הם הראשונים לספוג את האשמה אם הקבוצה הפסידה והאחרונים לקבל קרדיט אם העבירו משחק בצורה טובה - השופטים. לרוב אנחנו לא שומעים את הצד שלהם, אבל עם הכניסה לפגרת הנבחרות הגיע אחד מבכירי השופטים בליגת העל, ספי שמש, להתארח בפודקאסט "ספיק נ' רול" וסיפק הצצה נדירה לתוך נפשו של האיש עם המשרוקית.
האזינו >>>
להאזנה באפליקציית 5RADIO, לחצו כאן.
איך שוכחים טעות?
"זו שאלת מיליון הדולר. ככל שאתה יותר צעיר זה יותר קשה לך, כל שגיאה נראית מהותית, גם אם זה לא בסוף אלא תוך כדי משחק. אנחנו מדברים על זה, הרבה עבודה מנטאלית. מה שהיה מת עוזר לך להתרכז באירוע הבא. מי שחושב שהוא בא למקצוע שהוא לא יכול לטעות, אז הוא לא יכול להיות פה. המטרה היא שבסוף לא יהיו טעויות, אבל חייבים ללמוד לחיות עם טעויות, זה הלייפסטייל, כל היום סביב טעויות".
השיפוט שונה בין ליגה ליורוליג?
"זה שיפוט שונה כי המשחק שונה. אנחנו יודעים ביורוליג שאנחנו באים למשחק מסוג אחר. היכולות האישיות והקבוצתיות מאוד גבוהות והמשחק הרבה יותר נקי. הרבה יותר קל לך לבחור מה לשרוק. במשחקים בהם היכולות הן לא ברמה של יורוליג, אז יש יותר לכלוך. למשל, כששחקן לא יוצא טוב לחסימה ואז יש לו דרכים אחרות לחפות. אז יש לך יותר דילמה על מה אתה שורק ועל מה לא".
השריקות המרובות לעבירות בגמר גביע ווינר
"בתחילת עונה יש יותר סיכוי שיהיה משחקים עם ריבוי עבירות. יש פחות איכות הגנתית, מה שמוביל בהגדרה ליותר מצבים של עבירות. גם השופטים חוזרים מפגרה של כמה חודשים ויש לנו תקופה של התאקלמות".
למה לא מפורסם דו"ח על החלטות השיפוט?
"אני בעד שקיפות, זה מונח שאנחנו מאוד תומכים בו ואוהבים, אבל יש לזה כל מיני היבטים. כשהתחלתי לשפוט אולי משחק אחד במחזור היה מצולם, ועכשיו יש חמישה. הכל מצולם עם הרבה מצלמות, הכל שקוף. אז השאלה היא - למה חשובה הדעה המקצועית של אנשי המקצוע? בעולם המושלם מבחינתי זה משהו שאפשר היה לדבר עליו. יש נושאים בחוקה שאנשים לא מכירים".
האם נוצר לפעמים אנטי כלפי שחקן/קבוצה/קהל/יו"ר?
"יחס זה דבר אחד, הטיה בשיפוט זה דבר אחר. בסוף אנחנו בני אדם, אחד יותר חברותי ואחד פחות. הדינמיקה היא שונה עם כל מיני אנשים. גם במשרד שלי יש לקוחות שיותר כיף לי איתם וכאלה שפחות. זה דברים שקיימים כי לכולנו יש רגשות. בסופו של דבר, על מגרש אנחנו אנשי מקצוע. אנחנו לא כמו הרופאים שמנתחים ברך, אז רואים רק את הברך ולא את האדם שנמצא שם. בסוף, משחק זה אירוע בידור, אנשים באים ליהנות, ואם יש אנשים שחושבים שהשופט בא לדפוק אותם, אין לי מה לעשות עם זה. לחשוב שהשופט מוטה, זה בלתי נתפס".
דעתך על השיפוט בארץ?
"מרגיש מאוד טוב, אבל יש לנו עוד המון לעשות פה. שום דבר לא מקרי. כדי להגיע למקום שאנחנו שואפים להיות, צריכים משאבים. אנחנו עובדים הרבה על בסיס התנדבותי. אין גוף מקצועי שיושב בראש של הדבר הזה. המשבץ משה ביטון, למשל... זה לא המקצוע שלו. ברמה האישית, אני חושב שזה לא נכון ששופט צריך להיות רק שופט, אם הוא מנהל רק משחק אחד בשבוע. מקצוענות? שיפוט זה אחד המקצועות הכי מנוטרים בעולם, אני שופט 40 שנה ותמיד בוחנים אותי".
"אני שומע מעט ממה שצועקים לי במגרש. זה חלק מההתמודדות, אתה צריך ליצור לעצמך בועה כדי לא לספוג כל צעקה. ברור לי שאני שומע דברים שהם אנטי. אנחנו רואים את עצמנו כשליחים, נותני שירות. אם יש מישהו במגרש שמקלל אותי, זה לא רלוונטי, לא מעניין. פחות חשוב מה אתה שומע, יותר חשוב מה אתה רואה. אם שחקן יגיד לי שאני 'חתיכת בן זונה', אני אחייך אליו. כי מה רואים מסביב? רואים דינמיקה טובה. אם עכשיו אתחיל להשתולל? אף אחד לא יידע מה הוא אמר לי. לעומת זאת, אם הוא יעשה לי תנועה של אפס, את זה כולם רואים. רואים את חוסר הכבוד, ואז זה אירוע שאתה חייב לטפל בו, כי הוא פגע במעמד השופט. לפעמים אתה מגיב רגשיות, אבל כתפיסה, אתה לא רוצה להיות שם. היום המבחן שלי הוא מה משרת את המשחק, מה יכול לפגוע במשחק. בדרך כלל אני פותר בחיוך או בצורה חיובית אחרת, וככה אנחנו מלמדים".
לשפוט ישראלים ביורוליג
"פעם, כשהיינו באים לשפוט קבוצות של מאמנים ישראלים, טיפה היה משהו באוויר של ציפייה. זה נראה לי מאוד טבעי אגב. עם שחקנים זה נחמד להגיד שלום לפני המשחק. לא קרה לי ששחקן בא אליי עם בקשה או עניין שיפוט כזה או אחר. הדיבור, אגב, חייב להיות באנגלית".
השלכות של שריקה לא נכונה
"הולכים הביתה מבואסים. עונש? צריך לקבל אם אתה עושה משהו לא בסדר. אני לא מכיר מערכת ענישה למישהו שעושה הכי טוב שהוא יכול, וטועה. המערכת מדברת ומחליטים איך הכי נכון מקצועית להתעסק בזה. יש גרסאות שלמות וסל שלם של דברים שאפשר לעשות. כולם טועים. בצבא נהרג לי חייל בתרגיל. חזרנו על התרגיל אחד לאחד והיה תחקיר שבדק ממה הוא נהרג. דאגו להחזיר אותנו לכשירות, לא השביתו אותנו כי נהרג החייל. אני מבין את הצורך הזה להעניש מישהו שטעה בשיקול הדעת, אבל מה נשיג עם העונש הזה? הוא ישפוט יותר טוב או פחות טוב?"