דברים, לפעמים, יכולים לתפוס אותנו לא מוכנים. גם אם תאריך חשוב ידוע מראש, ברוב המקרים אנחנו לא יכולים לדעת איך אנחנו נגיע אליו, וזה חלק לא פחות חשוב מהמשחק עצמו. לכן, רגע לפני משחק העונה הערב (שבת, 20:00) בין המוליכה מכבי חיפה לסגניתה הפועל באר שבע, אחת השאלות הגדולות היא מי מגיעה בריאה יותר, רעננה יותר או במצב טוב יותר.
את המצב בטבלה כולנו יודעים. מכבי חיפה עם 65 נקודות, בעוד הפועל באר שבע עם 61. מכבי חיפה קבוצת הבית הטובה ביותר (עם מאזן מדהים של 40 נקודות מ-42 אפשריות העונה בליגה), הפועל ב"ש עם 33 מ-39 בחוץ. שתיהן קבוצות כדורגל מדהימות, שתיהן הטובות בישראל, וניצחון של מכבי חיפה יכול לסגור באופן מעשי את מאבק האליפות. תיקו ישאיר את המצב כמו שהוא, בעוד ניצחון של ב"ש עשוי לשנות את המומנטום.
טקטית, אנחנו גם יודעים פחות או יותר מה נקבל. זאת הפעם השלישית בה הקבוצות נפגשות העונה בליגה אחרי שחיפה ניצחה בשני המשחקים הקודמים, 0:2 ו-1:2. לכן יש חשיבות גדולה לעניין של הכושר או העייפות, וכאן אנחנו נכנסים פנימה. מי מגיעה במצב טוב יותר למשחק העונה?
החזרה מהפגרה: יתרון למכבי חיפה
שתי הקבוצות שיחקו הרבה מאוד כדורגל העונה. 2022/23 היא עונה מוזרה שכללה פגרה של חודש ושני שלבי בתים אירופאיים, כשמכבי חיפה שיחקה בליגת האלופות והפועל באר שבע בקונפרנס ליג. לב"ש היו יותר משחקי ליגה במרחק 72 שעות ממשחק אירופי מאשר לירוקים (6 לעומת 3), אבל כל זה פחות רלוונטי בהקשר של העומס עצמו. שתיהן סיימו לשחק באירופה בנובמבר, המשחק מתקיים בתחילת אפריל. בתקופה שלאחר המונדיאל העומס על חיפה היה גדול יותר, בהתחשב בכך שהיא שיחקה שני משחקים יותר מב"ש בגלל ההשתתפות שלה ברבע גמר גביע המדינה.
העומס על חיפה היה גדול יותר אחרי המונדיאל (אלן שיבר)
מה שיותר רלוונטי בטווח הקרוב הוא פגרת הנבחרות. שתיהן יצאו אליה ב-18 במרץ ולמעשה משחקות את משחקן הראשון אחרי שבועיים, כשלכל קבוצה היו שחקנים שונים ששיחקו בפגרה עצמה. הם היחידים שהתמודדו עם משחקים עצימים בתקופה הזאת, בזמן שהשאר התאמנו במועדונים.
במקרה של מכבי חיפה מדובר בעבדוליי סק (180 דקות בשני משחקים מול מוזומביק), פרנטזדי פיירו (117 דקות מול ברמודה ומונסטרט), מחמוד ג'אבר (53 דקות מול שווייץ) ודולב חזיזה (120 דקות מול שווייץ וקוסובו). במקרה של הפועל באר שבע מדובר בעמרי גלזר ומיגל ויטור (180 דקות כל אחד מול שווייץ וקוסובו) ושגיב יחזקאל (37 מול השווייצרים).
לכן מבחינת פגרת הנבחרות, ככל הנראה, מכבי חיפה הרוויחה. השחקנים שלה אמנם שיחקו יותר, אבל מול נבחרות קלות יותר – עם כל הכבוד למוזמביק, ברמודה ומונסטרט – בעוד השוער ומרכז ההגנה של ב"ש שיחקו מול שתי נבחרות אירופאיות וחזקות יותר. סק ופיירו אולי שני השחקנים במצב הפיזי הטוב ביותר בליגת העל ולא אמורים להיות מושפעים יותר מדי מהטיסה או מהמשחקים האלה, בעוד מיגל ויטור בן ה-33 לא באמת נח בפגרה הזאת.
רוב שחקני ההתקפה של שני הקבוצות, אגב, לא שיחקו. שאפי סולימאנוב, פטריק קלימלה ורותם חטואל (שמתמודד עם פציעה) נשארו בבאר שבע, בעוד במכבי חיפה עומר אצילי, דיא סבע ודין דוד לא זומנו לנבחרת. מחמוד ג'אבר ושגיב יחזקאל לא השלימו משחקים מלאים, אך היו עם הנבחרת ולא זכו למנוחה אמיתית בפגרה הזאת. זה יכול לסייע לשחקנים של שתי הקבוצות לחזור בצורה טובה מהפגרה.
פגרה עמוסה (דני מרון)
לכן, מבחינת הפגרה עצמה כתקופה בה שחקנים לא שיחקו, יכול להיות שיש יתרון למכבי חיפה. 180 הדקות של מיגל ויטור יותר משמעותיות מה-53 של ג'אבר או המאמץ של סק מול נבחרת מוזמביק. השאלה הגדולה יותר, לעומת זאת, היא המצב של הקבוצות מבחינת פציעות.
פציעות: יתרון למכבי חיפה
למכבי חיפה יש שמונה שחקני שדה ששיחקו מעל 35 משחקים (מתוך 44 העונה), בעוד להפועל באר שבע יש חמישה שחקני שדה ששיחקו מעל 33 (מתוך 41 העונה). כשמסתכלים על כך בדקות, יש למכבי חיפה 13 שחקנים ששיחקו מעל 1,900 לעומת שמונה בלבד של ב"ש.
אלה לא רק שיקולי רוטציה, כמו במקרה של רותם חטואל שהבקיע 16 שערים בפחות מאלפיים דקות, אלא גם פציעות. חטואל עצמו הודה שהוא סובל מפציעה בשרירי הבטן ומאמין שהוא יהיה כשיר למשחק מול הירוקים מהכרמל.
הנזק המצטבר של הפציעות האלה משמעותי. מכבי חיפה הצליחה לשחק עם 11 קבועים בתדירות גבוהה יותר, וגם החזרה מהן מורגשת בטווח הארוך. גם אם שחקן נחשב לכשיר ואפילו מצליח להשלים 90 דקות אחרי פציעה, לוקח לשחקנים זמן לצבור קצב ולחזור לכושר מלא.
אפילו שגיב יחזקאל, ששיחק בנבחרת ובעונה טובה מאוד, האט קצת אחרי שפספס את רוב פברואר בגלל פציעה טורדנית בשרירי הבטן. מאז הוא פתח בהרכב ב"ש שלוש פעמים ועלה מהספסל של אלון חזן מול שווייץ, אבל יכול להיות שהמומנטום היה נראה קצת אחרת אלמלא הפציעה.
האט קצב (אלן שיבר)
מעבר לכך, השאלה הגדולה ביותר היא כשירות שחקנים למשחק עצמו. שון גולדברג, למשל, לא שיחק במשך חודש לאחר פציעה, שב בהדרגה לאימונים ואמור לפתוח. יכול להיות שהמנוחה עשתה לו טוב - אחד הבלמים ששיחקו יותר מכל אחד אחר בקנה מידה עולמי עד לפציעתו - ויכול להיות שהוא לא יהיה בריא לחלוטין, אך בכל מקרה אמור לפתוח ב-11. בהתחשב בכך שדילן בטובינסיקה מורחק, הפציעה של גולדברג היא אולי האקס פקטור המשמעותי ביותר לפני משחק העונה. הפער בינו לבין רמי גרשון גדול יותר מזה בין איאד אבו עביד לאיתן טיבי.
עלי מוחמד חוזר מפציעה ועשוי לעלות מהספסל. למכבי חיפה מחכה משחק גדול נוסף מול מכבי תל אביב בשלישי, כך שהעומס על מוחמד (שחוזר מפציעה) וג'אבר ששיחק 53 דקות בנבחרת עלול להוביל לרוטציה ביניהם בשני המשחקים האלה.
מדובר בבשורות טובות בהשוואה למצב של באר שבע. בעוד רותם חטואל עצמו אמר שהוא מאמין שישחק, איאד אבו עביד סובל מפציעה בשרירי הבטן, משהו שחזר אצל השחקנים של ב"ש העונה, ולא התאמן כלל בפגרת הנבחרות. כשאבו עביד בספק גדול למשחק ומיגל ויטור אחרי 180 דקות בשווייץ וקוסובו, יש לאליניב ברדה סיבות לדאגה. בטח כשבצד השני עומר אצילי ודיא סבע מגיעים אחרי פגרה של שבועיים.
רמזי ספורי (ששיחק בפעם האחרונה בתחילת פברואר) ואדריאן פאון (שנפצע בקרסול אך שיחק בפלייאוף העליון) אמורים להיות כשירים ועשויים לקבל דקות, כשספורי לא יפתח בהרכב, בעוד פטריק קלימלה ויוג'ין אנסה אמורים לפתוח בהתקפה.
סגנון משחק: יתרון להפועל באר שבע?
סגנון משחק יכול להוביל גם כן לפציעות. לא מקרי, למשל, שבליברפול, שלוחצת את הכדור ורצה מרחקים עצומים, יש יותר פציעות ממנצ'סטר סיטי שמניעה אותו. לפי נתוני מנהלת הליגה, מכבי חיפה מחזיקה הרבה יותר בכדור (60.1% לעומת 55.1%), בעוד שתי הקבוצות בעטו כמות כמעט זהה למסגרת - 159 של חיפה לעומת 152 של ב"ש. השחקנים של הפועל באר שבע השלימו 528 דריבלים מוצלחים לעומת 459 של מכבי חיפה, בעוד מכבי חיפה השלימה כ-1,000 מסירות יותר מב"ש (13,696 לעומת 14,847).
לא מקרי (אלן שיבר)
במשחק הקודם בין הקבוצות בסמי עופר, הפועל באר שבע החזיקה בכדור ב-55% מהזמן, בעוד בטרנר הוא היה אצל מכבי חיפה ב-58% מהזמן. הפעם, בהתחשב בכושר של הקבוצות ובסמי עופר המלא, אפשר לדמיין מצב בו מכבי חיפה שולטת יותר בכדור ומניעה כדור בזמן שבאר שבע משחקת על מתפרצות. לא מופרך לדמיין את ב"ש מסתגרת – בטח במצב בו תיקו משאיר לה סיכוי לאליפות וניצחון ירוק לא - ובמקרה כזה הסגנון שלהם עשוי להתברר כיעיל יותר מבחינה אנרגטית
אם בסופו של דבר שחקני ההתקפה כמו אנסה וחטואל צריכים רק מתפרצת מוצלחת אחת בשביל חצי מצב שיאיים על השער, בעוד השחקנים של חיפה ידחפו את הכדור קדימה, יכול להיות שדווקא סגנון שמבוסס יותר על תנועה אישית ופחות על התקפות קבוצתיות יהיה יעיל.
כאן נכנס שיקול משמעותי לא פחות בדמות הרוטציה. להפועל ב"ש מחכה משחק בשלישי מול מ.ס. אשדוד בטרנר, אולי אחד המשחקים הכי נוחים שהפלייאוף העליון מציע, בעוד מכבי חיפה תשחק נגד מכבי ת"א בבלומפילד. תוסיפו לזה את העובדה שהקבוצות ייפגשו שוב בטרנר, ארבעה מחזורים לפני סיום הפלייאוף העליון, וקיבלתם לוח משחקים שדווקא עשוי לעבוד לטובת הפועל באר שבע.
כל זה, כמובן, רלוונטי אם היא תנצח. מכבי חיפה אמנם פייבוריטית, בריאה יותר, משחקת במגרש ביתי בו איבדה שתי נקודות בלבד בעונה שלמה ועדיין לא הפסידה ורעננה באופן משמעותי בהשוואה לב"ש, אבל הדרומיים של ברדה הראו לנו שאי אפשר להספיד אותם אף פעם. הם חייבים נקודות כל עוד הכל פתוח, ויכול להיות שזה המחזור האחרון שבו הכל יהיה פתוח. משחק שאסור להחמיץ.