הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

עקף את דניאל פרץ: מדוע באיירן מינכן הימרה על יונאס אורביג?

סומן כתואם נוייר ונכנס לשער של הבווארים בהיעדר הסמל, אבל הגיע אחרי ירד ליגה עם יאן רגנסבורג וסופסל בקלן. על הסנסציה בשער וההיררכיה המסתמנת אצל מוליכת הבונדסליגה

דני פורת
דני פורת   08.04.25 - 13:27
Getting your Trinity Audio player ready...
בתחילת חודש נובמבר, כאשר יונאס אורביג הודח מההרכב הראשון של קלן מהליגה השניה בגרמניה אחרי שספג 20 שערים ב-10 הופעות בליגה, אף אחד לא דמיין שהוא יהיה אחד השחקנים הכי מדוברים בגרמניה בתוך שבועות ספורים. הסיכוי שלו לחתום בבאיירן מינכן בחלון ינואר נשמע אז כמעט מופרך כמו שהמועדון הכי מפואר בגרמניה יחתים שוער ישראלי ממכבי ת"א. וכמו במקרה של דניאל פרץ, סיפור הסינדרלה הזה קרה במציאות ובלי כל הכנה מוקדמת.

וכמו בכל סיפור מהאגדות, אורביג נזרק למים העמוקים במשחק הכי גדול שיכול להיות. בסוף חודש פברואר, במהלך שמינית גמר ליגת האלופות מול לברקוזן, מנואל נוייר נפצע שוב, פרץ לא היה כשיר ומהספסל קפץ לו אורביג בדקה ה-58, כשהוא מקבל תמיכה מהקהל באליאנץ ארנה על כל מהלך. המשחק של הבווארים כל כך שטף שהשוער בן ה-21 לא היה יכול לפשל. הגרמני הצעיר גילה קור רוח והספיק לקחת שני כדורים קשים מרגלי פטריק שיק ואסקייאל פלאסיוס. באיירן הציגה את המשחק הכי טוב שלה העונה והביסה את האלופה 0:3 במשחק הראשון. גם בגומלין אורביג שמר על רשת נקייה (0:2).

"זה היה נראה כאילו אורביג שיחק כבר 200 משחקים עבור באיירן", אמר מתיאס זאמר, המנהל הספורטיבי לשעבר של המועדון לאחר הבכורה של השוער האלמוני יחסית, "הוא היה שם, הוא היה נוכח. זו מחמאה ענקית לבחור צעיר. אין ספק שיש לו כריזמה".  המנהל המקצועי הנוכחי מקס אברל התלהב גם כן: "ידענו מה אנחנו מביאים, אבל לא חשבנו שישחק כל כך מהר. הוא נזרק למים והתמודד עם זה נהדר. לא יכולת להבחין במשהו לא בסדר. הוא שיחק פשוט וטוב. נקווה שימשיך בדרך הזו".
יונאס קורט אורביג גדל בקלן מגיל תשע וסומן כאחד משוערי העתיד של גרמניה אחרי ששיחק בכל הנבחרות הצעירות של הנבחרת הגרמנית מגיל 16 ועד היום באנדר 21. הוא נשלח פעמיים להשאלות כדי לצבור ניסיון אצל יאן רגנסבורג, עימה ירד לליגה השלישית בגרמניה, ועם גרויטר פירת מליגת המשנה של הבונדסליגה. בפירת שמר אורביג על רשת נקיה 11 פעמים, כולל 600 דקות רצופות ללא ספיגה במהלך החודשים אוקטובר עד דצמבר 2023. לקלן חזר בשל יותר הקיץ, אבל איבד את מקומו ב-11 אחרי קצת יותר מחצי סיבוב, ובכל זאת נרכש על ידי באיירן מינכן תמורת 7 מיליון יורו וחתם על חוזה לארבע שנים וחצי.

למעשה, ההחלטה של באיירן להחתים את אורביג נפלה בינואר 2025, אבל נעשתה אחרי מעקב רציני של ארבע שנים. בדו"ח הסקאוט נכתב שאורביג הוא "שחקן יוצא דופן, חזק עם הכדור, בעל חשיבה התקפית וראיית משחק משובחת". עיתונאי הבילד כריסטיאן פאלק ואחד הכתבים הבכירים של באיירן מספר לערוץ הספורט: "באיירן סימנה את אורביג כבר הרבה זמן וראתה בינו לבין מנואל נוייר דמיון בכמה מובנים. ראשית, אורביג סומן כשוער שהוא חזק מנטלית ויכול לעבוד תחת לחץ, ובמקום כמו באיירן מינכן זה חובה. שנית, היכולת שלו לטפל בכדור, להשרות ביטחון על יתר שחקני ההגנה ולהוציא התקפות מתאימות לסגנון המשחק של באיירן. לכן הוא מסומן כיורש פוטנציאלי".

ארבעה ימים אחרי העלייה לרבע גמר ליגת האלופות, אורביג שגה בפעם הראשונה וספג שער שוויון מאוחר ב-1:1 מול אוניון ברלין בבונדסליגה, אירוע שבוודאי לא הוסיף לביטחון ששוער כל כך צעיר צריך. אבל מאז אותו משחק, אורביג נתן הופעות סולידיות, ללא תקלות מיוחדות. "טעויות הן חלק מהמשחק, השאלה היא איך אתה מתמודד איתן", הגן עליו אווה גוספודארק, מאמן השוערים של הגרמני בתקופה בקלן, "אורביג הוא בחור בוגר ולמרות גילו הצעיר הוא יודע בדיוק איפה הוא טעה. מדובר במקצוען ושחקן שכל הזמן רוצה ללמוד. יש לו את כל התנאים להפוך לשוער בכיר בבונדסליגה".

עד כה ספג אורביג שבעה שערים בשישה משחקים, מאזן דומה לזה של פרץ (שבע ספיגות בחמישה משחקים). לעומת זאת, כאשר נוייר היה בריא הוא ספג שער כמעט בכל שני משחקים (16 ספיגות ב-33 משחקים), מה שמלמד הרבה על הביטחון והנוכחות של אלוף העולם לשעבר לעומת שני טירוני הבונדסליגה שחולמים לרשת אותו. עד כה הציל אורביג 56.2 אחוז מהכדורים שנבעטו לעברו בבונדסליגה, לעומת 28.6 אחוז בלבד של פרץ. נוייר, שנמצא בעונה פחות טובה בקריירה שלו, הציל 60 אחוז מהכדורים, הרבה מתחת לאחוזים אליהם הרגיל את אוהדי באיירן בשנות הזוהר שלו (בין 70 ל-80 אחוזים).
בעונה עם כל כך הרבה פציעות, כדאי לעשות סדר ולהסביר מה ההיררכיה במינכן. כל עוד נוייר בריא, הרי שאף אחד לא יקח לו את המקום בהרכב. אורביג נכנס למשבצת של השוער המחליף הראשון ואילו פרץ חזר להיות השוער השלישי. בגרמניה עדיין טוענים כי בסיום העונה פרץ יושאל לקבוצה אחרת (ולא יימכר) בתקווה שיקבל ניסיון ולא סוגרים בפניו את הדלת. עד אז גם אורביג אמור לשמש כשוער המשנה של נוייר, שאמור כנראה לפרוש בסיום העונה הבאה. גם אלכסנדר נובל אמור לסיים את הקדנציה שלו בשטוטגרט ולחזור בקיץ הבא לבאיירן, אם תחפוץ בו, כך שהמאבק על הירושה לא באמת הוכרע. 

כמו בכל דיבור על יורש פוטנציאלי, גם אצל אורביג מרחפת שאלת המיליון יורו: האם יש סיכוי שהפוטנציאל יהפוך לשוער עולמי ולהיכנס לנעליים הכי גדולות בכדורגל העולמי? גוספודארק, שמכיר אותו יותר טוב מכולם טוען: "אני חושב שהיה עדיף לו לצבור ניסיון עונה אחת בקבוצה בבונדסליגה שהיא לא באיירן, אלא במועדון שהוא יכול לעשות טעויות כמו מול אוניון ומבלי שיקרעו אותו לגזרים. יש הרבה מאוד דוגמאות לשוערים בכירים שנכשלו בבאיירן". אחד מאלה שלא כל כך הוכיחו את עצמם בבאיירן הוא יאן זומר, שיעמוד בשער של אינטר מול הרוקי הגרמני בצמד משחקים לוהט ברבע גמר ליגת האלופות. לאורביג יהיה אתגר אדיר והזדמנות נוספת לתת למועדון להרגיש שהוא בידיים בטוחות.