מעקב הליגיונרים השבועי ממשיך, והפעם עם שלושה בוגרי מחלקת הנוער של חיפה, כל אחד מנקודה אחרת בתולדות המועדון - מוחמד עוואד שמוצא את עצמו באנדורה, סוף פודגוראנו שמצא בית בליגה ההולנדית ושון וייסמן, שמסיים חוזה בסוף העונה.
ליגיונר השבוע: סוף פודגוראנו (הראקלס)
השבוע: שער, שלוש בעיטות למסגרת ופגיעה אחת בקורה מול גו אהד איגלס.
פודגוראנו כבר הבקיע בגביע, אך זה השער הראשון שלו בליגה ההולנדית. הוא מושאל ממכבי חיפה ושחקן הרכב קבוע בליגה לא רעה בכלל בה הפיזיות שלו באה לידי ביטוי בצורה טובה.
יכול להיות שהמשך הדרך של פודגוראנו, שתופקד הפעם בעמדה מעט קדמית יותר ממה שראינו בתחילת העונה, נמצא בחו"ל. הוא משחק בקבוצה שנמצאת במומנטום טוב ומנסה לברוח מתחתית הליגה בהולנד, כשהיא במרחק ארבע נקודות מספרטה במקום ה-16 שמוביל למבחנים אך שתי נקודות בלבד מפורטונה סיטארד השמינית.
הקבוצה, עם פודגוראנו בתפקיד משמעותי, למעשה ללא הפסד מאז החזרה מפגרת החורף במדינה. הוא נראה טבעי לחלוטין בכדורגל ההולנדי, בו הגובה שלו יותר רלוונטי מהישראלי שמשוחק ברובו על הקרקע.
התקשורת המקומית אף טענה שהוא "הפך לגיבור האוהדים. הוא נראה היה לא שמח על כר הדשא במשך דקות ארוכות ונכשל בפעולות פשוטות, אבל הכל השתנה בחורף. הוא היה היחיד שהניף את דגל הקבוצה, והם התחילו לשיר את שמו", כפי שנכתב ב -Tubantia ההולנדי.
פודגוראנו עצמו אמר ש"הם משמחים אותי בצורה יוצאת דופן. עברנו הרבה בזמן האחרון". הוא עושה לא מעט טעויות על הדשא, כפי שהודו גם בהולנד, אבל כפי שמאמנו טען הוא אחד השחקנים שעובדים הכי קשה ועושים הכל כדי להבקיע.
העונה של פודגוראנו עוד עשויה להסתיים בגביע, כשהרקלס שלו תפגוש את אלקמאר בחצי הגמר (ובגמר, אם תגיע אליו, את פ.ס.וו או גו אהד איגלס). אין להארקלס אופציית רכישה על פודגוראנו, אך ייתכן שזה הצעד הנכון עבור כל המעורבים. "אנחנו צריכים שחקנים שעובדים קשה", סיכם מאמנו ארווין ואן דה לוי. "דברים יכולים להשתבש, אבל האנרגיה שלו לא יורדת עד הסוף. הוא מייאש את היריבים".
יקיר האוהדים (Getty)
הליגיונר המפתיע: מוחמד עוואד
חתם השבוע בפאס דה לה קאסה האנדורית
המדור מופיע כמעט בכל שבוע מאז תחילת העונה, אך זאת הפעם הראשונה שבה הליגיונר המפתיע באמת מפתיע. אחרי כמעט שנתיים מחוץ למגרשים מוחמד עוואד שב לשחק כדורגל, ועושה את זה דווקא באנדורה. עוואד חתם דווקא בפאס דה לה קאסה מהליגה האנדורית בשבוע שעבר, ליגה קטנה כאשר הקבוצה הבכירה שלה, אנדורה, משחקת בליגות הנמוכות של ספרד.
אחרי שעברנו את השלב של ה"מה", הגענו לשלב של ה"למה". מוחמד עוואד היה אחד מחלוצי הנוער הגדולים ביותר שידע הכדורגל הישראלי, זומן לנבחרת בגיל 21 אבל מאז עבר רצף של השאלות ממכבי חיפה במהלך העשור הקשה, האחרונה שבהן לבני סכנין, והתמודד עם רצף של פציעות מהכיוון השני.
קצרה היריעה מכדי לספר מה עבר על עוואד. הוא השקיע הון כדי להתאמן עם כריס באומן, מאמן כושר שהדריך בעבר את דקלן רייס, סטפן אל שרעאווי וערן זהבי, ומצא את עצמו, כדבריו, עובר שני ניתוחים ו-35 זריקות, כולל עשרים בחודשיים. הוא עבר המון בכדורגל הישראלי, בטח כמושאל שצריך להוכיח את עצמו בכל קבוצה.
עוואד אמר לפני שנה ש"כשאני בריא אני בין הטובים בישראל". הוא חיפש מקום להראות בו את זה, ויכול להיות שפאס דה לה קאסה מהמקום השישי באנדורה היא המקום הנכון. עוואד פסל לא מעט הזדמנויות, כולל אחת להיבחן אצל ז'ארקו לאזטיץ' בבאצ'קה טופולה כפי שפרסם יגאל גולדשטיין בפודקאסט חדר החדשות. בסיטואציה בה הוא אדון לגורלו הוא העדיף ללכת על בטוח לפני המשך הדרך, ולא להגיע על תקן נבחן. מובן.
השחקן המוביל היום בליגה האנדורית הוא אנדרס אינייסטה (לא מי שאתם מכירים), קשר מקסיקני עם שם מחייב ששווה כ-500 אלף יורו. סגל שחקני הקבוצה הגדולה ביותר אינטר אסקלדס, שהבקיעה שני שערים למכבי חיפה במשחק הכנה, שווה 4.42 מיליון יורו, מעט יותר מזה של הפועל חדרה לפי טרנספרמרקט. היא אף עברה את השלב הראשון במוקדמות הקונפרנס ליג, לפני שהודחה מול א.א.ק אתונה.
השווי הממוצע של קבוצה באנדורה הוא 2.74 מיליון יורו, לעומת 2.82 בליגה הלאומית שלנו, לפי טרנספרמרקט. במדינה עצמה טוענים שהם ברמת תחתית הליגה השנייה או צמרת השלישית בצרפת, אזורים מהם הגיעו זרים לישראל. המדינה מצמיחה כשרונות צעירים כמו השוער איקר אלבארס שמשחק בוויאריאל ושחקנים אחרים בליגות הנמוכות של ספרד. השווי הממוצע של שחקן, לפי טרנספרמרקט, רושם עלייה קטנה והדרגתית ב-3 העונות האחרונות מ-69 אלף יורו ל-104 אלף כרגע. לפי כל סימן, הליגה מתקדמת.
קבוצות אנדוריות משתתפות במפעלים השונים, וכיום הרוב המוחלט של השחקנים בליגה, כ-80%, הם שחקנים זרים. עוואד עצמו חתם בעולה החדשה לליגה שהתרחבה לאחרונה אחרי שנים ובקבוצה עם בעלים שאפתן וספונסר שאפתן לא פחות, רשת הסופרים הצומחת היפר פאס. נשארו עוד 11 מחזורים לעונה האנדורית, שלאחרונה הפכה למקצוענית ומתקדמת בהדרגה. שחקנים עם רזומה מרשים יותר מעוואד, כמו נונו פינה הפורטוגזי שעבר בסיון, גנואה, קייבו ורונה וגראסהופרס, חתמו בליגה האנדורית בניסיון לשקם את הקריירה.
זאת בעיקר הזדמנות לעוואד לצבור ביטחון אחרי שנתיים בחוץ, נצח במונחים ספורטיביים. אין הרבה שחקנים שהיו חוזרים מזה, ושחקנים עם השם של עוואד היו מתקבלים בציפייה להבקיע בכל משחק גם אם הוא היה חוזר ללאומית או לליגה א'. כאן, כשהוא אדון לגורלו למעשה בפעם הראשונה מאז היה שייך למכבי חיפה, הוא מקבל את ההזדמנות לספק מספרים ולהראות חדות לפני התחנה הבאה שעשויה להיות באחת משתי הליגות הראשונות בישראל.
השער האחרון של עוואד בליגת העל לעת עתה. בדרך לקאמבק (קובי אליהו)
הליגיונר שבסימן שאלה: שון וייסמן (גרנאדה)
השבוע: 13 דקות ב-0:0 מול מיראנדס.
חלון ההעברות בישראל ובליגות המובילות באירופה הסתיים. החוזה של שון וייסמן מסתיים ביוני הבא, והוא כבר לא שחקן הרכב בליגה הספרדית השנייה. וייסמן רק בן 28 ושחקן כדורגל טוב בסיטואציה הנכונה, אבל קשה להגיד שגרנאדה בהכרח הסיטואציה הנכונה.
החלוץ הישראלי שבעבר היה מלך השערים של הליגה הזאת קיבל 18 דקות בשני המשחקים האחרונים, כשהוא עלה בדקה ה-84 מול אלדנסה ובדקה ה-77 מול מיראנדס. הוא הבקיע שני שערים בלבד השנה, מול ספורטינג חיחון, ופתח 11 פעמים בהרכב. קבוצתו במקום השמיני בליגה.
החוזה הבא של וייסמן יהיה משמעותי. מכשול המיסוי עלול למנוע ממנו לשוב לישראל, אבל יש משמעות לתחנה הבאה. הכדורגל הישראלי צריך שון וייסמן טוב, והוא עשוי להפוך אותו לשם מעניין גם בקנה המידה של ליגת העל שלנו. הוא מרוויח 1.5 מיליון דולר בעונה וקושר ללגיה ורשה, אך היא ירדה ממנו בשל עלויות העסקה. בקיץ, אם לא יצטרכו לשלם סכום משמעותי לגרנאדה, הן לגיה והן הכדורגל האוסטרי בו כיכב בעבר עשויים להיות רלוונטיים.
חזרה למכבי חיפה במקרה בו דין דוד לא ממשיך? מכבי ת"א במקום תורג'מן? בית"ר ירושלים מביאה אקס ירוק אחר על חשבון מירון ג'ורג'? ב"ש רוצה אלטרנטיבה לתורג'מן וגריטה? כל אחת מהאפשרויות האלה הגיוניות, וכפי שראינו עם אצילי ועם יורי מדיירוש שכבש תוך שבע דקות בבכורה אין חשיבות גדולה מדי לתקופה ארוכה בלי כדורגל במונחים מקצועיים. המשחקים בהם הוא לא משחק עכשיו עוד עשויים להפוך אותו לשם הכי גדול של הקיץ.