הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

סוזוקי e ויטרה בנהיגת בכורה: חשמל להמונים

לפני חודשים ספורים חשפה סוזוקי את החשמלית הראשונה שלה ויצאנו להתרשם ממנה על כבישי אירופה לפני שהיא תנחת אצלנו במחצית השנייה של השנה

בועז קורפל
בועז קורפל   15.04.25 - 14:45
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: יצרן
צילום: יצרן

מתקן הניסוי והפיתוח Segula בפאתי פרנקפורט שבגרמניה הוא אחד המקומות המיוחדים שנמצאים ברשימת היעדים של חובבי נהיגה מכל הסוגים, אבל רק מעטים יכולים להיכנס אליו ולהיחשף לאזורי המבחן שתוכננו בקפידה לבדוק את המכוניות שנוסעות שם, ואי אפשר להתעלם מכמות המכוניות שנמצאות במקום הזה כשהן עטופות במדבקות הסוואה לטשטוש הפרטים החדשים שנבדקים, לפחות מבחינה חיצונית, והיו שם לא מעט כאלה.

"למה סוזוקי בחרו את המקום הזה בכדי לחשוף לעיתונאים את הדגם החשמלי הראשון שלהם שהוצג אי שם בחודש נובמבר 2024 באיטליה?" שאלתי את עצמי כשהגענו לשערי המקום אחרי תדריכים קשוחים והסברים על נהלי המקום ועל מה מותר לצלם ומה לא כשהטלפון בכלל הוסתר בשקיות מיוחדות על מנת שלא יהיה ספק שהוא אסור בשימוש בדרכי הקישור בין אזור אחד לאזור אחר באותו מקום ענק - מגרש המשחקים המוטורי הנעלם.

מי פוגש את מי?
לאירועים בהם יצרניות רכב מציגות את הדגמים החדשים לתקשורת הרכב יש פורמט מוכר וידוע ובו המכונית מוצגת בתצוגה סטטית, היצרן מציג שורה של מצגות וסרטונים אודות המפרט, החידושים, היתרונות והכיוונים שאליהם המכונית צועדת בהיבטי עיצוב, שימושיות, בטיחות, ביצועים, ידידותיות לסביבה וחוויית נהיגה ונסיעה. ואחרי כל אלה וגם שאלות מהקהל ותשובות של צוות הפיתוח, מגיע הזמן בו מקבלים את המכונית לנסיעה עירונית וגם בכבישים מהירים שנבחרו מראש בזכות התוואי והאיכות שמעמידים במבחן את התכונות הנ"ל.

הפעם זה לא היה קרוב לזה אפילו, הפעם הפורמט היה שונה לגמרי ולמעשה מהנדסי סוזוקי העמידו לרשותי את המכונית בתצורת הנעה קדמית והנעה כפולה וחילקו את יום הנסיעה למבחן טעימה קצר באזורים מאתגרים יותר או פחות, כאשר מיד לאחר מכן הם הגיעו ושאלו אותי על חוות הדעת שלי מהקטע שנהגתי והיו פתוחים לכל שאלה שעלתה בעקבות אותה נסיעה -  לפורמט הזה קוראים Meet the engineer ויש ובו לא מעט תובנות ולימוד עמוק (עד כמה שניתן במגבלות הזמן בכל אזור שהייתי בו) אבל אין בו את מה שנקרא "החיים עצמם" קרי התנסות בנהיגה בסביבה הטבעית האורבנית ובכבישים המהירים מהם לומדים על נושאים נוספים לרבות צריכת אנרגיה וכו'.

לא רוצים לפספס שום דבר? הצטרפו לאלפי החברים שלנו בערוץ ה-WhatsApp הרשמי ותקבלו גם אתם את כל העדכונים, החדשות והמבחנים לפני כולם, וגם תוכן ייחודי! לחצו על הלינק >>> ערוץ "עולם הרכב" ב-WhatsApp ואל תשכחו גם ללחוץ על הפעמון!

החשמלית הראשונה
סוזוקי e-Vitara פותחה בשיתוף עם טויוטה והיא בנויה על פלטפורמה חשמלית חדשה שמאפשרת לה להגיע עם שתי סוללות שונות וגם בהנעה קדמית וכפולה, למרות שלא מדובר במכונית עם יומרות שטח כלל וכלל. השימוש בשם של הויטארה נועד לשמר את המסורת שחשובה ליפנים במידה רבה וגם לתת ללקוחות שלהם משהו להתרפק עליו, נוסטלגית ותו לא. הקרוסאובר הקומפקטי החשמלי הראשון של סוזוקי שאחריו יגיעו עוד שלושה דגמים נוספים עד 2030 פוגש את הלקוחות הקלאסיים של המותג הזה, אותם נהגים שרשימת הדרישות שלהם לא כוללת ביצועי ספורט ונסיעות הרפתקניות אלא יותר שימושיות גבוהה, יעילות, בטיחות, אמינות וחיסכון באנרגיה. גם מצב נהיגה "ספורט" בויטארה החשמלית החדשה לא גרם לי להרגיש שאני צריך לחדש את רישיון המרוצים של ה-FIA הישן שלי.

הוסבר לנו פעמים רבות כי המכונית שאותה פגשנו עדיין מוגדרת תחת "אב טיפוס" אבל המציאות כנראה הייתה שונה. ייתכן כי זה היה תנאי להיכנס איתה למתקן פיתוח וניסוי כמו שהייתי בו, אבל זה גם השאיר פתח למהנדסים של סוזוקי לומר בתשובה על חלק מהשאלות כי "זה נמצא בבדיקה ואולי זה אף יגיע לגרסה הסדרתית", שדרך אגב תתחיל את הייצור במפעלי סוזוקי בהודו כבר בחודשים הקרובים ומשם המכונית תופץ לכל השווקים הייעודיים לה בעולם לרבות יפן, אירופה וישראל. 

מדובר במכונית מודרנית מאוד במונחי עיצוב חיצוני ופנימי. מישהו שם למד את שיעורי הבית והסדנא שנמצאת ביפן הוציאה תחת ידיה מכונית קומפקטית באורך 4.27 מטרים (10 ס"מ יותר מסוזוקי ויטארה בנזין) עם בסיס גלגלים של 2.70 מטרים שהם 20 ס"מ יותר מהויטארה שנוסעת לידכם בדרך לעבודה (מישהו אמר טויוטה קורולה או סקודה אוקטביה?) הנתון הזה דחק את הגלגלים ממש לקצוות של המכונית עם סרחי עודף קצרים מלפנים ובעיקר מאחור וזה ניכר במרחב המחייה הפנימי שמאפשר נוחות טובה בשורה הראשונה והשנייה לארבעה נוסעים מבוגרים עם מרווח רגליים, כתפיים וראש טובים בהשוואה ליריבות שלה בקטגוריה
מאידך, דחיקת הגלגלים האחוריים לפינות הרכב מאחור השפיעה על נפח תא המטען שלה שמציע 306 ליטרים צנועים למדי, אבל רגע, לא לדאוג כי זה לא נעצר כאן. מצד אחד יש אפשרות להזמין את המכונית עם מערכת סאונד מרובת רמקולים ועם סאבוופר בתא המטען שיקטין את נפחו בכמה ליטרים בודדים, אבל הדבר החשוב יותר הוא האפשרות לדחוף קדימה את השורה השנייה של המושבים על מסילה ומה שיגדיל את נפח תא המטען ב-70 ליטרים נוספים. אם נלך עד הסוף ונשכיב את השורה השנייה, נקבל נפח שיאפשר להניח מזרון זוגי ולעבור בתוך המכונית שנת לילה בכיף.

לויטארה החשמלית יש עיצוב מדויק שלטעמי מוצלח מאוד שמשלב קווים ריבועיים, חדים וקשוחים שמאותתים על המסורת של רכבי השטח של היצרן היפני בתוספת קומה נמוכה של חצאיות פלסטיק 360 מעלות שעוטפת את המכונית וכנפיים ריבועיות ותפוחות עם גג שחור וחלון שמש. מרווח הגחון הוא 18 ס"מ וזה יתאים לחניות עירוניות בלי לפגוש את המדרכות וגם לנסיעה בשבילי קק"ל נוחים, אם כי יש לקחת בחשבון ברצינות כי לא מדובר ברכב לשטח וזוויות הגישה והנטישה שלו יגרמו לכם להשאיר את הפגושים בשטח בכל ניסיון לעבור איזו תלולית בדרך.

חתימת האור הקדמית והאחורית מעידה על השינוי בתפיסת העולם של סוזוקי במעבר לחשמל, והסיפור נמשך גם כשנכנסים למכונית ופוגשים תא נהג שמשלב מסורתי ומודרני. לצד מסך המולטימדיה בגודל "10 שמחולק לפלחים אנכיים שמאפשרים תפעול קל בין התפריטים השונים, נמצא לוח המחוונים במידה "10.25 עם מידע ברור וקל להבנה, בתקווה שהכול יעבור תרגום ראוי לעברית והלקוחות יוכלו להתמצא בתפריטים בלי התחכמויות כמו שפגשנו בלא מעט דגמים סיניים שמתאמצים להמציא מיליון ואחד דברים שאין בהם צורך.
החלק המסורתי כולל כפתורים ומתגים בשורה אחת שמאפשרים קיצור דרך למזגן ולפעולות נוספות, כך גם בורר מצבי הנסיעה וחוגת הפעלת הכיוון קדימה או אחורה. למכונית יש אומנם מצבי שטח (בדגם ההנעה הכפולה) אבל אלה מיועדים אך ורק לתוואי מושלג או נסיעה באזור עם חול. הקונסולה המרכזית מדגישה את הקשיחות של המכונית בעיקר בזכות פיזור פתחי המיזוג בארבעה מקומות בשורה אחת וגם הצבע הפנימי במכונית שלנו, חום כהה בשילוב שחור, עוד אסוציאציה של רכב הרפתקני. החומרים מהם עשויה המכונית מחזירים אותנו לקרקע המציאות עם כמויות גדולות של פלסטיק בלי התחכמויות ויומרות אחרות, אבל עם יד על הלב לא ציפינו למשהו אחר. איכות ההרכבה טובה מאוד ולא הרגשתי ושמעתי תלונות מהחלקים השונים למרות שחלק מהנסיעה היה במסלול עינויים שכזה.

הויטארה החשמלית תגיע אמנם עם אפליקציה ושלל פעולות לרבות הפעלת מזגן מרחוק, הכנה של הסוללה לטעינה ועוד, אבל באופן מפתיע המכונית תגיע ללא עדכוני OTA וללא מתאם V2L. יש באפליקציה אפשרויות תכנות לטעינה, לרבות תוכניות קבועות ומזדמנות, אבל לא ניתן לקבוע את נפח הטעינה המקסימלי כפי שאנחנו מכירים מאפליקציות אחרות.

יחסי סוללה-מנוע-טווח
רגע לפני המפרט המעניין של הויטארה החשמלית, נאמר כי המכונית מוגבלת למהירות מרבית של 150 קמ"ש וזה אומר שהיא עושה כל שביכולתה לשמור על האנרגיה בסוללות שלה ויש גם פונקציית One Pedal שעוזרת לנסיעה קלה וחסכונית עם בלימה רגנרטיבית. המכונית מוצעת בתצורה של הנעה קדמית עם סוללה של 49 קוט"ש וטווח של 346 ק"מ בין הטעינות, שככל הנראה לא תגיע לישראל, ולצידה גרסת 61 קוט"ש עם טווח של 428 ק"מ בין הטעינות ובגרסת ההנעה הכפולה עם טווח של 412 ק"מ. אם כבר הוזכר עניין הטעינה, נאמר כי הנתונים לא מרשימים במיוחד ובעיקר בטעינת DC מהירה שמאפשרת עד 90 קילוואט (מטען פנימי 11 קילוואט).

הספק המנוע בגרסת הנעה קדמית עם הסוללה הקטנה הוא 144 כ"ס וכפי שהזכרנו, נראה שגרסה זו תישאר מחוץ לגבולות ישראל. בגרסת הסוללה הגדולה בהנעה קדמית, הספק המנוע מטפס ל-174 כ"ס ואם מוסיפים גם מנוע אחורי, ההספק המשולב מגיע ל-184 כ"ס. לפיכך נראה לי כי הגרסאות שתגענה לישראל הן השתיים האחרונות שמאפשרות הספק טוב עם צריכת אנרגיה לטווח מעל 400 ק"מ בתקן WLTP ורמת אבזור רחבה יותר עם חבילת בטיחות שכוללת בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון סטייה מהנתיב ושמירה על מרכז הנתיב כולל התרעת רכב בשטח ועוד.
נוסעת לפי הדרישות
כאמור, הפגישה עם המכונית לא הייתה בסביבת המחייה הטבעית שלה אבל זה דווקא פתח אפשרויות לנסות ולדחוק אותה תחת עיניהם הפקוחות של מהנדסי סוזוקי וההוראות הקפדניות של המדריכים המקומיים ב-Segula ובכל זאת ללקט כמה תובנות. התנהגות הכביש של המכונית טובה והיא לא "מאבדת את הראש" בפניות חדות או מהירות, אחיזת הכביש טובה וזוויות הגלגול שלה שטוחות ביחס לגובהה וצריך לזכור את הסוללה ברצפה שמשפרת את מרכז הכובד. המתלים  והבולמים שלה מכוילים לכיוון הנוח והרך של הנוסחה, אבל לא יותר מדי. רעשי כביש ורוח היו סבירים ויש לזכור כי מדובר במסלולי מבחן קצרים ולא באספלט עירוני ואילו באשר לרעשי הרוח, אלה הורגשו רק אחרי שהמכונית עברה מהירות 100 קמ"ש ומתחת לכך הרעשים לא היו משמעותיים כלל. ביצענו גם נסיעה בשלולית רדודה וארוכה בניסיון להבין את האחיזה בשטח כזה והתוצאה הייתה טובה וגם נראתה טוב בזכות סילוני המים שעפו לצדדים והבוץ שצבע את המכונית בגוונים של רכב שטח אמיתי. 

סיכום
על פניו נראה כי סוזוקי תצליח לעבור בלי בעיות את מבחן הדגם החשמלי הראשון שלה למרות שיש על מה לעבוד שם עם תיקוני OTA, הפעלת רגנרציה בתנאים מיוחדים ולא אינטואיטיביים קלים כמו בכל מכונית חשמלית אחרת, הרחבת הנתונים באפליקציה וכמובן מבחני בטיחות. אבל מאידך, יש גם עם מה לעבוד והויטארה החשמלית מציעה יותר שימושיות מהאחות הבנזינית שלה ובעיקר עיצוב מצוין ואיכות נסיעה טובה. המתחרות שהישירות שלה תהיינה סקודה אלרוק וקיה EV3 וגם האחות מבית טויוטה שתגיע אחריה. מחברת מכשירי תנועה נמסר כי המכוניות הראשונות מתוכננות להגיע במחצית השנייה של השנה, כשסוגיית המחיר טרם נקבעה.