$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

כך נראה העולם בזכייה האחרונה של ארגנטינה

יצחק שמיר היה ראש ממשלה ויאיר לפיד כתב שירים. בחזרה ל-1986

אבישי סלע
אבישי סלע   18.12.22 - 20:02
Getting your Trinity Audio player ready...

באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן.

היסטוריה ארגנטינאית. לראשונה מזה 36 שנה, אז דייגו ארמנדו מראדונה הוליך אותה לזכייה בלתי נשכחת במשחקי הגביע העולמי שנערכו במקסיקו, הגביע שוב יגיע לבואנוס איירס. מראדונה כבש חמישה שערים, ארבעה מהם בנוק אאוט, ובישול גאוני שלו לחורחה לואיס בורוצ'אגה במשחק הגמר נגד מערב גרמניה - הביא לו, ולמולדת שלו, את ההישג הגדול מכולם.

36 שנה זה באמת המון זמן. הרבה השתנה מאז; המוזיקה השתנתה, הלבוש השתנה, התספורות ממש השתנו. כותב שורות אלה לא היה בחיים כשמראדונה הניף את הגביע. אבל כעת, כשארגנטינה יכולה להגיע אל ההישג הבלתי נתפס שלה - עם מסי בתפקיד דייגו - זה הזמן לחזור קצת אחורה. ולהבין כיצד העולם נראה ב-1986.

ספורט
בכדורגל, מלכת העולם כמובן היתה ארגנטינה - אבל באירופה מי שמלכה היתה דווקא קבוצה מרומניה. סטיאווה בוקרשט, לא פחות ולא יותר, היתה אלופת אירופה - אחרי שניצחה בפנדלים את ברצלונה במשחק גמר גביע אירופה לאלופות (שהתקיים באצטדיון הראמון סאנצ'ס פיחואן בסביליה). התוצאה בדו קרב היתה מפתיעה לא פחות מזהות המנצחת: סטיאווה ניצחה 0:2, אחרי שהקטאלונים (שאותם אימן האנגלי טרי ונבלס) החמיצו את כל ארבעת הבעיטות שלהם מול הלמוט דוקאדם, גיבור הרגע, שהדף את כל הנסיונות.

בכדורסל, אלופת ה-NBA היתה בוסטון סלטיקס של לארי בירד, אבל בניגוד למה שאולי אפשר היה לחשוב - היא לא ניצחה את הלייקרס של מג'יק ג'ונסון, אלא דווקא את יוסטון רוקטס - שהצליחה לנשל את הלייקרס מתואר אלופת המערב. הרוקטס הצליחו לקחת שני משחקים, אבל הפסידו בסדרה 4:2 והעניקו לרד אאורבך עוד תואר לארון. אלופת אירופה, אגב, היתה ציבונה זאגרב - בכיכובו של גארד צעיר בשם דראזן פטרוביץ', שגברה בגמר על ז'לגיריס, בשורותיה כיכבה אגדה ושמה ארווידאס סאבוניס. מכבי ת"א, שאותה אימן צביקה שרף, סיימה במקום הלפני אחרון בבית חצי הגמר.

ואם כבר מדברים על ישראל, אז אלופת ישראל באותה השנה היתה הפועל תל אביב - במשחק שבאופן היסטורי שודר לראשונה בשידור ישיר, היא גברה במחזור הסיום 0:1 קטן על מכבי חיפה של שלמה שרף, נישלה אותה מתואר האליפות שבו זכתה בשנתיים האחרונות - וחגגה עם האוהדים בבלומפילד. בגביע המדינה זכתה בית"ר ירושלים, אחרי ניצחון 1:2 על שמשון תל אביב משערים של אלי אוחנה ואורי מלמיליאן.

מוזיקה
שנות השמונים, כפי שאתם בוודאי יכולים לדמיין, היו שנים מאוד מאופיינות מבחינה מוזיקלית. מכונות התופים החלו להשתלט על הסאונד, ההיפ-הופ עלה כפרח בארצות הברית והחל לשלוח ידיים גם לגבי אירופה - וההשפעות בהחלט הגיעו גם לישראל. מגמה בולטת היתה שירי התרמה וחיזוק ("We Are The World" יצא רק שנה קודם, כמו גם מקבילו הישראלי "עם אחד עם שיר אחד").

כתוצאה מכך, השיר שהוביל את מצעד הבילבורד של 1986 היה "That's What Friends Are For", שיר שכתב רוד סטיוארט וזכה לגרסת כיסוי של הזמרת דיון וורוויק, יחד עם אלטון ג'ון, סטיבי וונדר וגלאדיס נייט (וכל הכנסותיו הלכו קודש למלחמה במחלת האיידס). אגב, בישראל השיר המנצח היה דווקא "In The Army Now", המנון אנטי מלחמתי של להקת סטטוס קוו הבריטית.

שיר השנה הישראלי (על פי המצעד של רשת ג') היה "שביל הבריחה", השיר שפרץ את הדרך לזמרת ריטה - שהפכה גם לזמרת השנה. זמר השנה היה שלמה ארצי (הנה משהו שלא השתנה), שבאותה שנה הוציא את האלבום המצליח "לילה לא שקט" - והסינגל מתוכו, "נרקוד נשכח", הגיע למקום השני. פרט מעניין: שניים מבין עשרת השירים הבולטים במצעד נכתבו על ידי פזמונאי צעיר, וראש ממשלה לעתיד, בשם יאיר לפיד.

ומה עשינו באירוויזיון? בעיקר בושות. כי בקדם אירוויזיון של 1986, "שביל הבריחה" (שיר השנה, זוכרים?) הפסיד - יחד עם קלאסיקה כמו השיר "הלוואי" של בועז שרעבי. מי ניצח, אתם שואלים? השיר "יבוא יום", בביצועם של צמד אנשים שלא היה להם שום קשר אמיתי למוזיקה - הבדרן והחקיין מוטי גלעדי והשחקנית שרי צוריאל. איך זה עבד? זה לא עבד. ישראל סיימה במקום ה-19 והלפני אחרון, עם שבע נקודות בלבד.

קולנוע וטלוויזיה
בקולנוע, הסרט המצליח ביותר בשנת 1986 היה "אהבה בשחקים" ("Top Gun"), בכיכובו של שחקן צעיר ומבטיח בשם טום קרוז. הסרט גרף מעל 176 מיליון דולר בקופות בארה"ב. את טקס פרסי האוסקר של אותה השנה כבש הסרט "פלאטון" - סרט על מלחמת וייטנאם, בבימויו של אוליבר סטון. הוא זכה בפרס הסרט הטוב ביותר, והעניק לסטון את תואר הבמאי הטוב ביותר. בישראל, הסרטים שבלטו היו "אלכס חולה אהבה", "אוונטי פופולו" וגם סרט שהוליד שיר בלתי נשכח - "שתי אצבעות מצידון".

בטלוויזיה האמריקנית, התכנית ששלטה היתה "משפחת קוסבי" - בכיכובו של ביל קוסבי, שנצפתה על ידי מעל 30 מיליון איש. בין היתר בלטו גם הסדרות "חופשי על הבר" ו"בנות הזהב". בישראל החלו באותה השנה שידורי הניסיון של ערוץ 2, והאירוע המסעיר ביותר היה שבשנה הזו שודר הפרק האחרון של הסדרה האגדית "קרובים קרובים".

אקטואליה
ב-1986, ישראל היתה בעיצומה של "ממשלת הרוטציה". כן, כבר אז למושג הזה היה שימוש. המערך והליכוד ניהלו ממשלת אחדות הרמונית (פחות או יותר), שהוקמה ב-1984 לאחר הבחירות שהסתיימו בתיקו. בשנה הזו, יצחק שמיר הפך לראש הממשלה במקומו של שמעון פרס, וניהל את הממשלה למשך שנתיים נוספות.

בנוסף, זו היתה השנה של אנשים מעבר לקווי האויב: ב-11 בפברואר נוחת בארץ פעיל זכויות האזרח, נתן שרנסקי (לימים שר בממשלת ישראל) לאחר תקופת מאסר בת תשע שנים בברית המועצות; ב-4 ביוני יונתן פולארד מודה בבית משפט אמריקאי שריגל לטובת ישראל; ב-30 לספטמבר מרגל האטום מרדכי ואנונו נתפס ע"י סוכנת המוסד "סינדי", וב-16 לאוקטובר נפל בלבנון הנווט רון ארד. גורלו של ארד לא ידוע עד עצם היום הזה.

אירועים בולטים נוספים שהתרחשו בשנה הזו: ב-28 בינואר מתפוצצת באוויר מעבורת החלל צ'אלנג'ר, 73 שניות לאחר שעלתה לשם; ב-3 למרץ חברת IBM מפיצה את המחשב האישי הראשון; ב-22 בנובמבר, מייק טייסון הופך לראשונה לאלוף העולם באגרוף - וב-10 לדצמבר, ניצול השואה אלי ויזל זכה בפרס נובל לשלום.

סוף דבר
אף שחקן בסגל נבחרת ארגנטינה הנוכחית לא זכה לראות את מראדונה מניף את הגביע. פרנקו ארמאני, השוער המחליף, היה הכי קרוב - אבל גם הוא נולד רק באוקטובר 1986. המאמן, ליונל סקאלוני, היה בן שמונה בלבד כשזה קרה. שחקני נבחרת ארגנטינה מייצגים את דור המדבר; הדור שחיפש לזכות בגביע כל השנים, אבל לא הצליח.

חלקם הצליח לראות את מראדונה מגיע עד הגמר ב-1990, אבל מפסיד למערב גרמניה; נכנעים שוב ושוב לדניס ברגקאמפ, לאנדראס סוונסון, לגרמנים שוב ושוב (ושוב). עכשיו, יש להם את ההזדמנות לשנות את הגורל.