הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

יונדאי סנטה פה החדש במבחן: הרמה גבוהה, המחיר יותר

הדור החדש של ה-SUV שבעה מושבים של יונדאי נחת בישראל ובלי להתבייש הכריז שהוא משודרג מקצה לקצה. מה הוא מציע והאם הוא שווה את המחיר בעידן המתחרים מסין?

רן סגל   27.04.25 - 14:23
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: רן סגל
צילום: רן סגל
זוכרים את הימים של מיצובישי לאנסר או הונדה סיוויק וכמובן פולקסווגן גולף? אתם בטח שואלים את עצמכם מה הקשר למבחן לרכב פנאי גדול עם 7 מושבים, ובכן, אין ממש קשר ישיר, אלא שמדובר במכוניות שמדור לדור הפכו לשם שני למותג. גם לקוריאנים יש כאלה, אם נציין היום לנהגים בישראל, אירופה או ארה"ב, שמות כמו טוסון או סונטה, מיד יבינו במה מדובר.

הסנטה פה הוא בדיוק כזה, ונוסע כבר 25 שנה! דור חמישי הוצג באוגוסט 2023 ופתאום לא עוד ג'יפון שקצת יותר גדול מהטוסון ומוכוון לכאלה שצריכים שבעה מושבים עם פער מחיר לא מאוד דרמטי – אלא הפעם מדובר במשהו שונה, משהו שקורץ לסגמנט הפרימיום וממדים שצמחו. הבעיה היא שלא רק הם צמחו, כי כשהוא הגיע ארצה במרץ 2025, מחיר הכניסה זינק ל-370 אלף שקל. מה הוא מציע במחיר הזה והאם הוא לא עומס בפני תחרות עקרונית מול דגמי 7 המושבים הזולים יותר ואף אלו החשמליים מסין?

תקציר
עיצוב ותא נוסעים: למרות הקווים המרובעים, קשה להתעלם מהעיצוב, תא הנוסעים איכותי ונעים, המרווח בשורות הראשונות טוב מאוד, סביר בשלישית ותא המטען לא תמיד יתאים להרכב מלא.
איכות נסיעה ואבזור: נוחות הנסיעה טובה מאוד בדרך עירונית ובין עירונית, בידוד הרעשים גם כן ואילו רשימת האבזור מכובדת מאוד גם בגרסת הכניסה ומערך הבטיחות מקיף.
ביצועים והתנהגות: ביצועי יחידת ההנעה ההיברידית טובים, בטח ביחס לגודל הרכב, עם צריכת טובה מאוד. התנהגות הכביש, כמצופה ממוביל נוסעים, בטוחה ונשלטת.
למי מתאים: למי שרוצה תחושת פרימיום מבלי לנקר עיניים, צריך קצת יותר מרווח בתא הנוסעים ולא רוצה לשמוע על חשמלית או מיניוואן.
מחיר עדכני למועד המבחן: מ-369,990 שקל (רכב המבחן 369,990 שקל)
עיצוב ותא נוסעים
העיצוב החיצוני הפך להיות משהו אחר - קווים ישרים וחדים, לצד מאפייני H בפנסים ובסבכה הקדמית. המראה חדש ולא מזכיר ממש דגמי יונדאי אחרים, אבל יזכיר לחלק מהאנשים את לנד רובר, ובכל זאת אי אפשר להתעלם ממנו - בורטליסטי משהו.

גם בפנים אפשר למצוא כמה מאפייני H כמו למשל בפסי הקישוט ששוכנים בקו פתחי המיזוג, לוח המחוונים ומסך המולטימדיה ("12.3 כ"א) שוכנים יחדיו באופן קעור, ואיכות החומרים וההרכבה גבוהה, עם המון דיפוני עור, דמוי עץ, כשכל חלקו העליון של תא הנוסעים מדופן אלקנטרה, ורק באופן שלא הולם את התחושה הכללית, דווקא במרכז הדלת ישנה פלסטיקה פשוטה יחסית. בכל מקרה, מדובר בתא נוסעים מרשים ונעים לשהייה.

הנדסת האנוש טובה מאוד, פרט לתפעול המגע של בקרת האקלים. טוב עשו יונדאי שהקצו לכך פאנל נפרד, אך התפעול במגע לא מוצלח עקב "כפתורים" קטנים וללא חיווי רטט למשל. לצד זאת, קל ופשוט לתפעל את שאר הפקדים ואפילו ישנה חשיבה על הפרטים הקטנים כמו למשל משטח טעינה מוגבה שיתאים למכשירים עם מצלמה בולטת ויש גם חריץ שיתאים לכבל הטעינה.

המושבים הקדמיים רחבים דיו ונוחים לאורך זמן, בגרסת הכניסה ריפוד העור סינטטי אך לא מרגיש פשוט, ובבכירה עור נאפה. שדה הראייה טוב לכל הכיוונים, בטח עם המצלמות ההיקפיות, אך כשהרכב מלא נוסעים ואת הציוד נאלצים לדחוס עד לגובה התקרה, אז הראות לאחור נחסמת; כדי לפתור זאת, ברמת הגימור "קליגרפי" יש מראה מרכזית דיגיטלית.

מושבי השורה השנייה נעים על מסילה ובחלוקה 60/40 והמרווח - מצוין. המושב מתקפל בלחיצת כפתור וישנם וילונות נגללים, תאורות נפרדות, שקעי USB, מגירה נשלפת ואילו התא בין המושבים הקדמיים יכול להיפתח גם מצד השורה השנייה כדי שהילדים שם לא יטרידו אתכם ב"תביא לי, תשים לי". ישנם כמובן פתחי מיזוג, שממוקמים בקורות, אך ללא שליטה נפרדת.

השורה השלישית מציגה מרווח טוב לצדדים, אך אין הרבה מקום לרגליים, כך שבסוף ילדים הם אלו שישבו כאן, אלא אם תקצצו במרווח יושבי השורה השנייה ואז גם שני בוגרים יוכלו להיכנס וליהנות משליטה נפרדת על המיזוג, שקעי USB, מחזיקי כוסות ותאורה, אבל השו"ס ששני המושבים כוללים גם עיגוני איזופיקס, כך שגם את הילדים הקטנים יותר, נגיד כאלו שעברו לבוסטר גב, תוכלו לשכן כאן, ויודעים מה, חלקם אפילו יבקשו את זה. מניסיון.

נפח תא המטען על פי המפרט עומד על... רגע... אין נתון... בקיפול שורה שלישית הוא מגיע ל-628 ליטר, שהם 57 ליטר יותר מהדור הקודם, אבל היי, אנחנו במוביל נוסעים או לא. הערכתנו הוא קטן מ-289 הליטרים של סקודה קודיאק - הוא צר וגבוה, ברוחב מזוודת טרולי, כזה שיתאים לטיולון, אך לא לעגלת תינוק למשל. אנחנו הצלחנו להעמיס עליו ציוד ותיקים ל-5 אנשים לסופ"ש משפחתי. תמצאו בו שקע 12 וולט, תא קטן משמאל, וויי תלייה, כפתורי קיפול (חשמלי) לשורה השלישית ותאורת תקרה נוספת. אין אחסון מתחת לרצפה, אבל יש גלגל ספייר (שתלוי מתחת) וזה עניין מבורך בימים אלו.
איכות נסיעה ואבזור
נוחות הנסיעה העירונית טובה מאוד, עם תחושה מוצקה, אך לא כזו נוקשה. כושר התמרון טוב מאוד ביחס לגודל (אורך של 4.83 מ'). הנוחות הבין-עירונית שומרת על אותו הקו, כאשר בידוד הרעשים טוב מאוד ואילו רעשי רוח מצטרפים רק במהירות כביש 6 וצפונה.

הסנטה פה משווק בשתי רמות גימור בלבד, זו של רכב הכניסה שהיא אינה בסיסית כלל וכוללת למשל מושבים חשמליים עם זיכרונות, חימום ואוורור, הגה מחומם, מצלמות היקפיות, תא מטען חשמלי, גג פנורמי כפול ועוד. רמת הגימור "קליגרפי" הבכירה מוסיפה למשל עוד משטח טעינה אלחוטי, תצוגה עילית, הגה מתכוונן חשמלית, תא הכפפות העליון כולל פונקציית UV-C לחיטוי ומערכת שמע של Bose עם 12 רמקולים.

מערך הבטיחות מקיף בשתי הגרסאות, כאשר כל המערכות פעלו ללא דופי, אך כמו תמיד התרעות ניטור הנהג נוטות להציק מאחר וגם כך ישנו תפעול רב במגע שדורש להסית מבט. נציין לחיוב את התרעת שכחת הילדים שמבוססת חיישן, שיודעת להבהב באורות ולצפצף אם במקרה תשכחו בפנים את יקירכם.
ביצועים והתנהגות
לסנטה פה החדש מנוע היברידי, אך לא כזה עתיר סמ"קים שלכאורה יהלום את גודלו, אלא זה המוכר לנו מדגמים אחרים של קונצרן יונדאי-קיה – מנוע טורבו בנזין בנפח 1.6 ליטר ויחד עם המנוע החשמלי מתקבל הספק של 215 כ"ס. אליו משודכת תיבה פלנטרית, כן כן, עם 6 הילוכים כשההאצה ל-100 קמ"ש אורכת 9.8 שניות. על הנייר, סביר לגמרי, בטח עם משקל של כ-2 טון.

ולא על הנייר? ובכן אופן הפעולה שלו - המעברים בין החשמל לבנזין - מתבצעים בצורה חלקה וברוב המוחלט של המקרים באופן בלתי מורגש, ובנוסף מנוע הבעירה גם שקט יחסית. תיבת הילוכים פעולת גם היא באופן חלק ובמקום תפעול ידני (במצב הרגיל) המנופים מאחורי ההגה משמשים לשליטה על הרגנרציה מ-0 ועד 3 (יש גם מצב אוטומטי), כאשר ההבדלים בין רמות הבלימה מורגשים ושימושיים למשל בירידות ארוכות או אם תרצו חוויה מסוימת של נהיגה בדוושה אחת.

מרבית הקילומטרים של המבחן בוצעו כשלכל הפחות ישנם 4 נוסעים ברכב וציוד בתא המטען, ובמתארים מגוונים, כולל לא מעט נסיעות הרריות, ומה נגיד – נכון, לא מדובר ברכב עוצמתי, אבל הוא בוודאי לא התקשה, על אחת בתנאים מישוריים יותר. ולבסוף את המבחן סיימנו עם צריכת מרשימה מאוד של 15 ק"מ לליטר.

התנהגות הכביש תואמת בדיוק את המצופה - בטוחה ונשלטת - בסייג כמובן על דחיקה לקצה ותחילת ויכוח בין המאסה לצמיגים. בכל מקרה, ההיגוי מדויק דיו, הרכינה מינימלית, האחיזה טובה, הבלמים עושים את העבודה, וגם ככה אף אחד לא מצפה שיונדאי יציגו סנטה פה N.
סיכום
כבר ברגע שנכנסים ליונדאי סנטה פה החדש מבינים שהיצרנית עשתה פה קפיצת מדרגה. התחושות מהחומרים, רשימת האבזור והטכנולוגיה, איכות הנסיעה וכמובן צריכת דלק טובה מאוד. מאידך, תא המטען לא תמיד יתאים לאלו שנוסעים בהרכב מלא ויש כמובן את שורת המחיר שקשה להתעלם ממנה או לעדן אותה עם "תמורה למחיר".

אז כן, הוא עושה הכל טוב, טוב מאוד אפילו, אבל כשמדובר במחיר כניסה של 370 אלף שקל, אז פתאום מבינים שסקודה קודיאק עולה 153.5 אלף שקל פחות, או מקסוס מיפה 7 החשמלית בגרסת ה"לונג ריינג'" המאובזרת זולה ממנו ב-123 אלף שקל, הפשרות שתעשו פתאום מקבלות פרופורציות אחרות.