התקציר באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן
אחרי הסל המיתולוגי של מייקל ג'ורדן במדי שיקגו נגד קליבלנד קאבלירס בסדרת גמר המזרח של 1989, שאלו את מאמן הבולס דאז, דאג קולינס, מה הוא תכנן למהלך האחרון.
קולינס, שטוף זיעה יותר מכמה מהשחקנים, ענה בפשטות: "תמסרו למייקל, וכל היתר - פשוט זוזו הצידה".
ליונל סקאלוני כנראה יותר מדי מחושב כדי להודות בכך. הוא צריך לחשוב על עוד דברים חוץ מעל סינק גאוני שהוא ייתן לעיתונאים, אבל בגדול? התחושה היא שהוא יכול לומר את המשפט הזה גם על המשחק של הנבחרת שלו אתמול. כי נבחרת ארגנטינה, לראשונה מזה הרבה זמן, היתה מעל הכל - הנבחרת של ליאו מסי. הם מסרו לו את הכדור, וזזו הצידה.
כשאנחנו חושבים על מסי בנבחרת ארגנטינה, הזיכרון הקולקטיבי שלנו בד"כ מציף זכרונות לא טובים. הוא נחשב, כל השנים, לזה שלא מצליח לעמוד בגודל השעה. לפעמים מפנה את הבמה לשחקנים אחרים, וכשזה היה עליו - לא סיפק את הסחורה. כובד המשקל של אומה שלמה, וייתכן שגם עולם שלם, היה על הכתפיים שלו - וזה הרגיש כבד.
והאמת היא שקשה היה להאשים אותו. כי בסוף, מתחת לכישרון העילאי, אף בן אנוש לא יוכל לעמוד במעמסת הציפיות שכולם שמו עליו. אפילו לא כדורגלן חד פעמי כמו מסי. כל אחד מאיתנו שם את עצמו בנעליו באותו רגע, ואם יהיה מספיק כן עם עצמו, הוא יודע היטב שעל דברים הרבה פחות גדולים - כנראה שהיינו מוותרים ונופלים בצד הדרך.
ואז הגיעה 2022. אחרי שנדמה היה שראינו את מסי כ"כ הרבה פעמים, בכ"כ הרבה פאזות בקריירה - קיבלנו "מסי חדש". כזה שסרט הקפטן יושב עליו בטבעיות, כמעט מובן מאליו. כזה שמסתכל ימינה ושמאלה, ולא רואה שם אף אחד. הוא המנהיג. הוא האיש שצריך לסחוב את ארגנטינה על הגב, בדרך לעשות היסטוריה.
"מסי החדש" (GETTY)
אבל זה, הרי, היה נכון גם בפעמים הקודמות; גם ב-2010 ו-2014 ו-2018 מסי היה שם, כמעט לבדו. אז מה השתנה? לדעתי, קרו שני דברים; הראשון, הוא הקופה אמריקה. אנחנו יכולים להסתכל בעין קצת צרה על הטורניר ההוא, שנערך בתנאים משונים ולא היה בסדר הגודל של המונדיאל - אבל הוא כן הצליח להוריד משהו מן הגב. אחרי כ"כ הרבה פעמים שטענו ש"מסי לא הוביל את ארגנטינה לכלום", הוא הצליח להביא גביע.
והדבר השני - הוא נראטיב "הריקוד האחרון". מסי מבין שזו הפעם האחרונה. שאחרי המונדיאל הזה בקטאר, כבר לא תהיה הזדמנות לתקן - גם אם הוא ירצה. הוא יודע שמעכשיו, יש לו רק דבר אחד מול העיניים: לא אליפות עם פריס, אפילו לא ליגת האלופות. את כל אלה הוא כבר עשה, פעמיים, ברוורס. רק הגביע העולמי. החתיכה האחרונה בפאזל של הקריירה שלו, זו שתשאיר גם את אחרון מבקריו שטוף דמע וקסם. זה שיסיר את הספקות האחרונים מסביב לגדולה שלו.
אין משפט שלא חוזר לאחרונה אצל כל שוחרי המשחק מאשר "מגיע למסי". אני חושב שבכדורגל אין, ולא צריך להיות "מגיע". את התואר הזה צריך לקחת. ברגליים. ונכון לעכשיו, מסי בא לקחת. הוא לא מחפש טובות מאף אחד, ולא רוצה חסדים, הוא בא לאכול - ובגדול. וראו את זה גם במשחק מול אוסטרליה. מסי ידע שהכל תלוי בו, שאם ארגנטינה תעשה משהו - הוא יהיה זה שיוביל אותה. זה בידיים שלו.
והוא זה שבסופו של דבר ניווט את המשחק הזה - כמו במשחק נגד מקסיקו, ש-64 דקות בו ארגנטינה לא הצליחה לייצר שום דבר, ואז מסי בביצוע אחד העלה אותה על הלוח; הפעם זה לקח 35 דקות, אבל זה שוב היה מסי. הברקה אחת שלו פרצה את השער, תרתי משמע, ופתחה את הדלת לארגנטינה כדי לפתח את המשחק הרגיל שלה. מהרגע שמסי הותיר את חותמו על המשחק, הוא הפך למשחק אחר.
שוב זה מסי (GETTY)
הלחץ, זה שפעם היה האויב הכי גדול של מסי, זה שהכריע אותו כ"כ הרבה פעמים בעבר - כבר לא נראה מאיים כל כך. אחרי ההפסד (שמי זוכר אותו היום) לערב הסעודית, בעצם נקבע שמעכשיו - כל משחק של מסי הולך להיות קרב הישרדות. "משחק הדחה". כל הפסד בדרך, היה מסיים את דרכו במונדיאל. כך מקסיקו, כך פולין, כך אוסטרליה - וכך גם יהיה מול הולנד. לכל משחק הוא עולה עם הגב לקיר.
ואם פעם משחקים שכאלה היו גורמים לו להיראות מוטרד, לחוש מיגרנות, אפילו להקיא - הפעם הלחץ רק גרם לו להיות טוב יותר. אני רואה את מסי כבר כמעט שני עשורים, וזו הגרסה הטובה ביותר של מסי שזכיתי לראות. הוא יותר משוכלל, יותר אחראי, יותר מגוון - בגיל 35, רגע לפני הסוף, הוא מצליח להיות מפלצתי יותר ממה שהוא אי פעם היה. ודווקא בנבחרת. דווקא במקום שבו כולם חשבו שהוא לא יצליח.
השיר המפורסם של אוהדי נבחרת ארגנטינה (זה שמוכר לכולם בתור "מוצ'אצ'וס") מתחיל במשפט "נולדתי בארגנטינה, הארץ של דייגו וליונל". החיבור בין מראדונה למסי לא תמיד היה טבעי. מסי הרבה פעמים נראה כמו משהו שונה לגמרי, הרבה פחות מוחצן מדייגו, בוודאי שונה באופי. אבל פתאום, במונדיאל הזה, הוא התחיל לקבל סממנים קצת יותר "מראדונאיים". בוודאי במובן שבו כל האחריות עליו, הוא נמצא בכל מקום, הוא ה"אלפא" - וזה רק גורם לו להשתפר. כמו דייגו במקסיקו 1986.
ביום שישי הבא, הוא יפגוש את הולנד. לואי ואן חאל הוא ממזר גדול, ויכול מאוד להיות שהוא יצליח להצר את צעדיו של מסי. האתגר שבפניו יעמוד מספר 10 יהיה גדול, אבל התחושה של כל מי שרואה אותו במונדיאל הזה - הוא שמסי כבר לא חושש מאתגרים. כמאמר השיר של אביתר בנאי, הוא כבר לא מפחד מהפחד. להפך; הוא מסמן לו לבוא עם היד. כי הלחצים האלה, והיכולת להתגבר עליהם, הם אלה שיכניסו את מסי אל היכל התהילה. אולי אפילו יביאו לו את הדבר היחיד שחסר לו. גביע.
כי אחרי שכל האחרים דיברו על מסי, וכתבו על מסי, וכנראה שאין מילה שלא נאמרה עליו - עכשיו רשות הדיבור היא שלו. והוא רוצה לכתוב את הסיפור שלו בכוחות עצמו.
עכשיו תורו.
"עכשיו תורי להיות גיבור
לזרוח ולגדול
עכשיו תורי להיות גיבור
לשיר בקול גדול
אני רוצה להיות גיבור..."