אחרי דחיית המשחקים בעקבות המלחמה בעזה, הישורת האחרונה בניסיון להעפיל ליורו ראשון אי פעם תצא הערב (ראשון) לדרך בקוסובו. נבחרת ישראל תשחק ארבעה משחקים ב-10 ימים בסיומם תדע אם העפילה ישירות לטורניר בגרמניה, או שתנסה לעשות זאת דרך הפלייאוף. אם תסיים באחד משני המקורות הראשונים, היא תוכל לחגוג. אם לא, בכל מקרה היא תתמודד בחצי גמר הפלייאוף לאחר שסיימה במקום הראשון את הבית שלה בליגת האומות. תמונת המצב המלאה, יצאנו לדרך.
המצב בטבלה:
1. רומניה, 16 נקודות
2. שוויץ, 15 נקודות (משחק חסר)
--------------
3. ישראל, 11 נקודות (שני משחקים חסרים)
4. קוסובו, 7 נקודות (משחק חסר)
5. בלארוס, 6 נקודות
6. אנדורה, 2 נקודות
מה נשאר לכל אחת?
שוויץ: 15/11 - ישראל (חוץ), 18/11 - קוסובו (בית), 21/11 - רומניה (חוץ).
רומניה: 18/11 - ישראל (חוץ), 21/11 - שוויץ (בית).
ישראל: 12/11 - קוסובו (חוץ), 15/11 - שווייץ (בית), 18/11 - רומניה (בית), 21/11 - אנדורה (חוץ)
ההסבר על תמונת המצב
ישראל תלויה בעצמה ואפילו יכולה לסיים במקום הראשון, אבל קודם כל - צריך לנצח. גם אם רומניה תפסיד לשווייץ בבית, ישראל ככל הנראה תצטרך 6 נקודות כדי לעבור אותה, כך שמלבד אנדורה, היא תהיה חייבת לפחות עוד ניצחון ובנוסף לא להפסיד במפגש הישיר ביניהן. יש לציין שהדבר הראשון שקובע במקרה של שוויון נקודות הוא מאזן הראש בראש בין הנבחרות כך שהמשחק הביתי בנובמבר מול הרומנים יהיה קריטי.
כמה נקודות ישראל צריכה בשביל לעלות ליורו מבית המוקדמות?
אז ככה: בין 9 ל-12 נקודות בארבעת המשחקים יספיקו לה, מבלי להיות תלויה במשחק בין רומניה ושוויץ במחזור הסיום. אם ישראל תשיג 8 נקודות היא תעלה ובתנאי שתנצח את שווייץ ורומניה. ניצחון רק על שווייץ או רק על רומניה (ותיקו עם האחרת), לא מבטיח עליה במסגרת 7 או 8 נקודות. פחות מזה כבר אין על מה לדבר
מקומה של שוויץ בפסגה רחוק מלהיות מובטח
איבוד הנקודות של שוויץ מול קוסובו, רומניה ובלארוס טרף גם הוא את הקלפים והשאיר אותה צמודה לישראל ורומניה, ומשאיר גם אפשרות לישראל לעקוף אותה. מלבד זאת, נותרו לשווייץ גם משחקים בישראל וברומניה, כך שמקומה בפסגה כלל לא בטוח. הולך להיות מעניין.
המאבק על היורו חי ובועט (GETTY)
בהנחה שלא עולים דרך בית המוקדמות, אלו היריבות האפשריות בפלייאוף
הנבחרת יכולה להתנחם בכך שגם אם לא תצליח להעפיל דרך הבית המוקדם, מקומה בפלייאוף המוקדמות מובטח, לאחר שסיימה במקום הראשון בליגת האומות, מעל איסלנד, אלבניה ורוסיה, שלא השתתפה בשל המלחמה מול אוקראינה.
אלא שחצי הדרך, פחות או יותר, בתוך המוקדמות, מסתמן שבפלייאוף יחכו לנבחרת משוכות הרבה יותר גבוהות מאלה שהיא מתמודדת איתן כעת. כאלה שיעשו את הדרך אל הטורניר קשה מאוד ואולי יעניקו משמעות נוספת למשחקים שנותרו בשלב הבתים.
כזכור, ישראל סיימה את ליגת האומות במקום הראשון בדרג ב', כך שאם היא לא תעפיל אוטומטית ליורו, היא תשתתף בפלייאוף המורכב מחצי גמר וגמר בדרג שלה. על פי המסתמן כרגע, ישתתפו בו בוסניה, ושתיים מבין אוקראינה, איסלנד ופינלנד.
רק לשם השוואה, בעוד ישראל מדורגת 71 בדירוג פיפ"א, איסלנד (מקום 67), בוסניה (מקום 63) ופינלנד (מקום 62) אמנם לא רחוקות, אך אוקראינה (22) מדורגות גבוה בהרבה. בנוסף, איסלנד השתתפה ביורו ב-2016 ובמונדיאל ב-2018, אוקראינה הודחה רק ברבע גמר היורו האחרון ונורבגיה מחזיקה בסגל שלה את מי שנחשב לאחד החלוצים הטובים בעולם, אם לא הטוב שבהם.
וכל המלל הזה רק בשביל שורה תחתונה אחת: שבנבחרת לא יבנו על הפלייאוף. אם הם רוצים לעשות היסטוריה ולהעפיל ליורו, ההזדמנות הטובה ביותר תהיה בבית הנוכחי. מול דז'קו או מודריק, למשל, במשחק אחד, יהיה הרבה יותר קשה.