דו"ח הגזענות והאלימות במגרשים מטעם תוכנית "בועטים את הגזענות במגרשים" קבע שהעונה החולפת הייתה האלימה והגזענית ביותר שחווה הספורט הישראלי. אירועי האלימות שמתרחשים בחברה הישראלית בימינו משתקפים גם באירועי הספורט, והגיעו אל שיאם במשחק הנבחרת האחרון בקריאות הגזעניות נגד מוחמד אבו פאני.
הערב (שלישי), במשדר "לוקחים אחריות" של ערוץ הספורט התכנס פאנל מיוחד שדן בתופעת הגזענות והאלימות במגרשים לסיכום בהשתתפות שר התרבות ספורט מיקי זוהר, יו"ר ההתאחדות לכדורגל שינו זוארץ ובעלי בית"ר ירושלים ברק אברמוב.
שר התרבות והספורט מיקי זוהר פתח את דבריו: "בין המשחקים הראשונים שביקרתי בהם היה בכדורעף, והדבר הכי פחות צפוי זה שמשחק כדורעף במסגרת אירופית יתפוצץ. היו חזיזים ובלאגן ואני צריך ללכת להתחנן שהמשחק יימשך, הקהל יצא החוצה. זאת הייתה זריקה לתוך המציאות ואז הצהרתי שהמשימה הכי חשובה זאת תופעת האלימות שחצתה כל גבול".
"המשימה הכי חשובה שלי היא למגר את תופעת האלימות שחצתה כל גבול העונה", המשיך שר התרבות והספורט. "בקרוב נתחיל את התוכנית שתפעל למגר אותה. האלימות היא פגעה ביכולת של המועדונים, ביכולת של השחקנים, ובעיקר באוהדים. זה דבר שחייב לחלוף מהעולם ובקרוב אביא תוכנית יחד עם השר לביטחון לאומי כדי שאוהדים יבינו שהאלימות לא משתלמת".
בעלי בית"ר ירושלים ברק אברמוב: "אנחנו צריכים לעשות מעשה ולהפעיל ענישה פרטנית. אם לא תהיה ענישה פרטנית נגד אוהדים אז לא אני כבעלים ולא ההתאחדות לכדורגל, הידיים יהיו כבולות. כל השיח אלים, במגרשים אנשים מרשים לעצמם יותר. כמו שאדם שעושה עבירת תנועה מקבל דו"ח, אז ככה גם בספורט. בפריצה בגמר הגביע אף אוהד לא נעצר, הענישה היא נגד בית"ר ירושלים".
"גם אם זה לתפוס 50, 100 או 200 אנשים – לתפוס ולתת קנס", המשיך אברמוב. "אני אומר את זה גם בבית הדין, אם הייתי יכול לעשות נגד זה משהו אז הייתי עושה. תראה את משה חוגג, הוא נלחם בגזענות ונלחם ישירות בקהל ותראו לאן זה הלך, זה התחיל משם. אי אפשר לעשות את הדברים האלה, אין לנו יכולת מול זה. תראו את מכבי חיפה, האוהד הלך איתם לבית משפט וכנראה שהוא יזכה".
צפו בדיון>>
מיקי זוהר הסביר על הקנסות המנהליים: "אם אוהד ייתפס בעבירה של זריקת חפץ, אבוקה, התפרעות, אז שוטר יוכל לתת לו קנס של 3,000 ₪ או אפילו 5,000 ₪ ולתת לו קנסות. זה אושר עכשיו בוועדת החוקה. עכשיו הסמכות הזאת קיימת לשוטרים ויכולה לבוא לכדי ביטוי, שוטרים יחזרו ליציעים ושוטרי יס"מ ימוקמו בתוך יציעים בעייתיים. נשתמש במצלמות לזיהוי פנים אבל ללא מאגר אוהדים".
"הפרמטר השלישי שנבקש ונוודא זה להשתמש במצלמות", המשיך השר. "המצלמות יעבדו בשיטת זיהוי האוהדים והמנויים יזוהו. במכבי חיפה רוצים להכניס אפליקציה בטלפון שאיתה נכנסים אוהדים ואנחנו רוצים לממן את זה לקבוצות. משרד המשפטים לא מאשר לנו לייצר מאגר אוהדים, אבל לקבוצות אין בעיה לעשות את זה. אם עושים את זה באפליקציה כמו שעושים נגיד בליברפול, יש זיהוי מלא. ימונה שופט מומחה לדיני ספורט".
יו"ר ההתאחדות לכדורגל שינו זוארץ הגיב לדבריו: "אנחנו ביקשנו דרך המצלמות לזהות במשחקי הנבחרת אוהדים במצלמות ובמשרד המשפטים לא אישרו אז אני מופתע מהדברים". גם בעלי בית"ר ירושלים ברק אברמוב הופתע והתייחס: "אם יהיה דבר כזה, כמובן שאשתף פעולה ואמסור מידע אם זה מותר".
שינו זוארץ הוסיף: "כשאנחנו רואים מה קורה בכבישים ומה קורה בסופרים ובסביבה שלנו, אז מבינים שהאלימות לא נמצאת רק בספורט אלא היא בכל מקום. בספורט זה צובר הרבה יותר עניין וזה נכון אבל הכדורגל יש לו המוני מעריצים בכל העולם. אני חושב שצריך לחשוב איך מטפלים באלימות דרך החינוך, אלו דברים שנעשים לא רק בכדורגל. אנחנו בהתאחדות פועלים במישור ההסברתי, החינוכי והמשמעתי".
עוד אמר זוארץ: "בהוראת שעה אני סגרתי את הענישה הקולקטיבית, חשבתי שיקבלו את זה בחיבוק ואז קיבלנו יותר אבוקות, יותר פריצות למגרש, אבל אני חושב שזאת הייתה החלטה מצוינת – שישחקו כדורגל עם קהל".
"חשבתי שיקבלו את הסרת הענישה הקולקטיבית בחיבוק. זוארץ
על כניסת המשטרה ליציעים והקנסות המנהליים אמר ברק אברמוב: "זה יפה ונחמד להגיד על הקנסות, אבל מקווה שזה ייאכף ויקרה. לא באתי לכאן היום כדי לדבר על ענישה, גם ככה כל העניין להוט ואני רוצה להרגיע את העניינים. אני שואל את הפאנל ומנסה להבין מה בית"ר ירושלים הייתה יכולה למנוע בסיטואציה הקיימת?"
שינו זוארץ השיב: "אם אין אכיפה במקום מסוים זה לא אומר שמותר לעבור על החוק. החוק אומר שפריצה למגרש אסורה ומהווה עבירה פלילית. לקחתי בצורה מאוד רצינית את מה שקרה באירועי הגמר, זה היה אירוע טראומתי לכדורגל הישראלי. הוריתי לכנס ועדה שאושרה בהנהלת ההתאחדות לכדורגל, יגישו את המסקנות ונגיש אותן לציבור. יחד עם זאת, אני אומר שבאירוע הזה הייתה כמות מאבטחים ושוטרים כמעט כמו האוהדים ביציעים כי הקהל של נתניה הלך".
"המשטרה אמרה שאם תהיה פריצה לדשא, לא נעצור אותה כדי למנוע פגיעה בחיי אדם", המשיך יו"ר ההתאחדות לכדורגל. "אני לא יכול להתערב בבתי הדין כי הם עצמאיים, ברק יודע ועושה הרבה מאוד כבעלים של קבוצה כדי למנוע את האלימות בקבוצה שלו וגם את הלהט שיש עכשיו. אנחנו לא אוהבים את מה שקורה ע"י האוהדים של בית"ר ירושלים מול ביתו של התובע ושל הדיין ושל נשיא בית הדין העליון. אמנון סטרשנוב מעולם לא נזקק לאבטחה. ברק יכול להסביר, לבקש, להרתיע, להעניש פרטנית על קהל שיש לו את התמונות – הוא לא יכול למנוע מאלפים לפרוץ לדשא אבל זה לא אומר שהם לא צריכים להיענש. הם ייענשו כי אלה הכללים".
ברק אברמוב השיב: "האוהדים של מנצ'סטר סיטי פרצו לדשא באליפות והקבוצה נקנסה ולא מעבר לזה. באירוע בגמר הגביע לא הייתה לי שליטה על הדברים, זה לא אירוע שלי".
שר התרבות והספורט התערב ואמר: "גם שינו זוארץ וגם ברק אברמוב רוצים לפתור את בעיית האלימות, והיא תיפתר גם דרך הממשלה וזה עליי ועל הכתפיים שלי. הטאקט השני זה לפעול נגד התנהגות האוהדים וענישת האוהדים. אנחנו רוצים להעלות הצעה שנספק כסף לקבוצות קטנות כדי שלא יספגו נזק אם נורה להם לארח קבוצות גדולות ללא קהל חוץ".
"אוהדים לא רוצים לאבד את האפשרות שלהם לראות משחק חוץ של הקבוצה שלהם", המשיך השר מיקי זוהר. "עדיין, אוהדים נמצאים במצב של לחשוב פעמיים לפני זה. לפי גורמי האכיפה נדע להגיע לאוהדים הביתה, לתת קנסות מנהליים ואם צריך גם לתת כתב אישום. שיתוף הפעולה עם הקבוצות יהיה ע"י מסירת הנתונים לידי המשטרה, הסברה וחינוך לאוהדים, קמפיין ציבורי רחב מאוד שנוביל במשרד שלנו עם הדמיה ברורה איך זה נראה מהצד ואת הדברים האלו נעשה. בסוף, אין ספק שהאחריות מוטלת על ממשלת ישראל".
השר מיקי זוהר דיבר על ארגוני האוהדים: "נוצרה תרבות אצל אוהדים בישראל על קומץ של אוהדים שבאים למגרש כדי לייצר משהו שבעיניהם הוא יפה. האבוקות מסרטנות, מעבירות אבץ, יכולות לשרוף את כל היציע. יכול להיות שנמצא פתרונות לפירוטכניקה מבוקרת". שינו זוארץ סיפר: "הקנסות המנהליים זה נושא חשוב מאוד, כששוטר יוכל לתת קנס של 3,000 ₪ אז האוהד יחשוב פעמיים לפני שהוא זורק בקבוק"