$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

פריחת היוריס: מה הוביל לשינוי של ואן אובריים במכבי תל אביב?

ההבדל בין איביץ' וקראנקה לרובי קין, היתרונות שבאים לידי ביטוי והתרומה ההתקפית. כך הפך ההולנדי-יהודי משחקן שלא נספר לאחד הבאנקרים בהרכב של הצהובים. ניתוח מקצועי

אבירן גרין
אבירן גרין   26.09.23 - 14:37
Getting your Trinity Audio player ready...

הכדורגל הוא משחק דינמי. דברים קורים בקצב מסחרר, מומנטום משתנה במהירות ושחקנים מסויימים שפעם כיכבו בקבוצה שלהם מאבדים מהמוג'ו שלהם בהינד עפעף. במכבי תל אביב של השנים האחרונות היו מספר דוגמאות לכך: יונתן כהן, שיצא לאיטליה בתור אחד השחקנים הטובים בישראל ומתקשה עד היום הזה לשחזר את היכולת שזיכתה אותו בטעימה מהכדורגל מעבר לים, דור פרץ עשה מעבר דומה ואחרי התחלה לא פשוטה חזר לעצמו ויש את הדוגמא ההפוכה - יוריס ואן אובריים.

ואן אובריים הגיע לישראל בתור סימן שאלה. אמרו שמכבי ת"א ניצחה במאבק עיקש את מכבי חיפה על שירותיו של ההולנדי עם השורשים היהודיים ושהוא יכול להיות שובר שוויון בליגת העל. ואז הגיעה עונת הבכורה הרעה שלו, וזאת בלשון המעטה. 19 הופעות, שבע מתוכן בהרכב הפותח ואפס מעורבות בשערים הייתה למספר 14 של הצהובים שהפך ללא רלוונטי אצל ולדימיר איביץ' ובהמשך גם אצל אייטור קראנקה.

העומס בקישור שנוצר בקיץ, עם חזרתו של עידו שחר מהשאלה והארכת החוזה של אייל גולסה העמיד בסימן שאלה את הצורך בוואן אובריים, אבל רובי קין נתן לו הזדמנות להוכיח והוא לקח אותה בשתי הידיים. מאז, ההולנדי ממוסמר להרכב של מכבי ת"א וגם נחשב לאחד השחקנים היציבים בקבוצה נכון לפתיחת העונה, אם לא היציב שבהם.

הרבה דברים לא עבדו לוואן אובריים בעונה שעברה במכבי ת"א, אבל הברור מאליו הוא המערך. איביץ', שזכה בשתי אליפויות בישראל עם 4-3-3, זנח אותו עבור מערך עם שלושה בלמים ושני חלוצים וקשר הרכש לא היה רלוונטי באחת משתי עמדות הקישור המרכזי. קראנקה הגיע ועבר למערך של 4-2-2-2 בו גם לוואן אובריים לא היה מקום ורק לקראת סיום העונה, כשערן זהבי נפצע, המאמן שיחק עם שלישיית קישור, אז גם ההולנדי קיבל יותר דקות וגם נראה לא רע, כמו ב-0:3 על הפועל באר שבע.

ומה העונה? מכבי ת"א של רובי קין משחקת ב-4-2-3-1 עם קשר 10 (בדרך כלל דן ביטון) וההולנדי, על הנייר, משובץ בקו אחד מאחוריו יחד עם דור פרץ. למה על הנייר? כי בפועל, פרץ מצטרף להתקפות של הצהובים כמו שחקן התקפה פר אקסלנס, מגיע ללא מעט מצבים ולפעמים נמצא הכי גבוה על המגרש. פה, באות המעלות של ואן אובריים לידי ביטוי: הוא נמצא בכל מקום על המגרש, מכסה שטחים ומשחרר את חברו למרכז השדה קדימה יחד עם יתר הכלים ההתקפיים.

לוואן אובריים יש לא מעט מעלות אותן חשף בפתיחת העונה, וחלקן הגדול הגנתיות. הוא אמנם לא פיזי במיוחד, אבל הוא מפצה על כך עם חוכמת משחק. לא סתם הוא ממוקם שלישי בליגה בחילוצי כדור עד כה עם 27. זה מרגיש שהוא מגיע ראשון כמעט לכל כדור שמכבי ת"א מאבדת בחלק הקדמי והוא עושה זאת בעזרת מיקום מצוין גם בהתקפות של הצהובים. או במילים אחרות: המעלה העיקרית של ואן אובריים מודל 23/24 היא הרסט דיפנס.

דוגמה טובה לכך ניתן היה לראות במשחק נגד אשדוד. מכבי ת"א הניעה כדור מהבלמים, כשבמקביל ואן אובריים נצמד לשלומי אזולאי (1). ברגע שערן זהבי יורד לאמצע כדי לקבל מסירת עומק מאנריק סבוריט, ההולנדי לוקח דווקא צעד אחד אחורה בזמן שאזולאי תוקף את הכדור. במצב הזה, הקשר יכול להגיב מיידית עם לחץ על מספר 8 האשדודי אם ישיג את הכדור ובמקביל נמצא במרחק סביר משחקן שקרוב לאגף (2).

במקרה אחר, במשחק מול הפועל חדרה, זה גם הוביל לשער. מכבי ת"א איבדה כדור באגף, קרוב לרחבה של היריבה, אבל ואן אובריים התמקם בין קויה אמבאה, שהוביל את ההתקפה המתרפצת לבין הקשר. בתגובה מהירה, מספר 14 הכחול זיהה את ההשתלטות הרעה, חטף מיד ושחרר כדור לאגף שם חיכה קיקו בונדוסו, בדרך לבישול שלו לזהבי (כפי שניתן לראות בתמונה 3).

הפעולה הזו, במשחק מול חדרה (מה שנקרא הוקי אסיסט, למי שאוהב), מתחברת למעשה למעלות ההתקפיות של ואן אובריים. בהולנד הוא שיחק לעיתים גם בעמדת הקשר ההתקפי מתחת לחלוץ וגם למכבי ת"א עד כה העונה הוא מסייע רבות גם בהתקפה. נכון, הוא לא השחקן שיעשה דריבל במרכז וישתחרר בעזרתו מלחץ, אבל ההולנדי פועל מהר. הוא לא צריך זמן שהייה רב עם הכדור כדי לשחרר אותו בצורה מדויקת ובהנעת הכדור של מכבי ת"א הוא יודע להפעיל את שחקני האגף עם מסירות אלכסוניות חדות.

לצד זה, ואן אובריים יודע גם לתת את המסירה הלא מובנת מאליה, כמו במשחק מול אשדוד. בתמונה שמתחת (4) לקשר יש אופציית מסירה אחת ברורה ונוחה: יונתן כהן שמחכה באגף, אבל במקום זה הוא מכניס כדור עומק לדן ביטון, כזה שמבטל שני שחקני הגנה של אשדוד, מה שמוביל בסופו של דבר להזדמנות ענקית של זהבי.

במשחק מול ריינה, ואן אובריים חילק שישה כדורים ארוכים איכותיים ואחד כזה גם הפך לשער היחיד של מכבי ת"א במשחק. מספר 14 נע לא מעט פעמים לשטח שבין האגף הימני למרכז ומשם משחרר מסירות עומק ובתוספת הזמן של המחצית הראשונה הוא עשה זאת שוב תוך שהוא מנצל את התנועה של מאסון מהאגף לשטח מאחורי שחקני ההגנה ומכניס ביניהם כדור שפוגש אותו באופן מושלם. אגב, אם צריך אז ואן אובריים יודע להשתמש בדריבל שלו כמו בבישול היחיד שלו העונה בליגה אז נכנס לרחבה מאותו שטח אותו אוהב ושחרר מסירת רוחב קשה מאוד לדן ביטון בדרך לשער.

וכעת, ואן אובריים יחווה לראשונה משחק דרבי. בהתחשב בעובדה שמכבי ת"א לא מרשימה הגנתית עד כה העונה בתוספת משחק מול יציעים אדומים עוינים, להולנדי יהיה חלק חשוב בהצלחה שלה להמשיך את רצף המשחקים ללא הפסד מול היריבה העירונית, ואולי גם להשיג שלוש נקודות קשות מאוד. הולך להיות מעניין.