסקר גלוך עם 38, גבי קניקובסקי עם 33 ואופיר דוידזאדה עם 26). ושוב, להזכירכם, מדובר בבלם.
הנתונים והטבלה מתוך מנהלת ליגת ONE ZERO
הנתונים והטבלה מתוך מנהלת ליגת ONE ZERO
הנתונים והטבלה מתוך מנהלת ליגת ONE ZERO
אז בואו נתרגם את הנתונים שקראתם בפסקה שלמעלה. העמדה החדשה של סבוריט מאפשרת לו למעשה לנהל את המשחק של מכבי ת"א ממרכז המגרש ולקדם את הכדור בדריבל או במסירה, תוך שהוא נהנה מחיפוי של שני הבלמים האחרים במערך. פעמים רבות הוא גם מבצע תנועה לעומק ומבצע עקיפות לדוידזאדה או מפנה שטח לקשר שבצד שלו - לרוב אוסקר גלוך - מה שיוצר משולש מסוכן מאוד באגף השמאלי והוביל ללא מעט איומים ושערים.
הווידאו הראשון שלנו לכתבה זו יהיה ארוך יחסית ונלקח דווקא מהתיקו המאופס באצטדיון הי"א, אבל אפשר לראות בו בצורה הטובה ביותר את התפקיד של סבוריט ושיתוף הפעולה עם גלוך ודוידזאדה. הבלם יורד לקבל את הכדור מדניאל פרץ, מניע אותו יחד עם שני הבלמים הנוספים (ייני וביטון) ואז, כדי לפצח את ההגנה הצפופה של אשדוד, יוצא לפעולה.
כדור לאגף השמאלי שם מחכה דוידזאדה, תנועה לשטח שנוצר בזכות המעבר של גלוך קרוב למגן ושוב חילופי מקומות כשדוידזאדה רץ לעומק. גלוך מבצע תנועה למרכז וזה מה שמשחרר מספיק שטח לסבוריט כדי לקבל מסירה גאונית מהקשר הצעיר ולהעביר כדור רוחב מסוכן בדרך להחמצה של מתן חוזז >>
במקרה נוסף, שיתוף הפעולה של סבוריט - גלוך - דוידזאדה מוביל גם לשער. אמרנו שהספרדי מרבה לבצע תנועה לעומק ללא הכדור וגם במהלך שלפניכם הוא לא נוגע בו הרבה, אבל מקבל תפקיד חשוב בו. הוא מקבל מסירה מגלוך עם הגב לשער, מעביר לדוידזאדה וברגע שהכדור חוזר לגלוך הוא יוצא לפעולה. הכניסה של סבוריט לרחבה, בין אבישי כהן לאביאל זרגרי גוררת את האחרון אחורה, מה שמאפשר לדוידזאדה לקבל את הכדור באיזור מסוכן ולמצוא את גבי קניקובסקי. 0:1 >>
פה נוסיף וידאו בונוס. רבות דובר על הסיבוב של גלוך שהוביל לבישול לאייל גולסה בשער הרביעי של מכבי ת"א מול בית"ר, אז הפעם אתם מוזמנים להתמקד בסבוריט. יותר נכון בראש שלו. מרגע ההצטרפות של הבלם להתקפה הוא סורק את השטח כדי להבין איפה נמצא הכדור ואיפה גלוך ביחס אליו. בהמשך, עוד לפני שמקבל את המסירה, הוא מוסיף שני מבטים לאמוד את המיקום שלו ואז שולח את כדור העומק. תבלו >>
העובדה שמכבי ת"א משחקת מול קבוצות מתגוננות שלא לוחצות גבוה, מאפשרת לבלמים שלה להתקדם עם הכדור באין מפריע. תודות לראיית המשחק של סבוריט והתנועה הבלתי פוסקת של שחקני ההתקפה, היא גם מצליחה להגיע להזדמנויות ולהבקיע, בניגוד לשנים קודמות. במחצית הראשונה במשחק מול בית"ר, למשל, מיקום הפעולות הממוצע של 8 מ-10 שחקני השדה, כולל סבוריט עצמו, היה במחצית המגרש של היריבה.
שימו לב בווידאו הבא כמה גבוה מקבל סבוריט את הכדור. יש לו מספיק זמן כדי להשלים חצי סיבוב ולהעביר מסירה ענקית, שוב לגלוך, בדרך לשער.
שער הליגה שכבש סבוריט מול חדרה כלל בתוכו למעשה את רוב מה שנכתב למעלה. אחרי ששלח כדור חכם לגלוך, הספרדי מנצל את הנעת הכדור של שחקני מכבי ת"א כדי לבצע תנועה חדה לרחבה ולקבל מסירה מערן זהבי בדיוק במקום הנכון. מהלך גדול.
ואחרי כל מה שציינו למעלה, צריך להגיד שבהמשך העונה, יכול מאוד להיות אפילו בזמן הקרוב מאוד, יחזור סבוריט לעמדת המגן השמאלי המוכרת לו. מאמן מכבי ת"א הביע לא פעם את הרצון שלו לצרף שחקן אגף ועם הבאזר חזר לו יונתן כהן לקריית שלום, מה שמעיד על כוונה לעבור בין מספר מערכים, אחד מהם הוא ה-4-3-3 - המערך הראשי איתו הסרבי זכה בשתי אליפויות דומינטטיות.
מכבי ת"א תעלה מול מכבי חיפה בסמי עופר לעוד משחק חשוב מבין רבים שיגיעו במהלך העונה בתקווה לספק הצהרת כוונות להמשך. סבוריט הוא ללא ספק אחד מהשחקנים החשובים בהוצאת התוכנית הזו לפועל. הולך להיות מעניין.
הנתונים מתוך אתר מנהלת ליגת ONE ZERO.