$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

וזו רק ההתחלה: התגלית של יורו 2024

אף אחד לא ספר את גאורגי מיקאוטדזה לפני הטורניר, אבל את שלב הבתים הוא חתם כמלך השערים. מהכישלון באייאקס, דרך ההצלחה בצרפת ובגאורגיה. סיפורו של החלוץ הלוהט

אברהם בן עמי
אברהם בן עמי   30.06.24 - 17:24
Getting your Trinity Audio player ready...

אם הייתם צריכים להמר בתחילת היורו על מלך השערים של שלב הבתים, כנראה שרובכם הייתם בוחרים בקיליאן אמבפה או הארי קיין, המתחכמים קצת יותר היו הולכים על ניקלאס פולקרוג, או אלברו מוראטה, וההרפתקנים הגדולים על שמות כמו פטריק שיק או ארטם דובביק. ובכל זאת, עם ההגעה לשמינית גמר הטורניר - רק שם אחד מתנוסס מעל כולם - ז'ורז' מיקאוטדזה, אחד האחראים העיקריים לכך שגאורגיה היא הנבחרת הכי מפתיעה הקיץ בגרמניה.

עם שלושה שערים, החלוץ בן ה-23 הוא הראשון שמעורב ישירות בשער בכל אחד משלושת המשחקים הראשונים שלו ביורו, הישג שלא נרשם מאז שעשה זאת גארת' בייל לפני שמונה שנים, ביורו 2016, עם שערים נגד סלובקיה, אנגליה ורוסיה. אם מוסיפים לכך את הבישול לחביצ'ה קווארצחליה, מיקאוטדזה הוא השחקן היחיד שבשלב הטורניר היה מעורב ישירות בארבעה שערים - כל השערים של גאורגיה ביורו.

אלא שמיקאוטדזה הוא לא רק סקורר. לצד החכמה ברחבה, החלוץ הצעיר מתבלט בזריזות, בטכניקה הטובה שלו, ונכון לכתיבת שורות אלה, הוא מדורג שישי בטורניר בדריבלים מוצלחים (7) ושישי גם בסחיטת עבירות (7). אין ספק, סיוט אמיתי להגנות שרוצות להתמודד איתו.

אלא שבניגוד לשני השמות הגדולים הנוספים בנבחרת - קווארצחליה וגיורגי ממארדשווילי שנולדו בטביליסי, מיקאוטדזה לא נולד במדינה שאותה הוא מייצג. הוריו היגרו מגאורגיה לצרפת ב-1990, כעשור לפני שנולד שנולד בליון.  בגיל 14, הוא נדחה האקדמיה של ליון בטענה שאינו גדול מספיק (דבר שקרה בעבר גם לאנטואן גריזמן, אך שיחק במספר מחלקות נוער ובגיל 17 הגיע למץ, שהייתה במרחק 450 ק"מ מהבית. 

את הופעת הבכורה בבוגרים הוא רשם בדצמבר 2019 נגד ניס, כשהיה בן 19, את קת קפינת המדרגה הוא עשה כשהושאל לסרנג מהליגה השנייה בבלגיה, עם 36 שערים ו-4 בישולים ב-57 הופעות בשתי עונות, ובפריצה האמיתית כבר הגיעה עם החזרה למץ ב-2022/23, אז הוא סיים כמלך השערים של ליגת המשנה עם 23 כיבושים ועזר לקבוצתו לעלות לליגה הבכירה.

אייאקס, שהבחינה בפוטנציאל, שילמה עליו בקיץ שעבר לא פחות מ-16 מיליון יורו, סכום לא מבוטל עבור שחקן לא מאוד מוכר, בתקווה שימשיך את ההצלחה של בן ארצו שוטה ארבלדזה, שכיכב בקבוצה בשנות ה-90. אלא שמיקואטדזה לא ממש הצליח למצוא את עצמו באימפריה המתפרקת מאמסטרדם שחוותה את אחת העונות הגרועות בתולדותיה, רשם רק 345 דקות ב-9 הופעות ובינואר הוא הושאל בחזרה למץ.


עם החזרה למגרשים שהוא מכיר היטב בצרפת, הדברים כבר נראו אחרת עם 14 שערים ו-4 בישולים ב-22 הופעות, כולל רצף של 8 שערים ובישול בשישה משחקים לקראת סיום העונה, אך זה לא הספיק למץ כדי לשרוד בליגה הבכירה. "הוא שוטט חצי שנה באמסטרדם וזה דבר טוב לעשות בקריירה", אמר עליו מאמנו בנבחרת ווילי סאניול. "כי אתה עובד קשה יותר והופך לשחקן טוב יותר. זה מה שקרה איתו, אני חושב שהוא ניתח טוב את מה שקרה איתו ועם החזרה למץ ראו את זה. הם ירדו ליגה, אבל בלעדיו זה היה גרוע יותר".

ואכן, סאניול הוא אחת הדמויות הבכירות בקריירה הקצרה של החלוץ. כשהמגן הימני לשעבר של צרפת ובאיירן מינכן מונה למאמן גאורגיה, הוא לא מצא חלוץ מספיק טוב, מה שהוביל אותו לשכנע את מיקאוטדזה לחזור לשורשים ולייצג את מולדת הוריו. "המאמן התקשר אליי ולא חשבתי על זה הרבה", סיפר מיקאוטדזה על ההחלטה. "לא הייתי בגאורגיה מאז 2011, אבל הרגשתי שזו המדינה שלי ומגיל צעיר חלמתי לשחק בנבחרת. עבור ההורים שלי זו גאווה גדולה לראות את הבן שלהם מייצג את גאורגיה".

ולמרות הכל, סאניול לא חושש לדרוש יותר מהחלוץ הצעיר שלו, דורש ממנו לרדת להגנה ולא חושש להוריד אותו לספסל כשצריך, גם במחיר ביקורת מהתקשורת המקומית, ואף כינה אותם "אידיוטים". לפני מספר שבועות הוא הבהיר: "הוא שחקן מוכשר. אני חושב שהעובדה שהוא פורץ קצת מאוחר היא בגלל שכשהיה צעיר הוא לא עבד מספיק קשה, אבל הוא מתחיל להבין שכדי להגיע לפסגה צריך לעבוד קשה מאוד”.

בינתיים, נראה שהשידוך הזה עובד ובגדול. ב-28 הופעות בלבד עד כה, למיקאוטדזה יש 13 שערים ושני בישולים, כאשר כאמור, עד כה הוא כבש בכל אחד מהמשחקים שלו ביורו. נראה שזה רק עניין עד שהוא יהפוך לכובש הגדול בתולדות הנבחרת, כשבפסגה ניצב ארבלדזה עם 26 כיבושים. מאמן מכבי תל אביב לשעבר מצידו מפרגן ליורש והחמיא לו: "בסגנון הוא מזכיר את לואיס סוארס. הוא לא עוצר והוא אינטליגנטי מאוד, אבל האיכות הגדולה ביותר שלו היא שהוא מכונת כיבוש שערים. הסטטיסטיקה לא משקרת".
אז אומנם המעבר הראשון למועדון לא גדול לא ממש הצליח, ומץ רכשה שוב  את מיקאוטדזה תמורת 13 מיליון יורו, אך נראה שכבר הקיץ הוא יעשה מעבר נוסף, במיוחד אחרי ירידת הליגה של קבוצתו. "אני אשחק בעונה הבאה בליגה הצרפתית", הצהיר מיקאוטדזה לפני היורו. "אני יכול לאשר את זה.  אשאר בצרפת, אבל אני עדיין לא יודע באיזה מועדון. זה יהיה ברור בקרוב".

למרות דבריו, לא מעט קבוצות מביעות עניין ביהלום הגאורגי, גם מחוץ לצרפת. ביניהן פנרבחצ'ה של ז'וזה מוריניו,  מארסיי, ליון לנס ו-ווסטהאם הן רק חלק מהקבוצות שנקשרו בזמן. אלא שכרגע נראה שהקבוצה הקרובה ביותר לצרפו היא סגנית האלופה מונאקו. הקבוצה מהנסיכות רואה בו מחליף לוויסאם בן יידר שעזב אחרי חמש שנים, ורוצה להבטיח את ההחתמה עוד לפני תום היורו.

בינתיים, הוא חי את החלום בגרמניה, כשאחרי ההפסד לטורקיה והתיקו מול צ'כיה, הוא כיכב בניצחון על פורטוגל ששלח את נבחרתו לשמינית הגמר. "זה חלום ילדות לשחק ביורו, ועשינו היסטוריה", אמר אחרי המשחק ולא הסתיר את התרגשותו. "לנצח את פורטוגל ולעלות לשמינית זה יוצא מן הכלל. ראיתי את המשחקים האלה כילד, ועכשיו  אני מלך השערים".

לאורך השנים, היורו היה במה ללא מעט שחקני שפרצו לתודעה. בין אם מדובר בקארל פובורסקי ומירוסלב קלוזה, או מילאן בארוש, אנדריי ארשבין או מריו מנדז'וקיץ'. מיקאוטדזה, כמובן, יקווה להיות חלק מהצד היותר מוצלח ברשימה, אך בינתיים עומדת מולו אתגר לא קטן - נבחרת ספרד, שניצחה 0:4, 1:7 ו-1:3 את גאורגיה בעבר הלא רחוק. יכולת מרשימה מול מי שנבחרת לנבחרת המרשימה בטורניר, גם אם מדובר בשער המצמק, בוודאי תזניק את הקריירה של מיקאוטדזה, שמבחינתו נראה שהטורניר הזה הוא רק ההתחלה.