כבר למעלה משש שנים שאמנון סטרשנוב מכהן כנשיא בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל. אין ספק שמדובר באדם בעל רזומה מרשים בכל קנה מידה, וכזה שדעתו המקצועית נשמעה בלא מעט תיקים גדולים. מאז הוקמה הממשלה החדשה, הוא מוטרד מהרפורמה במערכת המשפטית כולה וכינה אותה "פוגרום למערכת המשפט".
גם במגרשי הכדורגל אלו ימים לא פשוטים. האלימות ממשיכה, הגזענות עולה, התיקים בוועדת המשמעת נערמים, הרשתות לא מונעות זריקת חפצים וסטרשנוב, כמו יתר הדיינים, הונחה על ידי יו"ר ההתאחדות וההנהלה להקפיא, לפחות עד תום העונה, את עונש המשחקים ללא קהל. בראיון בלעדי לערוץ הספורט מביע דאגה מהצעדים האחרונים.
כבר ב-2016 כשמונית, כתבת מכתב ליועץ המשפטי לממשלה ואמרת שלמשטרה ובתי המשפט יש חלק בפתרון המצב. עד עכשיו לא עשו כלום
"אני יודע שההתאחדות כל הזמן בקשר עם המשטרה ומשרד המשפטים, אבל בסוף לא קורה כלום. צריכים לקחת את זה ברצינות ולטפל בזה. היתה יחידה מיוחדת במשטרה והיא נסגרה. בעיני צריך לפתוח אותה מחדש, כי עיקר הטיפול צריך להיות במתפרעים עצמם. בבודדים ולא בקבוצות. אחריות שלוחית היתה ותהיה ויש את זה בכל העולם. זה לא עניין אישי שלנו הדיינים. זה לא תקין שלא עשו יותר מדי".
בעיני הפתרון הוא שופט ייעודי לספורט, כזה שלא ישפוט אנס או רוצח ואז איזה ילד שזרק אבוקה, אלא שופט שיטפל רק בנושאים הללו
"רעיון טוב, אבל לא ישים. עם כל הכבוד, יש הרבה נושאים יותר חיוניים במערכת המשפט. למשל, דיברו על שופטים מיוחדים לעבירות מין. יש מקום שהשופטים הקבועים יתייחסו לזה ברצינות והפרקליטות והתביעה ידרשו עונשים חמורים. עד עכשיו נותנים עונשים מגוחכים, כמו חודש הרחקה או שלושה חודשים. זה לא ראוי".
אני זוכר שאמרת גם שמשחקים ללא קהל זה עונש חמור, אך לעיתים אין מנוס מלנקוט בו והנה, יישרת קו עם חברי ההנהלה
"לא אוהב את הביטוי 'יישרנו קו'. לא אנחנו קובעים את מדיניות הענישה. ההתאחדות היא זו שקובעת והיא האחראית. תפסיקו להתנפל על הדיינים שנותנים 'עונשים הזויים ומנותקים ויושבים במגדל השן'. אני דוחה את זה מכל וכל. אנחנו נותנים עונשים שקבועים בתקנון ובהתאם לכתב האישום שמגיש תובע ההתאחדות. אם בתקנון יהיה רשום שעל עבירות כאלה ואחרות נצטרך לתת פרחים או שוקולד, אז ככה אנחנו נפעל".
יציעים ריקים בבלומפילד. את זה לא נראה יותר העונה (אלן שיבר)
אני מסתכל על כתב האישום של מכבי ת"א והפועל ת"א. 12 דקות הפסקה, עשרות אבוקות וההעמדה לדין היא לא בנסיבות מחמירות
"תשאל את התובע הוא שקובע את המדיניות. זה עצוב מאוד דווקא אחרי שיצאה הוראת השעה להקפיא עד סוף העונה משחקים ללא קהל, זה מגיע. כנראה זה לא השפיע על האוהדים הללו".
מסקנות ועדת דויטש יצאו לפני כמה חודשים ועד עכשיו לא היה אף שינוי בהוראות השעה
"שוחחתי על הנושא הזה עם יו"ר ההתאחדות. יש המלצה למנות צוות ליישום ההחלטות וצריך להקים את הצוות הזה. אני, לדוגמא, מתנגד לעונשי חובה כמו להוריד נקודה אחת או שתיים על אירועים שחוזרים על עצמם, כי זה בעיני צריך להישאר לשיקול דעת הדיינים. מעבר לכך, הדו"ח הוא מאוד חשוב ומפורט".
אז משחקים ללא קהל אין, אבל השארתם את יתר המסקנות, כמו הפחתת נקודות על תנאי וסגירת יציעים?
"מה שבוטל כרגע זה רק עונש משחקים ללא קהל עד סוף העונה. סגירת יציעים, רדיוס עם קהל והפחתת נקודות נשאר. רק לא מזמן בית הדין העליון הקל בעונשה של בית"ר ובמקום משחק ללא קהל, נתנו להם רדיוס עם קהל. שאר העונשים יופעלו אם נצטרך. להמיר משחק ללא קהל בהורדת נקודות זה בעייתי, כי תסכים איתי שמרבית הקבוצות יעדיפו משחק ללא קהל על פני הורדת נקודות כי פה יש בעיית ספורטיביות".
השאלה האם החלטה כזו של הנהלת ההתאחדות לא פוגעת בעצמאות בתי הדין, כי מחר בבוקר יכולים לבוא ולהגיד שמבטלים את כל התקנון
"לא אנחנו קובעים. אנחנו השופטים ואם במדינה יחליטו שנותנים מאסר עולם על עבירה מסוימת או שלא נותנים על עבירה אחרת, אז השופטים יפעלו לפי הפרקליטות והמדינה. לא רואה פגיעה במעמד הדיינים וכדומה בגלל שמשנים את רמת הענישה. זה לא בידיים שלנו. מעמדם של הדיינים ובית הדין העליון במקומו עומד. כל ההכפשות הן מיותרות. אני מצפה שייצאו להגנת לדיינים ויסבירו את המצב".
איך זה נראה ציבורית שיום אחרי בלאגן בדרבי תל אביבי יוצאת ההמלצה לבטל משחקים בלי קהל
"זה לא נראה טוב".
גם על זריקת כוס לעיתים מקבלים עונש כבד
"המלצתי שבמקרים קלים, כמו של זריקת כוסות או חבילת פופקורן מבלי שמישהו נפגע מזה, לא להעמיד לדין. צריך לקבוע קנס מנהלי והתקנון מדבר על זה".
סטרשנוב. מודאג
המועדונים משקיעים לא מעט במאבטחים, מצלמות ויש כאלו שלפחות מדווחים לדיינים על פתיחת תביעות אזרחיות נגד אוהדים. אפילו רשתות הביאו והם עדיין כועסים שיש עליהם אחריות שילוחית
"הרשתות, בינתיים, לא עוזרות. הדיינים לא נגד אף אחד. הם שומרים על שלום הציבור והם עושים את זה בשליחות. בתי הדין מתחשבים מאוד בפעולות שעושות הקבוצות ואם הן מוכיחות שעשו פעולות ועצרו את הפורעים, העונשים קלים בהרבה ומתחשבים בזה מאוד. בעיני זו אחת ההצלחות של בית הדין".
היתה פסיקה של בית הדין העליון בעבר שמתח ביקורת על בית הדין המשמעתי שלא מפעיל מספיק עונשים על תנאי. קבוצה עומדת לדין 18 פעמים על אותו סעיף, מפעילים לה את התנאי ואתם, כבית דין עליון, משנים את ההחלטה
"הלכנו לטובת הקבוצות בעקבות הרוח הנושבת מצד ההתאחדות שלא רוצה משחקים ללא קהל. זו זכותה. היא תישא בתוצאות. או שהקהל יירגע או שהאלימות תגבר".
יתרה מכך, בסיפור של בית"ר ירושלים, נתתם להם להחליט מתי הם רוצים לארח את הרדיוס. יש סעיף בתקנון בעניין רציפות עונשים ודיינים לא אמורים להתעסק מול מי אותה קבוצה משחקת. איך אתה מסביר?
"שלושה ימים לפני משחק אני לא יכול לאלץ אותם למצוא מהר מגרש. ואם לא ימצאו? בעיקרון, אם קבוצה עומדת לדין ברביעי, משחק הרדיוס יהיה משחק הבית אחר כך ולא באותו סוף שבוע".
עד לפני שנה צמצמת בצורה רצינית את ההחלטות של קודמך בתפקיד, השופט בדימוס אורי גורן, להקל בעונשים שמתקבלים בבית הדין המשמעתי. בתקופה האחרונה בית הדין העליון קצת חוזר למגמה של הפחתת עונשים בערעור
"קראו לבית הדין העליון 'בית דין מקל' ולקחתי לתשומת ליבי. ערכאת ערעור קיימת, אבל אני לא חושב שמתערבים ביותר מ-15 אחוז מהתיקים, ואני לא מדבר על להוריד קנס בכמה אלפי שקלים. אני לא שותף לתחושה שבית הדין העליון מקל בעונשי בית הדין המשמעתי".
התקנון מתיר לקנוס קבוצות עד 380 אלף שקלים. באופ"א, מכבי חיפה לדוגמא, ספגה קנסות בעשרות אלפי יורו. אצלנו, אם תיתן קנס של יותר מ-50 אלף ש"ח, יהיה עליהום
"לאופ"א יש חישובים אחרים, וביורו. כתוצאה מזה שלא תהיה הסנקציה של משחק ללא קהל, אז צריך להגדיל את עונשי הקנסות וסגירת היציעים בליגות המקצועניות".
קבוצות יקבלו קנס מנהלי על זריקת חפצים? (אלן שיבר)
אם אשאל אותך אם אתה חושש לשלוח את נכדיך ליציע מסוים של האולטראס, מה תענה לי
"יש לי שני נכדים שהולכים באופן קבוע ויושבים באולטראס של מכבי חיפה, ואני לא מאושר מזה. אבל כשאני מציע להם לבוא איתי פעם אחת לתא יותר מכובד, הם לא מוכנים. יש התפרעויות, לאו דווקא ביציעי אולטראס ולעיתים גם מחוץ למגרש. הייתי חושש לשלוח אותם יותר למועדון לילה או פאב או לשבת בקרנות רחוב, שם דוקרים בסכינים ומכים באגרופנים. האלימות במדינה ובחברה משתקפת, לצערי, גם בכדורגל".
בניגוד ללא מעט אנשים אחרים, אתה רואה באבוקות משהו חמור מאוד
"גם ועדת דויטש קובעת חד משמעית, בצורה מאוד חריפה, שזה גרוע מאוד ומסוכן מאוד. מצד שני, יש כאלו שאומרים שצריך לאפשר לקהל לשמוח. סממן לשמחה יכול להיות גם, חס וחלילה, יריות באוויר. הפירוטכניקה יכול לגרום לאסון".
אחד הדברים שדיברו עליהם הוא הגבלת קדנציות לדיינים כמו ליו"ר ההתאחדות. מה דעתך?
"בעיקרון אני נגד הגבלת קדנציות כי זה מגביל את עצמאות הדיינים ואת שיקול הדעת. במדינה, שופטים מכהנים עד גיל 70 ואי אפשר לפגוע בהם. בפועל, בהתאחדות יש הגבלת קדנציות כי האסיפה הכללית ממנה דיינים בכל ארבע שנים, כך שאם יש מישהו שלא מתאים ולא ראוי וחושבים שעבר זמנו, זה בידי האסיפה הכללית. אני אומר שלא צריך לתקן את מה שלא התקלקל ואני נגד שינויים בדברים האלו".
בזמנו טענת שבעלי מועדונים בעלי עבר פלילי לא יכולים להיות חלק מהכדורגל. זה עדיין קיים עם ג'קי בן זקן, לדוגמא, ואף אחד לא עושה עם זה כלום
"חמור מאוד. הוא לא היחיד, לצערנו. חוגג לפני כן, וטביב גם. זו תופעה מדאיגה. בדקתי את העניין של ג'קי בן זקן ואמרו לי שהוא לא בעל תפקיד רשמי, אבל כולנו יודעים שהוא זה שמושך בחוטים. לא תקין. זו נושא שעל ההתאחדות לטפל".
בן זקן. "חמור" (אלן שיבר)