הפועל ירושלים חזרה בשבוע שעבר לליגת העל ללא שבעת שחקניה הזרים, כולל קאדין קרינגטון, שנמצא בהליך מתקדם לקבלת האזרחות. הסקורר האמריקאי עזב את הארץ עם פרוץ המלחמה ליוון, אך חזר בהמשך. עם זאת, הוא לא שיחק בצמד המשחקים מול מכבי ר"ג והפועל עפולה, בזמן שהמועדון ניהל שיחות עם איגוד הכדורסל במטרה להחריג את החוק שלפיו אם שחקן נרשם כזר, המעמד לא יכול להשתנות למתאזרח במהלך העונה.
במקביל, צץ דיווח בבוסניה על אזרוח אפשרי של כוכב מכבי תל אביב, ווייד בולדווין, מה שהעלה את השאלה - אם כבר הוחלט על ידי קברניטי איגוד הכדורסל לאזרח שחקן ללא קשר ישיר ליהדות, מדוע לא לנסות לאזרח שחקן יורוליג או אפילו מעבר לכך?
נחזור להתחלה. במהלך חודש אפריל האחרון, עלתה לראשונה האופציה שגארד הפועל ירושלים ייצג את נבחרת ישראל. נכון לאז, הכוונה הייתה לאזרח אותו כבר לפני טורניר המוקדמות הקדם אולימפי, מה שכזכור לא קרה והנבחרת של אריאל בית הלחמי הודחה בחצי הגמר ע"י בוסניה.
נכון לאפריל 2023 הסיבות מדוע נבחר דווקא קרינגטון למלא את המשבצת היו נראות הגיוניות ברגע שנפל הפור להעניק לראשונה אזרחות לשחקן זר ספציפית בשביל הנבחרת, תוך התחשבות בכך שהוא משחק בישראל ואינו משחק ביורוליג. נזכיר, נכון לרגע ההחלטה, חלונות הנבחרות של פיב"א ומחזורי היורוליג לא היו מסונכרנים, כך שאזרוחו של בולדווין, לדוגמה, לא נלקח בחשבון.
שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, אמר בראיון לתכנית "מגרש פתוח": "אני רוצה לעזור לנבחרות להצליח, ואם יש שחקן או שניים שיש להם רצון להשתקע בארץ ויכולים לתרום, נתמוך בכך. באיגוד הכדורסל ביקשו את קאדין קרינגטון, וגם עליו נמליץ". ואכן כך היה. השר זוהר חתם על מסמכי האזרוח של קרינגטון והיה זקוק רק אישור של שר הפנים, משה ארבל, על מנת שנקבל את קרינגטון בכחול לבן.
יקבל בקרוב את האזרחות (פיב"א)
כחלק מהעיכוב בהחלטה, הנושא התחיל לבעבע. כידוע, ברגע ששחקן נרשם כזר למשחקי הליגה, מעמדו לא יוכל להשתנות לישראלי תוך כדי העונה. אי לכך, קרינגטון לא שיחק בכל שלבי גביע ווינר העונה, וכמו שצוין, במועדון מהבירה הוחלט לעלות לשני משחקי הליגה האחרונים עם סגל חסר ביותר, בחיזוק שחקני ליגה לאומית ולא לרשום אותו, לאחר שאיגוד הכדורסל סירב לשנות את התקנה הקובעת כי לא ניתן לשנות את הסטטוס במהלך העונה.
קרינגטון עצמו אמר לפני פתיחת העונה הנוכחית: "לא יודע מה הולך, אבל עקבתי אחרי הנבחרת, ואני מרגיש שאני יכול לתרום ולעזור. אנחנו מחכים בקוצר רוח, מקווה שזה יקרה בקרוב - אני מאוד מקווה להיות חלק מהנבחרת. אני יכול להוסיף דברים קטנים בהגנה ובהתקפה, אני מקווה שזה יקרה בקרוב".
בינתיים, חלה פריצת דרך בשיחות בין היורוליג לפיב"א בתחילת עונת המשחקים הנוכחית. חורחה גרבאחוסה, שמייצג את פיב"א, ודיאן בודירוגה, שמייצג את היורוליג, החליטו יחד על מתווה שיאפשר לחלונות הנבחרות לא להתנגש עם מחזורי היורוליג. עוד דבר שפתח את התיאבון, הוא הראיון של ג'ונתן אייזק, שחקנה של אורלנדו מג'יק לערוץ הספורט, בו אמר: "לשחק בנבחרת ישראל? אני ממש פתוח לאפשרות כזו".
על פניו, שווקים חדשים לגמרי נפתחו. אפשר להתדיין על התפקיד שהנבחרת צריכה, אבל ברגע שהוחלט לאזרח גארד יוצר, שגם יקבל מענק כספי על כך, אפשר היה לחלום בגדול. מה קורה בפועל? תהליך האזרוח של קרינגטון כבר החל, השחקן הסכים ולמעשה רק הוועדה במשרד הפנים תכריע. הבעיה? משה ארבל הודיע שלא יעסוק בדברים הללו עד סוף המלחמה.
בסופו של דבר, אחרי הכישלון ביורובאסקט האחרון, בו הודחנו בשלב הבתים, באיגוד קיבלו החלטה לתת אזרחות לשחקן שייתן לנבחרות דברים שאין לה, בדומה לרוב הנבחרות ביבשת. הנה כמה דוגמאות של שחקנים מתאזרחים ללא קשר ישיר למדינה:
זאק לידיי, פרטיזן בלגרד - אזרבייג'אן
ג'יילן סמית', וירטוס בולוניה - קרואטיה
שיין לארקין/סקוטי ווילבקין, אנאדולו אפס/פנרבחצ'ה - טורקיה
תומאס ווקאפ, אולימפיאקוס- יוון
לורנזו בראון, מכבי ת"א - ספרד
מייק טובי - הכוכב האדום בלגרד - סלובניה
ההחלטה לאזרח שחקן זר נטו לצרכי הנבחרת זה דבר שקורה ברחבי כל היבשת. מבלי חלילה לפגוע בשמו של קרינגטון, שחקן נהדר ומוכח באחד משני המפעלים המשניים החזקים ביבשת, לנו כאוהדי הנבחרת יש סיבות לחשוב על שחקנים אחרים שיוכלו להגיע תמורת סכום כספי כזה או אחר. בימים כתיקונם, לכשתתכנס הוועדה, יהיה מעניין לראות אם שמות נוספים יקבלו פנייה. בטורקיה לדוגמה, יש שני מתאזרחים שהם שחקני יורוליג מוכחים. לנו רק נותר לפנטז, שאולי זה גם יוכל לקרות אצלנו.
בולדווין. הביע בעבר נכונות לשחק בנבחרת (יורוליג)