פרדריך ניטשה הגדול אמר פעם ש"אדם שיש לו 'למה', יכול לשאת כל 'איך'". ענק הרוח הגרמני התכוון במקור לחיפוש אחרי משמעות החיים, אבל הפער בין שתי מילות השאלה החשובות האלה יוצר עולם שלם שרלוונטי כמעט לכל החלטה או תחום ביומיום שלנו. אם אתם יודעים למה אתם הולכים לעשות משהו מסוים, אתם תוכלו להתמודד עם הדרך לשם. ברמה מסוימת זה מתחבר גם לדמות הכל-כך יהודית הזאת של הנדודים, של ללכת ממקום למקום בלי לדעת לאן.
הערב ב-21:45 ישיר ב-5SPORT: נבחרת ישראל מול נבחרת רומניה בקרב ענק
הירשמו למשחק פנטזי ליגת האלופות של פיצה האט וערוץ הספורט
במקרה של נבחרת ישראל בכדורגל והמשחק הגורלי מול רומניה, ה"למה" די ברור. נבחרת ישראל רוצה לעלות ליורו 2024. השילוב בין העלייה ליורו, ההגרלה שנראית יחסית נוחה על הנייר והמצב הטוב של הכדורגל הישראלי בדמות ההצלחה של הצעירות, ההישגים של מכבי חיפה, הפועל ב"ש ומכבי ת"א באלופות והעובדה שיש לנו שחקנים צעירים בבאיירן מינכן, זלצבורג, סלטיק, שחטאר דונייצק ועוד, גורם לנו להרגיש שזה ריאלי. השאלה, באמת, היא ה"איך". איך אנחנו מוצאים את עצמנו בשנה הבאה בגרמניה.
כמה, באמת, הסיכוי שלנו לעלות ליורו ריאלי? איך כל השיטה הזאת עובדת וכמה משמעותי הגיבוי של ליגת האומות? התשובה לא חד משמעית. חברת התחזיות הבינלאומית We Global העניקה לישראל 42.56% לעלות משני המקומות הראשונים בבית, ו-57.44% לעלות מהפלייאוף של ליגת האומות. על הנייר לא רע, אבל מה כל זה אומר? ואיך היורו ישפיע על הקיץ הקרוב? ננסה לענות.
סיכוי לא רע (אלן שיבר)
הדרך הקלה: מוקדמות היורו
הדרך הפשוטה ביותר של נבחרת ישראל ליורו היא לסיים באחד משני המקומות הראשונים במוקדמות. כרגע אנחנו במקום השלישי עם שבע נקודות, אחת פחות מרומניה ושתיים פחות משווייץ. בלארוס וקוסובו עם 3 נקודות כל אחת, בזמן שאנדורה עם נקודה אחת. הרומנים הם היריבים הישירים שלנו על הכרטיס, ובדומה לנבחרת שלנו הצליחו לנצח את אנדורה ובלארוס והוציאו נקודה מקוסובו. ההבדל הוא בתוצאה מול שווייץ, כשאנחנו הפסדנו 3:0 בז'נבה והם חילצו 2:2.
המשחק מול רומניה מסמל את החצי של הקמפיין, כשלישראל נשארו משחקי בית מול בלארוס, שוויץ ואנדורה ומשחקי חוץ בקוסובו (במגרש לא פשוט) ובאנדורה. לרומנים נשארו משחקי בית מול אנדורה, קוסובו ושווייץ במחזור העשירי והאחרון. השווייצרים, בסבירות גבוהה, יבטיחו את ההעפלה לפני המחזור העשירי.
ישראל אמנם אמורה לנצח את אנדורה בחוץ, אך חייבת להגיע למחזור העשירי והאחרון כשהיא תלויה בעצמה כי קשה להסתמך על מצב שבו שווייץ בהכרח תנצח את רומניה במשחק לפרוטוקול עבורה. המשחק בין רומניה לשווייץ יתקיים ב-21.11, ימים ספורים לפני המשחק שלנו מול רומניה בטדי שעשוי להיות זה שיכריע את ההתמודדות. ניצחון של ישראל בבוקרשט, אגב, יכריע אותה עוד קודם לכן. תיקו ישאיר לנו סיכוי גדול מאוד לעלות, אבל הפסד ופער של 4 נקודות מהרומנים יהיה מכה קשה מאוד.
כאן נכנס לחיינו שובר השוויון. במצב בו שתי נבחרות מסיימות עם כמות נקודות זהה, מה שיכריע הוא המאזן הפנימי ביניהן. אם יש שוויון בכמות הנקודות אז הפרש השערים במשחקים מכריע, ורק לאחריו הפרש השערים הכללי. לכן, גם כאן וגם שם, מסתכלים על ההתמודדות הזאת כ"משחק של שש נקודות". במקרה של רומניה אין דרך חזרה. במקרה של ישראל, שמצפה ובצדק לעלות באופן ישיר מהבית, מחכה ליגת האומות.
משחק קריטי הערב. חזן (אלן שיבר)
תוציאו מחשבונים: פלייאוף ליגת האומות
נבחרת ישראל סיימה כראש בית בטורניר האחרון של ליגת האומות, מה שמבטיח לה כרטיס לפלייאוף. יותר מכרטיס לפלייאוף, ובשונה ממה שקרה למשל בפלייאוף העלייה ליורו הקודם, כראש בית אנחנו לא יכולים לפגוש אף קבוצה מדרג א' או את הקבוצות שסיימו כראש בית בדרג ג', מה שמונע מאיתנו מוקשים כמו גיאורגיה או טורקיה.
אם נבחרת עולה בצורה ישירה ליורו, המקום בפלייאוף עובר לקבוצה שסיימה במקום נמוך יותר באותו הדרג. אם המוקדמות היו מסתיימות היום, למשל, סרביה וסקוטלנד היו עולות באופן אוטומטי והמקום שלהן היה עובר לנבחרות אחרות. לאחר סיום מוקדמות היורו תתקיים הגרלה, בהתחשב באותם אילוצים.
ב-2020, למשל, ראינו את בוסניה (ראש בית מהאומות) נמנעת ממפגשים עם קבוצות מדרג א'. אז זה היה כי רוב הקבוצות שסיימו בדרג הראשון עלו ישירות ליורו, וזה אמור לקרות גם כאן בכל מקרה, גם אם כרגע ספרד או איטליה למשל לא באחד משני המקומות הראשונים בבית. גם אם פתאום אחת מהן או דנמרק לא יעלו אוטומטית, אנחנו לא נפגוש אותן.
זה בעצם משאיר אותנו עם קבוצות דרג ב', כשאנחנו יכולים לפגוש גם ראשי בית אחרים. כך למשל יכול להיות שישראל תצטרך להתמודד עם נורבגיה (שבמרחק 8 נקודות מסקוטלנד ובבית של ספרד), שבדיה (שבמרחק 7 נקודות מאוסטריה ובאותו הבית עם בלגיה) ואירלנד.
יכול להיות שישראל תקבל הגרלה קלה יותר על הנייר, בדמות נבחרות כמו איסלנד, סלובניה, לוקסמבורג (שכרגע בתמונת הפלייאוף) או אזרבייז'ן. בכל אופן, זאת הגרלה ואז יש לנו חצי גמר וגמר. אם ישראל, הנבחרת שספגה 18 משחקים רצוף, תפגוש את ארלינג הולאנד ומרטין אודגור? בהצלחה לכולם.
גם אותו אנחנו עשויים לפגוש. הולאנד (GETTY)
כאב ראש חיובי: התנגשות עם האולימפיאדה
אם נבחרת ישראל תעלה ליורו, אז יהיו לנו בקיץ שני טורנירים עצומים. מצד אחד הנבחרת הבוגרת באליפות אירופה, מצד שני הנבחרת עד גיל 23 במשחקים האולימפיים. חלק משמעותי מהשחקנים המרכזיים של הנבחרת, כמו רוי רביבו, אוסקר גלוך ודור תורג'מן, יכולים למצוא את עצמם בשני הטורנירים וזה עוד לפני שדיברנו על חריגי גיל אפשריים כמו מנור סולומון ודניאל פרץ.
היורו עצמו מתקיים בין ה-14 ביוני ל-14 ביולי, כששלב הבתים מסתיים ב-24 ביוני (ושמינית הגמר ב-30.6). שלב הבתים של טורניר הכדורגל האולימפי יתחיל ב-24.7, יומיים לפני טקס הפתיחה.
הנבחרת הצעירה של גיא לוזון קיבלה שחקנים אחרי הכנה קצרה ביורו האחרון, לאחר שעלו מהמונדיאליטו, ועשתה איתם עבודה טובה. יכול להיות שזה יקרה גם הפעם, למרות שיש אפשרות ריאלית לפגרה בת חודש מבחינת הכדורגלנים הישראלים.
האם קבוצות כמו באיירן או זלצבורג יהיו מוכנות לשחרר בכזאת קלות את השחקנים שלהם ל-2 טורנירים? מוקדם לדעת. בואו נקווה שאלה יהיו הבעיות שלנו.