לדרבי הראשון של העיר ירושלים העונה, בית"ר הגיעה במצב הגרוע ביותר שניתן היה לדמיין. רק כחודש קודם לכן היא ניצלה מפני תהום וידעה בוודאות שתשחק בליגת העל, ההכנה לעונה לא הייתה אידאלית בלשון המעטה ובשני המחזורים הראשונים של העונה היא ספגה תבוסות קשות: 4:1 למכבי נתניה ו-5:0 להפועל באר שבע. הפועל ירושלים ניצלה זאת כדי לנצח 0:1 קטן, שהיה יכול להיות גדול יותר, עצרה בצורת של 31 שנים ללא ניצחון בדרבי במה שהיווה עוד פרק כואב בספר שנקרא השנים האחרונות של בית"ר.
מאז, סיבוב שלם פלוס חודש מונדיאל עברו להם ונכון לנקודת הזמן הזאת בית"ר היא אחת הקבוצות האטרקטיביות בליגה. אם בתחילת העונה המטרה הייתה פשוט לשרוד, כעת נראה שהצהובים שחורים נמצאים ביופי של עמדה להגיע לפלייאוף העליון תוך כדי שהם מציגים כדורגל התקפי ושלישייה קדמית אדירה. מי עומד במרכזה? ירדן שועה.
אפשר להגיד שבין שועה לבית"ר יש דמיון רב: שניהם בעלי פוטנציאל צמיחה גדול, אבל בשנים האחרונות הפכו למושא ללעג. אם זה הכאוס הכלכלי והניהולי במועדון או התקופה הרעה במכבי חיפה. אבל נכון לנקודת הזמן הזו, בית"ר יחד עם שועה מרימה את הראש. החלוץ הוא מלך הבישולים של הליגה ויוסי אבוקסיס מקבל ממנו דברים שהזכירו את הימים היפים של שיתוף הפעולה בבני יהודה ויחד עם דנילו אספרייה ויון ניקולאסקו (שייעדר מהמשחק) הוא מוביל את ההתקפה הרביעית בטיבה בליגה אחרי שלוש הקבוצות שנאבקות על האליפות.
שועה. מוביל את ההתקפה הרביעית בטיבה (אלן שיבר)
אז כמה שועה השתפר? ניתן למספרים לדבר. שועה, כאמור, הוא מלך הבישולים של הליגה נכון לעכשיו עם תשעה, וכבר עכשיו מדובר בעונה הפורייה ביותר שלו בקטגוריה כשאנחנו רק בחודש ינואר. לצורך העניין, בעונה שעברה הוא בישל ארבע פעמים בלבד בעוד שבחצי העונה בבני יהודה ב-2018/19, זו שגרמה למכבי חיפה לשפוך עליו סכומי עתק, בישל גם ארבע פעמים (לצד תשעה שערים שכבש).
גם הפער בין שועה מודל 2022/23 לזה של 2021/22 גדול מאוד. העונה שלח החלוץ 46 מסירות מפתח, מה שמציב אותו במקום הראשון בליגה לצד עומר אצילי, בעוד שבכל העונה שעברה עשה זאת רק 35 פעמים. הוא יוצר כמות הגדולה ביותר מפי שניים של מצבים (1.87 בממוצע למשחק העונה לעומת 0.76 בעונה שעברה), מאיים יותר לשער (2 לעומת 1.21), מכדרר יותר (5 לעומת 2.8) ומוסר הרבה יותר - 33 מסירות למשחק לעומת 22, אבל באחוזי הצלחה פחות טובים, מה שניתן להסביר בכך שהוא מנסה פחות מסירות צפויות ולוקח יותר סיכונים.
כל זה מאוד לא מובן מאליו בהתחשב בעובדה שעד למחזור השמיני ששוחק באמצע אוקטובר שועה לא היה מעורב באף שער של בית"ר ירושלים. לא שהיו הרבה כאלה, כי היא מצאה את הרשת חמש פעמים בלבד באותה התקופה. מה השתנה? התשובה לכך די פשוטה: ניקולסקו. צירופו של המולדבי הצריכה מאבוקסיס לשנות את המיקום של שועה ולהעביר אותו לכנף ומתברר שמהעמדה הזו הוא מסוכן בהרבה. אמנם הוא כבש שער אחד בלבד בפנדל, אבל תשעת הבישולים שלו מדברים בעד עצמם ודווקא מהשינוי הזה הוא מוציא את המיטב.
שועה. שיפור בולט (קובי אליהו)
כפי שנכתב בפסקה הקודמת, העמדה החדשה של שועה היא בכנף השמאלית, אבל התפקוד שלו שונה מאוד מהמאפיינים הקלאסיים של העמדה. מספר 7 של בית"ר זז לאזורים רבים בזמן שהכדור אצלה: לעיתים הוא מצופף לכיוון ניקולסקו כדי ליצור עומס ברחבה, לפעמים מבצע תנועה למרכז ופעמים רבות הוא ממש יורד אחורה כדי לקבל את הכדור משחקני ההגנה ולהוביל את ההתקפות של בית"ר, מה שמייצר פתרונות במשחק עומד מול יריבות חלשות מבית"ר או בסדר הגודל שלה.
דוגמה טובה לכך ניתן לראות בווידאו הבא: לשועה יש ראיית משחק וטכניקת מסירה מעולים ומול סקציה נס ציונה הוא השתמש ביכולות הללו כדי לסדר לניקולאסקו מצב מסוכן. שימו לב איך החלוץ מסמן ללי און מזרחי לרווח עם היד בזמן שהוא מגיע לקבל את הכדור בעיגול האמצע ומשם שולח מסירת עומק גדולה עליה המולדבי לא הצליח להשתלט.
מאוחר יותר באותו המשחק הגיעה עוד דוגמה שהפכה גם לבישול. אם תעקבו אחר שועה, שמתחיל את המהלך בעיגול האמצע (בסדר, הוא נעלם מהפריים בחלק ממנו), תוכלו לשים לב למעבר שלו תוך כדי הנעת הכדור של בית"ר לכיוון השטח שבין האגף הימני למרכז. בכך, הוא מושך את הגנת נס ציונה מה שמבודד את ניקולסקו למאבק גובה מול דור כוכב. פשוט מאוד עבור המולדבי.
אפשר להגיד שהמשחק הטוב ביותר של בית"ר העונה היה ה-3:6 על מכבי נתניה, לפחות מבחינה התקפית ולשועה היה חלק גדול בו. הוא שלח 8 מ-12 מסירות המפתח של הצהובים שחורים וסיים את הערב עם שלושה בישולים וזה לא מפתיע אם לוקחים בחשבון שנתניה דוגלת בלחץ גבוה והחלוץ דריבליסט מצוין שיודע להשתחרר מלחץ ולשחרר מסירה מסוכנת בזמן.
כבר בדקה השלישית, נתניה תוקפת עם שישה שחקנים ומאבדת את הכדור שמגיע לשועה. איתן אזולאי מנסה ללחוץ אותו מיד ולדחוק אותו לאגף, אבל שועה משתחרר ללא בעיה ומוצא את ניקולסקו בדיוק בזמן. תשע שניות לקחו לו לעשות את כל הדרך כ-25 מטרים מהרחבה של בית"ר ועד לרחבה של נתניה. יופי של גול.
ובהתחשב שזה שהמאמן הוא יוסי אבוקסיס, אין ספק שהכוח העיקרי של בית"ר בכלל ושל שועה בפרט הוא בהתקפות המעבר ובמשחק מול הפועל ב"ש אפשר היה לראות כמה היא קטלנית. האדומים שלחו את כל השחקנים קדימה כדי להכריע את המשחק ומסירה ארוכה אחת לעבר שועה הספיקה על מנת להלחיץ אותם.
שימו לב כיצד שועה נותן לכדור להמשיך ובכך מטעה את רועי גורדנה ובמקום למסור את המסירה המובנת מאליה לניקולסקו הוא שולח פס קשה לטרזי תומא שנותר לבד לגמרי, אבל חוסר תיאום בינו לבין המולדבי מונע שער שכל כולו שועה.
עוד מוקדם לקבוע בוודאות האם היכולת הנהדרת שמציגה בית"ר ירושלים בתקופה האחרונה תספיק לה כדי לסיים את העונה הסדירה בין שש הראשונות, בטח שליגת העל כל כך צפופה, אבל נכון לעכשיו היא נראית כמו אחת המועמדות הבכירות לעשות זאת והדרך לשם עוברת גם עם משחק מול הפועל ירושלים, שנמצאת בצמרת הגבוהה. ניקולסקו ייעדר כמובן וכדי לנקום על ההפסד בסיבוב הראשון אין ספק שהקבוצה מהבירה תצטרך עוד ערב גדול של מספר 7 שלה.