(תמונות באדיבות האתר הרשמי של מכבי תל אביב)
להיות שחקן נוער של מכבי תל אביב זה לא דבר קל. מצד אחד מגיל צעיר מתרגלים להישגיות ומצד שני כשהקריירה האמיתית בפתח אתה יכול למצוא את עצמך מתגלגל בין קבוצות בליגות שונות, חוזר בקיץ לקבוצה בה אתה חולם לשחק מילדות ואז שוב נשלח לקבוצה אחרת.
דן גלזר, שחר פיבן, יונתן כהן, מתן חוזז ורוסלן ברסקי הוכיחו לנו העונה שכל המסעות היו שווים את זה. כשמסתכלים על ההרכב של ולדימיר איביץ', הצעירים הללו מקבלים לא מעט הזדמנויות בקבוצת ילדותם ומחזירים עם יכולת טובה וחיבור נהדר עם הקהל. לא כל הדוגמאות כאלה, יש לא מעט שחקנים שנדדו עד סוף הקריירה, או לפחות עד שמכבי תל אביב החליטה לוותר עליהם סופית.
"בית"ר ת"א/רמלה זאת חממה שאין בה הרבה לחץ והשבחת הצעירים שם היא מה שמבדיל את המועדון מקבוצות אחרות, זה פשוט סיפר הצלחה", סיפר עמיר תורג'מן שמכיר מקרוב את הקשר בין הקבוצות. בתור קבוצת הבת של מכבי ת"א, בית"ר תל אביב הפכה להיות הקבוצה שמשביחה את שחקני הנוער, גם אם זה בא על חשבון התוצאות של הקבוצה, בבית"ר ת"א מוכנים לשלם את המחיר ולספוג את הטעויות על מנת לייצר שחקנים טובים יותר, וזה פשוט עובד, כל פעם מחדש.
דן גלזר. עשה את הדרך בהצלחה (דני מרון)
גם פיבן, כהן, גלזר, חוזז וברסקי עברו שם. היום, ברמלה משחקים מי שסומנו כדבר הגדול הבא - פאדי נאג'ר, איילון אלמוג, ותומר אלטמן, שלושה צעירים ששייכים גם הם למועדון של מיץ' גולדהאר. אז מה בכל זאת כל כך מיוחד במועדון הזה, והאם לכישרונות הצעירים הללו סיכוי אמיתי להשתלב בעתיד בקבוצה הבוגרת של הצהובים? או שגורלם להיפרד ממכבי תל אביב כמו שון גולדברג ומאוויס צ'יבוטה.
"הדבר הכי חשוב בתהליך- שהוא פשוט מבורך לשחקנים, ברמלה במשך שנה אחת עוזרים לשחקנים להיות יציבים יותר, מי שמצליח ומתפתח ממשיך קדימה ומי שלא ממשיך במועדון לעוד שנה", הסביר תורג'מן איך עובד התהליך. "הכישרון לא מספיק, יש פער גדול בין לשחק בקבוצת נוער לבין ליגת העל ולכן התהליך זה נכון, ההגעה לליגה הלאומית בה משחקים שחקנים בגילי 27-28, שיש שם פיזיות גדולה, זה הרבה יותר משמעותי והרבה יותר תחרותי מאשר לשחק בליגות נוער".
התהליך אמנם ארוך ולוקח זמן, אבל בכור ההיתוך ובבית החם הזה יש לשחקנים את הבמה והאפשרות לשחק ולצבור ניסיון, דבר שבנוער לא קרה באופן קבוע וזה דבר שעוזר להם להתפתח ולהשתפר. כיום, נאג'ר, אלמוג ואלטמן שחקני הרכב בליגה הלאומית הלא פשוטה. כשהם הגיעו למועדון ולליגה החדשה ראו אצלם את הפער במחשבה בין ליגת הנוער לליגה הבוגרת ובהתאם לכך אצל כל אחד מהם רואים עליות וירידות, ההסתגלות בקבוצה לוקחת זמן, אבל ברמלה מבינים את הקושי במעבר הזה וגם בתקופות הפחות טובות הם יודעים לחבק אותם ולהעניק את השקט שדרוש כדי לבנות לאט לאט את שחקני העתיד.
היכרות עם הצעירים הבאים של ליגת העל
פאדי נאג'ר- "זה זמן מעולה בשבילו להתחשל"
מגן שמאלי, בן 20. נאג'ר לא היה צהוב מאז ומתמיד, המגן גדל בנערים של מכבי נתניה, הפועל תל אביב רכשה אותו בינואר 2016 ולאחר עונה אחת בנוער של הפועל תל אביב הוא חצה את הכביש כשנרכש תמורת 110 אלף יורו. בבית"ר ת"א/רמלה מאמינים מאוד במגן הצעיר, ההשתלבות שלו בקבוצה התחילה בצורה מעולה, הדרך עוד ארוכה ויש עוד הרבה לאן להשתפר, אבל השיפור ניכר ממחזור למחזור, העלייה של נאג'ר לליגה הלאומית הפתיעה לטובה את צוות האימון והשחקנים, אמנם ההגנה שלו הספיקה לספוג כבר שניים עשר שערי ליגה, אבל זה לא הפריע לנאג'ר לפתוח בשמונת המחזורים האחרונים, וגם לכבוש שער בתיקו מול רמת השרון.
"לפאדי יש נתונים מאוד טובים מבחינה פיזית", סיפר תורג'מן, "יש לו עוד דרך לעבור גם בהבנת המשחק וגם בטכניקה, אבל עכשיו זה זמן מעולה בשבילו להתחשל, לעבוד על הדברים האלו ולהתקדם".
איילון אלמוג - "אחד השחקנים הכי מוכשרים במחלקת הנוער"
חלוץ, בן 19. אחד הדברים שהכי מאפיינים את החלוץ הצעיר הוא הפיזיות שלו, אלמוג נישא לגובה של 1.81 מטר, שעוזרים למשחק האגרסיבי שלו. אלמוג לובש את החולצה הצהובה עוד כשהיה ילד ומאז החלום שלו הוא לשחק בקבוצה הבוגרת. כבר לפני המון שנים דובר על אלמוג כאחד מהשחקנים המבטיחים של מכבי תל אביב. "אילון הוא אחד השחקנים המוכשרים במחלקת הנוער", נזכר תורג'מן. באפריל האחרון מכבי ת"א החתימה אותו על חוזה לשלוש שנים נוספות במועדון. "כולם מאושרים שאילון חתם על החוזה", סיפר בן מנספורד בזמנו, "אני מחכה לראות את ההתפתחות שלו".
את העונה הנוכחית הוא פתח מצוין על המגרש, אבל מחוצה לו היה לו קצת קשה. לחלוץ הצעיר לקח זמן להבין את הליגה, תחילה הוא קצת התקשה והשוני מליגת הנוער היה ניכר, אבל עם הזמן השיפור נראה גם בתוצאות הקבוצה. החלוץ כבש 3 שערים עד כה, וגם הספיק לעורר שערורייה כשאת שערו הראשון מול הפועל פתח תקווה הוא חגג דווקא מול קהל היריבה במושבה. הצעיר התגרה בקהל הביתי וקיבל שריקות בוז צורמות. 3 דקות לאחר מכן, בדקה ה-61, הוא נענש כשהוחלף.
תומר אלטמן - "אחד מעמודי התווך בצהוב"
קשר, בן 20. בדומה לחברו לקבוצה, אלטמן נמצא במועדון מאז ששיחק בילדים. "תומר הוא אחד מעמודי התווך בנוער של מכבי ת"א", סיפר תורג'מן על הקשר המוכשר שגם שימש כקפטן".
אלטמן הגיע לבית"ר ת"א/רמלה והשתלב בצורה מופלאה. מהר מאוד הוא נכנס לעניינים, למרות הפתיחה המצוינת, גילו הצעיר משפיע על יכולותיו וקיים חוסר יציבות מסוים שגורם לו לחוות עליות וירידות ביכולות הפיזיות. בעונה שעברה כששיחק בנוער בפיזיות שונה לחלוטין כבש הקשר שבעה שערי ליגה, העונה הוא טרם מצא את הרשת. אבל ברמלה נותנים לו את מלוא ההזדמנות, בשונה מחבריו לקבוצת הנוער היה לו יותר קשה לתרגם את היכולת לשערים, במחזור הראשון הוא שיחק את כל תשעים הדקות, אבל בהמשך כבר פחות, בשישה משחקים הוא יצא לקראת אמצע המחצית השנייה ובשני משחקים הוא עלה מהספסל.
"הוא שחקן מאוד מוכשר, הוא צריך את הזמן שלו", התייחס תורג'מן ליכולות בעונה הנוכחית, "הוא צריך להרים את הקצב, להיות יותר דומיננטי, לחפש יותר את השער ולהצליח. העובדה שהוא ברמלה תעזור לו להשתפר".
כשמנסים לדמיין שנה מהיום, פתיחת עונת 2019/20 וחושבים האם אפשר לראות את שלושת הצעירים במשחקי הקבוצה הבוגרת, מבינים שצריך להמתין בסבלנות, אבל כעת הם נמצאים במקום הכי טוב עבורם, יש להם קרש קפיצה טוב לעתיד.
"להיות 'הדבר הגדול הבא' לא לוקח יום אחד, יש דרך ארוכה שצריך לעבור", הסביר תורג'מן, "המדרגה הבאה אחרי קבוצה מהליגה השנייה היא קבוצה בינונית בליגת העל, אי אפשר להגיע ישר למכבי ת"א". גם לדן גלזר, יונתן כהן ושחר פיבן לקח זמן. כולם היו זקוקים לתקופה הכול כך חשובה הזאת שחישלה אותם בליגה השנייה ורק לאחר מכן עשו את קפיצת המדרגה שהם היו צריכים לעשות לקבוצות שונות בליגת העל.
"כולם עשו את הדרך הזאת", נזכר תורג'מן בדור הנוכחי של מכבי תל אביב, "נאג'ר, אלטמן ואלמוג יוכלו לעשות את קפיצת המדרגה הזאת רק אחרי שהם יעברו את כל המדרגות האלו בלי קיצורי דרך ואחרי שהם יוכיחו את עצמם, הם יוכלו לעבור לשחק בקבוצה הבוגרת של מכבי תל אביב". בינתיים, לנו נותר להסתכל על התהליך הנפלא הזה בו שחקני נוער בישראל ובמכבי תל אביב בפרט, מתפתחים לאט לאט, לומדים לעבוד קשה ולבסוף מצליחים ברמות הגבוהות ביותר של הכדורגל הישראלי.
המטרה היא להגיע לקבוצה הבוגרת (דני מרון)