המונדיאל בקטאר הסתיים רק לפני ימים בודדים ונראה כאילו כבר מהיום (רביעי), הלקחים מקטאר יגיעו גם לליגה. במסיבת עיתונאים של איגוד השופטים היום, התייחסו גיורא ענבר ולירן וקסברגר לשינויים שיאומצו על האיגוד בזירה המקומית, בעקבות הצלחתם במונדיאל שהתרחש בחודש האחרון. גיורא ענבר, יו"ר איגוד השופטים, ולירן וקסברגר, יו"ר הועדה המקצועית, התייחסו לשינויים הצפויים, ביניהם - תוספות הזמן הארוכות.
"ניהול זמנים דבר סופר חיובי, שפיפא הביאו למונדיאל", אמר וקסברגר, "נגמר 4-5 דקות, שזה הסטנדרט. יש שינוי בגישה, בטח במשחקים שנראה בזבוזי זמן של קבוצות. ראינו איך פיפא מגנה את התופעה, לא היו שחקנים שמבזבזים זמן, כי ידעו שאם צריך להזמין תוספת של 15 דקות יתנו וגם תוספת על תוספת ואת זה ניקח מהמונדיאל".
וקסברגר התייחס גם ללקחים בנושא הנבדלים: "שמנו כנקודה לשיפור הנחייה מאוד מאוד ברורה - כשיש ספק בין אופסייד לאון סייד, לאפשר למשחק להמשיך ולשערים להיות מובקעים. מעדיפים אונסייד ושופט מסך מתקן כשיש ראייה ודעית לנבדל ולא מקרה הפוך בו מרימים באופן פזיז לנבדל ולא תמיד שופט מסך יכול להתערב ללא ראייה ודאית". גם יו"ר האיגוד, גיורא ענבר, התייחס ללקחים שלקח מהמונדיאל.
הנחיות חדשות לקוונים (דני מרון)
"חזרתי אמש מקטאר ולא עיכלתי את כל החוויות שעברתי שם", סיפר יו"ר האיגוד, "לא אכנס לנושא המקצועי של המשחק עצמו, כי הכל כבר נאמר בכל המדיומים. הגעתי לשם באופן פרטי וקניתי כרטיס ממיטב כספי. נכנסתי ליציע עם 90,000 צופים, משמאלי ישבו שתי נשים אי אפשר לזהות אותן היו עטופות בדגלי ארגנטינה מימין זוג ממרוקו הבעל היה בעד צרפת, האישה מרוקו, לשניהם דגלי פלסטין על הברך".
"מאחוריהם עמדו 4 קטריות עם לבוש מסורתי, רק לפי שפתון על לחייהן, שתיים בעד צרפת, שתיים מרוקו. היה יציע מגוון מכל הסוגים שכל האנשים שהיו שם היה להם חשוב שהקבוצה שאותה באו לראות תנצח. האווירה הייתה כל כך טובה, ללא קללות, דחיפות, זיקוק או אבוקה, או חפצים על השוער ולא מצת על קוון".
"הייתה לי הזכות להיות ביום הזה עם בכיר השופטים בארץ אברהם קליין", סיפר יו"ר האיגוד, "כל הסביבה אנשי המקצוע לא דיברו על השיפוט הוא היה טוב ויעיל ולכן דיברו על כדורגל. השופט ידע להיות נוקשה כשצריך, קיבל את הכבוד מהספסלים, מהקהל, מהשחקנים. ככה הייתי רוצה שייראה השיפוט אצלנו. אני חושב שכשזה יהיה אצלנו נראה את הנבחרת במונדיאל".
"באשר לסיבוב הראשון", סיכם ענבר, "עשינו סיכומים ברמת איגוד השופטים. חלק מהתובנות יתוארו כאן, הסיבוב היה מאוד חיובי מבחינתנו, נתתי הנחיה למנכ"ל האיגוד להמשיך לקדם את פרוייקט השקיפות שהתחלנו. משתפים את הציבור והקבוצות בתובנות ומאפשרים לשופטים להתבטא באופן מקצועי. נמשיך עם הפרוייקט ולקדם את הדבר הזה".
"לא עיכלתי את החוויה". ענבר
חיים יעקב, המדריך הארצי לשופטים, סיפק גם הוא התייחסות ללקחים שניתן לקחת מהטורניר בקטאר: "הזדמנות טובה לכל איגוד בעולם להבין אילו דברים אפשר להתמיע וליישם ואילו נושאים שיישארו רק בשדה הבילאומי, נושא מרכזי בכל העולם היה נושא ניהול זמנים".
"אנחנו עדיין רואים תופעות של העצמה של פעולות בלתי ספורטיביות של שחקנים בניסיון לשכנע ואר להתערב. ההנחייה שלנו במקרה ושחקן מגזים בפעולה אותה מבצע היא שאין שום סיכוי שהמגע הרך הפיל את השחקן לקרקע ולכן כן אין להעניש את השחקן הפוגע בצהוב, כאשר רואים נפילה בגין מגע לא בוטה מידי".
"כל מהלך נבחן על ידי שופט המסך גם אם לא בוצעה עבירה על ידי התוקף במהלך שקדם לשער", סיכם יעקב, "כדי שיוכלו לבחון אירועים צריך להשהות את השריקה, מה שנקרא שברת שילמת. שופט המסך לא יוכל להתערב, הנחנו לאורח רוח וטיפה יותר איפוק".