$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

השחקן היהודי המוכשר ביותר שלא הכרתם

הוא נולד בווסטמינסטר לאם ממוצא ישראלי ואב אירי, כיכב בפליימות' מליגת המשנה עם 7 שערים ו-5 בישולים ונרכש ע"י מידלסברו ב-2.5 מיליון ליש"ט. סיפורו המסקרן של פין עזז, מהפתעות העונה בצ'מפיונשיפ

רועי ויינברג
רועי ויינברג   06.01.24 - 13:00
Getting your Trinity Audio player ready...

לכל איש יש שם, ולפעמים שמות נתקעים לנו בראש. לפעמים זה קורה כי השם שלהם נשמע לנו כמו שם של מישהו שאנחנו מכירים, של מישהו מפורסם, או סתם בגלל חיבור מפתיע של שני שמות שונים. זה המקרה של קשר הרכש המיועד של מידלסברו והגיבור של הכתבה הזאת, פין (Finn) עזז. אמנם לא Pin ולא זז, אבל מספיק דומה בשביל שתתעכבו על השם שלו כשאתם רואים דף הרכבים או גוללים בדף הבית של אתר זה ממש.

הגדולה של פין עזז, מעבר לשמו, היא מה שהוא עושה על המגרש. הקשר בן ה-23 היה שייך לאסטון וילה, אך הפך לשחקן משמעותי בפליימות' מהליגה השנייה באנגליה, בה הבקיע שבעה שערים ובישל חמישה נוספים. כעת, מידלסברו החליטה לשלם עליו 2.5 מיליון ליש"ט כדי שיעזור לה להפוך לגורם משמעותי בצמרת הצ'מפיונשיפ. הוא קשר יצירתי שיכול לשחק גם באגף, מכסה שטחים רבים ומראה פוטנציאל גדול.

הפוטנציאל הגדול באמת, והסיבה לכך שהוא מעניין גם אותנו בתקשורת הישראלית, היא הקשר הישראלי שלו. פין עזז נולד בווסטמינסטר באנגליה להורים ממוצא אירי וישראלי, יכול לייצג את נבחרת ישראל הבוגרת ובינתיים שיחק בנבחרת אירלנד הצעירה (בה ערך את הופעת הבכורה דווקא מול ישראל). האם הוא יכול להגיע לבוגרת? איך האולימפיאדה נכנסת כאן? הרבה שאלות סביב השחקן היהודי המוכשר ביותר, אולי, כרגע מחוץ לנבחרת.

פין אייזק עזז נולד בספטמבר 2000 להורים אירים וישראלים, כך נחשף בפודקאסט "זמן תוצאה" של יוסי מדינה. סבו מצד אמו היה הפסל הישראלי נחמיה עזז, דמות מעניינת בפני עצמה. נחמיה עזז ז"ל נולד בברלין, עלה לישראל בגיל ארבעה חודשים, נלחם בבריגדה היהודית במלחמת העולם השנייה ובחיל השריון במלחמת העצמאות. הוא למד כימיה קרמית בהולנד, וב-1955 מצא את עצמו מקים את המחלקה לקרמיקה אמנותית במפעל "חרסה" המיתולוגי בבאר שבע, שהוקם ב-1946 ונסגר רק ב-2019.

אגדת הקרמיקה נחמיה עזז, שנחשב ל"אמן נועז" לפי מומחים בתחום, חי במשך רוב חייו הבוגרים באנגליה, אחרי שהקים את המחלקה האומנותית ההיא בבאר שבע. הוא נפטר בביתו באוקספורדשייר ב-2008, כשמונה שנים לאחר שנולד נכדו פין עזז. הקשר הישראלי, ברמה מסוימת, נשאר בתוך המשפחה.

"פין התלהב מזה שהוא יכול לעשות את הבכורה שלו דווקא נגד ישראל", טען מאמן נבחרת אירלנד הצעירה ג'ים קרופורד לפני הפלייאוף האחרון, כאשר סביו מהצד השני נולדו באירלנד בעוד אביו באנגליה. "הוא שחקן מוכשר ואנרגטי מאוד, בוגר לגילו". עזז, חשוב לציין, מעולם לא שיחק כדורגל באירלנד מעבר ל-61 דקות בגומלין הפלייאוף מול הנבחרת הצעירה של ישראל. הוא אפילו לא הספיק לבעוט פנדל באותו יום קסום בו דניאל פרץ כבש מהנקודה הלבנה ועצר שלוש בעיטות בדרך ליורו ולבאיירן מינכן.

הוא שיחק במחלקות הנוער של ווסט ברומיץ', עבר לקבוצות הבוגרות של צ'לטנהאם, ניופורט קאונטי, הקבוצה השנייה של אסטון וילה ופליימות' לפני המעבר למידלסברו. כולן אנגליות. סטיבן שומאכר, מאמנו באחרונה, התייחס לאירלנד כ"מדינה שלו" כשנשאל בקשר אליו. מסלול חייו היה אנגלי לחלוטין, והוא התקדם בהדרגה דרך הליגות הנמוכות של אנגליה.

עזז התחיל בווסט ברומיץ', הושאל ממנה לתקופה קצרה בצ'לטנהאם ובתחילת 2021/22 הוא עבר לאסטון וילה. בווילה הוא הושאל לניופורט קאונטי מהליגה הרביעית, גר באותו בית עם 5 משחקני הקבוצה ואחרי עונה אחת חזר לווילה. ממנה הוא הושאל לפליימות' ארגייל (בתקופה בה לאחים מינצברג, בעלי הפועל ת"א, היו מניות בקבוצה), ונשאר בה לשנה נוספת, לפני המעבר למידלסברו.

הליגות הנמוכות של אנגליה הן לא מקום לחלשים. יש עומס משחקים גדול, שחקנים קשוחים במיוחד והרבה מאוד בוץ ופיזיות. פין עזז היה עמיד בצורה מרשימה, עם 135 הופעות בליגות השנייה עד הרביעית לפני גיל 24, כשהוא הביא מספרים בכל אחת מהן (וב-3 קבוצות שונות). הוא מהיר בצורה מרשימה לעמדתו כקשר מרכזי, מכסה שטחים רבים ומראה גיוון כשהוא מתופקד לרוב כקשר מרכזי או כקשר התקפי. הוא יכול למצוא את עצמו גם באגף, ומספיק מהיר בשביל להיות שם גם בליגה הישראלית, אך משחקיו הטובים ביותר הגיעו כקשר ההתקפי ב-4:3:3. זאת הייתה העמדה בה שיחק מול רות'רהאם יונייטד וכבש צמד ובישל ב-2:3.

בגיל 23, ובעונה הראשונה בצ'מפיונשיפ הוא נבחר שלוש פעמים להרכב השבוע של SofaScore. היכולת המרכזית שלו מגיעה לידי ביטוי כמוסר, עם 2.2 מסירות מפתח במשחק, נכון לכתיבת שורות אלה. מעבר לכך, הוא השלים 73% מהמסירות שלו בשטח היריב ויוצר, בממוצע, הזדמנות גדולה אחת פעם בשני משחקים בהם הוא פותח. מספרים טובים מאוד, וכל זה בליגה טובה יותר מזאת הישראלית ובקבוצה שלא מרבה לשלוט בכדור. עכשיו, כשהוא עובר למועדון גדול יותר כמו מידלסברו, סביר שהמספרים רק יעלו.

"הוא קשר יצירתי שמבקיע שערים גדולים וחלק גדול בקבוצה שעלתה לצ'מפיונשיפ", טען שומאכר. "הוא כישרון גדול שנהנה כאן מהכדורגל". היכולת ההגנתית שלו לא רעה בכלל, אבל משנית ליצירתיות שהצליחה לאפשר לו לעלות שלוש ליגות בשלוש שנים. גם אם מעברו לדקות משחק משמעותיות בפרמייר ליג בשנה הבאה לא נראה ריאלי.

מה שעשוי להיות ריאלי יותר, ואפשרות מעניינת במיוחד מבחינתנו, הוא נבחרת ישראל. עזז אמנם לא זכאי לשחק באולימפיאדה כאחד מהשחקנים מתחת לגיל 23 (כשהרף דורש משחקנים להיוולד ב-1.1.01 ולאחר מכן), אך הוא מעולם לא שיחק באירלנד הבוגרת. יכול להיות שישראל הבוגרת תהיה ההזדמנות הנכונה יותר מבחינתו.

עזז, כנראה, לא בחר באירלנד מתוך שיקול אידיאולוגי או רקע משפחתי ישיר. יש לו סב ישראלי (שאמנם ירד מהארץ) כמו שיש לו סבים איריים, והוא בכלל נולד בלונדון וכנראה לא יגיע לנבחרת אנגליה העמוסה והכישרונית פי כמה וכמה. למרות זאת, כשחקן יוצר בצ'מפיונשיפ ומי שיכול להיות שחקן משמעותי גם בליגת העל עשוי להיות לו מקום בנבחרת של יוסי בניון ואלון חזן.

אחרי המשחקים הקרובים והניסיון לעלות ליורו, ישראל תחל את הקמפיין בדרג א' של ליגת האומות. המשחקים מול נבחרות אחרות מדרג א' יכולים למשוך יהודים רבים לנבחרת מתוך האמונה שכך הם יזכו לחשיפה ושמשחק טוב מול אימפריות בסדר הגודל של ספרד, פורטוגל וצרפת (שיכולות להיות יחד בבית הישראלי באופן תיאורטי) יוביל אותם לחוזה הגדול הבא.

מבחינתנו, אגב, זה יכול להוביל לדור מוכשר של יהודים שילבשו את החולצה הלאומית ויצטרפו לכישרונות הענקיים שיש לנו כבר עכשיו. התחלה בליגה הרביעית באנגליה וסיום במשחק רשמי מול הולנד, בלגיה או גרמניה יכולה להיות סיפור ספורט מטורף בפני עצמו. במקרה של פין עזז, זה גם יכול להיות חלק מסיפור הספורט המטורף (לטובה ולרעה) שהוא נבחרת ישראל. תזכרו את השם.